Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

szukam słuchawek dousznych lub dokanałowych (dopuszczam obie opcje), które gwarantują:

- możliwie najlepszy dźwięk, bez "ucinania" części spektrum;

- wysoką wytrzymałość i niezawodność (żeby nie popsuły się po paru miesiącach używania i odkładania na blat);

- niezawodne działanie na USB-C (będę podpinać je przede wszystkim pod telefon).

W ciągu ostatniego roku pożegnałem 4 pary słuchawek. Za każdym razem przestawały dobrze pracować, coś w środku chyba nie stykało i po jednej lub obu stronach dźwięk stawał się bardzo przytłumiony. Teraz potrzebuję naprawdę porządnego produktu, który nie dozna usterki od samego używania, noszenia w kieszeni i kładzenia na biurku. O ile taki istnieje.

Potrzebuję też przejściówki USB-C do mini jack zapewniającej stabilny, wysokiej jakości dźwięk. Zamierzam używać omawianych słuchawek także na laptopie nie posiadającym gniazda USB-C.

Dlatego mam prośbę: doradźcie mi marki lub linie słuchawek, które są bardzo dobre i solidne. Jestem w stanie wydać kilkaset złotych, byle urządzenie starczyło na długo.

Tak samo z przejściówką: jaka marka będzie godna zaufania?

Opublikowano (edytowane)

Hej, 4 pary słuchawek "przerobione" na rok to niebyt dobry znak. Z opisu problemów uszkodzony jack/kabel, może któraś z tamtych par ma wymienny kabel i można to sprawdzić? Jeśli mają być nowe to bym szukał właśnie z wymiennym kablem i jeśli się da to z wykręcaną końcówką. W ten sposób taniej w razie usterki przywrócisz je do sprawności. Albo taki kabel oddzielnie. Każda szanująca się para słuchawek pokrywa w całości zakres słuchu człowieka. "Najlepszy dźwięk" to bardzo subiektywna kwestia :E 
Jeśli chodzi o USB-C <--> minijack dongle:

• Apple Dongle (nie jest to dobry wybór jeśli zamierzasz korzystać z Androidem, przez różne rozwiązania systemowe dźwiek jest cichszy) ~55 zł
  • JCALLY JM6 Pro ~18 USD z Dalekiego Wschodu *
  • JCALLY JM20 MAX ~31 USD z Dalekiego Wschodu
  • Fiio KA11 ~200 zł
  • Shanling UA Mini ~169 zł

• Fosi Audio DS2 ~230 zł (i ma jeszcze 4.4mm zbalansowane, jakby Cię kiedyś na to naszło)

* albo coś innego na CS43131 co ma opinie

Jak wytrzymałość ma znaczenie to pewnie zabezpieczenie z Apple Dongle jest najbardziej zawodne.

Słuchawki ciężko tak o polecić, ale rzucę Simgot EW300. Korpus ze stopu obrabianego CNC, wykręcane nozzle, kabel w porządku, ale można wymienić. Dosyć bezpieczne strojenie. Można sprowadzić z Chin, można kupić z Amazona. 

Edytowane przez tuhmunud