Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam kolegów z forum, z racji że w ostatnim czasie dosyć mało obracam się w temacie komputerów chciałem żebyście ocenili poniższy zestaw który ulepiłem dla małego jopka. To będzie jego pierwszy składak w życiu, więc nie chciałem oszczędzać na żadnym komponencie kosztem innych ale jeśli znajdzie się uzasadnienie to śmiało dajcie znać.

Budżet początkowo wynosił 9000 włącznie z peryferiami (monitor, klawiatura, myszka, słuchawki, system) gdzie całość była oparta na procku amd 7700 ale dało się przekonać na dopłacenie tych 5 stówek do 7800x3d. 

https://www.x-kom.pl/lista/hlnwbjflv

+ gpu https://www.amazon.pl/ASUS-16GB-RX9070XT-PRIME-PRIME-RX9070XT-O16G/dp/B0DSG52H7D/ref=asc_df_B0DSG52H7D?mcid=df45f6c7864137228f40e8bfdecd35fd&tag=plshogostdde-21&linkCode=df0&hvadid=719758322338&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=17492274959824611129&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=20856&hvtargid=pla-2410394159501&psc=1&hvocijid=17492274959824611129-B0DSG52H7D-&hvexpln=0&language=pl_PL&gad_source=1

Komputer w główniej mierze do grania w multiplayery/single

Zmieniać coś czy będzie ok?

Edytowane przez Marvf
Opublikowano

Białą Vegę macie ciut taniej: https://www.x-kom.pl/p/1503541-zasilacz-do-komputera-chieftec-vega-m-850w-80-plus-gold-white.html

Płytę dałbym https://www.x-kom.pl/p/1320756-plyta-glowna-socket-am5-asus-b650e-max-gaming-wifi.html - wyższy chipset, PCI-e 5.0 dla GPU.

Buda z RGB, to cooler może tez? https://www.x-kom.pl/p/1307399-chlodzenie-procesora-smx-taifu-argb.html

Monitor rozważyłbym raczej z regulacją wysokości, bo jej brak to upierdliwa rzecz: https://www.x-kom.pl/p/1284673-monitor-led-27-265-284-aoc-q27g4xf.html

Reszta spoko, pytanie czy dla 10-latka taki zestaw to nie trochę overkill ;) 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Akurat chciał zestaw w białej tematyce więc fajnie że podrzuciłeś, dzięki. 

Overkill to też dobra uwaga, bo póki co interesują go gry pokroju minecraft, roblox, spidermany i czasami jakieś bardziej (nie)poważne multiplayery jak bf6, nie licząc już niektórych starszych single playerów. Z drugiej strony rodzice preferują coś mocniejszego żeby się upewnić by sprzęt wystarczył na te 4 lata bez myślenia o upgrade'ach, ale może nawet coś słabszego by mimo to wystarczyło.

Jakby zszedł klasę niżej sprzętowo to jakby to mogło wyglądać? 7770 & 9070 / lub zostać na XT?

Edytowane przez Marvf
Opublikowano

Ryzen 7 7700 / Ryzen 5 9600X powinien mu spokojnie starczyć.

Z GPU to w sumie dopiero zejście do RX 9060 XT 16GB dałoby większą oszczędność, ale to będzie spora strata wydajności i pod 1440p na 4-5 lat do przodu to raczej słaba opcja.

Można ew wziąć 9070 - https://www.amazon.pl/ASUS-DisplayPort-konstrukcja-2-5-slotowa-PRIME-RX9070-O16G/dp/B0DSG8LXX9/ref=sr_1_2?__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&crid=2QZTP7OZ7LEJJ&dib=eyJ2IjoiMSJ9.mQMBQkD8C-IWWbaTMxfZ3v7Dzcei6JTSq5VGHBo6OT2nFwKE8p2oJYfr8tr3jQlgPKFXQit2HhT4uB2jQPXNlVbS9U6FUW_WL-YIJ2M81UofryI5lxIf2fb8kdZpeobIRptBJEQyC6_RJgDZUV0VYW55hlpzArqmhillnDJeahhoO_S44crlu18OzsE6mFFcywGGD5heW57TrUYxA5FELde2gJkQnr9z-HL3DORh1n73ju2NeGlyXIff9uHhqxqLPNE7xzzFkwpIX7dtil9iGNJuMF_m6RkXSbYbH_qpvpQ.Tj9AckNJMNAhsoW5vsAaOGadgFdMCP3XVvuZp6Bejo4&dib_tag=se&keywords=RX+9070&qid=1784645001&sprefix=rx+9070%2Caps%2C167&sr=8-2 

Ale to tylko 3 stówki oszczędności, na plus jednak też niższy pobór prądu i samo GPU będzie chłodniejsze i cichsze.

Może i faktycznie nie warto oszczędzać jeśli budżet nie jest problemem, będzie spokój na dłużej. A skoro młody już odpala jakieś Spider Many czy Battlefielda, no to komp się nudzić nie będzie.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Marvf napisał(a):

Kluczyk z legitnej dystrybucji, bo boją się kombinować z tańszymi/ niewiadomymi źródłami. Chyba że masz jakiś inny pomysł

ja tez niedawno składałem dla syna komputer i nawet kupiłem legitny klucz do windowsa 11 ale jak go zainstalowalem i zobaczyłem ile gówna sie instaluje i jak to działa to wywaliłem go w diabły i zainstalowałem

https://winclub.pl/topic/50392-win-jg11-24h2-iot-ltsc-050626/

a aktywacje zrobiłem przez 

https://massgrave.dev/

Edytowane przez Oldman
  • Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

@Dirianmam na stanie w razie jakby brakowało, jest git. Aktualnie GPU to jedyna nie zamówiona jeszcze rzecz, chciałem zamówić skądś indziej ale nie widzę lepszej oferty. Są gigabajty gaming za 2700 ale podobno to głośne szrociki. Może dopłacić do jakiejś lepszej wersji? Steel Legend? Reaper od Powercolor?

Edytowane przez Marvf
Opublikowano (edytowane)

Asus Prime jest ok, są lepsze chłodzenia, ale tu masz dobry kompromis między temperaturami a kulturą pracy, no i cena też na plus.

Steel Legend lepszy nie będzie, jak już to dopłacałbym do Taichi: https://allegro.pl/oferta/asrock-radeon-rx-9070-xt-16gb-ddr6-256bit-taichi-oc-edition-18766385722 - to już topka chłodzeń na 9070 XT.

Co do Gigabyte - z pudełka jest kiepsko, po undervoltingu i ręcznym ustawieniu krzywej będzie ok, no ale to wymaga zabawy.

Edytowane przez Dirian
Opublikowano (edytowane)

Mam UV na foundersie to i na tym by szło zrobić, ale nie szkodzi dopłacić do topki. Sam jestem ciekaw jak to będzie chodziło, karta też całkiem fajnie wygląda a to też na plus. 

Przyjdzie już tylko odebrać i zlepić wszystko do kupy, dzięki panowie za pomoc 

@ Zostaje 2cm zapasu po włożeniu, także liczę że fabryka wyklepie wszystko zgodnie ze specyfikacją co do milimetra :E A no i podstawka chyba się przyda na tak szeroką kartę?

Edytowane przez Marvf
Opublikowano (edytowane)

Ah te 10 latki, teraz komputer musi być z dwa razy lepszy od ps5 pro, aby był sens kupować. :E

Forumowicz sprzedaje komputer na ryzen 5600 i rx9060xt 16gb, wydajność trochę lepsza od PS5 Pro i spokojnie wystarczy dziecku, które odpali jakieś gry multiplayer, a później czeka go masa dobrych staroci do nadrobienia, gdy podrośnie.

Kiedyś to dzieci grały w to co działa, baa znam kogoś kto przeszedł wiedźmina 2 na laptopie biurowym z intelem 5 generacji w czasie studiów.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

@Marvf a w co będzie grało to 10 letnie dziecko? Bo jak np. gry Lego to raczej mają małe wymagania. I można kupić tanie GPU. 16GB RAM zamiast 32GB. Dysk 500GB zamiast 1TB itd itd

Edytowane przez hubio
Opublikowano

Sam na początku jak składałem obecny komp to miałem dysk 500GB i starczyło na wiele gier. dopiero później dokupiłem kolejny, z rok później. Raczej 10 latek nie powinien grać w GTA VI albo większość gier AAA bo są od 18 lat z ogromną ilością przemocy... No chyba, że te koty albo najnowszego Harry Potter, ale to można zredukować ustawienia... Nie trzeba zawsze mieć wszystkich suwaków na prawo... 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

pisałem wyżej w co będzie grało, budżet również był do nagięcia a pytania związane z etyką w kwestii w co powinien lub nie powinien grać sobie bym darował. Moc nie pójdzie na marne panowie, doceniam uwagi

Edytowane przez Marvf
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Marvf napisał(a):

multiplayery jak bf6, nie licząc już niektórych starszych single playerów.

Akurat to najmocniejszy tytuł z wymienionych, ale... 

W Europie gra Battlefield 6 jest przeznaczona dla osób od 16 roku życia.

Oficjalny system klasyfikacji gier PEGI przyznał jej kategorię PEGI 16 z powodu realistycznych scen przemocy na polu bitwy, wulgaryzmów oraz opcji zakupów wewnątrz gry. Warto również pamiętać, że samo Electronic Arts (EA) wymaga ukończenia 16 lat, aby móc korzystać z funkcji sieciowych i grać w trybie wieloosobowym online

@Dirian przeoczyłem. Dzięki

@Marvf to widzisz nawet nie doczytałem, ale jak: minecraft, roblox, spidermany to można kupić za 1/3 tej ceny co podałeś. Kupowanie kompa "na lata" to generalnie nie licząc nadzwyczajnych sytuacji jak covid czy Ai (i obecne ceny RAMu) jest moim zdaniem bez sensu. Warto patrzeć na stosunek jakości do ceny bo podzespoły tanieją... Ok. powinny tanieć... :) Bo na rynku PC robi się patologia... Ale generalnie absolutnie nie wolno przepłacać bo za chwilę wyjdą nowe wersje itp. Kupowanie "na zapas" najdroższych podzespołów mija się z celem. Ma to jeszcze uzasadnienie jak jest gracz co wiadomo, że zagra w GTA VI itp ale tu mamy minecrafta co pójdzie na integrze i robloxa.. A nawet spideramany to jeszcze były na x360 i PS3 więc tu udźwignie jakiś niski RTX... Tak samo przy obecnych cenach RAM kupowanie 32GB pod minecrafta? Po co? 

Ale jak już rodzice koniecznie chcą wywalić 9k to nie rozumiem jak można kupować mały badziewny monitor za 579zł ? Akurat to bardzo często pomijany element, a przecież to nasz organ wzroku ostatecznie patrzy na to wszystko co wygenerował komp. Więc ja bym zrobił połowę taniej podzespoły, ale kupił dobrego OLEDa albo porządny monitor. Przede wszystkim 32'' 4K bo taki minecraft pójdzie w 4K wszędzie, ale jak będzie wyglądał!!

Edytowane przez hubio
  • Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, hubio napisał(a):

W Europie gra Battlefield 6 jest przeznaczona dla osób od 16 roku życia.

Oficjalny system klasyfikacji gier PEGI przyznał jej kategorię PEGI 16 z powodu realistycznych scen przemocy na polu bitwy, wulgaryzmów oraz opcji zakupów wewnątrz gry. Warto również pamiętać, że samo Electronic Arts (EA) wymaga ukończenia 16 lat, aby móc korzystać z funkcji sieciowych i grać w trybie wieloosobowym online

images?q=tbn:ANd9GcTVYPK-MSTZfMKU8kQUG8j

:E 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ja polecam zmieniać najlepiej dopiero gdy czegoś brakuje... Dopiero era powszechnego pcie 6.0 i ddr6 może sporo zmienić, ale to z 5 lat, jeśli nie dłużej przez ceny.

Lga1700 z ddr4 uciągnie wszystko co wyszło w ponad 60fps oraz pewnie nawet przyszłą generację... Zwykły i5 12400f lub co innego w dobrej cenie z kartą 12gb wystarczy bez problemu, zawszę może zmniejszyć ustawienia i ruszą nawet gry z ps6.

Edytowane przez musichunter1x
  • Like 1