Elvis79 221 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września Mam umowę na FUNBOX 6 1gb/s i płacę 85zł miesięcznie, przy przedłużeniu na 24 miesiące dostanę FUNBOX 7 2gb/s przez 6 miesięcy za darmo a potem 100zł +5zł za modem na miesiąc, jakbym został przy tym co mam to 90zł co miesiąc, co lepiej wybrać ? FUNBOX 7 ma tylko jeden port 2.5gb/s reszta do 1gb/s no ale po wifi można do około 2gb dojść, tyle że niezbyt to wykorzystam bo mój komp jak i PS5, Xbox Series X i telewizor LG C3 i tak max wyciągają po kablu i wifi 1gb/s, z drugiej strony w okresie dwuletnim zmiana na funbox7 wyjdzie 270zł taniej.
CLOWN 18 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września Wejdź na stronę https://internet.gov.pl zaloguj się przez profil zaufany lub mDowód, potem w wyszukiwarkę wpisz dokładny swój adres, klikaj w lupę, sprawdź czy dobrze pod szukają wyszukał adres i klikasz. Klikasz w budynek, wyświetli ci listę dostępnych ISP. Wklej tutaj tak, żeby nie było widać adresu. Czasem warto przynajmniej rozważyć zmianę ISP. Orange wcale nie jest wbrew wszystkim teorią jakimś najlepszym ISP w Polsce, chociaż reklamuję się jako operator numer 1. Może warto rozważyć dostawcę umożliwiającego używanie własnego routera. Są routery w sklepach z 4-ma portami 2.5G.
Elvis79 221 Opublikowano 2 Września Autor Opublikowano 2 Września Nie bardzo chcę zmieniać dostawcę, ale jeśli nawet miałbym router z 4ma portami 2,5gb/s to jaki ma to sens jak nawet jednego mój sprzęt nie obsłuży ?
CLOWN 18 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września Teraz, Elvis79 napisał(a): Nie bardzo chcę zmieniać dostawcę, ale jeśli nawet miałbym router z 4ma portami 2,5gb/s to jaki ma to sens jak nawet jednego mój sprzęt nie obsłuży ? Jak by się okazało, że możesz mieć łącze Symetryczne w podobnej cenie za miesiąc to nie warto? Router może nie ma sensu
narmiak 141 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września Jeżeli działa, to zostań przy tym, co masz. Ja w Netii zrobiłem upgrade bo mieli zastąpić router samym GPONem a dodatkowo dać dekoder "4K" i teraz GPONa nie dostałem, bo przecież mam sprawny router, ale dekoder wymienili, bo dodali całe 4 kanały 4K i stary tego nie wspierał, przez co TV się ciągle wiesza i buforuje nawet na tradycyjnych kanałach. Nowsze nie znaczy zawsze lepsze. Szybszy internet nie jest do niczego potrzebny 99% użytkowników. Gra ze Steama którą ściągasz teraz w 40 minut wcale nie zacznie się ściągać nagle w 20 minut bo ciągle masz ograniczenie po stronie swojego PC, a nawet gdybyś odpalił streaming 4k na wszystkich urządzeniach w domu na raz, to nie był byś w stanie wysycić tego gigabita, który masz teraz.
Elvis79 221 Opublikowano 2 Września Autor Opublikowano 2 Września Prawda szybszy mi nie potrzebny, ściągam sporo ale i tak mam porządnego speeda, kusi tylko, że cenowo wyjdzie trochę lepiej, ale szybszego i tak nie wykorzystam Nie ma co patrzeć, że Funbox 7 jest trochę mniejszy od 6ki itd, bardziej już pytanie do tych co mieli oba modele jak wygląda ich porównanie np. z awaryjnością, mój odpukać zero problemów, btw miałem kieeeeeedyś netię i nigdy nigdy więcej
CLOWN 18 Opublikowano 3 Września Opublikowano 3 Września Jak chcesz zostać w Orange i nawet nie chcesz wiedzieć czy możesz mieć Symetryczne łącze, czy nie to bierz Funboxa 7.
Elvis79 221 Opublikowano 3 Września Autor Opublikowano 3 Września Symetryczne zbędny mi bajer, dlaczego 7ke ? Z tego co czytałem sporo ludzi narzeka, że bardziej awaryjny od 6ki.
CLOWN 18 Opublikowano 3 Września Opublikowano 3 Września 2 minuty temu, Elvis79 napisał(a): Symetryczne zbędny mi bajer, dlaczego 7ke ? Z tego co czytałem sporo ludzi narzeka, że bardziej awaryjny od 6ki. Bo to sprzęt operatora, dlatego ja jestem zwolennikiem własnego routera, żeby mieć jakąś kontrolę nad swoim internetem, Anię, żeby operator mnie ograniczał jak chce i kiedy chce. Mi myślisz niezbędne Symetryczne łącze? Nie, do niczego, ale jak mam płacić 80 zł za 600/100 to wolę 300/300 za 84. Parę razy wysłałem filmy w 4K, a nawet 8k na YT i robi wrażenie.
Rekomendowane odpowiedzi