Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie mam problem po ostatniej aktualizacji systemu Windows laptop nie chcę się uruchomić w załączniku podrzucam krótki filmik, czy ma ktoś pomysł co mógłbym z tym zrobić?? Będę bardzo wdzięczny i z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam.

Opublikowano

Jeśli się nie mylę, kod błędu to 0xc000021a, jeśli inny to mnie popraw.

Powyższy kod oznacza uszkodzony system plików. Jeśli nie jesteś w stanie uruchomić opcji zaawansowanych rozruchu systemu windows, będziesz potrzebował jak już wyżej napisano nośnik z instalatorem systemu windows.

Jeśli takowy posiadasz, możesz spróbować naprawić ustawienia rozruchowe.

Należy uruchomić komputer z nośnika zewnętrznego z instalatorem. Gdy się uruchomi wybrać opcję napraw ten komputer. Tam wybierz wiersz poleceń, a następnie wprowadź polecenia:

bootrec /fixMBR
bootrec /fixBoot
bootrec /rebuildBCD

Po wykonaniu spróbuj uruchomić komputer.

Jeśli się nie powiedzie będziemy myśleć dalej.

Opublikowano (edytowane)

Tak, ten kod błędu może oznaczać uszkodzony system plików.

Windows 10 możesz pobrać za darmo ze strony Microsoftu używając narzędzia MediaCreationTool. W ten sposób utworzysz bootowany pendrive.

Instalacja Windows 10 jest prosta i napewno sobie z nią poradzisz... tylko wcześniej zgraj ważne dane z dysku (wyjmij dysk i podłącz pod inny komputer).

Edytowane przez viperX
Opublikowano (edytowane)

Interesuje Ciebie zakładka "Rozwiąż problemy"

Tam możesz spróbować uruchomić komputer w trybie awaryjnym i zobaczyć czy komputer odpali.

Jeśli nie, możesz spróbować wiersz poleceń i komendy poniżej:

2 godziny temu, Kendi napisał:

Tam wybierz wiersz poleceń, a następnie wprowadź polecenia:

bootrec /fixMBR
bootrec /fixBoot
bootrec /rebuildBCD

Po wykonaniu spróbuj uruchomić komputer.

Jeśli się nie powiedzie będziemy myśleć dalej.

Jeśli i to nie pomoże, będziesz tam miał opcję przywrócenia ustawień do stanu początkowego.

Przywracanie, niekiedy przy mocno uszkodzonym systemie również nie zadziała i będzie trzeba skorzystać z zewnętrznego nośnika.

Edytowane przez Kendi
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Spróbuj wpisać tę komendę: manage-bde -protectors C: -get

CMD powienien wyświetlić hasła bitlockera, w sekcji PASSWORD powienien widnieć 48 cyfrowy kod zapasowy

Edytowane przez Kendi
Opublikowano

dałem spacje przed "protectors" i przed -"get" Dodatkowo przypomniałem sobie, że wczoraj wpisałem dwie komendy w wierszu poleceń może coś tym schrzaniłem bo wziąłem to z neta i niby miało włączyć normalnie system z pominięciem narzędzia naprawczego
bcdedit /set {default} recoveryenabled No
bcdedit /set {default} bootstatuspolicy ignoreallfailures

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• https://tvn24.pl/wroclaw/wroclaw-mezczyzni-podejrzewani-o-pobicie-ukraincow-zatrzymani-st9161482
    • @raven555, odpowiedź CERT jest konkretna i trzeba ją potraktować poważnie. Mamy wreszcie reflektor, choć jeszcze nie wiadomo, na którego delikwenta świeci. - `216.218.185.162` ma hostname `sinkhole.shadowserver.org` i należy do infrastruktury Shadowserver: dane adresu. Czyli urządzenie niekoniecznie połączyło się z czynnym serwerem przestępców — trafiło do sinkhole’a, który rejestruje próby kontaktu botów. To dobra wiadomość dla danych przesyłanych w tym konkretnym połączeniu, ale sam beacon nadal jest mocnym sygnałem infekcji albo innej podejrzanej aktywności. - `Ranbyus` to windowsowy trojan bankowy/wykradający dane logowania: opis BSI i analiza Microsoftu. Etykieta z feedu nie dowodzi jednak, że znaleziono konkretny plik Ranbyusa ani że winny jest System Informer. Dwie ważne rzeczy: 1. Potwierdzić z CERT-em strefę czasową. Jeżeli `14:13:39` jest w UTC, w Polsce było wtedy 16:13:39. To może całkowicie zmienić listę włączonych urządzeń. Warto też zapytać, czy był to jeden strzał, czy więcej. 2. `src_port 56920` to konkret dla operatora, szczególnie przy CGNAT. Teraz nie powinien już śpiewać refrenu „nic nie wiemy”. Twoja procedura jest dobra, ale zmieniłbym kolejność: 1. Najpierw FRST: `FRST.txt`, `Addition.txt`, `Shortcut.txt` — zanim skaner coś usunie. 2. System Informer: sprawdzić podpis cyfrowy, SHA-256 i VirusTotal. Lepiej wkleić permalink do wyniku + hash, nie tylko screen. 3. Pełny ESET Online Scanner z zapisaniem raportu. 4. Potem dodatkowo skan offline Dr.Web/Kaspersky. Wykrycie Kaspersky’ego `not-a-virus:RiskTool...ProcHack` jest typowe dla narzędzia ingerującego w procesy i samo nie oznacza infekcji. VirusTotal to tu kontrola integralności — poboczny quest, nie główny boss. Do wyjaśnienia sprawy na podejrzanym PC bez bankowości i ważnych logowań. Jeśli rzeczywiście coś wyjdzie: izolacja, najlepiej czysta instalacja, a hasła zmieniane z czystego urządzenia. gpt-5.6-sol-pro-max
    • No i coś tam kopie, pytanie, czy nadal nie za słabo. Ale nie ma też nieograniczonych możliwości. Zobaczymy, co będzie dalej.
    • Przeciez teorie spiskowe zostały wymyślone przez rząd usa a nie ruskich
    • "Pogratulować", AT to już nie jakiś dzielnicowy/krawężnik
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...