Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, Keleris napisał(a):

Przez cło musiałem dodać jeszcze parę bibelotów bo faktycznie cena za sam termopad + cło + wysyłka to z Ali już się nie kalkuluje.

od lipca tego roku do każdego zamawianego przedmiotu np aliexpress z poza UE doliczaja 3$

Opublikowano

Dokończę już tutaj, nie chciało mi się czekać na upsiren 1.75mm i zamówiłem gelidy gp extreme 2mm i teoretycznie można je użyć ale trzeba mieć tą świadomość że trzeba je dobrze docisnąć bo muszą ścisnąć się do 1.8mm. Gelidy są miękkie ale pod chłodzeniem słabo się kompensują i osobiście musiałem ręką docisnąć chłodzenie w miejscu rdzenia, nie wiem czy był to najlepszy pomysł ale pomogło. Przed ręcznym dociśnięciem i wkręceniem śrub do oporu karta miała 72c rdzeń - 86c gorący punkt i 2000obr.

Podobno jest inna rewizja tych kart w której są różne grubości padów, u mnie całość 1,8mm. Na koniec zrobiłem uv 900mv - 1905mhz - wydajność z lekkim plusem od serii przy lekko ponad 200w.

IMG_20260730_125209346.thumb.jpg.1b474692453e0553cb623542d5252dfe.jpg

IMG_20260730_125813245.thumb.jpg.51e740ae0124a0c62f8348e9917994b8.jpg

rtx3070furmark1.thumb.JPG.22ca4670d12fad6611db16fff1351f0a.JPG

rtx30703dtimes.thumb.JPG.3e150293f41bc92aba000d7e19fc5b7f.JPG

rtx30703dtimesuv.thumb.JPG.e4198fd5e59a8e5cfa57daf2ce08a184.JPG

• Like 4
Opublikowano (edytowane)

W tej cenie ciekawa opcja z gwarancją i 10gb ale wydajność nie powala, a w moim przypadku do starych gier i na starej platformie mogła by być irytująca.

Do zabawy naniosłem sobie taką. 

IMG_20260731_134256304.thumb.jpg.d41d7a4521c4808060b97b7053be53c6.jpg

Edytowane przez Keleris
Opublikowano
9 minut temu, wallec napisał(a):

Wczasach krypto i braku kart kupowało się takie padnięte za 25-50 zł, do piekarnika i szły po 350

Ej Panowie, ten to chyba lepszy cwaniak od Kamila jest. :hihot:

A Wy piratów się czepiacie. :hihot:

• Haha 1
Opublikowano

W takich starych kartach ścieżki przestawały łączyć i wystarczy je podgrzać żeby się naprawiły.

Ludzie po rękach całowali że za trzy stówki mogli grać w fortnite i cs’a jak kart nie było w sklepach.

Opublikowano
23 minuty temu, wallec napisał(a):

Wczasach krypto i braku kart kupowało się takie padnięte za 25-50 zł, do piekarnika i szły po 350

Ty tak serio? Jak tak to gratuluje.
Następny rozluźniony co przypadkiem się wygadał.
Tomek miał nosa z tą rangą dla Ciebie. Bez kitu.

W czasach gdy GPU drogo chodziły (1-2 fala krypto, okres "pomiędzy") się po prostu szyło i szukało czegoś w ludzkich pieniądzach.
A co do uszkodzonych kart graficznych, nigdy takich nie kupowałem - a jak jakaś sprawna mi padła, to telefon do kumpli co mieli serwis laptopów i sprzęt.
Jak dało się ożywić to wracała do skrzynki i działała dalej ale była naprawiona metodą "jak trzeba", nie "na handel" dlatego zostałem wyczulony aby kupować używaną elektronikę która ma przynajmniej(!) 6 miesięcy gwarancji.
No ale to było dawno temu - ponad dekadę myślę. Tak o to żadna GPU mi po drodze nie padła.

5 minut temu, wallec napisał(a):

W takich starych kartach ścieżki przestawały łączyć i wystarczy je podgrzać żeby się naprawiły.

Ludzie po rękach całowali że za trzy stówki mogli grać w fortnite i cs’a jak kart nie było w sklepach.

Coś tu Panie zaczynasz ściemniać. Najpierw piekarnik i opychanie cwaniacze kart, które zaraz mogą znowu paść, teraz się wybielasz ścieżkami.

Opublikowano

Przecież to o to chodzi że w takiej starej karcie przestają łączyć ścieżki i dlatego przestaje działac lub sypie artefakty a nie że ci się gpu psuje czy tam pamięć RAM.

To nie ja się wybielam tylko wam się nudzi ;)

kto tu pisał wcześniej o naklejkach plombowych kupowanych na aliexpress? ;)

• Like 1
Opublikowano

@wallec Stosowana w w takich kartach cyna bezołowiowa potrafi z czasem się utleniać, pękać, co powoduje brak przewodności i błędy. Zastosowanie wysokiej temperatury potrafi, czasowo, przywrócić przewodność poszczególnych lutów i sprawić wrażenie że karta została naprawiona, Błędne.

Jedyną znaną metodą naprawy jest reballing układu.

• Like 2
  • Upvote 1
  • Mar_s zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...