Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, ibizpl napisał(a):
39 minut temu, kubikolos napisał(a):

tymczasem przeciek z siedziby PIS:

Za PiSu tez było fajnie po pandemii:

Golec orkiestra - 1,9 mln

Bajm - 750 tys

Weekend - 520 tys

Bednarek - 500 tys

itd

Jeszcze Miuosh, dotacje na 2 miliony :E

Dzisiaj dalej śmieje się z frajerów w jakimś programie na Polsacie, czy tam w TVN. 

I ten od "majteczki w kropeczki" też wtedy ładnie zainkasował.

Same rekiny biznesu, nie to co my, prosty plebs. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@Camis @Winter @GordonLameman

Ok, zgadzam się że większość z tego co podają media wygląda źle, że dziwne jest jak cukiernia kupuje jacht. Tylko czy faktycznie kontrole wykażą nieprawidłowości? 
Ktoś napisał, że jeżeli urzędnik klepnął taki projekt, to z punktu widzenia przedsiębiorcy on jest czysty. Czy urzędnik wtedy ponosi winę? To zależy. 

KPO w większości w takiej formie było klepnięte jeszcze za PiS, KO potem niewiele w nim zmieniło i efekt jest jaki jest. Ale kluczowe tutaj jest określenie dywersyfikacja. Wiecie o co chodzi? Dywersyfikacja - różnicowanie rodzaju działalności (asortymentu produkcji lub świadczonych usług), inwestycji i in., najczęściej w celu zmniejszenia ryzyka lub osiągania lepszych wyników. Ta część KPO, która dotyczy tych projektów powstała właśnie po to, by zabezpieczyć niektóre rodzaje działalności na przyszłość, np. HoReCa przed skutkami podobnymi do tych, jakie dotknęły ich w trakcie pandemii. W ramach dywersyfikacji nie można rozbudować istniejącego już biznesu, trzeba utworzyć odnogę rozszerzającą działalność. Piekarnia nie może wymienić pieca, ale może np. zacząć świadczyć usługi cateringowe. Chodzi o uruchomienie dodatkowej działalności. 

Jakby właśnie np. @GordonLameman prowadził knajpę, ale zawsze marzyłaby mu się kancelaria adwokacka, to jakby dobrze napisał projekt, toby na nią dostał kasę jako właściciel knajpy :) 

Jeżeli Twoja obecna działalność Gordon byłaby objęta programem dywersyfikacji to w jej ramach mógłbyś otworzyć np. mobilny punkt pomocy prawnej i kupić w ramach dofinansowania wielkiego kampera :D 

Zatem jeżeli w ramach dywersyfikacji taka ciastkarnia postanowiła zrobić jakiś biznes na jachcie i udowodni, że ten biznes tam prowadzi i będzie udowadniać, że zarabia na siebie i nie zostanie zlikwidowany przez okres ustalony w dokumentacji, to kto jest winien? Przedsiębiorca, bo był sprytny i potrafił wykorzystać to jak jest napisany program? Urzędnik, bo klepnął coś co papierowo się zgadza (to się okaże po kontrolach, tu zobaczymy i to jest obecnie jedyna niewiadoma). Czy sama konstrukcja programu?

I teraz najważniejsze:

Media rozdmuchały coś, co może okazać się wydmuszką  (ok, złe  określenie, bo wydmuszka to to nie jest, będzie afera, tylko zależy czy na poziomie urzędowym, czy rządowym), bo wszystko będzie zależało od tego, czy urzędnicy zatwierdzając te projekty popełnili błędy lub decyzje wynikały np. z korupcji itd. czy po prostu konstrukcja samego KPO na to pozwoliła. 

Jak będzie to wynikało z konstrukcji KPO to za nią odpowiada zarówno PiS jak i KO i jedni i drudzy powinni ponieść odpowiedzialność. 

@Ludojad na innowacje jest przeznaczona inna część KPO. Tu mowa o obszarze przeznaczonym na dywersyfikację przedsiębiorstw, głównie branży HoReCa.

Edytowane przez LeBomB
  • Like 1
  • Confused 2
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, zdunzdun napisał(a):

Jeszcze Miuosh, dotacje na 2 miliony :E

Dzisiaj dalej śmieje się z frajerów w jakimś programie na Polsacie, czy tam w TVN. 

I ten od "majteczki w kropeczki" też wtedy ładnie zainkasował.

Same rekiny biznesu, nie to co my, prosty plebs. 

A później będą się żalić jaką im emeryturę zus wyliczy... każdy artysta który narzeka na emeryturę powinien pierdzielną się w ten głupi pusty łeb .

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, LeBomB napisał(a):

KPO w większości w takiej formie było klepnięte jeszcze za PiS, KO potem niewiele w nim zmieniło i efekt jest jaki jest

W to już ci nikt nie uwierzy, chcesz ludziom wmówić że te jachty czy solaria ludzie z PiSu zatwierdzali 2 lata temu? Ty na bank jesteś w tych 30% betonowego elektoratu PO.

Pisałem już wcześniej że PiS też rozdawał na prawo i lewo ale do tej akcji PiSu nie podpinaj bo tylko się kompromitujesz.

Wszyscy wiedzą na czym polega dywersyfikacja tyle że takie wnioski ktoś powinien merytorycznie oceniać a widać że poleciał jakiś algorytm na nowomowę we wnioskach i punkciki się sumowały.

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, ibizpl napisał(a):

W to już ci nikt nie uwierzy, chcesz ludziom wmówić że te jachty czy solaria ludzie z PiSu zatwierdzali 2 lata temu?

Nie, tego nie napisałem, nie próbuj manipulować moimi wypowiedziami. 

Ja tylko napisałem, że to jak jest skonstruowane całe KPO, to wypadkowa działań PiSu i KO.

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Z nadzoru. 

Tylko jakiego?

"Prezesa Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP) powołuje i odwołuje minister właściwy do spraw rozwoju regionalnego, po przeprowadzeniu otwartego i konkurencyjnego naboru. PARP jest państwową osobą prawną, podległą temu ministrowi. 
Szczegóły:
Minister właściwy do spraw rozwoju regionalnego przeprowadza otwarty i konkurencyjny nabór na stanowisko Prezesa PARP. 
Po naborze, minister powołuje wybranego kandydata na Prezesa. 
Minister może również odwołać Prezesa PARP. 
PARP podlega ministrowi właściwemu do spraw rozwoju regionalnego, co oznacza, że minister sprawuje nad nią nadzór."

Gdzie tu jest jakakolwiek odpowiedzialność/rola premiera? Co ma zrobić premier jeśli minister zataja przed nim istotne informacje a nikt inny mu nie doniesie o potencjalnych nieprawidłowościach?

35 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Nie ma znaczenia? Serio? Jeżeli nie wiedział o takim wale, jak Batorego komin, to o czym wie?

Spójrz sam na mapę i oceń bo moim zdaniem ogromna skala ewentualnych nieprawidłowości w samych projektach związanych z branżą Horeca jest bardziej medialna niż realna. Ja przejrzałem tak pobieżnie projekty w swoim mieście i wiele z nich wygląda naprawdę sensownie. Całe KPO to jest ponad 158 mld zł a my tu mówimy pewnie o kwocie mniejszej niż 1 mld zł, którą można zakwestionować.

A to dopiero trzeci dzień...

Edytowane przez Kris194
  • Haha 1
Opublikowano

Chyba najlepszy dowód na to, że nie wszystkie projekty z KPO w sektorze HoReCa to było zło.

Widać, że ktoś to wcześniej przemyślał bo całość jest dopasowana do wnętrza. I takie inwestycje to ja rozumiem a nie solarium jako dywersyfikacja kebabowni.

Opublikowano (edytowane)

Nawrocki teraz podpisał projekt Zerowy pit dla rodziców dwójki dzieci i więcej. 

To jest niemożliwe do spełnienia i wiecie ludzie myślący na czym to polega co nie?  Dla tych co nie czają i mają słomę w głowie, są to specjalne projekty nie do spełnienia bo wie, że rząd to odrzuci i będzie mógł w tv szerzyć propagandę, że on chciał ale zły rząd Tuska blokuje...

Edytowane przez Crew 900
Opublikowano (edytowane)

Ja tu za każdym razem sie loguje tylko po to, żeby pocisnac beke z wyznawców PO... ale chyba coraz mniej ich tutaj

A jak mowilem, że od tego kowskiego tworu z gówna i kartonu nawet beznadziejny pis jest lepszy to wszyscy psy wieszali :hahaha:

8 minut temu, Kris194 napisał(a):

Chyba najlepszy dowód na to, że nie wszystkie projekty z KPO w sektorze HoReCa to było zło.

Widać, że ktoś to wcześniej przemyślał bo całość jest dopasowana do wnętrza. I takie inwestycje to ja rozumiem a nie solarium jako dywersyfikacja kebabowni.

Wyprowadziles sie juz? Bo tak nam obiecywales

Edytowane przez SM_M4E5TRO
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Crew 900 napisał(a):

To jest niemożliwe do spełnienia i wiecie ludzie myślący na czym to polega co nie?  Dla tych co nie czają i mają słomę w głowie, są to specjalne nierealne projekty do spełnienia bo wie, że rząd to odrzuci i będzie mógł w tv szerzyć propagandę, że on chciał ale zły rząd Tuska blokuje...

My wiemy ale dobrze robisz, że nie oczekujesz inteligencji od motłochu...

Opublikowano
9 minut temu, Crew 900 napisał(a):

To jest niemożliwe do spełnienia i wiecie ludzie myślący na czym to polega co nie?  Dla tych co nie czają i mają słomę w głowie, są to specjalne projekty nie do spełnienia bo wie, że rząd to odrzuci i będzie mógł w tv szerzyć propagandę, że on chciał ale zły rząd Tuska blokuje...

Propozycję zwolnienia z PIT dla rodziców proponowałem jeszcze w 2014 roku na Labie. Ale to było dla 3 i więcej dzieci i miało by zamiast (wtedy) 500+.

Takie zwolnienie od podatku ma głęboki sens, ale nie w sytuacji gdy dajemy 800+. 

Cały problem polega na tym, że polityka robi się coraj bardziej populistyczna i coraz bardziej "dej". 

A zaraz pewnie wyskoczy jakiś matoł i powie, że PiS był lepszy. Nie był - ukradł jeszcze więcej. Dziś znowu jest mowa o śledztwie bo oczywiście korupcja przy kontrkacie koreańskim. 

Tutaj przynajmniej to nie jest złodziejstwo i korupcja czy ustawianie konkursów a zwykła nieudolność. To trochę łatwiej wybaczyć.

Ale i tak niech giną. Jak oni zginą to i może PiS się posypie. 

• Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano

Przecież na tym polega demokracja - na kupowaniu głosów wyborców ich własnymi pieniędzmi. Przechodzimy z jednej patologii w jeszcze większą i będziemy tak długo jak będziemy mieli demokrację. 

Opublikowano
1 minutę temu, Zdzisiu napisał(a):

Przecież na tym polega demokracja - na kupowaniu głosów wyborców ich własnymi pieniędzmi. Przechodzimy z jednej patologii w jeszcze większą i będziemy tak długo jak będziemy mieli demokrację. 

Lepszego systemu nie ma.

I nie zmyślaj z królem czy dyktaturą, bo to są mokre fantazje ludzi bez wyobraźni i o małych rozumkach, którzy historii nawet dobrze nie znają.