Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po złożeniu nowego kompa, zauważyłem że chłodzenie głośno chodzi. Początkowo myślałem że problem z całym zestawem wentylatorów na chłodnicy, ale potem przyjrzałem się dokładnie i problematyczny jest tylko jeden (ten od strony rur do pompy). Próbowałem podłączać je zarówno przez CPU_FAN na płycie, jak i przez specjalne złącze w pompie i kontrolę przez L-Connect. Wszystko to bez różnicy. RPM pokazywane są poprawne dla 2 pozostałych wentylatorów, ale ten jeden uparcie chodzi na 100%.

Brakuje mi już pomysłów i nie mam już siły dalej w tym grzebać. Może ktoś zetknął się z podobnym problemem i ma jakiś pomysł?

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, ket_rab napisał(a):

Podłącz w innej kolejności i sprawdź czy tylko ten jeden pracuje nadal na 100%

To było to. Jeden wentylator jest prawdopodobnie walnięty. Odpiąłem na chwilę drugi bez odkręcania go od chłodnicy. Trzeci podpiąłem do pierwszego i nadal chodził na 100%. Co więcej, te wentylatory mają 2 wejścia i jak podłączyłem go do wejścia po drugiej stronie, to działał poprawnie. No ale nie zamontuję go tak, bo za krótki przewód. Musiałaby być albo przedłużka o odpowiedniej długości, żeby zmieściła się pod zaślepką, albo musiałbym go obrócić i dać na wciąganie powietrza. Obie opcje raczej odpadają, więc niestety, ale musiałem zgłosić reklamację do producenta. Mam nadzieję że nie będą robili problemów z wysyłką wentylatora.

Prawdopodobnie to złącze, albo coś wewnątrz jest uszkodzone i sprawia że wentylator nie jest w stanie przyjąć sygnału PWM, dlatego chodzi na 100% od samego włączenia peceta.

Edytowane przez Isharoth