Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Ja bym profilaktycznie nie oszczedzal na kablu do GPU za 5k, ale jak ktos lubi hardcore, to czemu nie xD Wszyscy wiemy, ze o ten element dobrze jest zadbac przy zlaczach HP.

A ja bym wywalił ten zasilacz , jak dobrze czytałem ma chyba 6 lat, i kupił nówkę od razu z kablem w komplecie 12VHPWR , BQ czy tam MSI i z głowy .

W końcu zasilacze nie kosztują aż tak wiele żeby ryzykować czy oszczędzać;)

Zrzut ekranu 2026-08-20 111053.png

Opublikowano (edytowane)

Tylko po co może kupić kabel od Seasonica i jedziesz dalej jak ktoś nie chce adaptera używać. A 5070ti to nie jest żaden potwór żrący nie wiadomo ile watów.

Kable od Seasonica pasują też do zasilaczy innych producentów można zapodać nawet kątowy jak ktoś potrzebuje.

Jakby miał tam wkładać 5090 to tak zmiana zasilacza ma sens.

Edytowane przez sideband
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

Nie trzeba chodów nie tylko Seasonic tak robi inni też czasem proszą o dowód zakupu lub nr seryjny i wysyłają jakieś pierdółki za free ;)

Nie tylko mowa o zasilaczach ;)

Edytowane przez sideband
Opublikowano (edytowane)

uff dobrze że wczoraj z tej strony MSI tego nie zamówiłem. Rozpocząłem polowanie i dzisiaj widze taka okazja

image.thumb.png.da8cbe984e0479fce71b38c49fa5df15.png

+

image.png.f30e4452d8d35076d94a1836e1e683a7.png

- 1k za rtx 3070 

to ta karta wyjdzie mnie  ~3500 :cool::D  a 6 lat wcześniej za rtx3070 płaciłem 3300 to nie wiem czy aż tak karty zdrożały jak to portale piszą :hihot:

Edytowane przez wowo470
  • Haha 1
  • Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

A pamiętam jak się dało kupić 5070 Ti ze sklepu za 3200-3300zł za podstawowe modele. Sam kupiłem PNY 5070 Ti OC za 3541zł na amazonie... to co się teraz dzieje to jakaś porażka z cenami. 

Nvidia zapowiada kolejene podwyżki .... ceny do góry, czekać tylko na ruch AMD

Opublikowano
2 minuty temu, JacekRTX napisał(a):

@Lameismyname nieźle byś zarobił, na wstrzymaniu się ze sprzedażą jakiś czas. Jednak nikt nie ma szklanej kuli :P

Grunt to specjalnie nie tracić co można oprzeć na czasie rzeczywistym.
Zyskanie w przyszłości to zawsze niewiadoma.

Lepszy wróbel w garści jak gołąb na dachu.

1 minutę temu, Ozzbi napisał(a):

Nvidia zapowiada kolejene podwyżki .... ceny do góry, czekać tylko na ruch AMD

Po co próbować się domyślać jaki ruch będzie wykonany, skoro zawsze jest taki sam, tylko co najwyżej odwleczony w czasie?

Może te ogromne centra danych przeznaczone dla AI na dłuższą metę mają też stać się globalnymi farmami chmurnej wydajności i za jakiś czas powszechną praktyką (może jedyną sensowną finansowo dla zwykłego zjadacza chleba), że wszyscy przejdą do grania w chmurze, a taki GeforceNOW to tego wstępny prekursor?

W tej partii szachów mogło być przewidziane parę ruchów do przodu, których możemy się domyślać. 

Opublikowano
1 godzinę temu, wowo470 napisał(a):

- 1k za rtx 3070 

to ta karta wyjdzie mnie  ~3500 :cool::D  a 6 lat wcześniej za rtx3070 płaciłem 3300 to nie wiem czy aż tak karty zdrożały jak to portale piszą :hihot:

Oczywiście że zdrożały i to dużo bardziej niż w kryptowalutach w 2020. Ja też 6 lat temu pod koniec listopada kupowałem MSI 3070 X TRIO za 3200zł ale zapominasz, ze to było niecałe 3 miesiące po premierze, ceny i tak były wysokie ale tu jeszcze płaciliśmy "za nowość".

Teraz płacisz więcej a kupujesz kartę która premierę miała w lutym 2025 więc jest 1,5 roku na rynku. 2 miesiące temu byś dał za nią około 3800zł więc odliczając obecną by Ci wyszło ~2800zł a jakby nie było cyrku z AI to ta karta kosztowała by poniżej 3000zł może nawet bliżej 2500zł bo zbliżalibyśmy się do debiutu Rubina. Tym samym byś zapłacił za nią grosze. 

Opublikowano (edytowane)

no trudno i tak przy obecnych cenach dosłownie ta oferta czekała na mnie :D Wróciłem z pracy wszedłem na sklepy żeby oblukać czy się coś od wczoraj zmieniło, a tu patrzę jest... Po moim zakupie już karta widniała jako niedostępna, więc nie wiem od której wisiała taka cena, ale musiało ich nie być dużo.  Gdzie indziej po 5,3k + chcą więc kilka stówek zaoszczędzone a jeszcze zapowiadają podwyżki więc nie ma sensu czekać dalej...

teraz trzeba polować na jakieś ramy 2x16GB bo 16Gb to już trochę mało mając kilka kart i programów uruchomionych 

Edytowane przez wowo470
Opublikowano
2 godziny temu, Mark_ napisał(a):

Oczywiście że zdrożały i to dużo bardziej niż w kryptowalutach w 2020. Ja też 6 lat temu pod koniec listopada kupowałem MSI 3070 X TRIO za 3200zł ale zapominasz, ze to było niecałe 3 miesiące po premierze, ceny i tak były wysokie ale tu jeszcze płaciliśmy "za nowość".

Teraz płacisz więcej a kupujesz kartę która premierę miała w lutym 2025 więc jest 1,5 roku na rynku. 2 miesiące temu byś dał za nią około 3800zł więc odliczając obecną by Ci wyszło ~2800zł a jakby nie było cyrku z AI to ta karta kosztowała by poniżej 3000zł może nawet bliżej 2500zł bo zbliżalibyśmy się do debiutu Rubina. Tym samym byś zapłacił za nią grosze. 

Do premiery to jeszcze daleko ;)

Opublikowano (edytowane)

@sideband Ależ wiem ;) pisałem tam o sytuacji bez obecnej patologii cenowej, wtedy już dawno byśmy mieli superki a i rubin najprawdopodobniej wyszedł by w normalnym 2 letnim cyklu wydawniczym. 

Edytowane przez Mark_