Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 3.03.2025 o 16:56, ShaDow_Pro napisał(a):

Ja też jestem zadowolony z mobo od gigusia.

Ja nie do końca...syn ma B650 gaming x ax i niby ok wsio, no właśnie niby, bo co 3-4 miesiące mobo nagle stwierdza że nie wstanie, wywala błąd GPU...godzina - dwie walki z podmianami GPU, odpalaniem tylko na integrze i nagle wszystko samo z siebie wraca do normy, cholera wie co spowodowało problem, jak i cholera wie co spowodowało "naprawę" :E  Ale w sumie Gigabyte mnie do tego przyzwyczaił...na am4 podobne historie przeżywałem z jednym :E

Opublikowano (edytowane)

Mnie gigabyte swymi zachowaniami zraził do tego stopnia, że tydzień temu mając możliwość sprzedania w dobrych pieniądzach posiadanego asusa i kupna tego:

https://www.euro.com.pl/plyty-glowne/gigabyte-pl-gl-gigabyte-b850-a-elite-wf7-ice.bhtml?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=it_pmax&gclsrc=aw.ds&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwvr--BhB5EiwAd5YbXnJB2CHwHZYzPvJczW7vGobpxhv110YI2KtY7PbH7MWckHxmnDsNLRoCaVEQAvD_BwE

bo zajefajnie moim zdaniem wygląda i pasowałby idealnie do mojej wizji PC...odpuściłem :E

Ale Asus jest totalnie bezproblemowy...początkowo we wrześniu 23 coś tam dziwnie zachowywał się system, ale jak zaktualizowałem wtedy bios, tak jak ręką odjął i do dziś stabilnie i bezproblemowo. Od czasu do czasu wrzucę nowego biosa, wczytam profil z pliku i bangla :)

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
2 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Ale Asus jest totalnie bezproblemowy

Co posiadacz to inne doświadczenia, ja np. po wielu latach nie wrócę do Asusa. Brejdak 2 tygodnie temu uparł się właśnie na płytę tej firmy, odradzałem i po tygodniu sam się przekonał, że popełnił błąd ( dokładnie tak jak w Twoim opisie, raz system wstawał, raz nie i jeszcze jakieś tam kwiatki miał ) poleciała na zwrot i wszedł Gigabyte. 

Opublikowano (edytowane)

Ja generalnie od lat preferowałem MSI, ale akurat trafił się wtedy po pieniądzach komplet 7800x3d + Asus + Aresy, no i ogólnie bangla. Na początku miał akcję, że gdy się wyszło z biosu z zapisaniem jakiś ustawień system nie wstawał lub gdy wstał to strasznie mulił, trzeba było zrobić reset z budy i już startował... ale dotyczyło to tylko W11, 10 chodziła normalnie. Po aktualizacji bios problem zniknął.

Ogólnie to mój pierwszy asus od 2007-2008 roku.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

Nie ma jednej dobrej firmy co do mobasów. Ja sobie np. chwalę MSI, ale z ASUSami też nie miałem problemów - ani w pracy ani w domu. Natomiast asrock b450-pro - noż kurcze tragedia to była. Wieczna walka z ramem, z procesorem, z dyskiem m.2. Innym znowu asrocki lecą jak złoto.

Gigabyte... mam u siebie od miesiąca Aorusa B550M, póki co jest stabilny - ale np. u znajomego na intelu 12900k pierwsze pół roku to były wałki jak u @Krzysiak. To resety, to odpięło mu RTXa - generalnie masakra :E a biosów wyszło z kilkadziesiąt.

Opublikowano (edytowane)

@Qrdellono ja niedawno zrobiłem przesiadkę synowi z am4 na am5 i wziąłem asrocka b650m-hdv/m.2 bo trafił się tanio R5 7600 w używce, a znów miałem kupca na jego B550, R5 5600 i 16GB 3600, na razie toto chodzi bez problemów ale zbyt krótko żeby wyrazić jednoznaczną opinię, zobaczę co będzie dalej :E 

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 1
Opublikowano

Ja się dzielnie trzymam mojego x3D. Patrząc po tym jak marne są przyrosty w grach póki co, nie ma chyba większego sensu pakować się w AM5 dla tych kilku %. A nowinek w postaci szybszych pamięci czy dysków mi narazie nie brakuje.

Niemniej coraz mniej jest spoko płyt pod AM4 - np. chipy X570 zupełnie wyleciały albo kosztują po 1k. I to jest trochę lipa, bo jakbym mógł jakiś X570 wziąć za 5-6 stówek to spokojnie bym jeszcze taką inwestycję poczynił.

• Like 1
Opublikowano

Zmiana z Phantoma na TUFa, oraz specjalnie dla @Send1N odwrócony wentylator na górze :D i stabilna kolorystyka:

20250313_223126.thumb.jpg.fb11bd7e0e2ff76577420953abc270f1.jpg

20250313_223119.thumb.jpg.eccbb1cb2c1d8488922999050e943df3.jpg

A także komp, którego złożyłem sobie do giercowania w pracy w okienkach :D jak się okazuje nawet zblazowanego Ronina potrafi całkiem rozsądnie odpalać:

20250313_095637.thumb.jpg.79ab87fb1ec22b37963966dc269f2544.jpg

20250313_095611.thumb.jpg.8ef118eba6920a0daa675d224c281fb6.jpg

Ryż 2700 i 5700XT

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Nie napisałem Red Devil, tylko Red. 

A wyśmiewanie kwiecistych dzieł marketingowców jest tak samo kreatywne jak kopanie leżącego, cały Jezus (tak, wiem, że to tradycja przy premierach).

Edytowane przez wkamil73