Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@zlotnik Jesli masz ochote, to wrzuc jej PTM'a i tyle xD Nie wiem na ile to pomoze, ale koniec koncow i tak bedzie na plus dla karty. %-) W pierwszej kolejnosci wypadaloby napisac do Asrocka zeby miec podklad z gwarancja. Ryzykowanie utraty tego zabezpieczenie nie ma sensu, juz lepiej siedziec z tym co sie ma. Mozesz zrobic -10% i nizej z napiecie, wydajnosc bedziesz mial jak na stocku. Kiedy kupiles karte? Masz prawo do zwrotu jesli nie minelo 14 dni. Osobiscie to chyba zostalbym przy UV, temperatury sa calkiem niezle, a o wymianie na PTM pomyslalbym wtedy gdy byloby to naprawde potrzebne.

kartę kupiłem w dzień premiery :) na początku temperatury były lepsze wiec sytuacja się pogarsza ale powoli ,myślę ze za rok już będę musiał zmienić na PTM 

Opublikowano
2 godziny temu, zlotnik napisał(a):

Karta na co dzien pracuje PL -10 i UV -70 powyżej 1500rm robi się dla mnie nie akceptowalnie głośna wiec te PL -10 musi być 

chłodzenie CPU noctua NH-D15 obudowa fractal Nord XL 3 wentylatory 14cm na przodzie jeden 14 na tył i 2 12 na gorzę wszystkie wentylatory silent wings 

powyżej 1500RPM jest dla mnie nie akcyptowalne przez to mam na stałe - 10 PL 

Zauważ, że Twój procesor ma takie same lub nawet wyższe temperatury jak rdzeń karty.
Zacznij od undervoltingu procesora CO all core -30, jeżeli sztuka słabsza to daj odpowiednio mniej. - nie zaszkodzi.
No i pomyśl o AiO aby odciągnąć temperaturę od karty graficznej. Moim zdaniem AIO 360 na górze obudowy byłoby optymalne.
Co prawda 7800X3D nie jest tak wdzięczny w schłodzeniu jak 9800X3D ale samo przeniesienie miejsca kumulacji temperatury wyżej zrobi zbawienną robotę.

PL -10% to dobre rozwiązanie - nic nie tracisz, a nawet w obecnym stanie trochę zyskujesz wydajności oprócz zbicia temperatury.

Co do pump-outów, z racji że przerabiałem je parokrotnie:
Faza 1: [Dzień 0] Brak pump-outu - wszystko OK.
Faza 2: [Etap od ok. miesiąca do 6 miesięcy] Cicho postępujący pump-out, na samym początku nie do rozpoznania, we wczesnych stadiach fazy 2 kompletnie niezauważalny, w rozwinięciu fazy może być mylony z innymi czynnikami zewnętrznymi
Faza 3: [Etap po ok. 6 miesiącach] Zaawansowany pump-out, widoczny w odczytach gołym okiem.

(oczywiście jak ktoś wymieniał już pastę na własną rękę na rzadką o kiepskich właściwościach może dojść do Fazy 3 nawet w 3-4 tygodnie)

Tak to wygląda od kuchni na kartach z fabryczną pastą.
Możesz być w "Fazie 2" i ciężko to zdiagnozować oraz na tyle to płynnie i stopniowo się zmienia, że nie wzbudzi Twojego niepokoju.
Ja polecam każdemu robić test temperatur każdej karty po wyjęciu z pudełka - odpalasz GPU-Z i jakiś benchmark, robisz screena GPU-Z, za miesiąc odpalasz ten sam benchmark, robisz screena i porównujesz. 
Są czynniki zewnętrzne jak temperatura otoczenia, wiadomo ale mimo wszystko to dobra metoda bo idzie coś wyłapać. Ty tego nie zrobiłeś i nie mamy czego do czego porównać, a może już by nam coś to powiedziało.

Ja bym siedział na tym PL -10 i nie zawracał sobie tym teraz głowy - nadejdzie fala upałów, karta dostanie bęcki to zrobisz kolejny zrzut GPU-Z i sobie porównasz. Może coś więcej będzie widać.

Opublikowano
17 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Zauważ, że Twój procesor ma takie same lub nawet wyższe temperatury jak rdzeń karty.
Zacznij od undervoltingu procesora CO all core -30, jeżeli sztuka słabsza to daj odpowiednio mniej. - nie zaszkodzi.
No i pomyśl o AiO aby odciągnąć temperaturę od karty graficznej. Moim zdaniem AIO 360 na górze obudowy byłoby optymalne.
Co prawda 7800X3D nie jest tak wdzięczny w schłodzeniu jak 9800X3D ale samo przeniesienie miejsca kumulacji temperatury wyżej zrobi zbawienną robotę.

PL -10% to dobre rozwiązanie - nic nie tracisz, a nawet w obecnym stanie trochę zyskujesz wydajności oprócz zbicia temperatury.

Co do pump-outów, z racji że przerabiałem je parokrotnie:
Faza 1: [Dzień 0] Brak pump-outu - wszystko OK.
Faza 2: [Etap od ok. miesiąca do 6 miesięcy] Cicho postępujący pump-out, na samym początku nie do rozpoznania, we wczesnych stadiach fazy 2 kompletnie niezauważalny, w rozwinięciu fazy może być mylony z innymi czynnikami zewnętrznymi
Faza 3: [Etap po ok. 6 miesiącach] Zaawansowany pump-out, widoczny w odczytach gołym okiem.

(oczywiście jak ktoś wymieniał już pastę na własną rękę na rzadką o kiepskich właściwościach może dojść do Fazy 3 nawet w 3-4 tygodnie)

Tak to wygląda od kuchni na kartach z fabryczną pastą.
Możesz być w "Fazie 2" i ciężko to zdiagnozować oraz na tyle to płynnie i stopniowo się zmienia, że nie wzbudzi Twojego niepokoju.
Ja polecam każdemu robić test temperatur każdej karty po wyjęciu z pudełka - odpalasz GPU-Z i jakiś benchmark, robisz screena GPU-Z, za miesiąc odpalasz ten sam benchmark, robisz screena i porównujesz. 
Są czynniki zewnętrzne jak temperatura otoczenia, wiadomo ale mimo wszystko to dobra metoda bo idzie coś wyłapać. Ty tego nie zrobiłeś i nie mamy czego do czego porównać, a może już by nam coś to powiedziało.

Ja bym siedział na tym PL -10 i nie zawracał sobie tym teraz głowy - nadejdzie fala upałów, karta dostanie bęcki to zrobisz kolejny zrzut GPU-Z i sobie porównasz. Może coś więcej będzie widać.

Procesor mam -20 wiecej się nieda jest nie stabilny myślę o AIO od Noctu ale czekam na wersje czarną :)

Opublikowano
36 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@zlotnik też gdyby mi zależało na tej marce, to bym wybrał czarną. Możesz też rozważyć alternatywy z wyższej półki. Może np. coś od BeQuiet?

Siema 

No i jak AIO włoży GPU na pewno odetchnie , sam widziałeś jak to u mnie teraz wygląda, kloc na środku niczego nie blokuje i ciepłe powietrze z karty szybciej wychodzi z budy.

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, AudRob napisał(a):

Siema 

No i jak AIO włoży GPU na pewno odetchnie , sam widziałeś jak to u mnie teraz wygląda, kloc na środku niczego nie blokuje i ciepłe powietrze z karty szybciej wychodzi z budy.

Cześć. No dokładnie - nic dodać nic ująć. Kolega celuje raczej w coś premium ale na czarną Noctua sobie poczeka. Jakiegoś fajnego BQ przyzwoitej jakości w przyzwoitej cenie mógłby rozważyć jako alternatywę. Ma próbkę tego jak ciche są wentylatory tej firmy skoro posiada takie w obudowie. 

• Upvote 1
Opublikowano
22 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Cześć. No dokładnie - nic dodać nic ująć. Kolega celuje raczej w coś premium ale na czarną Noctua sobie poczeka. Jakiegoś fajnego BQ przyzwoitej jakości w przyzwoitej cenie mógłby rozważyć jako alternatywę. Ma próbkę tego jak ciche są wentylatory tej firmy skoro posiada takie w obudowie. 

Noctua moim zdaniem jest za droga, pompka tez nie jest jakaś mega cicha, zresztą pompa nie jest produkowana przez nich tylko zmodyfikowana. RGB też brak.

A w BQ pompa jest niesłyszalna na mas obrotach i o połowę tańszy , jest opcja dolewki płynu i opcja offsetu jak w Noctua.

Do naszych CPU nie trzeba Noctuy , jest dużo alternatyw w dobrych cenach😉

Ale wiadomo każdy kupi takie AIO jakie uważa.