Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Część, do tej pory przy składaniu PC posiłkowałem się moimi różnymi śrubokrętami ogólnego użytku. Przez to często nie trafiałem dokładnie z rozmiarem i niestety trochę psułem gniazda śrub, przez co później np trudniej było je odkręcić. I mam prośbę o polecenie jakiegoś zestawu narzędziowego do elektroniki. Czy jakiś zestaw iFixIt będzie ok? Czy może tu się płaci głównie za markę i podobną jakość mogę znaleźć w tańszych zestawach? Chodzi mi o spory zestaw - wolę w życiu użyć tylko raz danego rozmiaru śrubokrętu, niż gdyby tego jednego miałoby mi zabraknąć w potrzebie.

Opublikowano (edytowane)

Ja tam mam mały zestaw z Action za jakieś 30 zł i starcza do wszystkiego płyty główne itp nie trzeba wydawać 500 zł na takie rzeczy , teraz go nie mogę namierzyć na ich stronie a szkoda może coś takiego Zestaw śrubokrętów precyzyjnych dużo osób korzysta z takich nie koniecznie z Action ale coś takiego 

Edytowane przez ChudyXp
Opublikowano
8 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Nie wypowiem się nt. chińskich zestawów z sieciówek ale zestaw Ifixit to jeden z lepszych zakupów jaki kiedyś zrobiłem. Cenowo wypada średnio ale warto.

Mam takie samo Pensety tylko bez napisu Ifixit były razem w zestawie z Action za 30 zł xD 

2 minuty temu, jirajamgo napisał(a):

w biedronce nieraz są zestawy, do grzebania w kompie w pełni wystarczy, ja mam ze 3 różne chyba. :E

produkty-20250701-135420.jpg

Posiadam coś podobnego tylko w Etui z materiału i zamiast nasadek mam długie śrubokręty 

Opublikowano

Do pc wystarcza mi długi śrubokręt gwiazdowy w zupełności, do xbox x mam mały tani zestaw torx a wczoraj miałem mały problem z ps4 ponieważ był torx 8 ale musi mieć dziure w środku ale na szczescie szwagier miał i mogłem kumplowi wymienić paste i termopady

Opublikowano
3 minuty temu, DarkeVo napisał(a):

Do pc wystarcza mi długi śrubokręt gwiazdowy w zupełności, do xbox x mam mały tani zestaw torx a wczoraj miałem mały problem z ps4 ponieważ był torx 8 ale musi mieć dziure w środku ale na szczescie szwagier miał i mogłem kumplowi wymienić paste i termopady

Chyba każdy ma w domu jakieś śrubokręty rozkręcanie i skręcanie komputera to nie jest operacja na otwartym sercu nie wymaga sterylnych narzędzi 

Opublikowano
9 minut temu, DarkeVo napisał(a):

dla tego pisze że wystarcza mi w zupełności tylko śrubokręt do pc, nic tam więcej nie potrzeba

Dlatego nie trzeba kupować nic za dolary z iFixIt bo mają to samo co jest w każdym sklepie dostępne tylko z własnym logo . 20$ za podobny zestaw jak tu kolega @jirajamgo kupił w Biedronce to wychodzi 75 zł+kw 

Opublikowano

Tak naprawdę to można jedynie gdzieś sobie zamówić lepsze końcówki krzyżakowe, to akurat czasem może się zryć na jakichś zastałych śrubkach. Ale to też trzeba trafić na jakieś wredne śrubki gdzieś. A te zestawy w biedzie nieraz są po 20/30zeta. W lidlu chyba też pewnie jakieś są.

Opublikowano

Ja mam taki zestawik z Arctic - https://www.amazon.pl/ARCTIC-Precision-Screwdriver-Toolkit-precyzyjnych/dp/B09VGSY8CT - nie jest może najtańszy bo podobne są za 3 dyszki, ale końcówki są bardzo solidne. 

Mam też w robocie zestaw z iFixit, o ten - https://allegro.pl/produkt/zestaw-wkretakow-z-bitami-ifixit-64-elementy-391e3d42-9d8d-4331-b979-5a183ded9c93?offerId=9592521013 - też jest spoko, ale sam bym go nie kupił bo cena mocno przestrzelona. Do tego dla mnie wygodniej się korzysta z dłuższych bitów jak w Arctic, tutaj łatwiej coś pogubić, trudniej się wyciąga, itp. 

• Like 2
Opublikowano
18 godzin temu, Giga198 napisał(a):

Czy jakiś zestaw iFixIt będzie ok?

Tak, iFixIt to dobry "sprzęt", z trwałych materiałów, porządnie wykonany. Porządny stop, a nie jakiś gównolit noName, który po dosłownie paru śróbkach już był obrobiony (miałem takie torx noname - co za szajs ... już się "spiłowały", pomimo, że mało co ich używałem). Natomiast tego zestawu iFixIt może jakoś dużo nie używałem, ale nadal jak nowe (noname już byłyby zjechane). Także jak prywatnie będę kupował zestaw śrubokrętów (bo ten co używam mam w pracy), to wybiorę to co sam sprawdziłem, czyli te IFixIt.

16 godzin temu, ChudyXp napisał(a):

Dlatego nie trzeba kupować nic za dolary z iFixIt bo mają to samo co jest w każdym sklepie dostępne tylko z własnym logo 

Ta... używałem "tego samego" - inny poziom trwałości, ale to pewnie zależy na jakie "to samo" się trafi, przy tych noname.

Opublikowano
6 minut temu, Kyle napisał(a):

Ta... używałem "tego samego" - inny poziom trwałości, ale to pewnie zależy na jakie "to samo" się trafi, przy tych noname.

Tak samo jak z każdym sprzętem zależy jaka partia się trafi . 

Opublikowano
23 godziny temu, Dirian napisał(a):

Ja mam taki zestawik z Arctic - https://www.amazon.pl/ARCTIC-Precision-Screwdriver-Toolkit-precyzyjnych/dp/B09VGSY8CT - nie jest może najtańszy bo podobne są za 3 dyszki, ale końcówki są bardzo solidne. 

Mam też w robocie zestaw z iFixit, o ten - https://allegro.pl/produkt/zestaw-wkretakow-z-bitami-ifixit-64-elementy-391e3d42-9d8d-4331-b979-5a183ded9c93?offerId=9592521013 - też jest spoko, ale sam bym go nie kupił bo cena mocno przestrzelona. Do tego dla mnie wygodniej się korzysta z dłuższych bitów jak w Arctic, tutaj łatwiej coś pogubić, trudniej się wyciąga, itp. 

O, ten Arctic wygląda byczo. Chyba go wezmę. A jeszcze chciałbym zestaw takich różnych plastikowych narzędzi, żeby coś podważyć, rozdzielić jakieś plastikowe obudowy. Bo czasami też lapka otwiera, coś tam pokombinować czy pasty zmieniać. Zdarzyło mi się też znajomym wymieniać zbite ekrany w telefonach.

Opublikowano

takie zestawy z krótkimi wymiennymi końcówkami jakie linkujecie powyzej są o tyle lipne poniewaz te końcówki wymagają przedłuzacza który jest w zestawie , a przedłużacz z racji swojej budowy jest szerszy i jesli otwór na śrubkę bedzie głęboki i wąski (o srednicy niewiele większej niż łepek od srubki) to takim zestawem nie odkręcicie takiej śrubki. W komputerach ten problem wystepuje rzadziej ale w niektórych innych urządzeniach bywa że śrubki są osadzone w takich głębokich kanałach o małej srednicy.

• Upvote 1
Opublikowano

@Giga198 Jeden wszystko mający set

to typowe podejście w zakupach takich narzędzi do użytku w domowych warunkach

z prostej przyczyny.

Jak majstrujesz w PC konsolach lapkach fonach jednocześnie

to przez brak jednego narzędzia stoisz z pracą.

Do domowych zastosowań profi narzędzi najwyższej jakości Wera i Wiha nie ma sensu brać bo to potworny koszt.

Owszem jak miał byś serwis w którym przez lata dzień w dzień masz tych narzędzi intensywnie używać

to klienci za takie narzędzia i tak zapłacą ze zleceń jakie wykonałeś

ale nie do domu i sporadycznych prac.

Wybierz max rozbudowany zestaw który spełnia Twoje potrzeby w największym zakresie i nie kosztuje worka kasy.

Nie podam jaki bo nie tykam takich rzeczy

nie testuję tego nie potrzebuję.

W pracowni jest Beta,Knipex,Proxxon i tego używam od 3 dekad non stop

a że nic się nie popsuło nie wyrobiło nie zużyło to... 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Elder napisał(a):

Do domowych zastosowań profi narzędzi najwyższej jakości Wera i Wiha nie ma sensu brać bo to potworny koszt.

Mam ze 3 śrubokręty Wiha i nie przypominam sobie, by były jakoś specjalnie drogie. Kosztowały więcej niż no-name jednorazówki, ale taki śrubokręt kupuje się raz i spokój.

Opublikowano

@Kyle To prawda,

tutaj jest parcie na zestaw wszystko mający

nie zbieranie narzędzi które są PRO i obstawiają wszelkie możliwe opcje użytkowania 

dlatego nie polecam

nie wstawiam linków

nie marudzę że lata zbierałem swój pakiet który ma...ponad 90 narzędzi różnych firm.

Moja droga...moje wybory

nic nie ma wspólnego z  potrzebą szybkiego załatwienia tematu spokoju głowy

bo coś tam do roboty mamy w PC. 

Opublikowano
10 godzin temu, Oldman napisał(a):

przedłużacz z racji swojej budowy jest szerszy i jesli otwór na śrubkę bedzie głęboki i wąski (o srednicy niewiele większej niż łepek od srubki) to takim zestawem nie odkręcicie takiej śrubki. W komputerach ten problem wystepuje rzadziej ale w niektórych innych urządzeniach bywa że śrubki są osadzone w takich głębokich kanałach o małej srednicy.

Dlatego mam zestaw długich śrubokrętów które pasują w kanały prowadzące , do laptopa czy komputera PC wystarczą takie zestawy jak podawaliśmy . Do telefonów są jeszcze mniejsze zestawy wszystko zależy do sposobu użytkowania domowy czy profesjonalny 

Opublikowano
16 godzin temu, Giga198 napisał(a):

Co myślicie o takim zestawie? Ma też te różne plastikowe narzędzie, które mogą mi się kiedyś przydać. Warto czy raczej nie ma co ryzykować chińszczyzny?
https://allegro.pl/oferta/wielofunkcyjny-zestaw-srubokretow-wkretow-precyzyjnych-jakemy-jm-8183-145w1-14595937561

Wygląda spoko, opinie dobre. 

Moim zdaniem nie ma co się trzy dni zastanawiać nad tak prostymi rzeczami, jeśli nie składasz PC profesjonalnie, nie montujesz ich po kilka tygodniowo, to nawet tani zestaw od Chińczyka wystarczy ;) Ten zakładam, że będzie jednak solidniejszy niż pierwsza lepsza chińszczyzna.