Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Testowe podłączenie 2 z 3 sztuk nowego nabytku, który poleci ostatecznie do Phanteksa - Gauss G24. Pięknie te wentyle świecą, zdjęcie tego nie oddaje :E 

zamówiłem też trochę bardziej dyskotekowe INF24, zobaczymy jutro jak wypadną :D 

Swoją drogą magnes z Gaussie robi swoje. Fenomenalnie to wygląda bez dodatkowych kabelków.

20250115_164052.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Qrdello napisał(a):

Również zmieniłem wszytkie wentylatory na coś podobnego, przeniosłem chłodnice na top, na dole i bocznej ściance dałem po 3x140mm z odwróconymi łopatkami i teraz to wygląda to tak:

IMG_20241220_235158.jpg

IMG_20241220_235304.jpg

IMG_20241220_235214.jpg

Jutro zawitają białe Corsair Dominator Titanium i koniec zmian w tym roku 😂 

Edytowane przez Pitt_34
  • Like 5
  • Upvote 6
Opublikowano (edytowane)

Tutaj mój sprzęt z sygnaturki. W końcu zbudowałem sobie jakieś bardziej sensowne mini-stanowisko gamingowe. Wjechał monitor Samsung Odyssey OLED G8 4K 240 Hz i myśle, całkiem sensowny sprzęcik pod wsparcie tej rozdzielczości. W serię RTX 4090/5090 nie będę się pchać, ale w przyszłości zapewne przyjdzie zmiana na 5080 dla MFG, albo już przeczekam do 6080. Wszystko, co ma śmigać w 4K to śmiga jak złoto z DLSS/FG. 

IMG_5627.jpeg

IMG_5639.jpeg

IMG_5688.jpeg

IMG_5701.thumb.jpeg.d2807f744d5a1daf0c59e4dc5092971c.jpeg

IMG_5677.jpeg

Edytowane przez Gasparo
  • Like 10
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Send1N napisał(a):

Szybę chłodzisz czy mają jakieś inne zastosowanie? :D 

Nie no jak, wieją przecież na kartę:D 

A tak na poważnie nie chciało mi się phanteksa rozbierać wtedy jeszcze, ale efekt światła chciałem sprawdzić to wpiąłem w SFFa. :D 

• Upvote 1
Opublikowano

To fakt, szkoda że mi się żadne fotki z tamtych czasów nie zachowały. Pierwszy własnoręcznie zbudowany PCet oparty o Athlona XP to miał generalnie tyle wspólnego z jakimkolwiek zarządzaniem kablologią czy przepływem powietrza, że aż dzisiaj wstyd :D I we wszystkim pomagały kable IDE porozciągane w 100 miejscach do wszystkiego. Jeszcze do 2007 r. musiałem mieć w swoich kompach flopa, bo ojciec do autocada trzymał jakieś pliki na dyskietkach :D piękne czasy

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Miałem ten sam cooler od Artic Cooling, ale pierwsza buda z szybą to dopiero po 2015 r. Przez dobre 4-5 lat byłem 100% laptopowy :E 

Miałem za to od 2007r. takie cacuszko:

image.png.7d173fe35ef693b1861f28e6ef23504d.png

Jedna z najlepszych bud tamtych czasów. Mieściła w sumie 8 śmigieł, miała porządne meshki z przodu i modularne zarządzanie zatokami na dyski. Miód.

No i wywalilem za nią chyba z 6 stów :E pół nauczycielskiej wypłaty wtedy.

Edytowane przez Qrdello
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

D15 w czerwonej Lian Li V1020. Co ciekawe buda jest na tyle duża i ma przewiewny front, że są dobre temperatury nawet bez żadnych dodatkowych wentylatorów, tylko odwrócony flow na coolerze cpu, żeby ciągnął z tyłu. Ciepłe powietrze wylatuje przodem przez dziurkowany przód (fabryczny otwór na topie pod wentylator jest tak restrykcyjny, że szkoda tam nawet wentylator montować). Grafika za to ciągnie z wielkiej pustej przestrzeni z dołu, gdzie powietrze dostaje się również przez przód jak i przez śledzie na tyle. Jedyna zaleta wielkich skrzynek, temperatury są nieznacznie gorsze niż na benchu :E

U675PjS.jpeg

fvB7rkn.jpeg

Edytowane przez aerial
  • Like 10
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ket_rab napisał(a):

@aerial przepiękny kolor i przepiękna dostępność tych zaślepek 5,25" w kolorze obudowy ;)

mam oryginalne, ale to są zaślepki na napęd optyczny, dziurkowane dałem dla wentylacji, i dają lepszy kontrast z otwartym panelem

Chociaż w praktyce pewnie nie ma znaczenia po zamontowaniu tych od napędów.

Opublikowano (edytowane)

Ten wentylator od spodu to cokolwiek daje skoro pod kratką jest piwnica z zasilaczem? :P  czy po prostu jest tam dla wyglądu aby wypełnić trochę pustej przestrzeni i dać więcej światła :Up_to_s: 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano

Też mnie to zawsze zastanawia :E czasem niektóre budy dostają tam otwory na śruby od wentylatorów, ale znowuż umieszczenie nawet na dziurkowanej podłodze wentylatora będzie tylko powodować zasysanie ciepła z zasilacza do wnętrza komputera - trochę bezsens :E 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Też mam tego typu obudowę z podziurkowaną piwnicą bez otworów na wentylatory ;) zapewne to jest dla tych którzy chcą umieścić z jakiegoś powodu zasilacz wentylatorem do góry, wtedy to ma sens bo ma skąd zassać powietrze jak w starych budach z opcją montażu na dole bez piwnicy ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

INFy wspomniane wcześniej przyszły - ale lipa taka że szkoda pokazywać :D zamówiłem więc 3 kolejne gaussy na chłodnicę, będą dziś lub jutro.

Tymczasem skończyłem transfer leciwego i7 i nowego nabytku 5700xt do nieużywanego endorfy, a wygląda to tak:

20250117_143742.jpg

20250117_143754.jpg

20250117_143802.jpg

Jeszcze kabelki do poukładania i do 1080p/60 średnie-niskie jak znalazł :D 

Edytowane przez Qrdello