Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Potrzebuję waszej pomocy w wyborze jakiegoś sprzętu, bo sam już nie wiem, co doradzić swojej kobiecie.

Jakiś czas temu chciała kupić sobie tablet Apple, bo był w jakiejś promocji za 1200. Teraz ceny skoczyły. Tablety są po 2 klocki i trochę szkoda.

Ja od początku mówię, że lepiej chyba małego lapka, ale nie za bardzo jestem w stanie polecić konkret.

Urzadzenie ma spelniac te kilka warunkow:
- lekkie - to jest mus!

- obsluga YT i Netflix

- mozliwosc grania w Team Fight Tactics (od Riot)

- internety

Sama wielkość raczej nie gra roli; chodzi o wagę. Patrzylem na ten moment na jakies poleasingowki typu: 

Dell Latitude 7390,

Lenovo ThinkPad X390

Ale znajduje tylko 8 GB RAM-u, a to trochę mało mi się wydaje.

Plusem sa ceny, bo po 700 zlotych. 

Jak o tablety chodzi to nie mam pojecia co teraz mozna w ogole wybrac, bo te wszystkie "mobilki" to raczej od kilku lat chlam straszny :E 

Czy jesteście w stanie doradzić coś do 1500?

Dzięki i pozdrawiam!

Opublikowano

Ja bym zadał sobie główne pytanie, czy potrzebuje klawiatury i myszki. Jak nie to może być tablet.

Na tabletach zbytnio się nie znam, na pewno Ipad wypada najlepiej pod kątem multimediów, skalowanie aplikacji itp, Androidy mają z tym problem. Jakiegoś Xiaomi ogarnie z dobrymi bebechami nawet za 1200 zł, ale ile to pożyje i jak to pojęcia nie mam. Chyba bym polował na promocje na Apple. 

Opublikowano

Generalnie to nie musi mieć klawiatury ani myszki, jak w specyfikacji; ma być lekkie, by móc to włożyć do torby czy plecaka i się przemieszczać swobodnie.

Z Apple właśnie teraz może być problem, bo skoro stał za 1400–1500 i zrobili promkę na 1200, a teraz cena detaliczna wskoczyła już na 2000–2200, to raczej wątpię, że spadnie na tak atrakcyjną cenę znowu przy obecnym deficycie materiałów.

Pytanie teraz, czy nie lepiej używkę za połowę ceny w lapku kupić, a jeśli już, to jakie się sprawdzają, bo nie miałem nigdy do czynienia z poleasingowymi.

Opublikowano (edytowane)

Z tego co poczytałem, to fajnie wypada w tej cenie wśród tabletów: HUAWEI MatePad 11.5" 2025 PaperMatte Edition oraz: LENOVO IdeaTab Pro. W pierwszym przypadku masz specyficzną matrycę imitującą papier co może być fajne, a w drugim mocną baterię. Podałem linki do sklepu, gdyż w obu przypadkach są różne konfiguracje kolorystyczne, z klawiaturą dodatkowo itd., przez co ceny odrobinę różnią się.

Edit.: Masz drugi temat specjalnie pod tablet jak zauważyłem, ale chyba można spiąć to tutaj w całość :P

Edytowane przez Pawelek6