Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, Keleris napisał(a):

Przez cło musiałem dodać jeszcze parę bibelotów bo faktycznie cena za sam termopad + cło + wysyłka to z Ali już się nie kalkuluje.

od lipca tego roku do każdego zamawianego przedmiotu np aliexpress z poza UE doliczaja 3$

Opublikowano

Dokończę już tutaj, nie chciało mi się czekać na upsiren 1.75mm i zamówiłem gelidy gp extreme 2mm i teoretycznie można je użyć ale trzeba mieć tą świadomość że trzeba je dobrze docisnąć bo muszą ścisnąć się do 1.8mm. Gelidy są miękkie ale pod chłodzeniem słabo się kompensują i osobiście musiałem ręką docisnąć chłodzenie w miejscu rdzenia, nie wiem czy był to najlepszy pomysł ale pomogło. Przed ręcznym dociśnięciem i wkręceniem śrub do oporu karta miała 72c rdzeń - 86c gorący punkt i 2000obr.

Podobno jest inna rewizja tych kart w której są różne grubości padów, u mnie całość 1,8mm. Na koniec zrobiłem uv 900mv - 1905mhz - wydajność z lekkim plusem od serii przy lekko ponad 200w.

IMG_20260730_125209346.thumb.jpg.1b474692453e0553cb623542d5252dfe.jpg

IMG_20260730_125813245.thumb.jpg.51e740ae0124a0c62f8348e9917994b8.jpg

rtx3070furmark1.thumb.JPG.22ca4670d12fad6611db16fff1351f0a.JPG

rtx30703dtimes.thumb.JPG.3e150293f41bc92aba000d7e19fc5b7f.JPG

rtx30703dtimesuv.thumb.JPG.e4198fd5e59a8e5cfa57daf2ce08a184.JPG

• Like 4
Opublikowano (edytowane)

W tej cenie ciekawa opcja z gwarancją i 10gb ale wydajność nie powala, a w moim przypadku do starych gier i na starej platformie mogła by być irytująca.

Do zabawy naniosłem sobie taką. 

IMG_20260731_134256304.thumb.jpg.d41d7a4521c4808060b97b7053be53c6.jpg

Edytowane przez Keleris
Opublikowano
9 minut temu, wallec napisał(a):

Wczasach krypto i braku kart kupowało się takie padnięte za 25-50 zł, do piekarnika i szły po 350

Ej Panowie, ten to chyba lepszy cwaniak od Kamila jest. :hihot:

A Wy piratów się czepiacie. :hihot:

• Haha 1
Opublikowano

W takich starych kartach ścieżki przestawały łączyć i wystarczy je podgrzać żeby się naprawiły.

Ludzie po rękach całowali że za trzy stówki mogli grać w fortnite i cs’a jak kart nie było w sklepach.

Opublikowano
23 minuty temu, wallec napisał(a):

Wczasach krypto i braku kart kupowało się takie padnięte za 25-50 zł, do piekarnika i szły po 350

Ty tak serio? Jak tak to gratuluje.
Następny rozluźniony co przypadkiem się wygadał.
Tomek miał nosa z tą rangą dla Ciebie. Bez kitu.

W czasach gdy GPU drogo chodziły (1-2 fala krypto, okres "pomiędzy") się po prostu szyło i szukało czegoś w ludzkich pieniądzach.
A co do uszkodzonych kart graficznych, nigdy takich nie kupowałem - a jak jakaś sprawna mi padła, to telefon do kumpli co mieli serwis laptopów i sprzęt.
Jak dało się ożywić to wracała do skrzynki i działała dalej ale była naprawiona metodą "jak trzeba", nie "na handel" dlatego zostałem wyczulony aby kupować używaną elektronikę która ma przynajmniej(!) 6 miesięcy gwarancji.
No ale to było dawno temu - ponad dekadę myślę. Tak o to żadna GPU mi po drodze nie padła.

5 minut temu, wallec napisał(a):

W takich starych kartach ścieżki przestawały łączyć i wystarczy je podgrzać żeby się naprawiły.

Ludzie po rękach całowali że za trzy stówki mogli grać w fortnite i cs’a jak kart nie było w sklepach.

Coś tu Panie zaczynasz ściemniać. Najpierw piekarnik i opychanie cwaniacze kart, które zaraz mogą znowu paść, teraz się wybielasz ścieżkami.

Opublikowano

Przecież to o to chodzi że w takiej starej karcie przestają łączyć ścieżki i dlatego przestaje działac lub sypie artefakty a nie że ci się gpu psuje czy tam pamięć RAM.

To nie ja się wybielam tylko wam się nudzi ;)

kto tu pisał wcześniej o naklejkach plombowych kupowanych na aliexpress? ;)

• Like 1
Opublikowano

@wallec Stosowana w w takich kartach cyna bezołowiowa potrafi z czasem się utleniać, pękać, co powoduje brak przewodności i błędy. Zastosowanie wysokiej temperatury potrafi, czasowo, przywrócić przewodność poszczególnych lutów i sprawić wrażenie że karta została naprawiona, Błędne.

Jedyną znaną metodą naprawy jest reballing układu.

• Like 2
  • Upvote 1
  • Mar_s zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Była mała zmiana planów i rozwój wydarzeń…  narazie stan roboczy   
    • Bo nie powinien tak mówić... Jak by jakiś pdf zgwałcił dziecko. Na dodatek byłby to Polak to miło by ci było usłyszeć, że tego czynu nie popełnił Janek albo Robert tylko "brudas z Polski"? Władze w UK ścigają za teksty rasistowskie, a nie za piętnowanie przestępców!!! Taka różnica...   Oczywiście jednak prawo prawem, ale też jest potrzeba pewnego wyczulenia i po prostu ludzkich odruchów więc za takie coś powinien grozić co najwyżej mandat albo pouczenie, a nie zawinięcie (jeśli to prawda). Nie znam tematu ale władze UK poszły w tym chyba za daleko. Być może chodzi o to żeby w zarodku zdusić rasizm żeby za parę lat biali nie wieszali imigrantów?   Generalnie w UK prawo jest idiotyczne. Zresztą w USA podobnie. Anglosasi się pogubili chyba w XXIw. Za wysłanie jednej nagiej fotki z 15 latką trafiasz na lata do więzienia, ale jednocześnie nie przyjmowali zgłoszeń codziennego wykorzystywania dziewczyn przez imigrantów o czym była mowa w tym wątku. I jest ogromna afera. Latami policja ignorowała sygnały od zrozpaczonych dziewczyn, a jednocześnie ta sama policja robiła z życia koszmar komuś kto wysłał zdjęcie anonimowej dziewczyny.   Ai mi napisało, że dlatego, że łatwiej było się wykazać i lepsze dowody cyfrowe + algorytmy przeczesujące internet... A jak jest realna dziewczyna, krzywdzona przez obcokrajowca to może kłamie? Xddd   Prawo w UK i USA to są debile. I tyle w temacie. I widać też, że ścigają generalnie bardziej przestępstwa internetowe (jak np. właśnie za mowę nienawiści) niż realne gwałty czy molestowanie nastolatek. Chory kraj. Hipokryzja korpoświata jest totalna.
    • Kasę zwrócą bez problemu, jeżeli była kupiona za np. 10-13 tys zł, może wystarczy w 2028 roku na RTX 6080.   
    • to zależy od tego czy karta oddana została na rękojmię czy na gwarancję. W pierwszym przypadku za trzecim razem muszą dać nowy sprzęt lub kasę. W drugim to już zależy od producenta i tego co napisane w gwarancji. To są duże pieniądze i trzeba uważać czy nie będzie szukania winy użytkownika. To nie kilka stów.   
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...