Skocz do zawartości

Jaką kartę NVIDIA kupić 600-700zł

JądroChoroszczy

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Cześć, w tej cenie ciężko o wydajniejszą kartę, mam też Ra-demona z tej serii rx 5600xt i musiałem wypędzić go z obudowy (niestabilna - zielone/czarne/szare ekrany), w moim przypadku obstawiam że jest problem z pamięciami - takie info znalazłem w internecie - cytat z reddit "...kilka lat temu była aktualizacja vbios, w której polegała na wykonaniu przetaktowania VRAM od 1500MHz do 1750 MHz, była również znana jako "14Gbps vbios..kazał mi zainstalować stare vbios i to po prostu działa teraz cud."

Moja karta była jeszcze na gwarancji sklepu więc ją odesłałem ale jak wróci do mnie - z opisem problemu nie stwierdzono to będę szukał poradnika jak zmienić bios bo w panelu amd / afterburner nie mogę obniżyć mhz na pamięciach.

Edytowane przez Keleris

Ludzie to już prawie miesiąc minął :E

Przy tej ceni można próbować polować na rtx2070S, ale moim zdaniem bez sensu brać coś z tej serii, po tylu latach i koparkach. RTX3060 przez vram trzymają się czasem wyższej ceny niż rtx3060ti.

Ogólnie rtx3060, 3060ti, 3070 to około 700-1100 zł, przy czym o 700 zł będzie ciężko, bo  jednak nie spadnie poniżej rx6600xt, które są dość często za ~650 zł.

Edytowane przez musichunter1x

Jak @JądroChoroszczy chciałby iśc w karty, które wymieniłeś, to pasowałoby również zmienić CPU na choćby Ryśka 5600. Sam kilka dni temu robiłem klientce taki upgrade, ale z Ryśka 2600 i RX570 na Ryśka 5600 i 3060Ti. Budżet był do max 1200zł więc wyszło dość sensownie, zwłaszcza, że karta na normalnej gwarancji jeszcze (1 rok). Inaczej włoży takiego 3060/Ti i progres będzie, do przyjęcia, ale przy 3070 to już CPU może zacząć niedomagać.

NIe wiem , ilekroć kupowałem coś ze stajni Ati to wiecznie było grzebanie cudowanie , albo problemy z przegrzewaniem, tudzieź dmuchawa do liści w obudowie kompa . Najlepszym radeonem jaki miałem był chyba r9550 z biosem od 9600xt %-)

Kupujesz gtx'a albo rtx'a , instalujesz stery i cyk zero problemów. Ja bym kupił na Twoim miejscu coś z serii 3xxx , warto czasem dołożyć i mieć jakiś tam fajny komfort , chociażby z uwagi na DLSS . Nie każdy ma siopy na takie wydatki, ale wystarczy jakąś fuchę strzelić niekiedy i problem znika %-) (ale to już podchodzi pod kołczing)

Edytowane przez PepePanDziobak