hubio 1 283 Opublikowano 30 Lipca 2025 Opublikowano 30 Lipca 2025 (edytowane) 22 minuty temu, galakty napisał(a): Cholera, kiedy wątek został przemianowany na Sci-Fi? W jakimś 1890r carom w Rosji mogło się też wydawać s-f, że będą uciekać z własnego kraju, a członkowie ich rodzin będą wisieć. Podobnie jak kapitaliści i wszyscy z nimi powiązani To co 27 lat wcześniej było s-f stało się faktem Edytowane 30 Lipca 2025 przez hubio
galakty 3 816 Opublikowano 30 Lipca 2025 Opublikowano 30 Lipca 2025 27 lat temu bym uwierzył, dzisiaj patrząc co się wyprawia na świecie sądzę że o ile to możliwe, to dłuuuuuga droga do tego. Siła korpo i pieniądza jeszcze nie pokazała na co ją stać. 1
hubio 1 283 Opublikowano 30 Lipca 2025 Opublikowano 30 Lipca 2025 https://wiadomosci.wp.pl/rewolucja-szkolach-lista-lektur-szkolnych-przeszla-reforme-7183820932225632a Nie wiem jak wy, ale ja Dziadów nie zrozumiałem w podstawówce, nie zrozumiałem w liceum i nie rozumiem dzisiaj K. dla dzisiejszego 14 latka opowieść dziejąca się na cmentarzu, nie będąca krwawym horrorem i pełna niezrozumiałych zwrotów to równie dobrze jak chiński balet
crush 3 575 Opublikowano 30 Lipca 2025 Opublikowano 30 Lipca 2025 55 minut temu, hubio napisał(a): Rozwalają mnie takie teksty kogoś kto wyciąga jakieś wnioski. Stoisz tutaj ramię w ramię z crushem, którego tak zwalczasz. On też mi ciągle pisze o januszexie. Robi aluzje personalne tak samo jak ty. Bo ciągle wyjesz jak to Ci byznes mordujo. Nie jesteś w stanie operować w zaistniałych warunkach to masz do wyboru albo won do kieratu, albo won do 2-3 świata z tym swoim straganem. 20 minut temu, galakty napisał(a): 27 lat temu bym uwierzył, dzisiaj patrząc co się wyprawia na świecie sądzę że o ile to możliwe, to dłuuuuuga droga do tego. Siła korpo i pieniądza jeszcze nie pokazała na co ją stać. Internet skutecznie wykastrował ludzkość. Zbyt duża apatia na jakiekolwiek rewolucje. 1
galakty 3 816 Opublikowano 30 Lipca 2025 Opublikowano 30 Lipca 2025 1 minutę temu, crush napisał(a): Internet skutecznie wykastrował ludzkość. Zbyt duża apatia na jakiekolwiek rewolucje. Rewolucja to tylko wtedy jak chcą likwidować TVN, albo zakazać aborcji. A nie jakieś podatki, mieszkania, wojny 1
areczek1987 1 000 Opublikowano 30 Lipca 2025 Opublikowano 30 Lipca 2025 (edytowane) Edytowane 30 Lipca 2025 przez areczek1987
hubio 1 283 Opublikowano 30 Lipca 2025 Opublikowano 30 Lipca 2025 54 minuty temu, crush napisał(a): Bo ciągle wyjesz jak to Ci byznes mordujo. Tak samo jak ty wyjesz do imigrantów choć żaden nigdy nie zrobił ci żadnej krzywdy... To, że piszę np. o niesprawiedliwych składkach społecznych, owszem - też dotyczy mnie osobiście, ale po prostu wyrażam swoje zdanie co nie oznacza, że nie umiem się dostosować 1
crush 3 575 Opublikowano 30 Lipca 2025 Opublikowano 30 Lipca 2025 13 minut temu, hubio napisał(a): Tak samo jak ty wyjesz do imigrantów choć żaden nigdy nie zrobił ci żadnej krzywdy... Imigracja ma znaczenie w skali kraju. Ma potencjalny wpływ na moich bliskich i mnie. A najzabawniejsze jest to, że jak wpuszczą tutaj setki tysięcy tej szarańczy to cały ten system klęknie jeszcze bardziej i będziesz płacił jeszcze większe składki. Ale zrozumienie tego wymaga sprawnego mózgu. 2
TheMr. 2 865 Opublikowano 30 Lipca 2025 Opublikowano 30 Lipca 2025 (edytowane) 1 godzinę temu, hubio napisał(a): W jakimś 1890r carom w Rosji mogło się też wydawać s-f, że będą uciekać z własnego kraju, a członkowie ich rodzin będą wisieć. Podobnie jak kapitaliści i wszyscy z nimi powiązani To co 27 lat wcześniej było s-f stało się faktem Co Ty chcesz porównywać? Kapitalizm z XXI wieku do pracy wioskowego na pańszczyźnie, kiedy chłopi na własne oczy widzieli bogactwo i pogardę arystokracji. Obecnie jachtu swojego szefa za miliony nie widzisz, PR skutecznie odciąga uwagę od CEO, a sztab ludzi działa 24/h by osoba w korpo miała cel swojej pracy. Prędzej korpo kupi państwo niż ty zobaczysz bunt. Również, porównania historyczne można robić kiedy mają podwaliny i sens, ale tutaj wypaczyłes temat do granic absurdu. XXI wiek, a zbliżamy się do połowy nie ma żadnego porównania do nawet połowy lat XX, dlatego boomerzy nie potrafią zrozumieć obecnej generacji i ich problemów na świecie. Po raz kolejny pokazujesz, że lepiej by Ci było jednak pracować na umowie niż mieć to JDG. Edytowane 30 Lipca 2025 przez TheMr. 1 3
hubio 1 283 Opublikowano 30 Lipca 2025 Opublikowano 30 Lipca 2025 (edytowane) @crush no a składki nie mają znaczenia w skali całego kraju? I to nie "potencjalny", a realny wpływ... Różnica jest taka, że te "fale imigrantów" to na razie są jedynie w twojej głowie, natomiast składki od pisowskiego polskiego ładu są rzeczywistością od paru lat. @TheMr. masz rację, że na dzień dzisiejszy ludzie się jeszcze nie zbuntują. Nie wiem czy za 20 czy za 30 lat, ale to nastąpi. A nastąpi wtedy jak korpo zmonopolizują wszystko i narzucą takie warunki pracy i takie ceny, że ludzie zobaczą, że stracili wolność i całe życie są niewolnikami. Na razie wciąż jest trochę zawodów poza korpo. Wciąż korpo nie docisnęło na maxa śruby. Wciąż Ai masowo nie zastępuje pracowników. Natomiast już gdzie nie gdzie coś się przebija jak ten nieszczęśnik zamęczony na śmierć w Amazonie. Edytowane 30 Lipca 2025 przez hubio 1
crush 3 575 Opublikowano 30 Lipca 2025 Opublikowano 30 Lipca 2025 (edytowane) 8 minut temu, hubio napisał(a): no a składki nie mają znaczenia w skali całego kraju? I to nie "potencjalny", a realny wpływ... Mają. Kasują januszexy i uświadamiają masom byznesmenów, że ich byznesy są nikomu nie potrzebne. 8 minut temu, hubio napisał(a): Różnica jest taka, że te "fale imigrantów" to na razie są jedynie w twojej głowie, natomiast składki od pisowskiego polskiego ładu są rzeczywistością od paru lat. Rzecz tkwi w tym, że na zachodzie była dokładnie taka sama melodia grana. Edytowane 30 Lipca 2025 przez crush 1
Henryk Nowak 1 929 Opublikowano 30 Lipca 2025 Opublikowano 30 Lipca 2025 20 minut temu, crush napisał(a): (...) Rzecz tkwi w tym, że na zachodzie była dokładnie taka sama melodia grana. Ale my nie jesteśmy zachodem i to od nas zależy czy powtórzymy ich błędu. Kurtyna a ty tego nie rozumiesz i codziennie wylewasz swoje gorzkie żale jak rozbeczany bobas. Trzeba coś robić, żeby nie dopuścić do tego co się stało na zachodzie ale przesiadywaniem na forum niczego nie zmienisz, jedynie popadniesz w głębszą frustrację. Poza tym w końcu byś mógł się nauczyć dyskutować bez ciągłego obrażania interlokutora bo twoje wycieczki personalne do hubio są już nudne, on tobie niczego nie robi. Z drugiej strony przejmowanie się takim frustratem jak ty nie ma sensu, ot internetowy wojownik, który niczego nie zmienia i nie ma na nic wpływu a ma się za szeryfa. 1
hubio 1 283 Opublikowano 30 Lipca 2025 Opublikowano 30 Lipca 2025 24 minuty temu, crush napisał(a): Mają. Kasują januszexy i uświadamiają masom byznesmenów, że ich byznesy są nikomu nie potrzebne. Tak, tak zostanę ci wyłącznie Panowie z wysp i niewolnicy do poganiania to zobaczysz zarówno jako pracownik i konsument jak ty przestaniesz być komukolwiek potrzebny... Ale ty to jesteś z tych typów "macho" co uważają, że wola silniejszego jest zawsze prawem i silniejszy ma wygrywać... No cóż - historia wszystkich rewolucji - począwszy od tej francuskiej pokazuje, że i czasem "słaby" potrafi się zorganizować i być silny i przegonić garstkę, która żeruje na krzywdzie innych. 1
crush 3 575 Opublikowano 30 Lipca 2025 Opublikowano 30 Lipca 2025 5 minut temu, Henryk Nowak napisał(a): Trzeba coś robić, żeby nie dopuścić do tego co się stało na zachodzie ale przesiadywaniem na forum niczego nie zmienisz, jedynie popadniesz w głębszą frustrację Proponujesz mi patrol obywatelski? 🤔 5 minut temu, Henryk Nowak napisał(a): on tobie niczego nie robi. Oczywiście, że robi. Niestety próg wejścia do urny jest dość niski. Więc hipis któremu byznes się nie wiedzie również może próbować przepchnąć jakieś idiotyzmy.
Henryk Nowak 1 929 Opublikowano 30 Lipca 2025 Opublikowano 30 Lipca 2025 2 minuty temu, crush napisał(a): Proponujesz mi patrol obywatelski? 🤔 Cokolwiek co pozwoli ci rozładować twoją frustrację. 2
crush 3 575 Opublikowano 30 Lipca 2025 Opublikowano 30 Lipca 2025 8 minut temu, Henryk Nowak napisał(a): , ot internetowy wojownik, który niczego nie zmienia i nie ma na nic wpływu a ma się za szeryfa Właśnie opisałeś 99% dyskusji politycznych w internecie. Teraz, Henryk Nowak napisał(a): Cokolwiek co pozwoli ci rozładować twoją frustrację. Głosowanie za podwyższeniem składki zdrowotnej? 🤩
Badalamann 1 078 Opublikowano 30 Lipca 2025 Opublikowano 30 Lipca 2025 Kurcze blade! Obawiałem się wojny z kacapskimi najeźdźcami, a tu piszecie że będę musiał bronić też korporacji, a przynajmniej sporej międzynarodowej firmy, płacącej mi pensję, przed rewolucją komunistycznych małych przedsiębiorców, prowadzona przez hubio?! Coraz więcej zagrożeń dla zachodniej cywilizacji! 1
crush 3 575 Opublikowano 30 Lipca 2025 Opublikowano 30 Lipca 2025 9 minut temu, hubio napisał(a): Tak, tak zostanę ci wyłącznie Panowie z wysp i niewolnicy do poganiania to zobaczysz zarówno jako pracownik i konsument jak ty przestaniesz być komukolwiek potrzebny... Ale ty to jesteś z tych typów "macho" co uważają, że wola silniejszego jest zawsze prawem i silniejszy ma wygrywać... No cóż - historia wszystkich rewolucji - począwszy od tej francuskiej pokazuje, że i czasem "słaby" potrafi się zorganizować i być silny i przegonić garstkę, która żeruje na krzywdzie innych. Skoro wizja rewolucji której nie będzie za Twojego żywota pozwala Ci odetchnąć od stresu spowodowanego nierentownością Twojego biznesu... Trwaj w tym przekonaniu. Historia świata ma się nijak do obecnych norm. Skala konsumpcjonizmu jest nieporównywalna i ludzie w dupie mają skąd bierze się ich towar. Dlatego tacy jak Ty są spisani na straty. 2
TheMr. 2 865 Opublikowano 30 Lipca 2025 Opublikowano 30 Lipca 2025 53 minuty temu, hubio napisał(a): @crush no a składki nie mają znaczenia w skali całego kraju? I to nie "potencjalny", a realny wpływ... Różnica jest taka, że te "fale imigrantów" to na razie są jedynie w twojej głowie, natomiast składki od pisowskiego polskiego ładu są rzeczywistością od paru lat. @TheMr. masz rację, że na dzień dzisiejszy ludzie się jeszcze nie zbuntują. Nie wiem czy za 20 czy za 30 lat, ale to nastąpi. A nastąpi wtedy jak korpo zmonopolizują wszystko i narzucą takie warunki pracy i takie ceny, że ludzie zobaczą, że stracili wolność i całe życie są niewolnikami. Na razie wciąż jest trochę zawodów poza korpo. Wciąż korpo nie docisnęło na maxa śruby. Wciąż Ai masowo nie zastępuje pracowników. Natomiast już gdzie nie gdzie coś się przebija jak ten nieszczęśnik zamęczony na śmierć w Amazonie. Ani za 20 lat, ani za 30, ani za 100 lat ludzie nie zbuntują się. Nie przeszkadza Ci że dziecko w Bangladeszu szyje Ci koszulki po 15€ za miesiąc pracy, nie przeszkadza Ci że dzieci zbierają banany, nie przeszkadza Ci głód w Gazie (jak i miliardom ludzi), więc twój konsumpcjonizm wygra. Ludzie chcą żyć lepiej, a nie babrać się w wojnę i buntu - tego ich nauczyła historia że to na dłuższą metę nie ma sensu. Prędzej dostaniesz pensję socjalną za to że 90% pracy będą robić roboty niż ludzkość się zbuntuje przeciwko korpo. Korpo żyje z pieniędzy które spływają na ludzi, bez ludzi korpo nie ma. Oni doskonale wiedzą o tej synergii, i nie pozwolą sobie na jej zburzenie. Prędzej na edycję i uaktualnienie potrzeb na miarę 2050 czy tam 2100 roku. 2
VRman 2 950 Opublikowano 30 Lipca 2025 Opublikowano 30 Lipca 2025 co za cyrk konfa z pisem! wcale nie! faktycznie, jednak nie a jednak tak! konfa z pisem! wcale nie! a jednak a jednak nie! konfa z PO! nie, konfa z pisem! konfa z PSL?
crush 3 575 Opublikowano 30 Lipca 2025 Opublikowano 30 Lipca 2025 Mentzen jest młody i młody w polityce. Kampania prezydencka dała mu wiatr w żagle i on faktycznie może nie chcieć wchodzić w koalicje na już, tylko spróbować długiej gry. Konfederacja i pochodne/odpady to inny temat. Pomijając twardogłowych wariatów to tam część ma już pewnie dość oscylowania wokół 6%, w wiecznej opozycji.
Kris194 4 848 Opublikowano 30 Lipca 2025 Opublikowano 30 Lipca 2025 Nawet nie trzeba pytać co robi Minister Żurek 3
hubio 1 283 Opublikowano 30 Lipca 2025 Opublikowano 30 Lipca 2025 (edytowane) 1 godzinę temu, Badalamann napisał(a): Kurcze blade! Obawiałem się wojny z kacapskimi najeźdźcami, a tu piszecie że będę musiał bronić też korporacji, a przynajmniej sporej międzynarodowej firmy, płacącej mi pensję, przed rewolucją komunistycznych małych przedsiębiorców, prowadzona przez hubio?! Coraz więcej zagrożeń dla zachodniej cywilizacji! Ale tu nie chodzi wyłącznie o małych przedsiębiorców tylko również, a przede wszystkim o konsumentów. Kiedy korpo pozbędą się całej konkurencji tych małych co piszesz i pozjadają się nawzajem i pozostaną giganci gigantów to będziesz miał de faceto świat rządzony przez kilkunastu gości, którzy będą mogli zrobić WSZYSTKO. Nic ich nie powstrzyma przed narzuceniem bardzo wysokich cen na towary i usługi, a jednocześnie zmniejszanie pensji bowiem... nie będą mieć konkurencji... Pierwsze symptomy już widzimy. Amazon na początku tak samo jak Allegro na początku, miał różne firmy u siebie. Ale najpierw przyzwyczaił konsumentów, a potem zmonopolizował swoją własną platformę wypychając niemal wszystkich. To samo próbowało zrobić Allegro ze swoim własnym sklepem ale UOKiK zablokował. To tylko pewien wzór zachowań korporacji. Więksi pozjadają mniejszych i pozostanie garstka, która się sama między sobą dogada. Kto będzie niżej na tej korporacyjnej drabinie tym bardziej ucierpi. Oczywiście CEO i CEO na dane regiony wciąż będą zarabiać. Ale im niżej tym gorzej. A jednocześnie produkty i usługi będą drożej. Zobacz(cie) na naszym przykładzie IT. Były kiedyś programy normalnie do kupienia. Obecnie niemal wszystko jest na niekorzystnym drogim abonamencie. Były gry pudełkowe na własność. Obecnie wypożycza się je z niemal monopolistycznego steam... Dożyliśmy takich czasów, że mamy monopolistycznego Windowsa (bo między bajki należy włożyć historie, że Krystyna z gazowni nauczy się Linuxa). Już chodzą pogłoski, że ma być na abonament i po to koniecznie chcą wiązania z kontem. Nic nie powstrzyma Microsoft żeby wprowadzić abonament, a potem go podwyższać... Na chwilę obecną wciąż lepiej wygląda obszar rozrywki filmowej bo Netflix mocno konkuruje ze Sky czy Amazonem i Disney, ale czy to będzie wiecznie? Steam ma bardzo małą konkurencję. Jak się pozbędzie całej co im szkodzi dowalić jakąś swoją wysoką marżę? Co do banków to kryją się obecnie za taką siatką powiązań zarówno organizacyjnie jak i w sposób ciężki do wykrycia, że może się za chwilę okazać, że to jedna wielka zmowa już teraz. Obecnie to dopiero początek. I ja nie piszę jak mi to bardzo źle jako małemu przedsiębiorcy bo ja akurat u siebie jestem trochę uzależniony od korporacyjnego korpo, ale nie są dla mnie bezp. konkurencją. Natomiast te procesy to nie to, że zagrażają wyłącznie "biednym, małym hubio" I to wszystko... To prowadzi do tego, że absolutnie każdy będzie niewolnikiem tego systemu. Ludzie szczególnie na dole tej drabiny czyli pracownicy fizyczni już czują, że żyją w matrixie. Przeciętny Amerykanin właściwie już rodzi się przekredytowany. Stąd też poparcie dla partii populistycznych. Ludzie szczerze nienawidzą elit, nowomowy korporacyjnej za którą kryje się niewolnictwo. Wydaje się, że również Twórcy zaczynają to dostrzegać bo powstają takie filmy jak "Mickey 17" gdzie pod płaszczykiem s-f (zresztą bardzo wg mnie ciekawej fabuły) doskonale pokazuje się hipokryzję i wyzysk prowadzony przez korpo. Ja chyba muszę zmienić nick na forum z "hubio" na "Lenin"... Powiedzcie mi czy to ja jestem chory czy świat? Tzn niech crush nie odpowiada bo akurat to wiem co odpowie.. Edytowane 30 Lipca 2025 przez hubio
crush 3 575 Opublikowano 30 Lipca 2025 Opublikowano 30 Lipca 2025 43 minuty temu, Kris194 napisał(a): Nawet nie trzeba pytać co robi Minister Żurek Zabrał się za płotki.
Rekomendowane odpowiedzi