Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

UuX8dKd.png

Stać nas.

Cytat

Nawet 8 tys. zł za brak rozwodu. W Senacie nowy projekt ustawy

W Senacie trwają prace nad założeniami ustawy, która może wprowadzić nowe świadczenie dla małżonków — zwraca uwagę Wyborcza.biz. Początkowo miałoby to być jednorazowo 5 tys. zł, a kwota ta miałaby wzrastać z każdym kolejnym pięcioletnim jubileuszem.

Cytat

"W 2025 r. par z 50-letnim i dłuższym stażem jest 186 tys. To by oznaczało, że w przyszłym roku trzeba by im wypłacić 930 mln zł" — czytamy w portalu.

https://businessinsider.com.pl/finanse/nagrody-za-dlugoletnie-malzenstwa-nowy-projekt-ustawy-w-senacie-zaklada-nawet-8-tys/ygm9lg3

Edytowane przez Camis
  • Haha 3
Opublikowano
9 minut temu, Camis napisał(a):

W Senacie trwają prace nad założeniami ustawy, która może wprowadzić nowe świadczenie dla małżonków — zwraca uwagę Wyborcza.biz. Początkowo miałoby to być jednorazowo 5 tys. zł, a kwota ta miałaby wzrastać z każdym kolejnym pięcioletnim jubileuszem.

Dobrze, że nie ma realnych problemów do rozwiązania i że nie mamy co robić z kasą i tak, więc przyda się jakaś niszczarka. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ściek o nazwie onet już sieje propagandą:

image.png.8981c74e63ed2b9140049e0ee4a94cc5.png

image.png.21fed2aca667307229c8d807be0ac6b8.png

Jeden dzień, a mamy:

- płaku płaku, biedni imigrancji w Niemczech spotykają się z wrogością rodowitych Niemców i niestety decydują sie wyjeżdżać. W artykule jest tylko o inżynierach (nie "inżynierach) i ani słowa o tym dlaczego ta wrogość Niemców się pojawiła. Wzorowa wrzutka propagandowa. 100% pchania narracji, 0% rzetelności dziennikarskiej.

- rok 2025 a oni nadal swoje. "Straszy". No fakt, nie ma problemu. To tylko straszenie: nie zjesz zupki to przyjdzie brzydki pan imigrant i cię kopnie w piszczel!" 

Ale "ciemny lud to kupi". 

Kolejny przykład na to, jak pomaga się ruskiej propagandzie obniżając wiarygodność drugiej strony. Jakby nie naginali faktów i nie robili z ludzi idiotów to może jakby potem mówili "to ruska propaganda" to by się nią zaczadzeni zastanowili, a tak to pomyślą od razu "e, onet pewnie znowu kłamie". Zamiast onet można wstawić wiele innych, oczywiście. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano
4 minuty temu, Camis napisał(a):

:boink:

1000022529-jpg.9518501

zarekwirowałby radiowóz? co jeszcze, średnia hawajska dla wszystkich? :E

1 minutę temu, VRman napisał(a):

Ściek o nazwie onet już sieje propagandą:

skoro to taki ściek to po co to śledzisz? 

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Największy zjazd w sondażach od 2023 roku. W KO wskazują przyczyny

O spadkach sondażowych wielu polityków Koalicji Obywatelskiej dowiaduje się na krótkich urlopach. - Po wakacjach polityka ruszy na nowo, nie przejmowałbym się teraz sondażami - kwituje jeden z posłów. Inny - członek rządu - szykuje się na jeden z popularnych festiwali muzycznych. Po powrocie rzeczywistość może nie być taka sama.

https://wiadomosci.wp.pl/najwiekszy-zjazd-w-sondazach-od-2023-roku-w-ko-wskazuja-przyczyny-7173653172304800a

Ale to są debile  :rotfl2:

7 minut temu, GordonLameman napisał(a):

To są idioci.

I dlatego już ich za chwile nie będzie. 

Edytowane przez Camis
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, huudyy napisał(a):

zarekwirowałby radiowóz? co jeszcze, średnia hawajska dla wszystkich? :E

skoro to taki ściek to po co to śledzisz? 

z dwóch powodów

- z ciekawości jak srają propagandą na temat nachodźców. To co widzę tu czy na wp pozawala oszacować nasilenie propagandy. Ocenić jak jest jej dużo na daną chwilę i jak ona wygląda. Na razie niestety idziemy dokładnie tą samą drogą co zachodnie kraje kilka lat temu, co doprowadzi do tego samego, tylko szybciej. Chyba, że się społeczeństwo jasno opowie przeciwko i nawet onety przestasną srać tymi debilizmami, na co nie powinienem mieć nadziei, ale jestem nieuleczalnym optymistą i mam 

- rano zaglądam zobaczyć czy coś dużego się nie wydarzyło w temacie wojny na Ukrainie albo czy nie spadł nam samolot z prezydentem i połową rządu itp.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, VRman napisał(a):

z dwóch powodów

- z ciekawości jak srają propagandą na temat nachodźców. To co widzę tu czy na wp pozawala oszacować nasilenie propagandy i ocenić jak jest jej dużo. Na razie niesety idziemy dokładnie tą samą drogą co zachodnie kraje kilka lat temu, co doprowadzi do tego samego, tylko szybciej

w tym rzecz, że ten artykuł w żaden sposób nie nawiązywał do "nachodźców", bo w zasadzie wszyscy bohaterowie artykułu (z wyjątkiem 1 Turka) to legalni posiadacze paszportu EU. Tutaj trzeba jednak zaznaczyć granicę bardzo grubą kreską - ciężko mi jednak jest porównywać legalnych pracowników do "uchodźców" z krajów bliskiego wschodu.

Równie dobrze możemy napisać, że cała Polonia w Germanii nadaje się do wypieprzenia za Odrę :E

Inna sprawa, że zgadzam się również z bohaterami artykułu - Niemcy to zamknięte, dość hermetyczne środowisko, które nie otwiera się "społecznie" na kontakty towarzyskie z ludźmi, którzy nie mówią płynnie w ich języku. Do tego dziwne poczucie wyższości, jest to dość zniechęcające do jakiejkolwiek integracji.

Been there, done that. 

- rano zaglądam zobaczyć czy coś dużego się nie wydarzyło w temacie wojny na Ukrainie, czy nie spadł samolot z prezydentem i połową rządu itp.

są setki, jak nie miliony stron gdzie równie dobrze możesz to przeczytać, a i tak wchodzisz w ten "ściek", po prostu nie rozumiem.

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, huudyy napisał(a):

w tym rzecz, że ten artykuł w żaden sposób nie nawiązywał do "nachodźców", bo w zasadzie wszyscy bohaterowie artykułu to legalni posiadacze paszportu z EU. Tutaj trzeba jednak zaznaczyć granicę bardzo grubą kreską - ciężko mi jednak jest porównywać legalnych pracowników do "uchodźców" z krajów bliskiego wschodu.

Ale to kiedy się pojawia i gdzie nie pozostawia wątpliwości. To ma na celu ocieplić wizerunek obcokrajowców ogólnie. Jak były afery z filmem Agnieszki Holland czy akcjami na granicy z Białorusią, to też był nagle wysyp artykułów typu "biedny Ahmed 3 tygodnie marzł w lasach bez jedzenia a jakiś wredy polski pogranicznik odzywał się do niego wulgarnie!"

Inna sprawa, że zgadzam się również z bohaterami artykułu - Niemcy to zamknięte, dość hermetyczne środowisko, które nie otwiera się "społecznie" na kontakty towarzyskie z ludźmi, którzy nie mówią płynnie w ich języku. Been there, done that.

Czyli tak jak.. większość społeczeństw? Nawet ci nachodźcy bardziej wolą swoich niż gospodarzy krajów które ich "goszczą" (przymusowo)

są setki, jak nie miliony stron gdzie równie dobrze możesz to przeczytać, a i tak wchodzisz w ten "ściek", po prostu nie rozumiem.

Wchodzę i się interesuję co robią wszelkie propagandówki. Obejrzę Timcast i wiem jaki makaron nawijają MAGA'owcom. Obejrzę Cejrowskiego z Lisickim i wiem co nawijają Brauniarzom. Zajrzę na onet i wiem czemu Julka z Grażyną pójdą głosować na Hołownię, bo on ma dobre serduszko i nie chce nieludzkiego traktowania tych biednych ludzi co uciekają w poszukiwaniu lepszego życia i trafili do Polski, a w ogóle to nie ma ludzi nielegalnych"

Opublikowano

To ma na celu ocieplić wizerunek obcokrajowców ogólnie.

Moim zdaniem ten artykuł ma na celu obnażenie prawdziwego wizerunku niemców jako zamknięty naród, ale OK, każdy widzi to co chce widzieć :)

7 minut temu, VRman napisał(a):

Czyli tak jak.. większość społeczeństw? Nawet ci nachodźcy bardziej wolą swoich niż gospodarzy krajów które ich "goszczą" (przymusowo)

Nie zgodzę się - bywało się tu i tam, i na przykład nigdy nie odczułem takiego poczucia bycia "gorszym" w krajach uboższych od Polski, a wręcz przeciwnie! Naprawdę polecam poczytać/posłuchać coś więcej w temacie Niemiec.

8 minut temu, VRman napisał(a):

Wchodzę i się interesuję co robią wszelkie propagandówki. Obejrzę Timcast i wiem jaki makaron nawijają MAGA'owcom. Obejrzę Cejrowskiego z Lisickim i wiem co nawijają Brauniarzom. Zajrzę na onet i wiem czemu Julka z Grażyną pójdą głosować na Hołownię, bo on ma dobre serduszko i nie chce nieludzkiego traktowania tych biednych ludzi co uciekają w poszukiwaniu lepszego życia i trafili do Polski, a w ogóle to nie ma ludzi nielegalnych"

trochę brainrot :E ja przyjąłem zupełnie inną taktykę, olewam absolutnie wszystko, co wiem, że będzie tylko stratą czasu dla mnie - czyli np. wszystkie gadzinówki.

Opublikowano
2 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Czyli zabawa się dopiero zaczyna :)

W końcu całe lato będzie gorące:E

41 minut temu, GordonLameman napisał(a):

kolejny 1 mld zł dla emerytów? Za co? Po co?

Mamy problem z dzietnością, a będziemy wynagradzać pary, które wiek rozrodczy miały 3 dekady temu?

To są idioci. To może lepiej jednak brać złodziei do rządzenia? :E 

Po co wspierać młodych. Stawiają na imigrantów:(

Opublikowano
5 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Po co wspierać młodych. Stawiają na imigrantów:(

Czy naprawdę stawiają? 

1. Prawo dot. azylu - zawieszone. Pis tego nigdy nie zrobił.

2. PiS w 6 lat wydał ponad 6 mln wiz --> https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nadzor-msz-nad-dzialalnoscia-konsularna.html

3. KO w ok. rok wydała wiz tylko 341 tys. --> https://sejm.gov.pl/INT10.nsf/klucz/ATTDAHK27/$FILE/i05135-o1.pdf 

Więc kto stawia na imigrantów? 

Fakty są inne niż tępa prawacka propaganda. Ale niestety w słabych umysłach, a mamy tu takich trochę na forum (to nei do Ciebie Odin), propaganda wygrywa z faktami. :) 

• Upvote 5
Opublikowano
8 minut temu, ODIN85 napisał(a):

A kto inny będzie tu pracował jak dzieci nikt nie chce robić?

Może trzeba przestawić gospodarkę, a nie liczyć że będzei nas coraz więcej ciągle? :) 

No i reagowałem jedynie na tezę "kto stawia na imigrantów". Fakty są zupełnie inne niż chciałaby prawacka propaganda. 

Opublikowano
2 godziny temu, Camis napisał(a):

Nic się nie zaczyna, Bodnar gó*** może, Nawrocki zostanie prezydentem już w sierpniu. 

Bondar jest od dawna tylko do dymisji, włącznie z Siemioniakiem. Nie podołali, bardziej zwięźlej się nie da, szkoda słów.

Opublikowano
10 godzin temu, crush napisał(a):

Ty się lepiej skup na tym żebyś miał z czego składki odprowadzać.

Dziękuję :) ale nie prowadzę już DG, a temat składek ma dla mnie osobiście wymiar wyłącznie historyczno-polityczny :) 

10 godzin temu, crush napisał(a):

Szczególnie, że PiS za 2 lata wraca i kolejna fala firemek sklejonych z marzeń, łez i gównolitu zrobi 👋🏻.

Nie sądzę aby PiS zdobył kiedykolwiek władzę. Jeśli konfederacja nie popełni błędów wskoczy na miejsce PiS.

Opublikowano

Tak dziś, chwilę po 10, kiedy miałem chwilkę czasu spoglądałem jednym okiem wpis PiS-iora Paladego, ale to jest piękne co Palade napisał. Jedzie po PiS-ie jak po burej... :hahaha::hahaha::hahaha:

Opublikowano
15 minut temu, Spl97 napisał(a):

Tak dziś, chwilę po 10, kiedy miałem chwilkę czasu spoglądałem jednym okiem wpis PiS-iora Paladego, ale to jest piękne co Palade napisał. Jedzie po PiS-ie jak po burej... :hahaha::hahaha::hahaha:

Wygodniej politykom licytować się na gnojenie imigrantów niż podwyższanie 800+ :) Bo to pierwsze nic nie kosztuje, a daje tyle samo procentów poparcia :) 

Polacy, ale pewno i inni ludzie z innych krajów rozgrywani są jak dzieci :) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Badalamann napisał(a):

Co interesujące polscy nacjo-prawako-patrioci musza być fanami sado-maso. Uparcie migrują do najbardizej lewackich państw UE, w których jest i działa wszystko czego nienawidzą. A nie na prawicowe Węgry. Czy w ogóle nie do leżącego tuż przy UE raju zamordystów - Rosji.

Może się boją, jak straszysz, że jeśli wybuchnie wojna domowa w Polsce to bedziesz pierwszy chodzić i strzelać im w łeb? 

Edytowane przez Fatality