Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[SKRÓT WĄTKU]

- użyte komponenty: (https://forum.ithardware.pl/topic/15704-gigabyte-rx-9070-xt-gaming-przegrzewanie-się-karty-efekt-pump-out/page/8/#findComment-469496)
- rozbieranie i składanie karty, rezultaty: (https://forum.ithardware.pl/topic/15704-gigabyte-rx-9070-xt-gaming-przegrzewanie-się-karty-efekt-pump-out/page/8/#findComment-469650)
- precedens gwarancyjny: (https://forum.ithardware.pl/topic/15704-gigabyte-rx-9070-xt-gaming-przegrzewanie-się-karty-efekt-pump-out/page/12/#findComment-470442)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tydzień bez forumowej dramy, tygodniem straconym ;) 

Kolega @Krzysiak bardzo tęsknił abym stworzył temat odnośnie tej karty graficznej jednak pewnie nie spodziewał się w jakiej treści on się pojawi.

Otóż po tych wszystkich upałach i długich sesjach grania postanowiłem sprawdzić jak karta zachowuje się na stockowych ustawieniach (vBIOS "Silent").

Ku mojemu rozczarowaniu niestety pasta termo-przewodząca straciła swoje właściwości i w rezultacie w dzisiejszym stresie GPU zachowało się tak:

HOTSPOT.thumb.gif.0c1a19b27ed79fe8049b6102b4b9e53a.gif

Jak możecie słusznie zauważyć, to zarówno temperatury rdzenia i pamięci (Hynix) są w normie ale rozjazd między temperaturą rdzenia, a Hot Spotem oraz nieudolne wysokie obroty wentylatorów wskazują na przerzedzenie się pasty na rdzeniu przez co różnica to aż 42*C.

Na szybko z tego co udało mi się wygrzebać w necie, polityka firmy Gigabyte jest dosyć rozsądna w tym temacie i zerwanie plomby oraz wymiana pasty na własną rękę nie "traci" gwarancji, a plomba jest wskaźnikiem dla serwisu czy ktoś na własną rękę zaglądał do karty.

Naturalnie - jak ktoś zrobi to nieumiejętnie uszkadzając fizycznie kartę ponosi konsekwencję utraty gwarancji z tego tytułu.

Mój plan na chwilę obecną, to napisanie oficjalnego maila do serwisu Gigabyte (którym z resztą się podzielę) z zapytaniem jak się odniosą do tego przypadku.

Propozycja wysłania na RMA gdzie otrzymałbym kartę z tej samej jakości pastą (odciągnięcie tematu w czasie) oraz z nowym żelem wydaje się niezbyt kusząca.

Gdybym dostał zielone światło na wymianę pasty, wleciałby PTM, a żel zastąpiłbym prawdopodobnie dobrej jakości termopadami, które bazując na moim researchu powinny przy okazji zbić temperatury gorących pamięci (Hynix) przynajmniej o kilka stopni w dół.

Dla dobra nauki i ludu byłbym w stanie schować w kieszeń swoją niechęć do czyszczenia pozostałości po żelu i nawet byłbym skłonny przetestować w pierwszej kolejności pastę Arctic MX-7, która wedle testów igorslab.de idealnie nadaje się na gołe rdzenie, a jest stosunkowo tania (8g idzie kupić w okolicy 23zł) :wariat:

Na marginesie - karta na stockowych ustawieniach jakiś czas temu przed upałami nie okazywała objawów typowego pump-outa.

Co myślicie?

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 1
Opublikowano

Olać gwarancję i nie czekać tylko zakładać PTM i pady. Niezależnie co gigus odp i tak to zrobisz. 

Troszkę smieszkujac to się nie dziwię dlaczego te karty są tak tanie i tylko ten model 😂

A ja od początku pisałem ze gigaszrota bym nikomu nie polecił. 

W pastę się nie baw bo to strata czasu. Tylko termopady będzie zabawa żeby dobrać odp grubość. 

• Upvote 6
Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

Olać gwarancję i nie czekać tylko zakładać PTM i pady. Niezależnie co gigus odp i tak to zrobisz. 

Napisać napiszę aby mieć podkładkę. Ja tam lubię grzebać w sprzęcie i jeszcze jak mogę coś udokumentować dla populi, to tym bardziej. Nie pierwszy raz poprawiam fabrykę ;) 

Teraz, Phoenix. napisał(a):

Troszkę smieszkujac to się nie dziwię dlaczego te karty są tak tanie i tylko ten model 😂

Są inne w tej samej kasie. Reaper, Challenger czy z Twojej ulubionej serii - Prime.
Jak jednak sam dzisiaj wrzucałeś:

3 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Tylko w przypadku Gigusia nie dość, że pozwolą na wymianę, to komuś mniej kumatemu ogarną.
A ASUS pokazał wiadomo który palec - "My z tym nic nie zrobimy, a jak wsadzisz łapy to bye-bye gwarancja"

5 minut temu, Phoenix. napisał(a):

A ja od początku pisałem ze gigaszrota bym nikomu nie polecił. 

Za tyle co za nią dałem nie straszne mi umazać się w żelu, przy okazji konstruując ciekawy temat.
A użycie żelu na VRM/RAM i pasty na rdzeń krytykowałem wielokrotnie, chociaż jak widać od dawna, afera z żelem to była tylko pierwsza partia i się szybciej skończyła jak zaczęła. 

Opublikowano (edytowane)

Plombę ściągasz tak, że nikt nie zauważy i ponownie naklejasz :E Albo kupujesz nowe na alli czy allegro :E 

Podkładka to żadna to co ci support odpisze. Jak im odeślesz na gwarę bez plomby zawsze mogą uznać, że wina użyszkodnika :E 

Na moim 4090 Gigusia pasta wytrzymała ponad 3 lata.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

@lukadd

Swoją drogą ciekawe kto pierwszy wpadł na pomysł plombowania GPU :doopa:
Napisać napiszę - ciekaw jestem jak się do tego odniosą. Mail pewnie pójdzie dzisiaj jak go wyskrobie, a co dalej będę robił, to się jeszcze zastanowię. 

MX-7 na rdzeń akurat bym miał bo świeża tubka 8g leży w pudełeczku. Jednak padów brak i trzeba byłoby zamówić... ew. jakieś eksperymentalne putty od side'a ale to już będę myślał dalej.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
7 minut temu, lukadd napisał(a):

Na moim 4090 Gigusia pasta wytrzymała ponad 3 lata.

Pewnie jakieś guano kładą teraz jak Inno3d i inni.

Cena Czyni Cuda. Chociaż dziwię się, że opłaca im się parę groszy oszczędzić, a potem mieć obłożenie na serwisie.
Swoją drogą serwisanci Gigabyte są pewnie zachwyceni, gdy muszą w tym wspaniałym żelu się grzebać.

Teraz, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

A jednak miałem rację :smiech:

Oj tam oj tam ;) 

Opublikowano
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Swoją drogą ciekawe kto pierwszy wpadł na pomysł plombowania GPU

Nie pamiętam, ale Gigabyte dość długo nie dawał plomb. Dopiero tak bardziej jakoś od Ampere zaczęli sypać plombami.

Teraz, Lameismyname napisał(a):

Pewnie jakieś guano kładą teraz jak Inno3d i inni.

Wiesz to jest loteria, nawet w tych samych modelach. Strixy np. 3080/3090 niby topka, a jedna sztuka potrafiła się trafić z bajka termopadami i niskie tempy pamięci, a inna 100 stopni+, i podobnie z pastami na rdzeniach.

Opublikowano
Teraz, Radio Tirana napisał(a):

U Gigabajta plomby pojawiły się późno, dopiero jesienią 2021 roku. Wcześniej wszystkie modele były bez plomb sprzedawane. 

Teraz, lukadd napisał(a):

Nie pamiętam, ale Gigabyte dość długo nie dawał plomb. Dopiero tak bardziej jakoś od Ampere zaczęli sypać plombami.

Zupełnie niepotrzebnie zmienili politykę. Życie.

Co do samej karty - przy UV jest używalna czyli na furmance jest tak:

UFA.thumb.gif.74d097db2a814bad4609e70ec1e993f9.gif

No ale nie o to chodzi ;) A może być lepiej wiadomo.

Opublikowano
6 minut temu, lukadd napisał(a):

Ale bez przesady, na poprawnie nałożonej paście nie będzie 25 po UV, i ponad 40 na stock różnicy :E 

Nowe karty po wyjęciu z pudełka mają nawet 30stopni dlatego pisałem - AMD ;)

AMD ma więcej czujników w GPU to raz, każdy GPU ma swoją specyficzną różnicę to dwa, a trzy to kwestia chłodzenia - docisk/podstawa.

Ps. jakby ktoś nie wiedział to pady Arctica TP3/TP4 zachowują jak kit termiczny i nie wykluczone, że to właśnie kit w takiej postaci. Bo można nawet je łączyć bez straty wydajności. Jak komuś się nie chce lepić kulek to polecam także nawet jak się da sporo za gruby to i tak wszystko się dopasuje ;) 

Opublikowano (edytowane)

Kupiłeś Matiza to się teraz z nim męcz. :P

A tak na serio to rozkładaj czyść, zakładaj PTM-a i może Putty to nie będzie problemu z grubością termo. Będzie co komentować, nabrać doświadczenia, pośmiać się, będzie się coś działo na tym forum. 88 stopni na pamięciach :kwasny: Ech... AMD i ich karty graficzne. Po diabła ludzie sobie to robią?

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano

2,7K RPM to już niezły odrzutowiec. U nvidii nie ma hot spot a po roku używania moja pracuje idealnie. Zostały 3 lata gwary:cool:

Ja bym reklamował bo koszty i możliwe problemy bierzesz na siebie a nie po to jest gwara

Opublikowano
7 minut temu, sideband napisał(a):

@Grolshek

A co ma AMD do gorących Hynixów z doj.. napięciem?:E

Na kartach NV te same pamięci też się grubo grzeją dlatego niektórzy obniżali napięcie by dłużej pożyły :hihot:

Gdybyśmy tylko na forum komputerowym dysponowali wiedzą jakie pamięci się grzeją i jakich kart nie kupować... :lovin:

image.thumb.png.fe8bcba0c4e22d8637a5cf4d3f51e120.png

9 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Będzie przynajmniej co czytać i oglądać :P

Dokładnie. Lepiej uczyć się na cudzych błędach.