Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Potrzebuję drodzy forumowicze waszej pomocy i porady.Kupiłem dysk ten co w tytule i nie sprawdziłem na jakich kościach jest.Okazało się że jest na kościach QLC zamiast TLC.Na dysku będzie windows 11, gry, programy, jest to dysk do normalnego użytku.Zauwżę różnice między takim dyskiem a dyskiem na TLC ? Ponoć te QLC są mało żywotne i nie są pod system operacyjny i nie nadają się do ciężkich zadań.Kupiłem go za 600zł a np Crucial T500 1TB na TLC jest za 850zł.Co mi poradzicie bo dysk leży w paczkomacie i nie wiem czy go odbierać.

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze nie kupiłem dysku.Sprawdzam sobie tego co podałeś GEN 5 i podejmę decyzję.Składam kompa i powoli kompletuję części.Ale z ramem to po prostu porażka.Kupiłem XPG Lancer Blade 32GB 6000Mhz CL36 white.Jakby tak dało się trochę poprawić timingi drugiego rzędu to było by super na mobo B850 Elite Wifi7 Ice.Wziąłbym ten gen5 tylko moja b850 gigabyte nie wiem czy ogarnie temperaturowo.Dysk jest pod gpu.

Edytowane przez Special-1
Opublikowano

Jak nie będziesz przewalał baz danych po 100GB to nie będzie problemu z temepraturami. tym bardziej że płyta ma duży radiator chłodzony powietrzem z karty (nie przejmuj się temperatura rdzenia karty, powietrze upuszczające chłodzenie jest chłodniejsze).

Tudzież Kingston Renegade G5 w promo w Morele:
https://www.ceneo.pl/182927217

Niewiele więcej bo tysiaka kosztuje Lexar NM1090 2TB - PCI-E 5 pierwszej generacji z DRAMem, porządka konstrukcja ale z fabrycznym radiatorem który trzeba by zdjąć żeby wcisnąć go pod radiator twojej płyty.

Twój RAM nie ma specjalnie dużego potencjału do OC, tutaj wycisnęli z niego 6000CL32:

https://www.tech-critter.com/adata-xpg-lancer-blade-rgb-hands-on-review/

Jeśli pójdziesz w Ryzena z X3D to nie będzie to miało znaczenia.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Biorę tego Pny Gen5.Tylko kurcze z drugiej strony nie będzie podgrzewał GPU ? Trochę się jednak boję tych temperatur Gen5.Niby w testach on jest chłodny.Obudowę już mam kupioną Be Quiet Shadow Base 800FX White raczej AirFlow ona powinna mieć dobry.Tak będzie 9800x3d ale muszę trochę jeszcze dozbierać pieniędzy.Myślałem że w tych pamięciach rzędy drugiego poziomu da się coś poprawić.

Edytowane przez Special-1
Opublikowano

Dlaczego ma podgrzewać GPU? Przecież on ani radiator płyty nigdy karty nie dotkną. Dyski grzeją się tylko przy wykorzystywaniu ich maksymalnych parametrów, jak składasz kompa do gier itp. to się nigdy do tego nie zbliżysz, a przynajmniej nie na tyle długo żeby zagrzać dysk.

Opublikowano (edytowane)

https://www.ceneo.pl/169541057

Zdjąć radiator (dwie śrubki) i wstawić do płyty. Nie przejmuj się testami, że jak obciążysz stress testem czy przewalisz kilkaset GB to będzie ciepły, to nie są scenariusze realnego użytkowania, a przynajmniej nie przez osoby prywatne. Co na 100% zauważysz i będzie procentowało na przyszłość to 2x więcej miejsca na dane, tego nigdy dość.

Edytowane przez kalderon
  • Upvote 1
Opublikowano

Tak, nawet dla TLC producenci masowo obniżyli TBW. MSI nie deklaruje typu pamięci czyli trochę loteria, ale Pro przychodziły też z TLC. Tym niemniej nie w tych pieniądzach bo w okolicach 600zł są konstrukcje pewniejsze co do rodzaju pamięci.

Opublikowano
4 godziny temu, Saddam napisał(a):

Bzdury, M461 250TBW przy 5 latach gwarancji https://www.techpowerup.com/ssd-specs/msi-spatium-m461-1-tb.d1703

No i? Znajdź mi dysk 1TB który ma ponad 800TBW. 

4 godziny temu, janek25 napisał(a):

dla prasy TLC, po napisaniu recenzji dla gawiedzi reszta

Niekoniecznie, w składakach bazowanych na podzespołach MSI są M470 Pro na kościach TLC. Więc to loteria. I dlatego nie polecam tego dysku.