Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
53 minuty temu, Qrdello napisał(a):

Nowy zasilacz już w budzie, natywne 12vhwpr podpięte. Zmiana konieczna, bo stwierdziłem że adaptery do zasilaczy nienatywnie wspierających ten cudaśny standard to proszenie się o problemy.

A że zasilacz też MSI to jak coś kwiknie to nikt mi nie powie, że sprzęt niedostosowany :D 

Siema jaką zasiłkę kupiłeś?

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, AudRob napisał(a):

20251110_095555.jpg

Te twoje light wingsy mają taką przyjemną zimną biel czy tylko na tym obrazku tak to wygląda? bo zbeształem na tym forum już kilka razy te wentylatory za to że ustawiając biały kolor otrzymujemy okropny odcień bieli praktycznie żółty a u ciebie to wygląda elegancko :hmm: ;) Pytam bo zrobiłem przed chwilą zdjęcie telefonem i na zdjęciu też wygląda to tak jak u ciebie :E a realnie jest bardziej żółty niż biały jakaś magia.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
7 godzin temu, AudRob napisał(a):

Siema jaką zasiłkę kupiłeś?

MSI MPG A850G

@Send1N No, najgorzej dopasować biel :E aczkolwiek powiem szczerze, że w budach BQ paski ledowe mają właśnie zimną a nie ciepłą biel, więc LW też powinny pod tym kątem być dopasowane.

Te thermalrighty mają biel bliższą zimnemu odcieniowi niż ciepłemu, ale jako że są cienkim paskiem to tego tak nie widać. Jakby były grube, jak tamte darkflashe to by było mega widoczne :/ 

Problem jest taki, że czasami nawet śmigła tej samej marki potrafią się różnić - patrz endordy i stratusy i fluctusy :/ 

• Upvote 1
Opublikowano

Ja mam tego swojego light wingsa 120 kupionego z demontażu z tej samej budy co ma AudRob tak się składa, na zdjęciach wychodzi ładna biel ale relnie jest bardzo ciepła i nie pasowało mi to do niczego innego w środku dlatego chwile temu kupiłem TL-S12 ;) nie dość że ładna zimna biel to jeszcze mają ring jak light wingsy od drugiej strony to z plusów, z minusów łożysko.

• Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Te twoje light wingsy mają taką przyjemną zimną biel czy tylko na tym obrazku tak to wygląda? bo zbeształem na tym forum już kilka razy te wentylatory za to że ustawiając biały kolor otrzymujemy okropny odcień bieli praktycznie żółty a u ciebie to wygląda elegancko :hmm: ;) Pytam bo zrobiłem przed chwilą zdjęcie telefonem i na zdjęciu też wygląda to tak jak u ciebie :E a realnie jest bardziej żółty niż biały jakaś magia.

Tak jak jest na zdjęciu tak wygląda w realu lubię tą biel i najczęściej świeci na biało.

• Thanks 1
Opublikowano

@Send1N tak jak tu na zdjęciu te paski świecą tak samo świecą ringi.

20251111_092926.jpg

Jest biały żaden żółty czysta biel jak na zdjęciu.

Tylko teraz jest panel przedni i filtr trochę zasłania ringi ale jak zdejmę wszystko świeci tak jak te pionowe paski.

Godzinę temu, Qrdello napisał(a):

MSI MPG A850G

@Send1N No, najgorzej dopasować biel :E aczkolwiek powiem szczerze, że w budach BQ paski ledowe mają właśnie zimną a nie ciepłą biel, więc LW też powinny pod tym kątem być dopasowane.

Te thermalrighty mają biel bliższą zimnemu odcieniowi niż ciepłemu, ale jako że są cienkim paskiem to tego tak nie widać. Jakby były grube, jak tamte darkflashe to by było mega widoczne :/ 

Problem jest taki, że czasami nawet śmigła tej samej marki potrafią się różnić - patrz endordy i stratusy i fluctusy :/ 

Po co swój zasilacz zmieniałeś tylko ze względu na przewód ? Jak miałeś RTX 3080ti i było ok. to do 5070ti tym bardziej  twój stary zasilacz spokojnie by wystarczył. Teraz masz taki sam jak mój tylko mocą się różnią.

• Like 1
Opublikowano

Spokojna Twoja rozczochrana, ja użytek dla podzespołów zawsze znajdę xD 

Czy taki sam? No nie wiem. Sprawność ma wyższą niż endorfy, to raz. Szczególnie przy niskim obciążeniu - pod tym kątem supremo był wybitnie słaby (coś koło 70% jak pamiętam).

Dwa, dedykowany przewód 12vhpwr może realnie faktycznie ogarnąć te 600W, co w wypadku 5070ti nigdy raczej nie będzie miało miejsca, ale jeżeli się sprawdzi to zostanie na następne GPU.

Trzy, fakt, supremo ogarniał 3080ti - ale z 3x wtyczki 8pin - a ta która do mnie przyjechała, w sensie adapter od endorfy 2x8pin -> 12vhpwr, pracowałaby na granicy.

Opublikowano (edytowane)

U mnie też LW świecą zimno, zdjęcie sprzed minuty. 

IMG_1030.jpeg

IMG_1031.jpeg

Czy taki sam? No nie wiem.

On ma A1000G a my A850G, nie ma zbyt dużych różnic. 

a ta która do mnie przyjechała, w sensie adapter od endorfy 2x8pin -> 12vhpwr, pracowałaby na granicy.

Te złącza po stornie zasilacza mogą przesłać więcej niż 150W, bardziej pod 300W jak EPS.

Edytowane przez ShaDow_Pro
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
43 minuty temu, ShaDow_Pro napisał(a):

U mnie też LW świecą zimno, zdjęcie sprzed minuty. 

IMG_1030.jpeg

IMG_1031.jpeg

On ma A1000G a my A850G, nie ma zbyt dużych różnic. 

Te złącza po stornie zasilacza mogą przesłać więcej niż 150W, bardziej pod 300W jak EPS.

Najlepiej zrobić zdjęcie jak jest ciemno w pokoju wtedy lepiej widać jak świeci a tak światło przeszkadza i psuje efekt.

Widzę że u ciebie w budzie są dwa wentyle 140mm.

Opublikowano

U mnie mały update:

- nie podobał mi się widok kabelków od wentylatorów, pompki itp -> dodałem dwa wentylatory Arctic p12 slim jako pull co obniżyło trochę pozycję chłodnicy, zasłoniło kabelki i pogorszyło temperatury procesora o jakieś dwa stopnie 

- dodałem nawiew na ram -> spadek temperatury o 15 stopni i wzrost taktowania z 8000 na 8400

- piękne RGB na silvermonky i rtx

IMG20251111174722.thumb.jpg.bea51509c0098b2769b11a89065577fa.jpg

IMG20251111174746.thumb.jpg.db8b6c19aa9ba30fa94684d60e9102bb.jpg

• Upvote 2
Opublikowano

Dałem jednak chłodnicę do góry i trzeba patrzeć na wentyle od dupy strony...ale mniej mnie to drażni niż przepusty na kable w tej budzie, które zostały zasłonięte dzięki chłodnicy, BQ poskąpił na 2 gumowe zaślepki.

Następne zmiany to jakieś sensowne rewersy 140mm (czekam na arctic).

komp.jpg

• Like 4
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Dałem jednak chłodnicę do góry i trzeba patrzeć na wentyle od dupy strony...ale mniej mnie to drażni niż przepusty na kable w tej budzie, które zostały zasłonięte dzięki chłodnicy, BQ poskąpił na 2 gumowe zaślepki.

Następne zmiany to jakieś sensowne rewersy 140mm (czekam na arctic).

komp.jpg

Mega.

Edytowane przez wallec
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 10.11.2025 o 16:34, Qrdello napisał(a):

Supremo nie jest przystosowany natywnie do 12vhpwr wiec kabelek obsluguje tyle ile daja 8pinowe - czyli do 150W kazda. Wiec to bardziej 300w a nie 600 z jednej takiej :] ale spoko. Kupilem zasilacz 3.1, wiec bede mial natywnie

Zapytałem o ten przewód u źródła, czy pociągnie 600W i np. 5080.

endorfy.thumb.PNG.7bd247864d18376398ac79c03eba20be.PNG

• Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano
12 godzin temu, ju-rek napisał(a):

Zapytałem o ten przewód u źródła, czy pociągnie 600W i np. 5080.

endorfy.thumb.PNG.7bd247864d18376398ac79c03eba20be.PNG

No i spoko. Dobrze wiedzieć.

Natomiast na chłopski rozum problem leży nie tyle w samym okablowaniu tylko rozłożeniu amperażu na poszczególne linie z 12. W starszych genach 12vhpwr paliły się nie całe kostki tylko pojedyncze piny :/ Więc w sytuacji kiedy zamiast 3 mamy 2 złączki to pewnie ten prąd jeszcze bardziej daje po garach na dany pin.

Tak czy siak, cudowne te złącza :E bo tak bardzo 3x8 pin przeszkadzało.

Opublikowano

3x8 nawet przy customowych ładnych wiązkach wyglądało już lipnie nie to co 2x8 :E :lovin: jednym z powodów wprowadzenia nowego standardu było to aby zasilić jednym kabel (większy porządek) no ale jak widać nie do końca to pykło :krejzol: