Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, crush napisał(a):

Zawsze można (i trzeba będzie) skalować w dół.

Jeśli temu boomowi gospodarczemu mają towarzyszyć koczujący na ulicach Mokebe z Zimbabwe i latający ze śrubokrętami Kolumbijczycy? To ja pergole to PKB.

To jedź na Węgry jak chcesz tak żyć. Ja chcę móc żyć na coraz wyższym poziomie. Trzeba ściągać ale z głową a nie jak leci. Wiele osób krzyczy, że nie chce migrantów a ciekawe ilu by poświęciło swój dobrobyt dla zatrzymania migracji i nie mówię o emerytach.

Edytowane przez Henryk Nowak
Opublikowano
5 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

To jedź na Węgry jak chcesz tak żyć. Ja chcę mieć żyć na coraz wyższym poziomie. Trzeba ściągać ale z głową a nie jak leci. Wiele osób krzyczy, że nie chce migrantów a ciekawe ilu by poświęciło swój dobrobyt dla zatrzymanie migracji i nie mówię o emerytach.

Norwegia, Niemcy, UK, Francja, Szwecja nie zrobiły tego z głową i próbują się tym zgniłym, cuchnącym jajem dzielić w imię "solidarności", ale Polska zrobi to z głową.

Między rządami złodziei, a nieudaczników i podnóżków, z czekającymi już w zapasie wariatami z lewa i prawa.

Sram na taki "dobrobyt".

8 minut temu, kalderon napisał(a):

Skalować w dół i zabrać 800+ czy 13 emeryturę? Ktokolwiek się na to odważy natychmiast straci władzę.

Z Afryki nie przyjmujemy praktycznie nikogo.

Swietnie. Bo pajeety, pakole i bangladesze to jest creme de la creme.

• Upvote 3
Opublikowano

Crush, ciii, Henryk Nowak żyje w dobrobycie nie dzięki własnej pracy, wiedzy czy zdolnościom, tylko dzięki imigracji... i dzięki tym imigrantom jego życie będzie coraz lepsze i będzie wchodziło na coraz wyższy poziom..., czego nie rozumiesz... (chociaż ciekawe ile właściwie jest tych poziomów?)
Jak to było: "zaglądam do tego wątku, bo nie stać mnie na dopalacze..." ;)

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Ryszawy napisał(a):

Crush, ciii, Henryk Nowak żyje w dobrobycie nie dzięki własnej pracy, wiedzy czy zdolnościom, tylko dzięki imigracji... i dzięki tym imigrantom jego życie będzie coraz lepsze i będzie wchodziło na coraz wyższy poziom..., czego nie rozumiesz... (chociaż ciekawe ile właściwie jest tych poziomów?)
Jak to było: "zaglądam do tego wątku, bo nie stać mnie na dopalacze..." ;)

Nie masz pojęcia o czym piszesz. W magazynach, na produkcji, za kółkiem, w budowlance i w wielu innych branżach dominują imigranci. Często chodzę obok przystanku z którego bus zabiera pracowników Amazona, słyszę tylko rosyjski/ukraiński, jak zamawiam ubera albo jedzenie z apki to albo wiezie mnie imigrant albo jedzenie przywozi mi imigrant. W zeszłym roku odbierałem wannę z zakładu produkcyjnego, przed szlabanem Polska a za szlabanem Pakistan. Mam wujka w MPK, mówi, że sytuację związaną z brakiem kierowców ratują imigranci bo Polaków tam prawie nie ma, u mnie w biurowcu personel sprzątający mówi po rosyjsku, catering też, ostatnio byłem na kręglach i cała obsługa była rosyjskojęzyczna, w weekend byłem na sushi i też podawał mi je Ukrainiec, w Biedronce same Ukrainki, w Żabce też, remonty robią mi głównie Ukraińcy, mechanik Ukrainiec, mieszkanie wynajmuję rodzinie z Ukrainy. Mógłbym tak długo wymieniać. Napisz mi kto by to wszystko robił skoro Polacy nie chcą lub ich brakuje, tylko najpierw odstaw dopalacze. I tak, jest wiele poziomów dobrobytu, kiedyś mieszkałem w kamienicy i jeździłem autobusem, teraz mam ładny dom, jeżdżę dobrym autem a mieszkanie wynajmuję. Nie chcę się cofać lub stać w miejscu, chcę mieć lepiej. 

• Upvote 4
Opublikowano
57 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

tylko rosyjski/ukraiński

Świetnie. Nie o nich mowa.

57 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Mam wujka w MPK, mówi, że sytuację związaną z brakiem kierowców ratują imigranci bo Polaków tam prawie nie ma

O jak z tych brązowych dziur bez przepisów ruchu drogowego, to gratuluję.

59 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

rosyjsku, rosyjskojęzyczna, Ukrainiec, Ukrainki, Ukraińcy,

Czego nie rozumiesz w "nie ściągać ludzi z dziur o obcych "kulturach"?

Tutaj rozmowa generalnie nie toczy się o Ukraińcach.

Przy czym część patologii którą myśmy w jakiejś części zostawili za sobą, a Ukraińcy dalej wnoszą trzeba też szybko likwidować ogniem i mieczem.

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, crush napisał(a):

(...)

Czego nie rozumiesz w "nie ściągać ludzi z dziur o obcych "kulturach"?

Tutaj rozmowa generalnie nie toczy się o Ukraińcach.

(...)

Widzę, że masz bardzo ograniczone możliwości pojmowania. To co napisałem miało zobrazować braki w personelu w wielu branżach. Mi nie chodziło o to, że gdzie pracują Ukraińcy ale o to, że brakuje Polaków.

Polaków brakuje i będzie brakować coraz bardziej, za dwadzieścia lat będzie dramat patrząc na liczbę urodzeń w ostatnich kilkunastu latach (sumarycznie). Ukraińcy się w końcu skończą albo rozjadą i ich zabraknie. Skoro już teraz potrzebujemy tylu obcokrajowców to znaczy, że za naście lat w ogóle sobie bez nich nie poradzimy. 

A w MPK jeżdżą głównie faceci z Pakistanu. Nie jestem ich fanem, natomiast nie było jeszcze żadnego poważnego wypadku z ich udziałem, dobre szkolenie robi swoje. 

Godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

A widzisz u mnie to wszystko robią nasi. I co teraz?

Nic. W dużych miastach tak nie jest i już nigdy nie będzie. No chyba, że znajdziesz skuteczny sposób na poprawę dzietności i uda ci się ten sposób wdrożyć. 

• Haha 1
Opublikowano

@Henryk Nowak

No popatrz, z mojego podwórka, energetyka - sami biali i do tego Polacy, owszem spotkasz obcokrajowców tylko że to niewielki %.

Pracy przybywa a ludzi ubywa, winić należy pAŃSTWO które Nas nie szanuje - nikt nie będzie zapier***** za grosze (tyczy się to wielu branży).

Państwowo lub w korpo wyciągniesz przeciętnie 2-4 średnich krajowych, prywatnie 10-14 lekko, wyjazdy i kontrakty w krajach UE to dodatkowo 2-3x tyle (takie mamy wzięcie bo brakuje ludzi z doświadczeniem).

Dużo moich kolegów "poszło" na B2B będąc w kraju, część siedzi za granicą i mają jak u "Pana Boga za piecem" - pytanie skąd pAŃSTWO sprowadzi ludzi aby uzupełnić braki ?

Podpowiem, osoby posiadające należytą wiedzę "naszego" systemu i doświadczenie są w Japonia/Korea/Wietnam/UE (dawne kraje satelickie/sowieckie skreślić z racji innego systemu) - jaka jest szansa na sprowadzenie (zachęcenie) aby pracowali w pAŃSTWIE z dykty za miskę ryżu - ZEROWA. 

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, adashi napisał(a):

Zapełniaj własne luki, proszę bardzo. Moimi się proszę nie zajmować.

Ciekawe co byś powiedział jakby do twojej bliskiej osoby nie przyjechała karetka, bo brakowałoby kierowców i ta osoba by umarła. Tak się składa, że w Poznaniu na karetkach jeździ sporo obcokrajowców. 

Ten kraj bez imigrantów przestanie jakkolwiek funkcjonować i takie są fakty czy się to tobie podoba czy nie. 

30 minut temu, Dimazz napisał(a):

Od dawna mówiłem, że to jest debil. 

Opublikowano

Co do tego ilu migrantów potrzebujemy to Polska liczy że jak największa część ukraińskich uchodźców oraz wcześniejszych migrantów ekonomicznych zostanie u nas trwale. I po ponad trzech latach wygląda że nawet nieźle nam pod tym względem idzie.

Inna sprawa to czasowi migranci ekonomiczni, by na bieżąco realizować potrzeby rynku pracy. Tu tez działamy wydając tymczasowe wizy pracownicze. Tych mamy kilkaset tysięcy.

Opublikowano
56 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Ten kraj bez imigrantów przestanie jakkolwiek funkcjonować i takie są fakty czy się to tobie podoba czy nie.  

Nie wiem co u Ciebie poszło w życiu nie do końca tak, że aż w takim stopniu jesteś uzależniony od imigrantów. Ja akurat nie jestem, więc mam takie spojrzenie jakie mam.

• Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, kalderon napisał(a):

Z Afryki nie przyjmujemy praktycznie nikogo.

No właśnie. Sami przychodzą.

2 godziny temu, Kris194 napisał(a):

E, no i przestał dodawać wszędzie ".. mu/jej w ..." 

Chyba coś mu przełączyli. :E

Opublikowano
52 minuty temu, adashi napisał(a):

Nie wiem co u Ciebie poszło w życiu nie do końca tak, że aż w takim stopniu jesteś uzależniony od imigrantów. Ja akurat nie jestem, więc mam takie spojrzenie jakie mam.

Glovo i UberEats upadnie i nie zje burgerka xD 

Opublikowano
Godzinę temu, adashi napisał(a):

Mieszkam w Polsce i moje życie jest od nich tak samo uzależnione jak twoje. Jeśli nie zdajesz sobie z tego sprawy to masz braki w wiedzy, pokazujesz to już od jakiegoś czasu. 

9 minut temu, galakty napisał(a):

Glovo i UberEats upadnie i nie zje burgerka xD 

Ale z ciebie ignorant. 

Zabraknie kilka milionów składek i będzie trzeba obniżyć emerytury w kraju, w którym 1/2 populacji będą stanowić ludzie po 50. Przez niski wzrost PKB i wysoką inflację ta emerytura nie wystarczy nawet na w miarę normalne życie. Zacznij myśleć i się edukować zamiast powtarzać bzdury z prawackich kont na x. 

• Upvote 3
Opublikowano

Ukraińcy mieli nas uratować i emerytury, 2 miliony nie wystarczyło? To ściągnijmy 2 miliony pakoli, a potem bójmy wypuścić córki na miasto wieczorem. 

System emerytalny tak samo jak NFZ trzeba przebudować, ładowanie kasy nic nie da bo świat się zmienia, praca jest bardziej wydajna, giełdy rosną.

PODNIEŚĆ WIEK EMERYTALNY I WYRÓWNAĆ, a nie ładować obcych ludzi do kraju. Koniec. 

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Mieszkam w Polsce i moje życie jest od nich tak samo uzależnione jak twoje.

Na szczęście ma mało do gadania, imigranci będą sprowadzani bo nie ma innego wyjścia. I to obojętnie jaka partia będzie rządzić będzie napływ nowych imigrantów. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, galakty napisał(a):

Ukraińcy mieli nas uratować i emerytury, 2 miliony nie wystarczyło? To ściągnijmy 2 miliony pakoli, a potem bójmy wypuścić córki na miasto wieczorem. 

System emerytalny tak samo jak NFZ trzeba przebudować, ładowanie kasy nic nie da bo świat się zmienia, praca jest bardziej wydajna, giełdy rosną.

PODNIEŚĆ WIEK EMERYTALNY I WYRÓWNAĆ, a nie ładować obcych ludzi do kraju. Koniec. 

Trzeba reformować natomiast to nie załatwi problemu, w 2040 roku 40% populacji Polski będą stanowić osoby starsze. Nie ważne jaka reformę zrobisz, nie da się zrobić tak, żeby jeden płatnik utrzymywał jednego emeryta. Wtedy twoja córka nie wyjdzie na miasto bo  będzie robić na drugi etat żebyś miał na leki. 

• Upvote 1