Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
43 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

:boink:

Czyli tak jak pisalem od poczatku - zdecyduja niezdecydowani. 

Albo zagranica będzie decydująca albo nawet decydujące będą pojedyncze powiaty w Polsce :E.

44 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

W najnowszym sondażu przeprowadzonym przez Ogólnopolską Grupę Badawczą dla Wirtualnej Polski, to Karol Nawrocki zdobywa przewagę nad Rafałem Trzaskowskim w II turze wyborów na Prezydenta RP.

W tym sondażu od OGB są też bardziej dokładne dane z podziałem na płeć oraz grupy wiekowe itp.. Tam wychodzi, że na podstawie suchych danych na podstawie płci (kobiety 55 vs 45 na korzyść Trzaskowskiego, mężczyźni 54,5 vs 45,5 na korzyść Nawrockiego), wygrałby Trzaskowski, więc pododawali niemało shy voters po stronie Nawrockiego i wyszła potencjalna minimalna wygrana Nawrockiego.

A w grupach wiekowych nie mniej ciekawie. W najmłodszych grupach (18-29 i 30-39) wygrywa Nawrocki, gdzie zwykle prawicowy kandydat nie zwykł wygrywać wśród najmłodszych wyborców. Tam jest tylko jedno wytłumaczenie, ten wynik podbijają w dużej mierze Mentzenowcy, którzy stanowili mocny trzon wśród wyborców Mentzena.

A w pozostałych grupach wiekowych (40+ i starsi) wygrywa Trzaskowski, gdzie z reguły starsi, szczególnie po 60-stce zwykli głosować na prawicę. Więc jest trochę kwiatków :E.

• Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, Spl97 napisał(a):

wygrałby Trzaskowski, więc pododawali niemało shy voters po stronie Nawrockiego i wyszła potencjalna minimalna wygrana Nawrockiego.

Bo Ci glosujacy na PiS nie sa tak chetni do mowienia o tym, jak Ci glosujacy na koalicje, dlatego oni sa zawsze niedoszacowani. Tak bylo w 1 turze, tak bylo w ostatnich parlamentarnych. Zawsze maja te kilka punktow wiecej, niz im przewiduja. 

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, Kadajo napisał(a):

Jak Trzaskowski znowu wygra to będzie trzecia tura i potem czwartai tak do skutku ? :smiech:

No teraz to nie bo jednak nie mają większości ale w sumie prezydent może zgłosić do TS albo próbować zamieszek jak trampek...

30 minut temu, krukkpl napisał(a):

Z innej beczki - był ktoś z Was kiedyś ankietowany w jakichś sondażach przedwyborczych?

No właśnie te sondaże są najczęściej robione na podstawie baz danych i jakaś cześć jest wyrywkowa a później szukają brakujących przedziałów wiekowych. Zasadniczo częściej się dociera do osób posiadających tel. stacjonarny czyli pracujący lub przebywający w domu.

Większość osób zapracowanych ignoruje każdy telefon od ankietera.

Opublikowano (edytowane)

"Na nazwisku Trzaskowski Niemcy sobie języki połamią. Dla każdego prawdziwego patrioty wybór jest więc oczywisty" - napisał na portalu X premier Donald Tusk.

Na wpis szefa rządu odpowiedział Sławomir Mentzen: "Z jednej strony prawda. Z drugiej pojawia się pytanie, który z kandydatów prędzej by Niemcom wybił zęby".

xDxDxD 

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Pełna mobilizacja w najbliższą niedzielę!

I tu z Persem akurat się zgadzam. Te 72% frekwencji będzie punktem odniesienia odnośnie szans na wygraną któregokolwiek z dwóch kandydatów.

13 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Bo Ci glosujacy na PiS nie sa tak chetni do mowienia o tym, jak Ci glosujacy na koalicje, dlatego oni sa zawsze niedoszacowani.

Niedoszacowani owszem będą, tyle, że pytanie o ile ostatecznie wyjdzie to niedoszacowanie. Tak samo widziałem w sondażach odnośnie przewidywanej frekwencji, niektóre z nich twierdziły, że frekwencja na poziomie nawet 64 czy 66%, czyli jeszcze mniej niż w I turze było, tu tak biorę bardziej z przymrużeniem oka, bo tu mam takie przeczucie, że przewidywana frekwencja jak najbardziej jest niedoszacowana.

Edytowane przez Spl97
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

na szybko probuje badac nastroje wsrod znajomych

na ten moment:

1 tura Zandberg - 2 tura nie glosuje

1 tura Nawrocki - 2 tura Nawrocki

1 tura Trzask - 2 tura Trzask

1 tura Trzask - 2 tura Trzask

1 tura Mentzen - 2 tura Nawrocki

1 tura Biejat - 2 tura nie glosuje

jeszcze probuje zebrac kilka opinii

1 tura Holownia - 2 tura Trzask

• Like 1
Opublikowano

Ja mam wrażenie, że chyba PO nie chce żeby wygrał Trzaskowski.

Nie jestem w stanie wytłumaczyć sobie tak dużej ilości wpadek ich środowiska.

Gajewska to już przebiła wszystkich.

Naprawdę już idę z obrzydzeniem głosować na Trzaskowskiego... ile mam się samobiczować przed pójściem? Przez Gajewską na pewno jakieś kilka minut dołożę. Kto jeszcze coś odwali? Joński, Szczerba?

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano
Teraz, Szambo napisał(a):

Naprawdę już idę z obrzydzeniem głosować na Trzaskowskiego

Taka postawa jest wyjatkowo problematyczna, choc ja rozumiem. Nie tak jednak powinno wygladac glosowanie. To powinien byc glos z serca, a tutaj nawet ciezko mowic "mniejsze zlo". 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Element Wojny napisał(a):

1 tura Zandberg - 2 tura nie glosuje

7 minut temu, Element Wojny napisał(a):

1 tura Biejat - 2 tura nie glosuje

Dlaczego mnie to nie dziwi? Z "lewicówkami" często jest tak, że dużo gadają a jak trzeba zrobić zryw narodowy to zapał się kończy.

Wybór między bandytą a uczciwym człowiekiem chyba nie jest aż tak trudny...

• Confused 1
Opublikowano
Teraz, Kris194 napisał(a):

Dlaczego mnie to nie dziwi? Z "lewicówkami" często jest tak, że dużo gadają a jak trzeba zrobić zryw narodowy to zapał się kończy.

Zapytalem sie tylko kolegi od Zandberga czemu nie Trzask - bo go nie trawi i nie wierzy w zadne jego slowo. Kolezanki od Biejat nie pytalem, bo ona akurat ma dosc specyficzne poglady i wolalem nie wchodzic w ta dyskusje. 

• Like 1
Opublikowano

Jak można głosować na Nawrockiego i skazywać tej kraj na kolejne 5 lat zadym bo prezydent nie będzie współpracował z partią rządzącą...

Czy naprawdę dopiero jak nam bomby zaczną spadać na łeb i rozwala nam kraj to ludzie oprzytomnieją.

Nikt nie myśli o Polsce tylko o tym ze jego racja była mojsza...

• Upvote 5
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Szambo napisał(a):

Gajewska to już przebiła wszystkich.

Naprawdę już idę z obrzydzeniem głosować na Trzaskowskiego... ile mam się samobiczować przed pójściem? Przez Gajewską na pewno jakieś kilka minut dołożę. Kto jeszcze coś odwali? Joński, Szczerba?

Tylko, że głosujesz na Rafała, nie Kingę i kto wie kogo jeszcze.

Edytowane przez Kris194
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Kris194 napisał(a):

Tylko, że głosujesz na Rafała, nie Aleksandrę i kto wie kogo jeszcze.

Ale właśnie sęk w tym, że ja nie głosuję na Rafała, tylko przeciwko Nawrockiemu. 

Jak większość.

I podejrzewam, że niektórzy mają swój poziom godności i ta scenka z ziemniorami przelała czarę goryczy i zostaną w domu.

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Jak można głosować na Nawrockiego i skazywać tej kraj na kolejne 5 lat zadym bo prezydent nie będzie współpracował z partią rządzącą...

Czy naprawdę dopiero jak nam bomby zaczną spadać na łeb i rozwala nam kraj to ludzie oprzytomnieją.

Nikt nie myśli o Polsce tylko o tym ze jego racja była mojsza...

Bo Polacy tak właśnie muszą, najpierw dostać porządnie pałą po głowie żeby oprzytomnieć, a że rozwój gospodarczy postępuje i żyje się w miarę dobrze, to nie trzeba myśleć racjonalnie, sprawdza się też zawsze, że polak mądry po szkodzie 

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Na to wygląda, że wtedy dopiero połączą kropki w odpowiednie miejsca. Typowi Polacy, mądrzy po szkodzie. Albo, gdy Polska stanie się krajem w pełni autorytarnym, na kursie wyjścia z UE i NATO, co jest przy PiS-owcach oraz Konfiarzach bardzo możliwe.

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Szambo napisał(a):

Ale właśnie sęk w tym, że ja nie głosuję na Rafała, tylko przeciwko Nawrockiemu. 

Jak większość.

I to w zupełności wystarczy 👍

2 minuty temu, Szambo napisał(a):

I podejrzewam, że niektórzy mają swój poziom godności i ta scenka z ziemniorami przelała czarę goryczy i zostaną w domu.

Czyli gangus ma zasiąść na najwyższym stanowisku w państwie dlatego, że jakaś idiotka nie ma wyczucia? Nie jestem pewien czy to godność czy raczej fundamentalna głupota.

• Confused 1
  • Upvote 3
Opublikowano
14 minut temu, Kris194 napisał(a):

Czyli gangus ma zasiąść na najwyższym stanowisku w państwie dlatego, że jakaś idiotka nie ma wyczucia? Nie jestem pewien czy to godność czy raczej fundamentalna głupota.

Ale to Platforma potrzebuje głosów. I serio nie ma sensu tak dociskać ludzi.

To nie wina ludzi, że Trzaskowski ma zwaloną, żenującą kampanię.

• Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, ryba napisał(a):

Beda jajca, jak wyjdzie ze bukmacherzy maja lepsze przewidywania od sondazowni xD

Właśnie będą jajca, jak bukmacherzy się pomylą i underdog z wyższą stawką wygra :E.

• Confused 1
Opublikowano
4 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Czesciowo problemem jest kampania, a czesciowo tez kandydat. 

Kandydat jest beznadziejny. Oglądając te wywiady z nim nie widziałem ani krzty pasji. 

Jego jedyna zaleta to fakt, że nie jest gangusem, zna języki i ma tam jakieś kontakty międzynarodowe.

Trochę smutne, że kampania wyborcza opiera się na #bylenie.

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Wyborcy Rafała Trzaskowskiego w 99,43 proc. deklarują ponowne poparcie swojego kandydata w II turze, co świadczy o bardzo dużej lojalności jego elektoratu – jedynie 0,57 proc. z nich przechodzi na Karola Nawrockiego. Z kolei elektorat Karola Nawrockiego okazuje się całkowicie jednomyślny – 100 proc. jego wyborców z I tury zamierza oddać na niego głos również w II turze. Wśród zwolenników Sławomira Mentzena zdecydowana większość, bo 94,54 proc., popiera Nawrockiego, a tylko 5,46 proc. wybiera Trzaskowskiego, co wskazuje na silne wsparcie Nawrockiego wśród wyborców o poglądach prawicowych.

Gdyby to sie sprawdzilo, to Nawrocki ma wygrana w kieszeni. 

5 minut temu, Szambo napisał(a):

Kandydat jest beznadziejny. Oglądając te wywiady z nim nie widziałem ani krzty pasji. 

Jego jedyna zaleta to fakt, że nie jest gangusem, zna języki i ma tam jakieś kontakty międzynarodowe.

Moze pamiec mnie myli, ale 5 lat temu, podczas jego pierwszej kampanii, Rafal byl chyba odbierany znacznie bardziej pozytywnie niz obecnie. I jakim cudem 0,57% elektoratu Trzaska z 1 tury, przechodzi nagle na strone Nawrockiego? Przeciez tego nie da sie wytlumaczyc. To tak jakby kibic Man United nagle stwierdzil ze kibicuje Liverpoolowi. 

• Like 1