Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W dniu 28.06.2025 o 06:40, doman18 napisał(a):

Heh sprzedawca wystawił ponad 500 sztuk. Chyba utknął z paletami :D

Szukam pretekstu żeby ją kupić bo w szufladach poniewierają się stare hba z kablami SAS-sata, sieciowki, ddr3. Gdzieś jakieś zasilacze ITX i sfx też mialem. Ale na NAS to już troche słabe, na router też "takie se". Chyba że jakiś serwetek do backupów albo monitoringu usług (uptime kuma).

Edit.2 Oh tam na płycie chyba jest tylko PCie x2, więcej więcej niż 2-4 Sata nie ma co dawać.

Edit. Jednak się pomyliłem, przez te PCIE 2.0... To jest przecież w 14nm i ma kodeki h265: https://en.wikichip.org/wiki/intel/celeron/j3355

Biorę 3, dla darmowej wysyłki. :E

Kiedyś używałem dla jaj Intel HDMI stick, najgorszej wersji Kiano, aby sprawdzić czy nawet na tym pogram... I tak... Dawn of War ruszyło, więc mógłbym nawet grać online, ale w przyciętych detalach. :E

Już mnie też kusi, ale mam obudowy chieftec z zasilaczem sfx kupione za 70 zł 2szt... I ramy po laptopach.

Tak to lepiej kupić biurowca Fujitsu p757 za ~100 zł, gdzie jest zasilacz gold / platinum, 5 SATA, 1x M2, zgrabna obudowa i tylko procesor+ ram do dokupienia, gdzie Pentium to <30 zł, a będzie miał h265.

W sumie wezmę do testowania temperatur kart graficznych w obudowanch, o ile wykarmi furmanka i podepnę sobie CRT. Jeśli touhou i DOW1 pójdzie to nawet pogram. :E

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

te płyty są mega wadliwe (Asrock) począwszy od j1800/j1900, często brak obrazu, działa tylko na 1 module RAM, CPU error gdy nie ma podłączonego monitora. Najlepszy jest problem gdy zabraknie zasilania a komputer ma ustawiony start po takiej utracie. Wyświetla się wtedy komunikat "date/time not set", po odpięciu kabla i wpięciu działa normalnie i nie jest to wina baterii. Miałem kiedyś i zmieniłem na asusa. Ogólnie unikam płyt tej marki aczkolwiek za te pieniądze kusi.

Edytowane przez zakk87
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, zakk87 napisał(a):

te płyty są mega wadliwe (Asrock) począwszy od j1800/j1900, często brak obrazu, działa tylko na 1 module RAM, CPU error gdy nie ma podłączonego monitora. Najlepszy jest problem gdy zabraknie zasilania a komputer ma ustawiony start po takiej utracie. Wyświetla się wtedy komunikat "date/time not set", po odpięciu kabla i wpięciu działa normalnie i nie jest to wina baterii. Miałem kiedyś i zmieniłem na asusa. Ogólnie unikam płyt tej marki aczkolwiek za te pieniądze kusi.

Dobrze wiedzieć, ale gdy za 60 zł mam 3szt to będę sobie co najwyżej podmieniać. A gdy podmienię rodzinie i5 8500, to on będzie odwalał ich robotę. 
Przyszły już do mnie i wyglądają na nowe, ale dziś raczej nie będzie czasu tego podłączyć, chyba ze do linuksa z USB. Mi wystarczy jeden działający slot na ram, PCIE pod 2-4sata oraz normalne uruchamianie.
Asrocka mam od dawna h310m, b450m pro4... I problemów nie ma, chyba że z mojej winy. H310m przeżyło latający radiator procesora, boxopodobny, w czasie wysyłki, więc jest wytrzymała mechanicznie. :E 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@YediWłaśnie odpaliłem na nim puppy linux i działa, choć youtube1080p 30 fps to ledwo nie gubi klatek :E Trochę za mocno pomachasz myszką i już zgubi.
Ale stronę ithardware idzie gładko przeglądać. To jest taki trochę gorsze stary laptop biurowy, pewnie bliżej nie najszybszego modelu core 2 duo, z dekodowaniem h265.

Edit z soboty... Uruchomiłem na j3355 nawet Crysis, więc na pewno działa płytka, choć niskie 800x600 to nie wyczyn.
Ze starutkim zasilaczem sfx-350bs oraz dyskiem HDD pobiera jakieś 14-22W z gniazdka, zależnie od sytuacji, tryb eko jest nieużywalny nawet na wykastrowanym windwos10, ale linux powinien działać.
Pewnie można zmniejszyć ten pobór, bo nic nie zmieniałem, a system na HDD nie pozwalał mu zatrzymać się. 
PL1 ma 10w, PL2 w teorii 25w, dla krótkich skoków, ale nigdy tyle było. 

Opublikowano (edytowane)

Ja od kilku dni uzywam na daily z mintem. Do przegladania neta jak ktos ogarnia to czemu nie XD. Kupilem wlasnie z racji niskiego poboru zeby w lato nie potrzebnie grzac.
Aktualny setup J3355B-ITX, 2x8GB ramu (chociaz intel podaje ze tylko 8 obsluguje, dziwne) i gtx 960

Edytowane przez Latest Trick
Opublikowano
1 godzinę temu, Latest Trick napisał(a):

Aktualny setup J3355B-ITX, 2x8GB ramu (chociaz intel podaje ze tylko 8 obsluguje, dziwne) i gtx 960

Jak co, to ten gtx960 praktycznie nic ci nie daje, bo Integra w CPU ma te same kodeki, a PCie jest tylko 2.0 x2. Za to doda pewnie z 10w w idlu.;)

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

Jak co, to ten gtx960 praktycznie nic ci nie daje, bo Integra w CPU ma te same kodeki, a PCie jest tylko 2.0 x2. Za to doda pewnie z 10w w idlu.;)

90hz daje, z sama plytka mam 50hz w 3440 x 1440 ;/ no i wlasnie odkrylem ze dzwiek mi cos nie dziala po hdmi na integrze edit. juz smiga. I w sumie faktycznie działa prawie tak samo, chyba bede tak używał, dzieki za info

Edytowane przez Latest Trick
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Taka drobnostka, jakby ktoś szukał dobrego kabla USB C, sam kupowałem kiedyś 3szt po 9 zł, teraz w choice jest za ~6,5 zł, a przy 6 produktach 8 zł zniżki. Sam kupowałem z tej aukcji: https://pl.aliexpress.com/item/1005005324125819.html?spm=a2g0o.order_detail.order_detail_item.3.f28543ceI0k4AN&gatewayAdapt=glo2pol

Nie wiem jak z tymi 100w, ale przegrzebałem kiedyś internet i padło na ten, a chodziło mi o dobrze wykonany kabel, bo na amazonie samo padło widziałem.
image.thumb.png.9dfbb532ae14f20e242ad2c64e8d4a86.png

W choice są też słuchawki, mi wygryzły ostatni droższy sprzęt audio, bo grają znakomicie nawet bez EQ, prosto z telefonu, ale i tka są bardzo podatne na EQ, przez niskie zniekształcenia. Kupowałem w Polsce, a potem z chin za 90 zł dla rodziny. Raz mignęły mi za 70 zł.
image.thumb.png.a4eaeaf555552400076a56ecca21081c.png

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Może ktoś szuka taniego, dobrego monitora VA 27 cali 1440p 180hz?  Philips Evnia 27M2N3500NL za 639 zł -150 zł PSC = ~490 zł.
Philips do 31 sierpnia daje kody PSC na 150 zł przy tym modelu i mają być dostępne tak długo jak formularz na stronie. Upewniłem się po napisaniu do supportu.
6 sklepów bierze udział. https://evniagaming.pl/#formularz

Jakoś udało mi się dogrzebać, że to ponoć ten sam panel co w AOC q27g4nx oraz q27g42nxe (ta rewizja AOC ma głośniki), a one z kolei ponoć miały ten sam panel co q27g3xmn, ale bez podświetlenia miniled.
Kolory wydają się bez problemów na mojej sztuce, jest tryb srgb. Myślałem że równomierność będzie leżeć, a nic nie rzuca się w oczy. :E 
Audio jack też jest przyzwoity, lepszy niż najgorsze integry na płycie. Edit. Ale przy głośnikach jednak sieje zakłócenia, na słuchawkach było bez problemów.

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...