Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Trzeba zatrzymać „inwestowanie” w beton.

Fajna mapka. Kolorowa. Jeden problem: mapa dotyczy wynajmu mieszkania 100m2. Internety mówjo że Polska jest w ogonie Europy jeżeli chodzi o średnią powierzchnię mieszkania, co oznacza że wynajem 100m2 to po prostu wynajem premium.

Opublikowano

Oczywiście. Generalnie wynajem "normalnego" mieszkania w popularniejszym mieście jest drogi. Wynajem ~100m2 to jest kop w twarz, cena czterocyfrowa nawet w euro.
Po prostu ktoś, kto robił tę mapkę miał chyba małe wyobrażenie na temat przeciętnego metrażu w Polsce.

Opublikowano

@GordonLameman

Nie zgodzę się , na Śląsku jest sporo piętrowych zabytkowych kamienic pokopalnianych (osiedla robotnicze , w tamtych czasach bardzo nowoczesnych) budowanych od lat 80 XIX wieku (najnowsze to okres międzywojenny) i metraż to skromne 50m2.

Gdyby ktoś się zastanawiał , w 2013-2015r kompletny (dosłownie) remont takiego obiektu kosztował prawie 13 mln. zł (miasto miało wyremontować wszystkie takie budynki i skończyło się na jednym - zabrakło pieniędzy i inwestorów).

Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman

Zgaduję że chodzi Tobie o ceny (+/- 200-400k) , mi chodziło właśnie o mały metraż na mieszkanie (w pobliżu kopalni powstawały takie osiedla robotnicze , bez problemu można znaleźć niemal identyczne budynki w Częstochowie czy Łodzi):

gf-tw6k-yEZc-sQzi_kolonia-zgorzelec-w-by

22_Ficinus_1.jpg

Dokładnie taki wyremontowany obiekt kosztował prawie 13 mln. złociszy (wykonawca z tego co pamiętam zarobił na czysto ok. 2,7mln.).

86425-1.jpg

Edytowane przez Yahoo86
Opublikowano

@crush

W DE spotykałem bardzo podobne kamienice (trzecie zdjęcie) , z wyjątkiem dużego okna nad wejściem do budynku (była tam taka ramka lub koło z cegieł i swastyka w środku - kiedyś , obecnie pozostało tylko puste ozdobne koło/kwadrat.

Dawno temu na wyjeździe z młodzieżą chorą na SM jako opiekun (wyspy wschodniofryzyjskie , miejscowości nie pamiętam) zatrzymaliśmy się w takiej przerośniętej piętrowej kamienicy (przypominającej budynek koszarowy) gdzie również nad wejściem było kiedyś koło z swastyką (metraż też nie powalał). 

Opublikowano (edytowane)

@Yahoo86

Mialem na myśli pełnoprawne kamienice z centrum Gliwic, Katowic oraz mniejszych miejscowości na Śląsku. 
Te, w których mieszkania dostawali z przydziału dyrektorzy kopalni. Tam zazwyczaj jest 100m2 powierzchni. 

Wiem, że za PRL często je dzielono i kombinowano, ale sporo sie tego ostało. Moi znajomi niedawno kupili takie 113m2 za 360 tysięcy :) 

Edit:

A z innej beczki:

image.thumb.jpeg.d683b40cbca351fdb217d126549ec8f2.jpeg

Aż ciężko uwierzyć, że są ludzie którzy to oglądają jako kanał „informacyjny”. 

Republika i PiS hodują sobie głupców zagubionych w rzeczywistości.

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 2
Opublikowano

Może ktoś się może zna.

Jeśli chodzi o UE to wprowadzamy każde ich najgorsze pomysły... jak leci.

Te dobre niby wprowadzamy jak Dyrektywa Omnibus o cenach...

Zastanawiam się jak to jest, że Dyrektywa Omnibus nie dotyczny Deweloperów w tym kraju. Podobno 80% nieruchomości nie ma podanych cen.

Trzeba pisac do nich o ceny i podawać swoje dane...

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Szambo napisał(a):

Może ktoś się może zna.

Jeśli chodzi o UE to wprowadzamy każde ich najgorsze pomysły... jak leci.

Te dobre niby wprowadzamy jak Dyrektywa Omnibus o cenach...

Zastanawiam się jak to jest, że Dyrektywa Omnibus nie dotyczny Deweloperów w tym kraju. Podobno 80% nieruchomości nie ma podanych cen.

Trzeba pisac do nich o ceny i podawać swoje dane...

Bo Dyrektywa - na poziomie europejskim - nie dotyczyła nieruchomości. Po prostu. 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano

Związek deweloperów już od lat zaleca to swoim członkom w myśl etyki, więc problem solved :E

Kilku członków czasem to robi, ale pewnie dopiero jak ostatnie mieszkania wypychają. 

Generalnie deweloperzy podobno nie pokazują cen, aby nie odstraszyć klienta (?) i aby miał możliwość zapoznania się z pełną ofertą i promocjami (?). 

Po części chodzi o utrudnienie rozeznania w cenach, bo bez wycieczki do kilku biur nie masz szans na poznanie cen nowych inwestycji, a po drugie promocje, np. piwnica za free czy 5 procent cashback Nie wpływa na cenę transakcyjną, a oni koniecznie chcą utrzymać możliwie wysokie ceny transakcyjne. 

Cashback W przypadku mieszkań to jakaś paranoja 😂

A co do mieszkań 100m2 to w Szczecinie nawet jak robią takie rodzinne apartamentówce z ogródkami to ciężko znaleźć mieszkanie większe niż 80m2. 

W niektórych na najwyższych piętrach jest inny rozkład mieszkań i tam można liczyć na 100m2 jak nie więcej, ale to są np. 4 mieszkania ponad 100.

W Szczecinie trochę patola z wynajmem. Za 1600-1800 plus opłaty masz jakieś dziwne "kawalerki" 7,5m2 (!) do 30m2, ale rudery czy schowki gospodarcze przerobione na mieszkania, a za 2200 plus opłaty możesz wynająć normalne mieszkanie 50m2 w tej samej lokalizacji. 

Różnica w komforcie życia jest gigantyczna. 

Zdaję sobie sprawę, że dla niektórych to 400-600 zł różnicy to kwestia tego czy będą miały co jeść i nie mają innego wyboru, ale ciekaw jestem co by było z tymi mikro mieszkaniami jakby się rynek najmu ustabilizował kiedyś. 

My chyba mamy aktualnie za dużo mikrokawalerek, bo chyba każdy kto to kupuje to z myślą, że to tymczasowe. 

Opublikowano

GiSLgNMWQAA1cYw?format=jpg

Cytat

A wiecie co jest najśmieszniejsze? Prędzej czy później pojawi się w obozie Trzaskowskiego panika, dotychczasowe durne pomysły typu "więcej Zenka" albo "bić Ukraińca" jednak nie okażą się jakimś magicznym rozwiązaniem i nie będzie dalszej ucieczki przed zaakceptowaniem rzeczywistości, że to niepopularny rząd Tuska ciągnie Trzaskowskiego na dno.

I wtedy, zapewne na tydzień przed wyborami, nagle Trzaskowski zacznie wierzgać i pokazywać niezależność i niezadowolenie z rządu xd

Trzymajcie mnie za słowo, tak będzie na bank 💀

https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-rusza-oficjalnie-sowa-2-0-w-polsce.2410635/post-191856769

Cytat

No nie wiem... Niech się, *****, zajmie swoim elektoratem? i tym elektoratem, który zapewnił PO zwycięstwo w parlamentarnych? A nie umizgami do elektoratu, który ZAWSZE będzie miał kilka lepszych i bardziej wiarygodnych alternatyw?

Mój borze tucholski, oni naprawdę to pr****ią.

https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-rusza-oficjalnie-sowa-2-0-w-polsce.2410635/post-191858352

Cytat

Generalnie to walka idzie nie wiadomo o kogo, bo tam nie ma jakiejś spójnej strategii. I oni przecież o tym mówią otwarcie - dzisiaj Trzaskowski wychyla się na prawo, ale już zapowiadają, że niedługo zacznie wychylać się na lewo xd To jednak zahacza o komedię.

To jest po prostu taka prymitywna taktyka na zasadzie dla każdego coś miłego. Tylko oni chyba zapominają, że nic się nie dzieje w próżni - jak Trzaskowski puszcza oczko do prawactwa, to jego naturalny elektorat to widzi. Jak zaczyna się na nowo przymilać do swojego elektoratu to prawacy też to widzą. I na koniec wszyscy mają wrażenie, że pajacyk nie ma żadnych poglądów i tylko chce zrobić ze wszystkich debila, byle tylko wygrać wybory.

Ja w tym widzę największy problem Trzaskowskiego. Nie to czy jest za bardzo lewicowy czy za bardzo prawicowy, tylko to, że robiąc takie dziwaczne szpagaty, przestaje być wiarygodny dla kogokolwiek.

A i jeszcze jedno - po stronie kandydata PiSu (czy to był Duda, czy teraz Nawrocki) takiej sraczki narracyjnej nigdy nie zobaczymy. Nawrocki nie zacznie nagle głośno walczyć o progresywne postulaty xd Jak będzie chciał powalczyć o bardziej centrowy elektorat to zrobi to dużo subtelniej. I na pewno nie w sposób, który wywoła niesmak w jego bazie.

To jest ta główna różnica. W PiSie rozumieją, że takie prymitywne myślenie na zasadzie "dzisiaj jestem lewicowy, a jutro prawicowy i dzięki temu wszyscy mnie pokochają" nie ma sensu. I że taka generalna wiarygodność to jest duża wartość, której nie warto rozmieniać na drobne. Bo w praktyce jest zapewne tak, że taki ultra-centrowy ludzik prędzej zagłosuje na kogoś kto teoretycznie jest deklarowanymi poglądamy nieco dalej od niego, ale jest wiarygodny w tym co deklaruje, niż na jakiegoś pajacyka, który co prawda deklaruje bliższe mi poglądy, ale w sumie każdy wie, że to tylko taki cyrk pod publiczkę na potrzeby wyborów.

https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-rusza-oficjalnie-sowa-2-0-w-polsce.2410635/post-191858496

• Like 1