Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Klakier1984 napisał(a):

No tak w cholerę tematów leży i kwiczy, a niektórzy uważają, że ten rząd może uratować tylko wsadzenie paru pisiorów za kratki. Mi się wydaje, że wśród wyborców KO takich betonów jak @Kris194 czy ty :) @Badalamann jednak chyba za dużo nie ma.

Uratować nie, ale to jest mimo wszystko ważne. Dlaczego? Bo ludzie chcą zobaczyć, że władza nie może bezkarnie pluć im w twarz - kraść i nie ponosić konsekwencji. 

Ja osobiście bym chciał żeby złodzieje zostali rozliczeni i żeby politycy przestali marnować pieniądze czy to przez kradzież czy to przez marnotrawstwo. Czy rozliczenie pisiorów by mnie zadowoliło? Tak ale nie w pełni, obsadzanie stołków przez kolesi z koalicji wkurza mnie tak samo ale jednak lepiej robić coś niż nic. Mnie skarbówka by męczyła za każdą zdefraudowaną złotówkę, chcę sprawiedliwości. Wiem, że jej nie dostanę a rozliczenia to fikcja ale postulat był. 

Co do zmian w rzędzie, Nowacka zostaje 🤣 żenada, kolejny rząd który pluje na nauczycieli. 

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Klakier1984 napisał(a):

No właśnie powyżej :) Nie znam takich ludzi, których bardziej od dostępności mieszkań, cen prądu, poczucia bezpieczeństwa, poprawienia stanu służby zdrowia, naprawy edukacji, zrobienia porządku z "rodziną na swoim" i dziesiątek innych tematów interesuje bardziej czy Wąsik pójdzie siedzieć.

To jest temat dla absolutnego marginesu. 

Żeby nie było niejasności winnych powinno się pociągnąć do odpowiedzialności po rzetelnych śledztwach, który powinny się toczyć swoim "nie politycznym" torem. W między czasie rząd powinien się zajmować sprawnym ogarnianiem państwa.

Z jednej strony tak, z drugiej nie wiem. Większość tego betonu to właśnie się jara rozliczeniem PiSu, a nie cenami mieszkań, paliwa czy imigrantami. Byle osiem gwiazdek spełnić.... 

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, hubio napisał(a):

Zaniepokojony jestem tym, że już całkiem poważnie NATO ostrzega, że w 2027r rosja może mieć potencjał do ataku na Polskę. A już najbardziej mnie przeraziło, że Tusk powiedział, że nie żyjemy w czasach powojennych tylko PRZEDWOJENNYCH.

Nie wiem skąd to zdziwienie, oczywistym jest, że Rosja uderzy na NATO wcześniej gdy ma jakiekolwiek szanse a nie później gdy tych szans już mieć nie będzie. Przy naszym ogłupionym społeczeństwie tym bardziej wcześniej. Widać, że ogromna ilość osób na różnych państwowych stanowiskach w najmniejszym stopniu nie rozumie powagi sytuacji.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano
11 minut temu, Kris194 napisał(a):

oczywistym jest, że Rosja uderzy na NATO wcześniej gdy ma jakiekolwiek szanse a nie później gdy tych szans już mieć nie będzie.

To ciekawe. Może jednak NATO uderzy wcześniej? Dopóki ma jakiekolwiek szanse :)  Wróżenie z fusów.

Opublikowano

Myślę że rozumieją, tak z obecnej koalicji jak pisu. Widać to po gwałtownie rosnących od kilku lat wydatkach na obronność. Widać po tym jak bardzo wspieramy Ukrainę w wybijaniu ruskich siepaczy na ich terenie. Ilość czołgów która posłaliśmy robi wrażenie, a do tego arty w tym 155mm.

Starają się po prostu nie straszyć ponad miarę społeczeństwa.

Bo wciąż są też w grze scenariusze optymistyczne, w tym huraoptymistyczny, w którym odstraszanie wystarczy i kacapska zaraza w ogóle nie odważy się napaść na państwo NATO. Oraz optymistyczny, w którym walczyć będziemy tylko na terenie innych państw, może nawet wyłącznie bałtyckich i tam pokonamy tą zarazę. 

Opublikowano

Bodnar wyleciał.  I dobrze a wiązałem z nim duże nadzieje. Miał projekt reformy wymiaru sprawiedliwości. Dobrze się zapowiadało i miało wejść na początku roku a wylądowało w zamrażarce. 

Zespół do rozliczeń pisowców okazał się trampoliną do wyższych świadczeń dla prokuratorów.

A na koniec jeszcze jego brat dostał awans na generała. 

PSL dostał następny superresort do golenia. Energetykę.

Nie wiążę wielkich nadziei. Wygląda to jak przegrane wybory

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, adashi napisał(a):

Straszenie wychodzeniem z UE i rosyjskimi bombami raczej już nie zadziała. 

Jedno jak i drugie jak najbardziej możliwe.

Kto się spodziewał 10 lat temu, że UK wyjdzie z UE, a Ukraina zostanie napadnięta przez rosję i świat stanie przed widmem IIIWŚ? 

Sytuacja obecnie bardzo przypomina tą jaką mieliśmy między 1929 a 1939 . Ile było głosów, że to straszenie hitlerem. Ilu polityków i publicystów twierdziło, że Niemcy się dogadają z Polską. Nawet jak ogłaszano alarm to spiker powiedział "a więc wojna"... Do ostatniej chwili nikt nie brał tego na serio. Bo przez 10 lat było gotowanie żaby na gorąco. To samo co robi putin, aby osłabić naszą czujność. Jak zajmie Ukrainę to mamy prze......ne więc popieram te wszystkie głosy mówiące o dozbrajaniu Ukrainy, ale jeszcze lepiej jakby Załenski oddał te wschodnie kilka regionów i umocnił się z tym co ma. Ale to już kwestia wizji rozwoju sytuacji. Tak czy inaczej jeśli putin zajmie Ukrainę może być bardzo niefajnie.

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, hubio napisał(a):

Kto się spodziewał 10 lat temu, że UK wyjdzie z UE, a Ukraina zostanie napadnięta przez rosję i świat stanie przed widmem IIIWŚ? 

Wojna rosyjsko-ukraińska[3][4] – konflikt zbrojny rozpoczęty w lutym 2014 roku.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Wojna_rosyjsko-ukraińska

Tymczasem pierwsze (niewiążące) referendum brexitowe było w 2016:

W przeprowadzonym 23 czerwca 2016 referendum, które nie miało formy wiążącej dla brytyjskiego rządu, głosowało 72,2% uprawnionych, spośród których 51,89% opowiedziało się za opuszczeniem Unii Europejskiej przez Wielką Brytanię[1].

https://pl.wikipedia.org/wiki/Brexit

Więc myślę, że całkiem sporo ludzi :E 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, huudyy napisał(a):

Wojna rosyjsko-ukraińska[3][4] – konflikt zbrojny rozpoczęty w lutym 2014 roku.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Wojna_rosyjsko-ukraińska

Tymczasem pierwsze (niewiążące) referendum brexitowe było w 2016:

W przeprowadzonym 23 czerwca 2016 referendum, które nie miało formy wiążącej dla brytyjskiego rządu, głosowało 72,2% uprawnionych, spośród których 51,89% opowiedziało się za opuszczeniem Unii Europejskiej przez Wielką Brytanię[1].

https://pl.wikipedia.org/wiki/Brexit

Więc myślę, że całkiem sporo ludzi :E 

Ok. No to 15 lat temu :) 

A tu kilka słów o Bodnarze:

https://wiadomosci.wp.pl/bilans-bodnara-czyli-trzy-zaprzepaszczone-obszary-opinia-7181370205612768a

Edytowane przez hubio
Opublikowano
15 minut temu, Dimazz napisał(a):

PSL dostał następny superresort do golenia. Energetykę.

Nie wiążę wielkich nadziei. Wygląda to jak przegrane wybory

W kwestii energetyki i tak nie zrobimy tyle ile byśmy chcieli i powinniśmy.

• Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, huudyy napisał(a):

wiadomo, on by przecież się nawet nie odezwał i wrócił tyrać do kołchoźnika, może by jeszcze szefa przeprosił że zaatakował maszynę :E 

Jakbym się jak ostatnia pipa wywalił o wielką maszynę do sprzątania???

Bo jeszcze rozumiem umytą podłogę bez oznaczenia czy coś. xD

Tam w ogóle inne ciekawe kwiatki o tym ciulu wychodzą. Typowa prawnicza menda.

Co może być plusem bo Bodnar to się na przewodniczącego klasy w podstawówce nadawał.

4 godziny temu, huudyy napisał(a):

tak tak tak, a na deser LGBT będzie kazało dzieciom się tranzytować.

Czy czasem nie było już pomysłu na wprowadzenie tego jako opcjonalnego języka? Mimo, że jest bezużyteczny, a wkrótce może w ogóle przestać oficjalnie istnieć?

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, crush napisał(a):

Jakbym się jak ostatnia pipa wywalił o wielką maszynę do sprzątania???

Bo jeszcze rozumiem umytą podłogę bez oznaczenia czy coś. xD

CO Z TEGO, że wywalił się "jak pipa" o maszynę do sprzątania? Czym to się różni od poślizgnięcia się na świeżo mytej podłodze? Fakty są takie, że doznał urazu w miejscu pracy. Miał skłamać w ubezpieczalni, że się wywalil przed domem?
To nie tak, że mu się nic nie stało, bo musiał mieć przeprowadzany zabieg na kolano.

Ale dobrze, jak rozumiem pan Crush nigdy w życiu się nie potknął, nie przejęzyczył, a wypadki to jedynie w telewizji widział.

27 minut temu, crush napisał(a):

Czy czasem nie było już pomysłu na wprowadzenie tego jako opcjonalnego języka? Mimo, że jest bezużyteczny, a wkrótce może w ogóle przestać oficjalnie istnieć?

Dla mnie bezużyteczna była religia, a byłem zmuszony do chodzenia na nią przez dobre 9 lat. Co więcej, musiałem przez 3 lata uczyć się niestety rosyjskiego w gimnazjum (obok podstawowego angielskiego). Skoro mamy możliwość zamiany tego dodatkowego ruskiego na ukraiński, co więcej są chętni, to dlaczego nie? Co cie to piecze?

14 minut temu, skypan napisał(a):

Wskaż różnicę :)

Paszyk, Bodnar, Nitras, Kotula i jeszcze parę innych.

Edytowane przez huudyy
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, huudyy napisał(a):

CO Z TEGO, że wywalił się "jak pipa" o maszynę do sprzątania? Czym to się różni od poślizgnięcia się na świeżo mytej podłodze? Fakty są takie, że doznał urazu w miejscu pracy. Miał skłamać w ubezpieczalni, że się wywalil przed domem?
To nie tak, że mu się nic nie stało, bo musiał mieć przeprowadzany zabieg na kolano.

Różni się tym, że podłoga to realne zaniedbanie, a wejście na maszynę to objaw bycia nieudolną pipą.

Ale cała sytuacja jest zrozumiała. Prawniczaki mają naciągactwo we krwi. 🤗 

Ponownie. Bycie takim oblechem może mieć pozytywny wpływ na rozliczenia PiSu.

4 minuty temu, huudyy napisał(a):

Dla mnie bezużyteczna była religia, a byłem zmuszony do chodzenia na nią przez dobre 9 lat. Co więcej, musiałem przez 3 lata uczyć się niestety rosyjskiego w gimnazjum (obok podstawowego angielskiego). Skoro mamy możliwość zamiany tego dodatkowego ruskiego na ukraiński, co więcej są chętni, to dlaczego nie? Co cie to piecze?

No religia, ruski i wkrótce ruski 2 są bezużyteczne. I pomysł marnowania czasu na którykolwiek z nich jest absurdalny.

Przy czym ruski jeszcze kiedyś miał sens.

Piecze mnie to, że skupienie i popychanie powinno być ukierunkowane na użytecznych umiejętnościach. Ukraiński to jest obecnie jeden z najbardziej bezużytecznych języków świata.

To nie naszym powinno się oferować ukraiński, tylko ukrom pchać polski, jeśli mają zamiar się tu osiedlać.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
13 minut temu, crush napisał(a):

Różni się tym, że podłoga to realne zaniedbanie, a wejście na maszynę to objaw bycia nieudolną pipą.

W obu przypadkach masz zaniedbanie. Jeżeli korytarz był zbyt wąski by zostawić przepisową szerokość przejścia, na czas prac sprzątających powinien być wstrzymany ruch korytarzem.

W sprawie mowa jest o "najechaniu" przez maszynę sprzątającą. Jeżeli to była szorowarka prowadzona ręcznie ze ściągaczką z tyłu, to ściągaczka wystaje poza obrys maszyny i jak najbardziej można zaczepić kogoś taką ściągaczką. To samo przy maszynach czyszczących na których się siedzi. Jedne i drugie pewnie widziałeś nie raz w jakimś markecie. 

Wydarzenie miało miejsce w pracy więc normalne że każdy taki incydent zgłaszasz, a to czy zostanie uznany za wypadek czy nie, należy do odpowiednich służb pracodawcy (np. BHP). Jeżeli się nie zgadzasz z decyzją to idziesz ze sprawą do sądu. Proste i logiczne.

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, crush napisał(a):

dla mnie pisanie takich osądów to bycie zakompleksionym Maćkiem, zwłaszcza, że nawet NIE WIESZ jak do tego doszło.

Ale szczekaj dalej, bo ktoś walczył o swoje :E 

21 minut temu, crush napisał(a):

No religia, ruski i wkrótce ruski 2 są bezużyteczne. I pomysł marnowania czasu na którykolwiek z nich jest absurdalny.

Przy czym ruski jeszcze kiedyś miał sens.

Zdajesz sobie sprawę, że w dalszym ciągu możesz zdawać maturę w Polsce z języka kaszubskiego? Dla mnie o tyle sprawa z ukraińskim jest o tyle ciekawa, że w jakiś sposób pomoże to zachować wieź ekspatom ukraińskim ze swoją ojczyzną. SKORO SĄ CHĘTNI, SKORO SĄ MOŻLIWOŚCI, to po raz kolejny się zapytam - dlaczego nie? Bo dla Jego Ekscelencji Pana Crusha to język bez przyszłości? :E

Dobry egotrip masz :E 

20 minut temu, crush napisał(a):

To nie naszym powinno się oferować ukraiński, tylko ukrom pchać polski, jeśli mają zamiar się tu osiedlać.

Każde ukraińskie dziecko w polskim systemie edukacji najpierw musi opanować polski i język obcy (najczęściej angielski/niemiecki), ukraiński byłby jako kolejny, więc po raz n-ty robisz problemy z dupy.

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)

@Camis Lepiej żeby się dało... Chcesz kolejne 8 lat oglądać Nawrockiego, Kaczyńskiego i pewno Mentzena i Ziobrę i tych wszystkich katolandowo-narodowych oszołomów? Znów problemy w UE i pośmiewisko? Jak dla mnie 8 lat starczy. 

Nie do końca rozumiem to halo o rozliczenia. Przecież tu trzeba udowodnić prawnie winę. Są postępowania. Były nawet areszty wydobywcze. KO wygrała wybory po to żeby odblokować KPO i przywrócić w Polsce praworządność i żebyśmy mieli normalny, skuteczny, europejski rząd, a nie nieudaczników z PiS, którzy nic nie potrafili załatwić w UE i ze wszystkimi się kłócili, a do tego są liczne postępowania wobec nich. I to zadanie realizuje. Co my - starożytni Rzymianie? Może od razu wrzucić pisowców do klatek z lwami i niech sobie lud ogląda :) 

Edytowane przez hubio
Opublikowano
1 minutę temu, hubio napisał(a):

Przecież tu trzeba udowodnić prawnie winę. Są postępowania. Były nawet areszty wydobywcze

w tym rzecz, że po 8 latach rządzenia z prawem pisanym na kolanie, rozporządzeniami na twitterze to teraz oczekują tego samego.

4 minuty temu, Karro napisał(a):

Tobie nie musi  likwidować ,mi ma 

Tobie ma założyć większy podatek 

Tobie i tak wszystko jedno 

czyżbyś dostał wycenę z gminy za karczowanie? XD