Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, Qrdello napisał(a):

tyle stoi to wszystkie sztuki za 6 stów i więcej są nie do obrony.

Nówka stoi nawet niżej:

https://foxkomputer.pl/AMD-Procesor-AMD-Ryzen-7-5700X-TRAY-p106450/

22 minuty temu, Qrdello napisał(a):

No i między 5500x3d z ali i nowym 5700x szedłbym jednak w nowego 5700x z PL dystrybucji. Wydajnościowo to to samo, ze przewagą 5700x przy pracy.

Komp nie służy do pracy tylko do grania w 4K na telewizorze. Wydajnościowo to nie jest to samo - 5500X3D jest szybszy w grach.

Opublikowano
37 minut temu, kalderon napisał(a):

Nówka stoi nawet niżej:

https://foxkomputer.pl/AMD-Procesor-AMD-Ryzen-7-5700X-TRAY-p106450/

Komp nie służy do pracy tylko do grania w 4K na telewizorze. Wydajnościowo to nie jest to samo - 5500X3D jest szybszy w grach.

Sam sobie zrollowałeś swój argument tym pierwszym.

A to drugie - no tak. Tylko wciąż zapominasz że tak, jest szybszy w grach (całościowo o kilka % średni fps, bo .1 i 1% są na takim samym poziomie) korzystających z 3dv cache w niskich rozdzielczościach i na minimalnych detalach - a to chyba nie o to autorowi chodzi skoro chce grać w , uwaga, 4k i w Gothica w dodatku. Więc ciągnięcie tego silikonu od chińskich małych rączek za 7 stówek, pozbawiając się przy tym jakiejkolwiek gwarancji, jest co najmniej średnie.

Opublikowano

Nie zrollowałem bo to nie ja sprzedaję na olx w chorych cenach.

5500X3D jest szybszy w grach również pod względem 1% low, tym bardziej im bardziej gra lubi dodatkowy cache. 5700X nie ma sensu bo jeśli oszczędzamy to 5600 jest tańszy i prawie równie szybki, a jak oszczędzanie nie jest priorytetem to 5500X3D jest szybszy i tylko nieco droższy.

Opublikowano (edytowane)

No i tak czytasz że nie czytasz. Ja nie pisałem o nie wiadomo jakim oszczędzaniu tylko wymaksowaniu AM4 utrzymując przy tym rozsądny, a nie minimalny budżet. 5600 byłby planem absolutne minimum.

Ale też takim, który w grach wymagających wątków mógłby dławić mocniejsze GPU. Z doświadczenia wiem, że 5700X ciągle się trzyma bardzo solidnie - nawet w WQHD - z kartami pokroju 5070 i wyżej. I jeżeli da się go kupić za ca. 4 stówki, a da, to lepszej opcji w tym momencie po prostu nie ma. Bo 5600 to minimum, i tylko nieznacznie tańsze - a wyżej mamy cudeńka z x3D za 7 klocków z Chin, bez gwarancji, lub januszex i PL x3D za 1,3-2k. Obłęd totalny. 

Gdyby ceny tak nie skakały to generalnie bardzo fajnymi prockami są 5800x, 5900x - i takie sztuki widywałem na aukcjach już po 6 stówek - ale teraz znów wywindowane są pod 1k albo i wyżej - co też mija się celem. 

I nie, nie nieco droższy bo realnie dostajesz praktycznie to samo za 2-3 stówy więcej. Plus celnicy lubią ostatnio paczuszki z Chin dodatkowo oclić sobie. Znajomy zamawiał 5700x3d dwa miechy temu to musiał 3 okrągłe stóweczki dopłacić do biznesu, a i tak nie taniego - zapłacił chyba 1100 czy jakoś chińczykowi. 

@Gamersnexus:

image.png.e3a7e2e38d15b85780d76d49eb443c63.png

Monumentalne różnice, zdecydowanie warte dopłaty, zachodu, i braku gwarancji xD 
A i tak wybrałem tytuł na UE5 lubiące 3DV - DD2

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano

Gry nie wymagają wątków. Nie 12 wątków. 5700X dało się kupić za 45-zł pół roku temu, a 5600 wtedy chodził po 300zł. Od tego czasu ceny nowych procków poszły do góry, używanych też co sam przyznajesz. 

5800X nie jest fajnym prockiem - nie oferuje praktycznie żadnego wzrostu wydajności, a wyższy limit mocy idzie w komin tzn. w ciepło. 5900X to fatalny procek do gier, wyższa cena i zużycie prądu, a wydajność w okolicach 5600 bo też ma 6-rdzeniowe chiplety i ogromne opóźnienia między nimi. 

5500X3D z Ali jest wysyłany z Polski, a to oznacza brak dodatkowych opłat.

Opublikowano

To zależy jak się tym limitem mocy operuje i co z tego wynika. No ale to nie temat o uv/oc.

Z tą fatalnością też bym konie wstrzymał, bo skoro 3900x - proc o wyraźnie wolniejszej architekturze - spokojnie wciąż oblatuje wszystko w wyższych rozdzielczościach - to 5900x tym bardziej. Gubisz sedno kolego. Autor nie zamierza grać w 900p i niskich detalach. 

Opublikowano

Jeszcze raz - co z tego że 3900X coś oblatuje? Oblatuje tak samo jak 3600. Zdajesz się wychodzić z błędnego założenia że więcej rdzeni=więcej fps. To błąd. 12-rdzeniowe Ryzeny mają TAKĄ SAMĄ wydajność w grach jak 6-rdzeniowe. Dopłacanie do nich choćby złotówki w kompie do gier nie ma najmniejszego sensu.

Opublikowano

Nie oblatuje tak samo, bo gry które mocno siedzą na CPU mniej dropią na większej liczbie rdzeni, GPU pracuje na nich wyżej lub bez spadków obciążenia niezależnie od lokacji. Obecnie pod strzechą mam 2x 3900x, 5700x, 3600, 5600, 7800x3d i 8845hs oraz i7 4790k do różnych testów i porównań i z różnymi grafikami. 5700x i 3900x spokojnie wystarczają do 3440x1440 w 60+ fpsach na wysokich i bardzo wysokich detalach. Procesor praktycznie nigdy nie blokuje tutaj kart. Czy to 3080Ti czy 5070Ti czy 9070XT.

Problemem 5500x3d jest niski boost, bo tylko 4ghz. W dodatku to zablokowany proc więc możesz mu co najwyżej CO pogrzebać i tutaj dopiero zwiększanie limitów mocy nic nie daje. Widać to po testach w różnych portalach gdzie gry potrafią mieć min fps na poziomie zwykłego 5600. No nie jest to optymalna opcja za te 7 stówek.

Gdyby cenowo taki procesor wychodził niżej niż 5700X - a w mojej ocenie powinien bo jako all-rounder jest kilkanaście procent wolniejszy - spoko. Za ponad 7 stów, bez GW z PL sklepu - średni deal. Szczególnie dla zwykłego kowalskiego. 

No i nie zapominajmy, że procki bez 3dv są łatwiejsze w ogarnięciu niż z. Taki 5700X spokojnie na AMDowskim wentylatorku obleci bez stresu, x3D potrzebują już lepszego chłodzenia przez swoją konstrukcję.

Ogólnie, autor ma kilka opcji - my się spieramy o wyższości A nad B - ważne że są opcje.

Martwi mnie jeszcze ta płyta główna:

image.png.748176c028b8aa49f550913bd1ef0a08.png

Cokolwiek powyżej 4070 będzie tutaj mocno hamowane. Z drugiej strony zmiana płyty i procka i ew. ramu żeby wycisnąć jak najwięcej to idziemy już w duże modyfikacje i tak 7500+b650+2x8GB ddr5 lub 16gb w jednej kości wyjdzie jakoś koło 2k+ czyli do spółki z 9070XT/5070Ti domknie się w 6k budżetu.

Opublikowano

Hah nie wiedziałem, że wzbudzę taką sensacje grając kompem podłączonym pod TV xD 

4K nigdy nie było i nie jest priorytetem - natywnie gry ustawiały się w tej rozdziałce po uruchomieniu a ja najzwyczajniej w świecie nie połączyłem wątków, że siądzie to na wydajność - clue wtedy było, żeby wygodnie się pykało z kanapy - ba powiem więcej - wciąż się dobrze pyka w takiego Henryczka tylko zauważyłem spadek wydajności właśnie w takim Gothic Remake - Wiele też zależy od optymalizacji bo Subnatice 2 która ogrywałem niedawno pomimo EA nie sprawiała żadnych problemów i to w 4k - co najwyraźniej jest tutaj trudne do uwierzenia xD

To skoro i tak już siadam do wymiany procka i grafiki ( bo zasilacz zostaje ) to czy polecacie jakiś monitor ( nie 4k :P ) do grania?

Opublikowano
8 minut temu, Kuklik napisał(a):

To skoro i tak już siadam do wymiany procka i grafiki ( bo zasilacz zostaje ) to czy polecacie jakiś monitor ( nie 4k :P ) do grania?

Kwestia jaki budżet i jaki rozmiar cie interesuje.

Opublikowano
2 minuty temu, Dirian napisał(a):

Kwestia jaki budżet i jaki rozmiar cie interesuje.

Hmm - 27 cali i 2-3 tysiące? Ciężko udzielić mi jednoznacznej odpowiedzi co wole jeśli przez ostatnie 8 lat gram na tv z kanapy :D 

Opublikowano
17 minut temu, Qrdello napisał(a):

No to przejście na 27 cali będzie bolesne. Brałbym chyba coś większego, może ultrawide ?

Myślę, że nie aż tak - dystans od ekranu też robi swoje - poza tym przy biurku będe miał setup 2 monitory + mac więc ultrawide to już byłoby za dużo miejsca

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Qrdello napisał(a):

Nie oblatuje tak samo, bo gry które mocno siedzą na CPU mniej dropią na większej liczbie rdzeni,

Ale to więcej rdzeni to 6-8, a nie 12 rozdzielonych przez Infinity Fabric z ogromnym opóźnieniem. 12-rdzeniowe Ryzeny to słaby wybór do gier.

5700x i 3900x spokojnie wystarczają do 3440x1440 w 60+ fpsach na wysokich i bardzo wysokich detalach.

Jeśli wystarcza 3900X to wystarczy tez 5600 który da więcej klatek.

Problemem 5500x3d jest niski boost, bo tylko 4ghz.

To nie jest problem bo procki z X3D nie jadą na booście tylko na owym 3D cache. Dlatego 5500X3D jest 15% szybszy niż 5600 mimo niższych zegarów. Szkoda że 5600X3D jest praktycznie niedostępny.

okolwiek powyżej 4070 będzie tutaj mocno hamowane.

Nie będzie, to absolutne brednie. Mając do dyspozycji 16 linii PCI-E różnica to może 1-3% w szybkich grach. Może 5% przy 5090.

7 godzin temu, Kuklik napisał(a):

wciąż się dobrze pyka w takiego Henryczka tylko zauważyłem spadek wydajności właśnie w takim Gothic Remake - Wiele też zależy od optymalizacji

Gothic Remake jest znany z ogromnych wymagań systemowych, w 4K tylko topowe karty przebijają 30 fps.

Edytowane przez kalderon
Opublikowano

1. Ta, mityczne "ogromne" opóźnienia IF :E no jakoś nie widzę, a przyglądam się już dość długo.

2. Ja mu nie proponuję nic słabszego niż 5700X, nie wiem w czym masz dalej problem? Ego cierpi, że ktoś może mieć inne zdanie?

3. Niski boost i mała liczba rdzeni to jest problem przy każdej jednej rekompilacji shaderów. Dziwnym trafem wyraźnie wolniejszy 3900X w grach rozklepuje 5700X3D rekompilując shadery w praktycznie każdej grze. Dlaczego? Bo 5700X3D boostuje do 4.1 ghz, 3.9 na wszystkich rdzeniach, a 3900X 4.5 i 4.2 odpowiednio. x24 wątki vs 16.

4. Ciekawe, że uroiło mi się jakiś rok temu jak testowałem właśnie ten aspekt upgradu z generacji na generację. 3080 na gen3 dreptał na 50-60%, na 4.0 leciał na 90+%. To nie są bzdury, ludzie czasami mają spoko karty zdławione przez wolne PCI i wolny proc do spółki, nawet o tym nie wiedząc tracą kilkadziesiąt % wydajności.

Mi się generalnie znudziło. Masz swoje zdanie, ja mam swoje. 

Trochę mi tutaj zalatuje polskim YT i promowaniem chińskich X99 i xeonów wszelkiej maści i typu jak remedium na wysokie ceny. Jest sobie taki youtuber który na tym karierkę niezłą zrobił, a teraz tego padła pół OLXa :E ta. Idąc tym tropem do grania w 4k na TV to konsola a nie PC, nie? :cool:

Opublikowano

1. Mityczne opóźnienia IF widać po tym że w grach 3900X jest tak samo szybki jak 3600, 5900X jak 5600, a 7900X jak 7600.

2. 5600 ma praktycznie taką samą wydajność w grach a jest tańszy. 5700X to przepłacanie dla przepłacania.

3. Czyli przepłacać bo gra się szybciej uruchamia.

4. Może twojej 3080 zabrakło VRAMu? Niestety poza twoim dowodem anegdotycznym nie widzę potwierdzenia znacznych spadków wydajności, było to wielokrotnie testowane przez różne redakcje, na wielu kartach i dopóki GPU ma do dyspozycji wszystkie 16 linii PCI-E to spadki są śladowe (a tym bardziej że rozmawiamy o RXie z 16GB VRAMu którego szybko nie zabraknie).

Nikt nie proponuje cofania w rozwoju jako remedium, po prostu krytykuję wydawanie pieniędzy na droższy wariant procesora tej samej generacji który nie przynosi wzrostu wydajności w docelowych zastosowaniach.

Opublikowano
2 godziny temu, kalderon napisał(a):

5600 ma praktycznie taką samą wydajność w grach a jest tańszy. 5700X to przepłacanie dla przepłacania.

Ja się z tym nie zgodzę bo są gry które zrobią różnice z dodatkowych rdzeni. Nie będzie diabelnego przyrostu fps, ale za to klatki będą stabilniejsze a dropy low fps mniejsze. Będzie po prostu trochę płynniej mimo podobnego klatkazu ogólnego.

Nie wspominając już o lepszym multitaskingu, jakieś dodatkowe programy odpalone w tle, częste minimalizowanie gry, to wszystko będzie działać płynniej na 5700X. 

Więc imho jak już autor decyduje się na mocniejsze GPU to oszczędzanie tych 150 zł na procku to słaby interes.

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Dirian napisał(a):

jakieś dodatkowe programy odpalone w tle,

Ten wpływ został niejednokrotnie obalony chyba że puścisz w tle jakiś render, ale wtedy jesteś sam sobie winien...

14 godzin temu, Dirian napisał(a):

Nie będzie diabelnego przyrostu fps, ale za to klatki będą stabilniejsze a dropy low fps mniejsze

Znacznie lepszym stabilizatorem dla 1% low jest cache X3D...

Edytowane przez kalderon
Opublikowano
Godzinę temu, kalderon napisał(a):

Ten wpływ został niejednokrotnie obalony chyba że puścisz w tle jakiś render, ale wtedy jesteś sam sobie winien...

W jakim sensie obalony? Masz więcej rdzeni / wątków to multitasking zawsze będzie lepszy, zakładając że porównujemy ta sama serie. 

Godzinę temu, kalderon napisał(a):

Znacznie lepszym stabilizatorem dla 1% low jest cache X3D...

No tak ale tu wybór na AM4 jest ograniczony, chyba że zamówić 5500X3D z Ali.

Opublikowano
4 godziny temu, Dirian napisał(a):

W jakim sensie obalony? Masz więcej rdzeni / wątków to multitasking zawsze będzie lepszy, zakładając że porównujemy ta sama serie. 

W takim sensie że standardowe programy które przeciętny zjadacz chleba z reguł ma odpalone w tle (typu odtwarzacz muzyki, komunikator/Discord itp) nie powodują spadków wydajności nawet na słabszych prockach. 

4 godziny temu, Dirian napisał(a):

No tak ale tu wybór na AM4 jest ograniczony, chyba że zamówić 5500X3D z Ali.

Dokładnie o tym mówię. 700zł.

Opublikowano
1 godzinę temu, kalderon napisał(a):

W takim sensie że standardowe programy które przeciętny zjadacz chleba z reguł ma odpalone w tle (typu odtwarzacz muzyki, komunikator/Discord itp) nie powodują spadków wydajności nawet na słabszych prockach. 

Ale jak ktos jedzie np. na dwa-trzy ekrany, ma odpaloną przeglądarkę z pierdyliardem kart, w tle leci jakiś stream na Twitchu, odpalone jest jakieś Spotify czy inne Apple Music, a jednocześnie minimalizuje sobie co jakiś czas wymagającą grę która obciąża sporo rdzeni, to im procek ma więcej core / threads, tym to minimalizowanie gierki, przeskakiwanie między kartami, programami, jest po prostu płynniejsze. Bo zwyczajnie system ma do dyspozycji więcej zasobów obliczeniowych i może rozdzielić te zdania na większą ilość rdzeni / wątków.

Myślę, że jak ktoś z jakiegoś 6-jajowca typu Ryzen 5 5600 przesiadł się na coś mocniejszego, szczególnie jeśli był to jakiś Ryzen 9, czy z jakiegoś i5 na i7 czy i9, to będzie w stanie to potwierdzić.