Skocz do zawartości

Słuchawki bezprzewodowe (JBL Tune 135BT) i bateria

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Zaznaczam od razu na wstępie – to moje pierwsze słuchawki bezprzewodowe, więc może to jest normalne. Choć takie zachowanie mnie się normalne nie wydaje. Mianowicie słuchawki wyłączone, a bakterię wpierdzielają równo. Ja się tylko zastanawiam - na co?

Zrobiłem sobie zestawienie:

• 2026-09-04 13:04 - włączone po ładowaniu, aplikacja pokazuje 99% (nigdy nie widziałem 100%), wyłączam po zapisaniu stanu;
  • 2026-09-04 15:06 - wychodzę z norki, odpalam słuchawki, słucham muzy z telefonu, po uruchomieniu słuchawek stan baterii - 97%;
  • 2026-09-04 15:14 - wyłączone (w sklepie akurat byłem, parę słów zamienić trzeba było), stan baterii - 97%;
  • 2026-09-04 15:23 - wyłażę ze sklepu, odpalam pchełki, muzyka z telefonu, stan baterii - nadal 97%;
  • 2026-09-04 16:32 - power off, stan baterii - 94%;
  • 2026-09-04 22:59 - włączone kontrolnie, stan baterii - 87% (ki wuj?!);
  • 2026-09-05 10:07 - włączone, odtwarzanie muzyki z telefonu, po uruchomieniu stan baterii - 82%;
  • 2026-09-05 10:44 - wyłączenie, stan baterii 80%;
  • 2026-09-06 20:08 - włączenie kontrolne, stan baterii - 29%!

1. To normalne w bezprzewodowych słuchawkach, że nawet jak są wyłączone, to najlepiej je trzymać wpięte cały czas do kabla ładującego? Czy to taki „feature” używanego przeze mnie  modelu? Czy też może mam jakiś trafiony egzemplarz?
  2. Jeżeli trzymać wpięte w kabel USB - jak to się odbije na żywotności baterii?

Dzięki za wszelkie odpowiedzi / podpowiedzi.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, PrzemekRyk napisał(a):

To normalne w bezprzewodowych słuchawkach, że nawet jak są wyłączone, to najlepiej je trzymać wpięte cały czas do kabla ładującego? Czy to taki „feature” używanego przeze mnie  modelu? Czy też może mam jakiś trafiony egzemplarz?

Raczej nie normalne ja mam 'JBL 520BT" ładowałem je 27.08.2026 i słuchałem muzyki ponad 2 godziny rozmawiałem przez nie kilka razy i od tego czasu nie używane wiszą sobie na fotelu , teraz sprawdziłem pod PC i pokazuje nadal 100% u ciebie pojemność aku to 130mAh cudów by nie oczekiwał a na moich 450mAh 

Edytowane przez ChudyXp
Opublikowano
Godzinę temu, ChudyXp napisał(a):

Raczej nie normalne ja mam 'JBL 520BT" ładowałem je 27.08.2026 i słuchałem muzyki ponad 2 godziny rozmawiałem przez nie kilka razy i od tego czasu nie używane wiszą sobie na fotelu , teraz sprawdziłem pod PC i pokazuje nadal 100% u ciebie pojemność aku to 130mAh cudów by nie oczekiwał a na moich 450mAh 

Wiesz - pal sześć pojemność samej baterii. Chodzi mi o to, że stan naładowania leci na mordę w tempie wręcz błyskawicznym.

Opublikowano
1 minutę temu, PrzemekRyk napisał(a):

Wiesz - pal sześć pojemność samej baterii. Chodzi mi o to, że stan naładowania leci na mordę w tempie wręcz błyskawicznym.

No raczej nie bardzo sama bateria z siebie nie powinna znikać moje leża czasami dość długo i bateria nie znika sama od siebie nawet kilka tygodni leża i nadal maja tyle samo prądu . Może zostawiasz je w trybie czuwania ?? 

Opublikowano
2 godziny temu, ChudyXp napisał(a):

No raczej nie bardzo sama bateria z siebie nie powinna znikać moje leża czasami dość długo i bateria nie znika sama od siebie nawet kilka tygodni leża i nadal maja tyle samo prądu . Może zostawiasz je w trybie czuwania ?? 

Albo z aplikacji JBL w smyrfonie, albo przytrzymuję przycisk na nich, słyszę głos „Power off”.

Opublikowano
2 minuty temu, PrzemekRyk napisał(a):

Albo z aplikacji JBL w smyrfonie, albo przytrzymuję przycisk na nich, słyszę głos „Power off”.

Ja nie korzystam z tej apki , długo masz te słuchawki może aku już nie trzyma ?? , ja swoje mam ponad rok o nadal trzymają dobrze , może zrób eksperyment naładuj je na 105% i z nich nie korzystaj nie wiem trzy dni ?? 

Opublikowano
7 godzin temu, ChudyXp napisał(a):

Ja nie korzystam z tej apki , długo masz te słuchawki może aku już nie trzyma ?? , ja swoje mam ponad rok o nadal trzymają dobrze , może zrób eksperyment naładuj je na 105% i z nich nie korzystaj nie wiem trzy dni ?? 

1. No akurat niezbyt długo - kupiłem 15 marca tego roku. Nie są też jakoś przesadnie często i przesadnie intensywnie katowane.
  2. Niby jak je mam naładować do 105%? :-O
  3. Po trzech dniach bez podpięcia do ładowania, to się już nie uruchamiają.
Opublikowano
30 minut temu, j4z napisał(a):

Aj, to ja źle zrozumiałem. Jak one bez używania się rozładowują to ślij je na gw/rękojmię.

Napisałem bezpośrednio do JBL, piszę jeszcze do X-komu (gdzie je kupiłem). Ciekawe:

1. czy mi odpowiedzą
  2. jeżeli tak, to kiedy
  3. jeżeli tak, to co odpowiedzą

:D

Opublikowano
4 godziny temu, PrzemekRyk napisał(a):
  • No akurat niezbyt długo - kupiłem 15 marca tego roku. Nie są też jakoś przesadnie często i przesadnie intensywnie katowane.
  • Niby jak je mam naładować do 105%? :-O
  • Po trzech dniach bez podpięcia do ładowania, to się już nie uruchamiają.

To masz gwarę 2 lata , normalnie je naładuj jak zawsze to 5% dodałem dla pewności , jak nie trzymają nawet 3 dni bez ładowania to coś z nimi jest nie tak .

2 godziny temu, PrzemekRyk napisał(a):

Napisałem bezpośrednio do JBL, piszę jeszcze do X-komu (gdzie je kupiłem). Ciekawe:

Lepiej nie pisz tylko idź do sklepu i je oddaj na gwarę bo zanim ci odpiszą to chwilę może potrwać . Paragon czy coś tam masz pewnie ja bym poszedł do sklepu chyba że brałeś je z dostawą i masz daleko do sklepu to musisz pisać 

Opublikowano
10 minut temu, ChudyXp napisał(a):

To masz gwarę 2 lata , normalnie je naładuj jak zawsze to 5% dodałem dla pewności , jak nie trzymają nawet 3 dni bez ładowania to coś z nimi jest nie tak .

Lepiej nie pisz tylko idź do sklepu i je oddaj na gwarę bo zanim ci odpiszą to chwilę może potrwać . Paragon czy coś tam masz pewnie ja bym poszedł do sklepu chyba że brałeś je z dostawą i masz daleko do sklepu to musisz pisać 

Jeszcze zdążę - jak pisałem kupione w marcu tego roku. Acz jak się w tydzień nie ogarną, to się do nich wybiorę z konkretnymi pytaniami. :D

Co do ładowania - jak chcesz dodać 5% do stanu naładowania 100%? 

Opublikowano
15 minut temu, PrzemekRyk napisał(a):

Co do ładowania - jak chcesz dodać 5% do stanu naładowania 100%? 

Nie rozumiesz takie tam mi się przypomniało z PRL xD . Ja tak kupiłem podgrzewacz do wody przez neta niby z Casto ale nie z Casto i musiałem robić zwrot paczkomatem 

Opublikowano
Godzinę temu, ChudyXp napisał(a):

Nie rozumiesz takie tam mi się przypomniało z PRL xD . Ja tak kupiłem podgrzewacz do wody przez neta niby z Casto ale nie z Casto i musiałem robić zwrot paczkomatem 

Wiesz - ja PRL (schyłkowy bo schyłkowy) też pamiętam. Ale wtedy raczej były któreśtam stopnie zasilania. :)

Natomiast dostałem odpowiedź od JBL (od X-kom jeszcze nie) treści:

Cytat

Dzień dobry,

Ze względu na bardzo nietypowe działanie słuchawek, konieczne będzie przeprowadzenie diagnozy serwisowej.

Reklamację proszę zarejestrować za pośrednictwem formularza https://www.jbl.com.pl/reklamacja,gwarancyjna. W polu „Nazwa reklamowanego produktu” proszę wpisać T135BT, a następnie wybrać z listy odpowiedni model. Po zarejestrowaniu zgłoszenia (otrzyma Pan automatyczną wiadomość e-mail z nadanym numerem reklamacji) i przygotowaniu przesyłki, proszę samodzielnie zamówić usługę kurierską za pośrednictwem formularza firmy Fedex:  https://mydelivery.emea.fedex.com/webpickup//  (należy zaznaczyć „Składam zlecenie w imieniu Firmy, która ma zawartą umowę z FedEx”).

W momencie zamawiania usługi kurierskiej, należy zwrócić szczególną uwagę na zaznaczane opcje. Nie należy zaznaczać min. kwoty pobrania lub przesyłki paletowej. 

Wysyłka na koszt serwisu Firma kurierska FEDEX.

Czyli jednak dobrze podejrzewałem, że nie jest to normalne zachowanie pchełek.

Opublikowano
40 minut temu, PrzemekRyk napisał(a):

Wiesz - ja PRL (schyłkowy bo schyłkowy) też pamiętam. Ale wtedy raczej były któreśtam stopnie zasilania. :)

Dla przypomnienia :)

42 minuty temu, PrzemekRyk napisał(a):

Czyli jednak dobrze podejrzewałem, że nie jest to normalne zachowanie pchełek.

Czyli będziesz bez słuchawek dłuższa chwile bo mają 14 dni na rozpatrzenie reklamacji przynajmniej u mnie tak było , dobrze że na ich koszt a nie na twój :) 

Opublikowano
4 godziny temu, ChudyXp napisał(a):

Czyli będziesz bez słuchawek dłuższa chwile bo mają 14 dni na rozpatrzenie reklamacji przynajmniej u mnie tak było , dobrze że na ich koszt a nie na twój :) 

Nie będę, bo mam jeszcze podobne pchełki - tyle, że na kabelku. :D