Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, huudyy napisał(a):

Mnie bawi fakt, że w tych tabelkach bogatszy rodzic oznacza automatycznie droższe potrzeby małoletniego, co przy zarobkach ojca powyżej 30k daje jakieś chore kwoty per dziecko, większe niż ma spora część Polaków na utrzymanie całych rodzin.

No tak jak podałem przykład - zarabiasz 24k brutto to na każde dziecko musisz płacić po 5k. 

Nawet jeśli żyłeś ascetycznie i odkładałeś wszystko w BTC :E 

Zle podejście do tabeli, do tego ograniczające swobodę orzekania sędziego. Beznadziejny pomysł, wykonanie jeszcze gorsze.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

I tak każdy wie że chodzi wyłącznie o to żeby mieć nad ludźmi kontrolę, a nie o tą całą walkę z terroryzmem. Jedynie widzę że jeden kraj się wyłamał, a tak to reszta nic tylko się godzin na to.

https://www.infor.pl/prawo/nowosci-prawne/7007794,koniec-ze-swobodnym-obrotem-gotowka-zgloszenie-obowiazkowe-odbior-ty.html

Kolejna ciekawostka zwiazana z cyfrową gotówka, która tylko potwierdza że cyfrowa gotówka to koniec ery jaką znamy i wieczne kłopoty,np. czy jak nie wstaniesz rano to będziesz mógł zapłacić za benzynę.

https://polskiobserwator.de/nagla-przerwa-w-duzym-banku-klienci-bez-dotepu-do-kont-i-gotowki-na-4-dni/

Edytowane przez sabaru128
Opublikowano

@GordonLameman przejrzałem ten temat tych tablic i rzeczywiście to jakiś bubel. Ale to też nie tak, że każdy zobowiązany do alimentów to się uchyla albo pracuje na czarno. Jest bardzo dużo osób, które mają poza alimentacyjne zajęcia, do tego zarabiają minimalną czyli zarabiają 3500zł i po odjęciu alimentów zasądzanych na 1200 zostaje im 2300 co nawet nie starcza na wynajęcie mieszkania. A do tego rośnie im dług poza alimentacyjny. Takie osoby nawet nie to, że chcą, ale po prostu muszą jechać zagranicę gdzie nie ma ściągalności albo pracować na czarno. System więc jest przeciw skuteczny. Osoby zobowiązane do alimentacji w ogóle przestają płacić i wyjeżdżają, a matki nie dostają nic. Nie mam pojęcia jakby można to lepiej zrobić, ale obecnie działa to źle. A już mistrzostwo świata to to, że po pewnym czasie staje się to przestępstwem karnym i idzie koleś siedzieć gdzie: A - w tym czasie nic nie zapłaci, B - będąc karanym z wpisem do KRK automatycznie zmniejszają mu się możliwości zarobkowe co prowadzi do C - że szybciej zdechnie niż cokolwiek ureguluje co prowadzi do D, że matka zostaje bez pieniędzy, chyba, że sama żyje w nędzy to dostaje z Funduszu  

Chciałbym zobaczyć statystyki ile osób po odbyciu kary za alimenty uregulowało w całości swoje zobowiązania  

I praktyka jest taka, że tych wielu emigrantów o których pisze np @Winter to są osoby co nigdy nawet nie wrócą do Polski na chwilę bo grozi im kara za alimenty. Oczywiście nic też nie płacą co jest oczywiście nieakceptowalne, ale też nie ma narzędzi do ściągnięcia.          

Opublikowano

Konkretnych korzyści z lotu tego Uznańskiego to raczej nie będzie, te jego "eksperymenty" to raczej takie edukacyjno-zabawowe niż jakaś perspektywiczna nauka.

Niemniej jednak ja uważam, że to dobrze, iż to sfinansowano (setki milionów złotych). Może to pobudzić zainteresowanie dzieciarni czymś poza tiktokiem. Badania i rozwój w Polsce leżą więc dobrze, że przynajmniej jesteśmy obecni na orbicie.

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 23.07.2025 o 07:00, Kris194 napisał(a):

Każdego kto walczy o swoje prawa przyrównujesz do Ziobry? Wypadki w pracy się zdarzają, żaden normalny pracodawca nie robi z tego problemu.

Tak samo jak operacje po operacjach ale to ci nie przeszkadza szydzić? 

Masz wgląd w jego kartę medyczną czy to tylko takie pierdolenie bolącego tyłka? Jak Giertych mdlał jak mu do domu wpadli też takie komentarze sadziłeś czy wtedy było że go bandyci w domu napadli i mógł się zdenerwować? 

Opublikowano
1 minutę temu, adashi napisał(a):

O kuźwa.

Dokładnie, przecież to gówno odstrasza od zawiązywania "romantycznych" znajomości.

Serio chyba trzeba będzie jednak udać się na ten zabieg, nie chce dziecka a przy wpadce albo wrobieniu będzie katastrofa. 

• Upvote 2
Opublikowano

Jak panie sędzie zaczną realnie orzekać z tej tabelki i wieści się rozejdą to przecież zostaną tylko dzieciaki z gwałtów inżynierów. Wygląda to mega mało racjonalnie. Jak można wypuścić na światło dzienne taką tabelkę?

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

No tak jak podałem przykład - zarabiasz 24k brutto to na każde dziecko musisz płacić po 5k. 

Nawet jeśli żyłeś ascetycznie i odkładałeś wszystko w BTC :E 

Zle podejście do tabeli, do tego ograniczające swobodę orzekania sędziego. Beznadziejny pomysł, wykonanie jeszcze gorsze.

Ten co wyliczył te stawki jest zdrowo odklejony. Osoba, która zarabia w okolicach minimalnej ma płacić ~1500 zł na dziecko. Ja się pytam, z czego? To jeszcze bardziej zniechęci ludzi do rodzicielstwa bo wystarczy, że jedno puści drugie bokiem i w zasadzie ten/ta co ma płacić nie będzie miał/a środków do życia, może się od razu powiesić przed budynkiem sądu.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano

Przypuszczam, że wejście w życie takiej tabelki, choćby tylko jako ogólnej rekomendacji to orientacyjnie tak minus 0,2 do tfr.

Rada na to, to takie ogłupienie następnych pokoleń lub import takich osobników, aby nie dawali rady sobie tego obliczyć.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Winter napisał(a):

Kogoś konkretnie powaliło.

Ja się zastanawiam kto był tak oderwany od rzeczywistości bo po tej tabeli to jadą ludzie od lewa do prawa, włącznie z adwokatami :E

edit

Oni jeszcze próbują tego bronić 🤦‍♂️

Edytowane przez Kris194
Opublikowano

No ta tabelka debilna jest mocno. 

Na szczęście to nie jest źródło prawa. Ale współczuję tym, którzy aktualnie się sądzą o alimenty bo baby będą dużo o niej pisać xD

Tak jak pisałem - tabela powinna dotyczyć usprawiedliwionych potrzeb małoletniego, a nie dzielenia dochodu zobowiązanego do alimentacji.

Mam wrażenie, że to było robione bardzo bardzo na szybko. Bo nie da się przy konsultacjach ukryć tego, E pomylono brutto z netto. No i kurla - na cholerę komuś 15k żeby utrzymać 3 dzieci… 

• Upvote 3
Opublikowano
3 godziny temu, areczek1987 napisał(a):

Wszystko wina Tuska!

1. Stanowisko UTK – PKP Cargo nadal operuje

Prezes Urzędu Transportu Kolejowego wyraźnie odmówił zgody na rozwiązanie umowy między PKP PLK a PKP Cargo w trakcie restrukturyzacji, co pozwala spółce kontynuować korzystanie z taboru i infrastruktury kolejowej

2. Umowa z MON – ważna i obowiązująca

Od marca 2021 roku PKP Cargo dysponuje 7-letnią umową ramową na przewozy wojskowe, wartą do 1,4 mld zł, co czyni z niej „gwaranta ciągłości” transportów wojskowych.

Co więcej, MON informowało, że prowadzi rozmowy z PKP Cargo ws. inwestycji w specjalistyczny tabor wojskowy (lokomotywy, platformy), co tylko potwierdza trwającą współpracę.

3. A co z DB Cargo Polska?

Nie znalazłem ani decyzji UTK, ani komunikatu MON czy DB Cargo, potwierdzającego faktyczne przejęcie transportów wojskowych przez DB Cargo Polska.

Są to jedynie medialne spekulacje, że UTK może dopuszczać DB Cargo do polskiego rynku, co jednak nie oznacza, że PKP Cargo odebrano licencję ani że przewozy przeszły w ręce DB.

• Upvote 3
Opublikowano

Ja się zastanawiam utrzymanie jakiego dziecka w wieku 16-18 lat kosztuje miesięcznie prawie 4000 zł (ojciec ~1500, matka załóżmy też tyle samo i jeszcze 800+). Tam komuś sufit spadł na łeb wraz z dachem...

• Upvote 1