Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.  

Mam pytanko techniczne odnośnie montażu i logiczności tego co napiszę.

Wygrałem chłodzenie AIO: https://www.x-kom.pl/p/1352420-chlodzenie-wodne-tcomas-lg700-pro-360-3x120mm.html

Niestety na TOP mojej obudowy BQ 500DX nie wejdzie, za to powinno wejść na front. Jednak nie chcę, żeby ciepło generowane z chłodzenia było wtłaczane do środka, tylko wyrzucane na zewnątrz.

Czy kto już próbował ustawiać/używać chłodnicy frontowej z AIO procesora jako wywiew ciepła na zewnątrz ? Przy takim układzie przepływu powietrza siatka na TOP obudowy, oraz wentylator z tyły służyły by jako nawiew do środka. Po prostu wszystko na odwrót. Całe życie z przody był nawiew, z tyłu i TOP wywiew i mam obawy, że zmiana na odwrót może być konfliktowa. 

Mile widziane własne spostrzeżenia.

Opublikowano (edytowane)

@leven Bawiłem się z tym w IN WIN 925

ale dwa AIO tam były...CPU EKWB Basic 360 =top

i RTX 3090 Kingpin 3x120mm= front

a tył tej budy ma 3x 120mm i jako intake cold air działało.

Spox to zasuwało mimo że żarłok Kingpin do 450W pobiera

ale jak na zewnątrz ciepłe powietrze oddawał

to nie grzał AIO CPU na top montowanego

inaczej bym tam miał kocioł na maxa w load i fatalne tempy na AIO CPU.

Buda ostro zmodyfikowana pod wymuszenie takiej opcji

blendy kierujące przepływem powietrza wyrzucanego outside dodane

wszystko dla optymalizacji airflow.

To co planujesz będzie prawidłowo działać

nie ma potrzeby zmiany budy

AIO dostanie zimne powietrze i git.

GPU jakie masz w sigu coś tam dorzuci ciepła

ale to samo by zrobiło jak by AIO CPU miało chłodnicę na top montowaną.

Edytowane przez Elder
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Sama chłodnica (wentylatory) z tej 360, którą będę montował na front wymusi obieg powietrza wewnątrz, tak jak to mam teraz. Obecnie na TOP mam 240mm AIO z procesora, które powoduje przepływ powietrza w środku. Obecnie obudowa nie posiada nawiewu, bo to nic nie daje. Z reszta co tam u mnie ma się w środku grzać :E 

Dzięki za wypowiedź, jak chłodzenie przyjdzie, to montuję i coś naskrobię :) 

Edytowane przez leven
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Aio na froncie z intake podgrzewa wszystko, szczególnie GPU jak ma przeciętne chłodzeni,e dostaje wtedy po dupie, miałem w 500DX 13700K z aio 360 na froncie i 6800XT, był niezły piekarnik.

Tak jak opisałeś to działać będzie.

Najlepiej sprzedaj aio które wygrałeś i kup sobie lepszą grafę :hihot: albo zmień budę.

Edytowane przez ShaDow_Pro
  • Upvote 1
Opublikowano

@leven Fajna wygrana, gratulacje.
Co do AiO na froncie obudowy... miałem PNY 5070 Ti OC po UV. Normalnie w dłuższych sesjach grania wskakiwała na te ~1400 RPM i było znośnie.
Jak wsadziłem AiO 360 na front obudowy, to już zaczęła łapać po 1700-1800 RPM i zmieniłem kartę. 
Dla procka montaż AiO 360 na froncie da lepsze temperatury ale grafa i wszystko w środku niestety oberwie rykoszetem.
Śmiem twierdzić, że nawet najlepszym konstrukcjom (TUFy, AORUSy itp.) takie AiO da na tyle do pieca, że będą niesforne.
Może pochyl się nad zmianą budy.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, leven napisał(a):

Niestety na TOP mojej obudowy BQ 500DX nie wejdzie, za to powinno wejść na front.

Na front nie wkładaj , bo będziesz miał w budzie gorąco a karta będzie miała ciężko .

Zresztą jak na przód włożysz AIO , to potem zapomnij o długiej karcie w razie zmiany , bo nie wejdzie.

Tylko na górę w tej obudowie i 240mm.

Edytowane przez AudRob
Opublikowano

Tylko, że ja nie chcę, żeby AIO 360 wrzucało ciepło do środka, tylko wyciągało ciepło ze środka :E  Czyli zrobić odwrotny myk z przepływem powietrza. Z drugiej strony obecny set na AIO 240 na TOP-ie jest w zupełności wystarczające i chyba faktycznie lepiej będzie sprzedać wygraną, nawet jej nie odpakowując. Niestety wygrane nie otrzymują paragonu zakupu, więc trza będzie z 200zł uciąć. W sumie we wrześniu OC mnie czeka :hmm:  Zobaczę, jak przyjdzie chłodzenie, ale trzeba czasu, tak pisali tam... :E