Skocz do zawartości

Jakie rozwiązanie odnośnie głowic w drukarkach atramentowych jest Ci najbardziej bliskie?  

5 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie rozwiązanie odnośnie głowic w drukarkach atramentowych jest Ci najbardziej bliskie?

• Preferuje drukarki posiadające stałe głowice.
    • Preferuje drukarki posiadające wymienne głowice (wraz z atramentem).

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stara różnica poglądów:

[Drukarki ze stałymi głowicami]
Główne zalety:
- tańsze uzupełnianie atramentu (w przeliczeniu ilości złotych za mililitr)
- dobre rozwiązanie dla osób drukujących często
Główne wady:
- zużycie stałej głowicy jest problemem
- złe rozwiązanie dla osób rzadko drukujących (zasychanie stałej głowicy)
- uzupełnianie atramentu może być bardziej problematyczne i czasochłonne

[Drukarki z wymiennymi głowicami]
Główne zalety:
- zużycie wymiennej głowicy nie jest problemem
- dobre rozwiązanie dla osób rzadko drukujących (zasychanie głowicy do przejścia)
- uzupełnianie atramentu jest mniej problematyczne i czasochłonne
Główne wady:
- droższe uzupełnianie atramentu (w przeliczeniu ilości złotych za mililitr)
- złe rozwiązanie dla osób drukujących często (dodatkowy koszt)

Mam nadzieję, że dobrze to rozpisałem i nie wyszło za bardzo masło maślane.

Ja osobiście wolę drukarki z wymiennymi głowicami i stosuje takie nieprzerwanie od ponad dwóch dekad ;) Ciekaw jestem waszego zdania.

Opublikowano

Mam drukarkę która ma już prawie 13 lat z wymiennymi głowicami i przez to że bardzo rzadko używam (zazwyczaj tylko po to żeby wydrukować np. umowę kupna/sprzedaży samochodu itp.) to nie zdecydowałem się na zakup nowej drukarki ze stałymi głowicami.

• Upvote 1
Opublikowano
10 godzin temu, Krystian03 napisał(a):

Mam drukarkę która ma już prawie 13 lat z wymiennymi głowicami i przez to że bardzo rzadko używam (zazwyczaj tylko po to żeby wydrukować np. umowę kupna/sprzedaży samochodu itp.) to nie zdecydowałem się na zakup nowej drukarki ze stałymi głowicami.

U mnie podobnie. Jak mam coś wydrukować to najczęściej jest to jakaś jedna kartka w monochromie ;) Stała głowica w takim przypadku byłaby kiepskim rozwiązaniem.

Opublikowano
20 godzin temu, Camis napisał(a):

To polecam drukarkę laserową %-)

Z praktycznego punktu widzenia masz rację jednak wolę w pomieszczeniu gdzie spędzam ileś czasu dziennie nie mieć tego ozonowego zapachu no i w powietrzu ultradrobnych cząstek stałych i lotnych związków organicznych.

https://tctecinnovation.com/blogs/daily-blog/how-printer-dust-is-polluting-the-air

Opublikowano

Przy jednej kartce nie ma szans wyczuć ozonu, a nawet jeśli to przewietrzyć pokój to chwila. Tak samo pylenie jest pomijalne.
Gdybyś siedział przy takiej drukarce i co chwila coś drukował, szło by w dziesiątkach stron na godzinę, to można się zastanawiać nad zagrożeniem i skutkami.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
9 godzin temu, Bono_UG napisał(a):

Przy jednej kartce nie ma szans wyczuć ozonu, a nawet jeśli to przewietrzyć pokój to chwila. Tak samo pylenie jest pomijalne.
Gdybyś siedział przy takiej drukarce i co chwila coś drukował, szło by w dziesiątkach stron na godzinę, to można się zastanawiać nad zagrożeniem i skutkami.

Niby tak. Rozumiem Twoje argumenty. Mimo wszystko prewencyjnie wolę atrament ;) 
Ile ludzi tyle opinii. 

Najlepiej nic nie drukować :) 
Dobrze, że da się oznaczać paczki numerem bez potrzeby etykiety.
Przyjemne z pożytecznym.

Opublikowano

Dzisiejszy świat mniej więcej do tego zmierza - wszystko cyfrowe. U siebie nie mam, bo jak na razie potrzebuję coś wydrukować raz na kilka lat, to mogę podjechać do kogoś z rodziny lub na bezczela tą kartkę czy dwie wydrukować w pracy.
Była w domu drukarka atramentowa i jak jeszcze było coś potrzebne do szkoły czy na studia, to jakoś to działało. Potem przy tych kilku kartkach rocznie ciągle zasychała (zwykle okazywało się przy wypełnianiu pitów ;) ). Od zmiany na laser praktycznie zero problemów z działaniem.

Jak się regularnie drukuje, to atrament może mieć sens, choć pewnie jak się poczyta, to taki neutralny dla zdrowia też nie jest ;) 

• Upvote 2
Opublikowano
11 godzin temu, kamilos69 napisał(a):

Najlepiej założyć czapeczkę ze sreberka i antenką :boink: 

Miałem atrament i laser. Laser zdecydowanie wygrywa. Przynajmniej do użytku amatorsko- domowego ;)

Nie każdemu zapach lasera odpowiada. 
Ile ludzi tyle opinii. Nie ma co kogoś inaczej myślącego próbować wrzucić do wora z 5G i teoriami spiskowymi.