Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jesli faktycznie uzywasz komputera w duzym stopniu do pracy to 9950X3D powinien byc dobrym wyborem (o ile głownie uzywasz procesora w swoich aplikacjach)

ale jesli tylko okazjonalnie coś robisz albo twoje programy pracują głównie na GPU to lepszym wyborem chyba bedzie 9800xd który jest wyraznie tańszy (zaoszczędzone pieniądze mozesz włozyć w coś co jest dla ciebie ważne np większy dysk SSD lub HDD lub wariant karty z lepszym chłodzeniem, itp itd

1m0bA0J.jpeg

aha i pamietaj o tym parkowaniu rdzeni w 9950X, ja nie zgłębiałem tego tematu wcale wiec nie wiem jak to jest w praktyce obecnie z tym prockiem, ponizej wklejam to co wysrał z siebie na ten temat chatgpt:

Cytat

czy parkowanie rdzeni w procesorze 9950x3d jest kłopotliwe jesli uzywa sie kompa do pracy i gier?

Krótka odpowiedź: obecnie już nie, o ile masz poprawnie skonfigurowany system. Natomiast nadal jest to procesor wymagający nieco więcej uwagi niż np. Ryzen 7 9800X3D.

Jak działa parkowanie rdzeni w 9950X3D

Ryzen 9 9950X3D ma dwa CCD:

CCD0 – 8 rdzeni z pamięcią 3D V-Cache (idealne do gier),

CCD1 – 8 rdzeni bez 3D V-Cache, ale z wyższym potencjałem taktowania (lepsze do renderingu, kompilacji, Photoshopa itp.).

Podczas gry Windows wraz ze sterownikami AMD stara się:

"zaparkować" (lub ograniczyć wykorzystanie) drugiego CCD,

uruchomić grę głównie na rdzeniach z 3D V-Cache.

Po wyjściu z gry wszystkie 16 rdzeni znów pracuje normalnie.

Czy przeszkadza to osobie, która używa komputera do pracy i gier?

W praktyce do pracy:

Photoshop

Illustrator

Visual Studio

kompresja

rendering

wiele programów jednocześnie

➡️ Nie ma problemu. Wszystkie rdzenie są wykorzystywane.

Do gier:

uruchamiasz grę,

scheduler przenosi ją na CCD z V-Cache,

po zamknięciu gry wszystko wraca do normy.

To odbywa się automatycznie.

Kiedy zaczynają się problemy?

Najczęściej wtedy, gdy:

Xbox Game Bar jest wyłączony lub usunięty,

nie są zainstalowane najnowsze sterowniki chipsetu AMD,

Windows Game Mode jest wyłączony,

BIOS ma nieprawidłowe ustawienia CPPC,

używany jest Windows 10 (Windows 11 jest znacznie lepiej dopracowany dla X3D).

Czy nadal zdarzają się błędy?

Tak, ale są coraz rzadsze.

Na forach AMD i Reddit nadal można znaleźć przypadki, gdzie:

rdzenie nie parkują poprawnie,

Game Bar nie rozpoznaje konkretnej gry,

po aktualizacji BIOS-u lub sterowników trzeba ponownie zainstalować chipset AMD.

To jednak dotyczy niewielkiej części użytkowników i zwykle daje się naprawić aktualizacją sterowników lub BIOS-u.

Dla osoby pracującej i grającej

Ja oceniłbym to tak:

Procesor                 Komfort użytkowania

Ryzen 7 9800X3D (zero kombinowania)

Ryzen 9 9950X3D☆ (praktycznie bezobsługowy po poprawnej konfiguracji)

Po pierwszej konfiguracji większość użytkowników już do tego nie wraca.

Podsumowując.

9950X3D ma sens, bo w pracy jest wyraźnie szybszy od 9800X3D w programach, a w grach oferuje praktycznie tę samą wydajność.

Jeżeli natomiast zależy Ci na absolutnie najprostszym, "bezobsługowym" komputerze tylko do gier, wtedy 9800X3D nadal pozostaje prostszym wyborem, bo ma tylko jeden CCD i w ogóle nie wymaga mechanizmu parkowania rdzeni.

• Upvote 1
Opublikowano
20 godzin temu, AudRob napisał(a):

Tak samo jak w Amazon , X-Kom , Komputronic , na Allegro czy w innym sklepie . Wszędzie możesz trafić coś po zwrocie.

Serio? Kurde na Allegro piszę, że po zwrocie, w X-Kom na stronie ich czy w pace nie pisze, ale oni po zwrocie sprzedają taniej na Allegro, a nie oficjalnie przez swój sklep. Reszta jak robi ludzi w balona to ich problem. Są jakieś zasady i z tego co wiem nie wymysł sklepu tylko od Górne, że ma być klient o tym informowany. Każdy sprzęt jak wyjmiesz z fabrycznie zapakowanego pudełka jest już używany czy nawet maczany i coś mu może być. To tak jak telefon np w sklepie na miejscu musisz być poinformowany, że z ekspozycji. Nie jest używany jak chodzi cały czas na ekspozycji i zużywa baterie, ma wymagany ekran, albo podrapany przez Panie pazurami? To też powinno mieć obniżoną cenę, chodźmy tylko o 100 zł, ale zawsze. Jestem ciekaw czy nie ma na to jakiegoś prawnego jaka, ale mi się nie chce szukać. Nie kupuje niczego z ekspozycji w sklepach na miejscu bo nigdy nie wiadomo czy za tydzień nie nawalił bo nie wiadomo kto i co z tym sprzętem robił. Weźmy taki głośnik Bluetooth, który na ekspozycji co trochę ktoś prawie na maksa sobie włączyć i co jak zachwile zacznie trzeszczeć?

Opublikowano
4 godziny temu, CLOWN napisał(a):

To tak jak telefon np w sklepie na miejscu musisz być poinformowany, że z ekspozycji

Nigdy nie biorę nic z elektroniki np telefony, tablety , smartwatch , czy inne z ekspozycji , bo tam bateria na dzień dobry jest do wymiany cały czas są pod ładowarkami nawet jak spadnie im 1% czy 2% baterii to zaraz jest dobijana na 100 % i tak cały czas póki telefon jest w sprzedaży nie wiem np pół roku ten telefon jest katowany przez klientów rożne kwiatki mogą wyjść na nim matryca przepalona czy inne . I do tego ta bateria cały czas pod prądem ja wiem że zabezpieczenia w tel odcinają ładowanie przy 100 % ale to nic nie daje . Wracając do tematu ktoś wie czy autor zamówił już ten komputer za 20k bo kilka postów wcześniej napisał że ok i od tamtej pory cisza ?? 

• Like 1
Opublikowano
W dniu 18.07.2026 o 12:42, Oldman napisał(a):

Jesli faktycznie uzywasz komputera w duzym stopniu do pracy to 9950X3D powinien byc dobrym wyborem (o ile głownie uzywasz procesora w swoich aplikacjach)

ale jesli tylko okazjonalnie coś robisz albo twoje programy pracują głównie na GPU to lepszym wyborem chyba bedzie 9800xd który jest wyraznie tańszy (zaoszczędzone pieniądze mozesz włozyć w coś co jest dla ciebie ważne np większy dysk SSD lub HDD lub wariant karty z lepszym chłodzeniem, itp itd

1m0bA0J.jpeg

aha i pamietaj o tym parkowaniu rdzeni w 9950X, ja nie zgłębiałem tego tematu wcale wiec nie wiem jak to jest w praktyce obecnie z tym prockiem, ponizej wklejam to co wysrał z siebie na ten temat chatgpt:

Pójdę w Ryśka 7 9800X3D. Wydaje mi się, że dla moich wymagań spokojnie wystarczy. Dzięki.

Opublikowano
5 godzin temu, Winter napisał(a):

Pójdę w Ryśka 7 9800X3D. Wydaje mi się, że dla moich wymagań spokojnie wystarczy. Dzięki.

z ciekawosci zapytałem jak wygląda obecnie wykorzystanie cpu i gpu w programach do montażu, dżepetto napisał tak:

To zależy od programu i wykonywanej operacji. Obecnie (2026) większość profesjonalnych programów do montażu wideo wykorzystuje zarówno CPU, jak i GPU, ale ich role są różne.

Kiedy bardziej pracuje GPU?

GPU odpowiada przede wszystkim za:

podgląd osi czasu w czasie rzeczywistym,

efekty wizualne,

korekcję kolorów,

odszumianie,

skalowanie obrazu (AI),

stabilizację obrazu,

generowanie klatek (AI),

wiele nowoczesnych funkcji opartych na sztucznej inteligencji,

w wielu przypadkach również sprzętowe kodowanie i dekodowanie H.264, H.265 oraz AV1.

Im więcej efektów i pracy w 4K/8K, tym większe znaczenie ma wydajna karta graficzna.

Kiedy bardziej pracuje CPU?

Procesor nadal odgrywa kluczową rolę przy:

dekodowaniu niektórych profesjonalnych kodeków,

pracy z wieloma ścieżkami jednocześnie,

renderowaniu części efektów, które nie są akcelerowane przez GPU,

obsłudze dużych projektów,

kompilowaniu cache,

eksportowaniu materiałów w kodekach słabiej wspieranych sprzętowo.

CPU odpowiada też za ogólną płynność działania programu.

Jak wygląda to w najpopularniejszych programach?

Program                       CPU                         GPU

Adobe Premiere Pro           

DaVinci Resolve                      

VEGAS Pro                          

Adobe After Effects      

Final Cut Pro (Mac)            

Adobe Premiere Pro

Od kilku wersji Adobe mocno rozbudowało akcelerację GPU. Przy montażu 4K i 8K karta graficzna ma ogromny wpływ na płynność, ale mocny procesor nadal jest ważny przy eksporcie i złożonych projektach.

DaVinci Resolve

To obecnie jeden z najbardziej "GPU-zależnych" programów. Wiele operacji, takich jak Color, Fusion, Magic Mask czy efekty AI, skaluje się niemal liniowo wraz z mocą karty graficznej.

After Effects

To wyjątek. Mimo postępów nadal wiele operacji jest ograniczanych przez wydajność procesora (zwłaszcza pojedynczego rdzenia), choć coraz więcej efektów korzysta z GPU.

Gdybyś składał komputer od zera

Dla montażu wideo zwykle priorytety wyglądają tak:

DaVinci Resolve: GPU > CPU > RAM

Premiere Pro: GPU ≈ CPU > RAM

After Effects: CPU > RAM > GPU

• Upvote 1
Opublikowano

Zamierzam to zrobić w przeciągu najbliższych dni. Jako, że nie mieszkam w Polsce muszę dostosować się do lokalnych sklepów. Zależało mi głównie na podaniu konkretnej specyfikacji, resztą zajmię się już sam.

Opublikowano
W dniu 20.07.2026 o 17:49, lukadd napisał(a):

Co Ty prosiaczka sprzedasz zaraz przed premierą największej gry tej generacji? :E

Przecież kupuje komputer za 20k to na nim będzie grał . Ciekawe ile teraz taka konsolka używka trzeszczy .

W dniu 20.07.2026 o 17:46, Winter napisał(a):

Jako, że nie mieszkam w Polsce muszę dostosować się do lokalnych sklepów.

Lokalnych sklepów to co chodzisz po sklepach i się pytasz czy mają na stanie taki procesor ram itp zamiast zamówić online i w ciągu max 2 dni roboczych masz wszystko w domu co to Grenlandia ze nic nie mają ??  , nawet w PL jak się zamawia komputer z części albo same części to są do odbioru w max 3-4 dni . W UK nawet głupi Amazon potrafi być z dostawą na drugi dzień jak się coś zamówi do godziny 12 w południe 

Opublikowano
W dniu 20.07.2026 o 18:49, lukadd napisał(a):

Co Ty prosiaczka sprzedasz zaraz przed premierą największej gry tej generacji? :E

Mnie gta 6 nie interesuje zbytnio. 5 była spoko, ale tutaj na zbyt wiele nie liczę.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.07.2026 o 06:17, Winter napisał(a):

Mnie gta 6 nie interesuje zbytnio. 5 była spoko, ale tutaj na zbyt wiele nie liczę.

To ile teraz taka konsola trzeszczy albo za ile sprzedajesz ?? i jak tam z zmówieniem ?? @Winter jak tam zamówienie i za ile poszła konsola nie wierze że przez prawie tydzień nie zamówiłeś tego komputera ani nic do niego 

Edytowane przez ChudyXp