Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@zlotnikJesli temperatury OK, to po co? Nie ma co grzebac jesli jest OK.

Co mi się dzieje dziwnego każdy ma np 60 stopni GPU 85hot spot ja mam 72gpu 82 hot spot na początku też miałem jak inni nie wiem dlaczego tak się stało trochę mnie to martwi. Mam bardzo mała różnica między hot spotem a gpu

Edytowane przez zlotnik
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@zlotnik 60GPU a 85HS to jest normalna temperatura. Jesli hotspot zaczolby uciekac na 35C-40C, to wtedy bym sie martwil.

Jemu chodzi o wysoką temperaturę na GPU a nie o różnicę. Prawdopodobnie ma jako jeden z niewielu dobrze usytuowany czujnik przez producenta karty. No i 10 stopni różnicy wskazywałoby na PTMa ale bez rozbierania się nie dowiemy.

Edytowane przez Grolshek
  • Thanks 1
Opublikowano
12 minut temu, zlotnik napisał(a):

Co mi się dzieje dziwnego każdy ma np 60 stopni GPU 85hot spot ja mam 72gpu 82 hot spot na początku też miałem jak inni nie wiem dlaczego tak się stało trochę mnie to martwi. Mam bardzo mała różnica między hot spotem a gpu

Jak możesz odpal cokolwiek obciążającego i pokaż GPU-z sensors. Zobaczymy co tam się dzieje.

Opublikowano
12 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Nie ma PTM'a na tej karcie. Producent podaje ze jest pasta.

17 minut temu, Grolshek napisał(a):

No i 10 stopni różnicy wskazywałoby na PTMa ale bez rozbierania się nie dowiemy.

przecież wkleiłem linka do techpowerup ze zdjęciami nawet, gdzie widać że jest pasta, chyba nikt nie klika, a szczególnie ten co dzwoni i pyta...

myślę że kolega jest przewrażliwiony, za dużo forum...

pomyśleć że tysiące osób po prostu używa i zadowoleni, nawet o UV nie wiedzą, temperatur nigdy nie sprawdzają, heh, szczęśliwi  ;)

Opublikowano
12 minut temu, miro napisał(a):

przecież wkleiłem linka do techpowerup ze zdjęciami nawet, gdzie widać że jest pasta, chyba nikt nie klika, a szczególnie ten co dzwoni i pyta...

myślę że kolega jest przewrażliwiony, za dużo forum...

pomyśleć że tysiące osób po prostu używa i zadowoleni, nawet o UV nie wiedzą, temperatur nigdy nie sprawdzają, heh, szczęśliwi  ;)

Zdjęcia na Techpowerupie oznaczają że producent nie mógł zmienić pasty na PTMa w trakcie produkcji? Lub w części egzemplarzy? No proszę cię.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Grolshek napisał(a):

Zdjęcia na Techpowerupie oznaczają że producent nie mógł zmienić pasty na PTMa w trakcie produkcji? Lub w części egzemplarzy? No proszę cię.

oczywiście.. i zrobiłby to w tajemnicy, nigdzie by się tym nie chwalił żeby czasem nikt nie widział że zmienili na lepsze, no proszę cię

Opublikowano
2 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Dajcie spokoj, wszystko wyjasnione. Zreszta, wystarczy wklepac dany model i wejsc na strone producenta by miec 100% pewnosci.

100% to jak otwieram kartę i widzę pastę :faja: Jak fotki producenta to 99,99999(9)% :D

Opublikowano
1 godzinę temu, Grolshek napisał(a):

100% to jak otwieram kartę i widzę pastę :faja: Jak fotki producenta to 99,99999(9)% :D

Nie ma lepszej metody jak dotknąć.

Teoretycznie jest taka sytuacja, gdzie ktoś rozbiera GPU kiedy jest bardzo gorące - dopiero co wygrzane aby je łatwiej rozkleić i pyka szybko fotkę.
Dodać do tego fakt fabrycznego naddatku PTM wokół rdzenia (materiału może być mniej lub więcej w zależności od aplikacji producenta). 
No i można się oszukać. 

Chociaż jak na stronie producenta nie ma wzmianki o PTM, a zdjęcia techpowerup wskazują na pastę w tym ASRocku.

2 godziny temu, zlotnik napisał(a):

Pomęcz ją - OC, jakieś ciężkie benchmarki, pograj w upały intensywnie i obserwuj.
W AMD masz chociaż ten komfort czujnika Hot Spotu więc nie będzie Ci rdzeń po cichu mieć pump-outa tylko będzie widać.

Opublikowano

@zlotnik

images.jpeg.04f9780e94218aa3fca48183d1bafec0.jpeg

Jaka buda, jakie chłodzenie na procku, jak AiO to gdzie masz zamontowane? 
Gdzieś widziałem podobne wyniki Steel Legend. Patrzę na CPU też podobne rejony do reszty. Karta 30min wygrzana, pod 100% obciążeniem, delta temperatur dobra.
Nie widzę nic niepokojącego.

Zrób sobie dobry profil UV - jutro jak będę miał chwilę zrobię jakiś prosty poradnik, bo coraz więcej osób o to pyta.
Mój dobry profil UV był przyzwoity nawet przy pump-oucie, chociaż wiadomo - problem pump-outa by się potęgował dalej.

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, zlotnik napisał(a):

-10 PL i 0 PL wydaje mi się że jest coś nie tak wyniki pod czas grania w bf6 przez 30min 

temp 3.jpg

temp 4.jpg

Stalowa legenda? To czemu nic nie mówisz. Masz tu moje ustawienie, przede wszystkim to krzywą wentylatorów, bo ta od producenta jest zbyt niska.

IMG_20260709_160631_552.jpg

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

@zlotnik

images.jpeg.04f9780e94218aa3fca48183d1bafec0.jpeg

Jaka buda, jakie chłodzenie na procku, jak AiO to gdzie masz zamontowane? 
Gdzieś widziałem podobne wyniki Steel Legend. Patrzę na CPU też podobne rejony do reszty. Karta 30min wygrzana, pod 100% obciążeniem, delta temperatur dobra.
Nie widzę nic niepokojącego.

Zrób sobie dobry profil UV - jutro jak będę miał chwilę zrobię jakiś prosty poradnik, bo coraz więcej osób o to pyta.
Mój dobry profil UV był przyzwoity nawet przy pump-oucie, chociaż wiadomo - problem pump-outa by się potęgował dalej.

Karta na co dzien pracuje PL -10 i UV -70 powyżej 1500rm robi się dla mnie nie akceptowalnie głośna wiec te PL -10 musi być 

chłodzenie CPU noctua NH-D15 obudowa fractal Nord XL 3 wentylatory 14cm na przodzie jeden 14 na tył i 2 12 na gorzę wszystkie wentylatory silent wings 

31 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Stalowa legenda? To czemu nic nie mówisz. Masz tu moje ustawienie, przede wszystkim to krzywą wentylatorów, bo ta od producenta jest zbyt niska.

IMG_20260709_160631_552.jpg

powyżej 1500RPM jest dla mnie nie akcyptowalne przez to mam na stałe - 10 PL 

Edytowane przez zlotnik
Opublikowano
2 minuty temu, zlotnik napisał(a):

Karta na co dzien pracuje PL -10 i UV -70 powyżej 1500rm robi się dla mnie nie akceptowalnie głośna wiec te PL -10 musi być 

chłodzenie CPU noctua NH-D15 obudowa fractal Nord XL 3 wentylatory 14cm na przodzie jeden 14 na tył i 2 12 na gorzę wszystkie wentylatory silent wings 

powyżej 1500RPM jest dla mnie nie akcyptowalne przez to ma na stałe - 10 PL 

No to niestety trzeba było celować w model z dużo większym radiatorem i wentylatorami typu taichi, Red Devil, duże XFX.

Opublikowano (edytowane)

@zlotnik Jesli masz ochote, to wrzuc jej PTM'a i tyle xD Nie wiem na ile to pomoze, ale koniec koncow i tak bedzie na plus dla karty. %-) W pierwszej kolejnosci wypadaloby napisac do Asrocka zeby miec podklad z gwarancja. Ryzykowanie utraty tego zabezpieczenie nie ma sensu, juz lepiej siedziec z tym co sie ma. Mozesz zrobic -10% i nizej z napiecie, wydajnosc bedziesz mial jak na stocku. Kiedy kupiles karte? Masz prawo do zwrotu jesli nie minelo 14 dni. Osobiscie to chyba zostalbym przy UV, temperatury sa calkiem niezle, a o wymianie na PTM pomyslalbym wtedy gdy byloby to naprawde potrzebne.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, zlotnik napisał(a):

przy zakupie kierowałem się tym testem https://www.techpowerup.com/review/asrock-radeon-rx-9070-steel-legend-oc/38.html

Gdzie przy PL 0 jest 1000 RPM a u mnie 1700 wiec nie wiem czy z moją sztuka coś nie tak czy test kłamie 

Cóż mogę rzecz. Choć nie przytoczę tutaj testów, to na każdym jednym widziałem, że steel legend jest gorętszy i głośniejszy niż reszta kart. Do mojego mini-atx idealnie się mieścił i wiedziałem, że hałas nie będzie mi przeszkadzał.

To są karty, które dobijają do 360W, więc nie ma się co dziwić, że są gorące. W dodatku ASRocki są bardzo małe, nawet Taichi na wcisk zmieściłby się do mojej obudowy.

Karty, które mają niskie temperatury w stosunku do hałasu to Taichi, Red Devil, XFX (Ten największy), Sapphire Nitro+, może Hellhound i nie wiem czy i jaki Asus ma największy model.

Edytowane przez Jedi88