Kelly Napisano August 29, 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano August 29, 2020 Witam, wydaje mi się że mam jakiś problem z komputerem, w różnych grach posiadam bardzo duże spadki FPS i wydajność w porównaniu do testów które oglądałem znacząco się różni. W csgo na ustawieniach średnich potrafię mieć 200 fps i częste spadki do 100, w fortnite na najniższych ustawieniach posiadam spadki nawet do 70/80 fps gdzie w testach na ustawieniach najwyższych ludzie potrafili mieć 160/220 fps. Po całkowitym formacie komputera nic się nie zmieniło. Z góry dzięki za odpowiedź. Moja specyfikacja:. - Karta graficzna: Geforce RTX 2060 Super Gaming oc 8gb - Procesor: I5-8500 - Ram: GoodRAM 1x8 gb 2400mhz - Płyta główna: MSI b360m pro-vdh - Dysk: Adata SU650 - Zasilacz: Corsair VS 550W Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcug Napisano August 29, 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano August 29, 2020 Masz tylko jeden moduł pamięci, czyli kontroler pracuje w trybie Single Channel, co mocno ogranicza wydajność procesora. Zapewne tu tkwi przyczyna. Czy w tych problematycznych miejscach, gdzie są spadki, spada także użycie GPU? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziarson Napisano August 29, 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano August 29, 2020 Nie throtluje pruypadkiem Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kelly Napisano August 29, 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano August 29, 2020 Ogólnie mam bardzo duże zużycie procesora które osiąga czasem 100 procent to samo dzieje się z pamięcią. Czyli teoretycznie jeżeli bym kupił np teraz 2x8 gb 2666 to powinno wszystko śmigać? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Japanese Capacitor Napisano August 29, 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano August 29, 2020 @Kelly A tak jest od poczatku czy nagle zaczelo gorzej dzialac? Na pewno scinki (duze spadki fps) powoduje procek dociskany na 100%, bo spada wtedy uzycie GPU, ktore generuje mniej klatek. Ma na to wplyw rozdzialka, w ktorej grasz, ale zakladam, ze to pewnie FullHD, wiec nie ma problemu na linii twoich CPU i GPU. Nie pomaga tez mala ilosc wolnego ramu i do tego w jednej kosci (brak Dual Channel, ktore swoje robi). Procka slabego nie masz, gier wymagajacych nie wymieniles, wiec jednak w ramie upatrywalbym rozwiazania twojego problemu. Do niektorych gier 8GB to po prostu za malo - wlacz sobie Warzone, a zobaczysz podobne zachowanie. Dokup druga taka sama kosc, a wszystko powinno dzialac jak powinno Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kelly Napisano August 29, 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano August 29, 2020 @Japanese Capacitor Dobra w takim razie chyba bedzie trzeba tak zrobić, dzięki każdemu za pomoc Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się