Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Winter napisał(a):

instrukcje z Kremla.

Z jakiego Kremla jak to jest banderowska k**ew?

Ale spoko. Trzeba trochę donosów posłać masowo, to i ten śmieć wyleci stąd na ryj.

Edytowane przez crush
Opublikowano
1 godzinę temu, Kris194 napisał(a):

W końcu ktoś coś skumał, jest prosto i emocjonalnie :thumbup:

Mi osobiście wstyd by było wklejać takiego Tweeta. Tępa propaganda z poziomu TVP i Republiki. Ale jak widać PO stosuje takie same zagrywki.

Wracając z pracy w radiu słyszałem jakiegoś posła z KO, niestety nie słyszałem nazwiska. Komentował złożenie przez Nawrockiego projektu ustawy o mrożeniu cen. Nie zacytuję słowo w słowo ale meritum było takie że nie zaakceptują tego bo to ma być ICH ustawa a nie Nawrockiego. Tyle że skoro jest to ich ustawa wycięta 1:1 z tego projektu z wiatrakami bez żadnych zmian to wychodzi na to że będą blokować swoją własna ustawę a nie Nawrockiego. 

Ale to jest nieważne, ważne że Kris może wklejać swoje paski grozy :hihot:

Opublikowano
50 minut temu, kanon7 napisał(a):

@ryba  Pomijam już możliwość zalegalizowania tych pieniędzy, to inny temat. 

Dobra, widze ze tego tez nie rozumiesz. Nie bede wyprowadzal Ciebie z bledu. Nic nie trzeba legalizowac i robic firm widmo do prania kasy czy naciaganych salonow masazy.

• Haha 1
Opublikowano
21 minut temu, Asag napisał(a):

Mi osobiście wstyd by było wklejać takiego Tweeta. Tępa propaganda z poziomu TVP i Republiki. Ale jak widać PO stosuje takie same zagrywki.

Jest jeden problem z takimi zagrywkami - one działają. Ten klip nie ma trafić do wyborców PO tylko PiSu będących z tępą propagandą za pan brat.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kris194 napisał(a):

Światowy "specjalista" z dziedziny energetyki przemówił. @Yahoo86 Ja Ci mówię, lepiej szukaj sobie nowej roboty bo gość Cię wygryzie :E

Świerzyński ma rację - najtańszy prąd z węgla, był w 1987 :E Tylko potem przyszła rzeczywistość.

Może nie każdy pamięta lub warto przypomnieć, jak wtedy to wyglądało (bardzo w skrócie aby nie zanudzić na śmierć).

W 1987 roku polska energetyka opierała się niemal wyłącznie na węglu kamiennym i brunatnym, a koszty produkcji energii były niskie, bo:

• Nie było żadnych kosztów środowiskowych - brak opłat za emisję CO2 i innych zanieczyszczeń, ponieważ nie istniały jeszcze odpowiednie przepisy.
  • Państwo centralnie planowało i dotowało wydobycie oraz produkcję energii, więc nie musiano liczyć pełnych kosztów rynkowych.
  • Elektrownie były stosunkowo nowe i sprawne, co przekładało się na niższe koszty eksploatacji.

Co się zmieniło od tamtej pory?

• Po transformacji w latach 90. skończyły się dotacje i rynek wymusił uwzględnianie wszystkich kosztów - wydobycia, transportu, podatków, inwestycji.
  • Wprowadzono opłaty za emisję CO2 w ramach unijnych regulacji, co znacząco podnosi koszty produkcji energii z węgla.
  • Elektrownie i kopalnie się starzeją i wymagają kosztownych remontów oraz modernizacji.
  • Wydobycie węgla stało się droższe ze względu na wyczerpywanie łatwo dostępnych złóż, rosnące koszty pracy, transportu, bezpieczeństwa, a także presję ze strony związków zawodowych (które negocjują lepsze warunki i płace dla pracowników) oraz wymogi społeczne (normy środowiskowe i oczekiwania dotyczące ochrony zdrowia i środowiska).
  • Wiele kopalni utrzymuje się dzięki dotacjom z budżetu państwa, które mają na celu przede wszystkim zabezpieczenie miejsc pracy i stabilność energetyczną, co jednak podnosi realne koszty funkcjonowania branży.
  • Do tego dochodzi konkurencja ze strony coraz tańszych OZE, które dzięki niższym kosztom operacyjnym i subsydiowaniu mogą oferować energię taniej niż węgiel.

Podsumowując: węgiel w 1987 roku był tani, bo nie musiał „płacić” za zanieczyszczenia, był dotowany, a elektrownie były nowe i efektywne.

Dziś koszt jego produkcji jest dużo wyższy i nie jest najtańszą opcją na rynku.

Kto twierdzi, że „węgiel jest najtańszy”, często nie zna obecnych realiów ekonomicznych i ekologicznych albo po prostu żyje przeszłością.

Edytowane przez Yahoo86
  • Upvote 5
Opublikowano
14 minut temu, kalderon napisał(a):

Jest jeden problem z takimi zagrywkami - one działają. Ten klip nie ma trafić do wyborców PO tylko PiSu będących z tępą propagandą za pan brat.

Tak sobie tłumacz. Jak widać na beton ala Kris194 to działa. 

• Upvote 1
Opublikowano
52 minuty temu, Kris194 napisał(a):

A ta pewność to skąd? Gość się przedstawia jako dziennikarz ale nie ma ani jednej relacji video z jego udziałem, ba, nie ma nawet artykułu.

Gość popiera stosunki polsko-ukraińskie i jednocześnie ma wpisy chwalące i tłumaczące działania zbrodniarzy ukraińskich.

To się nie wpisuje w politykę Kremla. Można by się kłócić czy nie zwykłe robienie zasięgów, ale przez taki czas z tak marnymi rezultatami? Marna szansa.

26 minut temu, kalderon napisał(a):

PiSowcy to śmiechem zabiją.

Centrum umrze z zażenowania, tak jak przy spotach PiSu.

Platfusy zaklaszczą uszami i poklepią się wspólnie po plecach.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Asag napisał(a):

Wracając z pracy w radiu słyszałem jakiegoś posła z KO, niestety nie słyszałem nazwiska. Komentował złożenie przez Nawrockiego projektu ustawy o mrożeniu cen. Nie zacytuję słowo w słowo ale meritum było takie że nie zaakceptują tego bo to ma być ICH ustawa a nie Nawrockiego. Tyle że skoro jest to ich ustawa wycięta 1:1 z tego projektu z wiatrakami bez żadnych zmian to wychodzi na to że będą blokować swoją własna ustawę a nie Nawrockiego. 

Mózg ci wyciekł z uszu? Weź se poczytaj co KO miało w ustawie wiatrakowej a co wyszło od Alfonsa.  Jesteś kolejnym co wyczytał z nagłówków artykułów i po co więcej czytać co nie?

Edytowane przez Crew 900
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Winter napisał(a):

Ewidentnie jest sponsorowany z Kremla.

Aż tak daleko idących wniosków bym nie wyciągał. Gość mieszka od lekko 15 lat w Polsce i raczej dobrze życzy naszemu krajowi. Czy jego niektóre wypowiedzi są kontrowersyjne? Niewątpliwie tak ale czyje nie są w obecnych czasach? To trochę za mało żeby stwierdzić, że jest agentem wpływu ale niemal z pewnością jest atencjuszem.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano
20 minut temu, Crew 900 napisał(a):

Mózg ci wyciekł z uszu? Weź se poczytaj co KO miało w ustawie wiatrakowej a co wyszło od Alfonsa.  Jesteś kolejnym co wyczytał z nagłówków artykułów i po co więcej czytać co nie?

No wyciął to gówno o zmniejszeniu dystansu. PO oczywiście spróbuje to znowu wepchnąć naokoło.

Tylko zgadnij komu będzie gówno wyciekać jak za 2 lata PiS to cofnie? xD

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Polsce i raczej dobrze życzy naszemu krajowi. Czy jego niektóre wypowiedzi są kontrowersyjne?

Kpisz? On pierdoli między innymi o tym, że w Polsce przecież nie ma zakazu czerwono-czarnych flag.

Wchodzimy na terytorium rzymskich (nie nazistowskich!) salutów i symboli hinduistycznych (nie nazistowskich!).

Jakby takie denne tłumaczenia produkował Bąkiewicz, czy inny taki dzban, to już byś się tu zapluł.

Na front banderowskiego śmiecia.

Edytowane przez crush
Opublikowano

Jest z pewnością dość "butny" jak wielu Ukraińców. My jesteśmy 80 lat po wojnie, 36 lat od odzyskania suwerenności i dalej mamy sporo takich osób u siebie. Oni z kolei od ponad 3 lat są w stanie wojny bo walczą o to samo co nam się udało. Na takie aspekty też trzeba brać poprawkę. Nasza polsko-ukraińska historia też nie jest czarno biała co już w ogóle nie pomaga. Mamy naprawdę dużo do przepracowania wspólnie.

• Upvote 1
Opublikowano
56 minut temu, Crew 900 napisał(a):

Nie zamierzam dyskutować z człowiekiem który nawet jednego zdania ze zrozumieniem nie potrafi przeczytać. 

Opublikowano
19 minut temu, crush napisał(a):

Kpisz? On pierdoli między innymi o tym, że w Polsce przecież nie ma zakazu czerwono-czarnych flag.

Widziałem tą wypowiedź i oczywiście potępiam ale mimo naszych historycznych ran i oczywistych negatywnych skojarzeń polecam mimo wszystko zapoznać się z tym od ukraińskiej strony, kim dla nich był Bandera. Wiadomo, że w Polsce taki widok kojarzy się w oczywisty sposób no ale chyba nikt kto jest jakkolwiek inteligentny nie sądzi, że Ukraińcy, którzy są na swoim terytorium i walczą o swoją niepodległość z Rosją czczą ludobójstwo dokonane na Polakach, prawda? Jaki to by miało sens?

6 minut temu, Winter napisał(a):

Owszem mamy, ale u nas za afiszowanie się z nazistowskimi symbolami jest krytyka,

No właśnie u nas, Niemcy też wiemy, że najchętniej by wymazali tą kartę z historii. Pytanie jak by to wyglądało gdyby Hitlera widzieli jako kogoś kto walczył o niepodległość Niemiec. Śmiem twierdzić, że wyglądało by to zgoła inaczej.

Opublikowano
Teraz, Kris194 napisał(a):

nie sądzi, że Ukraińcy, którzy są na swoim terytorium i walczą o swoją niepodległość z Rosją czczą ludobójstwo dokonane na Polakach, prawda? Jaki to by miało sens?

Taki sam jak narodowcy z tatuażami nazistowskimi u nas? 🤔

Co wy libki macie z tym, że swój śmieć to fuj, ale obcego śmiecia to trzeba zrozumieć? :hmm:

Żadnego odnoszenia się do Bandery i UPA w Polsce i koniec tematu. Nie pasuje? Won.

Analogicznie nasi wielbiący AK nie mają racji bytu na Ukrainie. I podejrzewam, że oni to lepiej egzekwują.

• Thanks 1
Opublikowano
16 minut temu, Asag napisał(a):

Nie zamierzam dyskutować z człowiekiem który nawet jednego zdania ze zrozumieniem nie potrafi przeczytać. 

Misiu coś skomentowales i użyłeś argumentów "nie słyszałem", "nie zacytuję", ale to i to z tego zrozumiałeś.

No i jak takiego jak ty traktować poważnie?

Opublikowano
34 minuty temu, Winter napisał(a):

@Kris194 Zauważ, że u nas nawet Piłsudski bywa krytycznie oceniany przez wielu. Jest określany zdrajcą, bo trzymał z PPSem. Natomiast na Ukrainie nie słychać slów krytyki względem Bandery, czy Szuchewycza. Albo jest on pozytywny albo neutralny.

Pytanie ile tak naprawdę o nim wiedzą młodsze pokolenia, co im przekazano w szkole. U nas przecież też niektórzy wybielają naszą historię. Wiadomo, że Polacy to przecież taki wspaniały naród bez najmniejszej skazy w stosunku do innych nacji. Kolaboracji z najeźdżcą absolutnie przecież nie było, same kryształy były w tej II RP.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Asag napisał(a):

Kris to oplacony przez PO czatbot na tym forum, także raczej poczucia wstydu nie posiada 😆

9 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Widziałem tą wypowiedź i oczywiście potępiam ale mimo naszych historycznych ran i oczywistych negatywnych skojarzeń polecam mimo wszystko zapoznać się z tym od ukraińskiej strony, kim dla nich był Bandera. Wiadomo, że w Polsce taki widok kojarzy się w oczywisty sposób no ale chyba nikt kto jest jakkolwiek inteligentny nie sądzi, że Ukraińcy, którzy są na swoim terytorium i walczą o swoją niepodległość z Rosją czczą ludobójstwo dokonane na Polakach, prawda? Jaki to by miało sens?

No właśnie u nas, Niemcy też wiemy, że najchętniej by wymazali tą kartę z historii. Pytanie jak by to wyglądało gdyby Hitlera widzieli jako kogoś kto walczył o niepodległość Niemiec. Śmiem twierdzić, że wyglądało by to zgoła inaczej.

Bredzisz, jak zwykle zresztą

8 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Pytanie ile tak naprawdę o nim wiedzą młodsze pokolenia, co im przekazano w szkole. U nas przecież też niektórzy wybielają naszą historię. Wiadomo, że Polacy to przecież taki wspaniały naród bez najmniejszej skazy w stosunku do innych nacji. Kolaboracji z najeźdżcą absolutnie przecież nie było, same kryształy były w tej II RP.

Czatbocie, czyba Ci sie tryb z reklamy KO na reklame UPA przelaczyl, zmien to prosze. Jestesmy polakami a nie ukraincami

Edit:

W sumie by sie to zgadzalo z tym jak bardzo polakami gardzisz. W sygnaturce dalej trzymam twoje wywody

Edytowane przez SM_M4E5TRO
Opublikowano

Nie ma zgody na Banderę i Szmatowicza, i nigdy nie będzie. Gadanie że to dla nich "bohatyry" i oni "nie znaju" jest idiotyczne w czasach internetu i Google Translatora, po pięciu minutach szukania człowiek już by dokładnie wiedział z czym ci Polacy mają problem.

Więc ta dyskusja nie ma sensu bo ci co chcą wiedzieć to już dawno wiedzą, tylko po prostu udają.

Cytując klasyka:

490350022_981339857510374_7121058363949771349_n.jpg?stp=dst-jpg_s720x720_tt6&_nc_cat=105&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=8UEusi1cZysQ7kNvwFMvxQz&_nc_oc=AdnOhrHiToWYKkdhDnLUGYlVUHvsFfrfG9_y-EamuA_Q6Lmk6-fgmgig5wIOnprQqgU&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fpoz3-1.fna&_nc_gid=ji9nTp-B4FNqs1z3wPIusw&oh=00_AfVafCzqzWxBwPwCvSfsssWKq-duTNWmJU_5Lx9iIspCOg&oe=68AF3428

Kaka ja ta, kak ta można? Nu niczewo... 

Potrzebna jest zmiana prawa u nas i ściganie propagowania tych symboli, tak jak nazistowskich.

• Upvote 5
Opublikowano (edytowane)

@Mar_s

Z mojego personalnego doświadczenia wiem, że na takie argumenty powiedzą iż to ruska propaganda. I że to ruscy wszystko zrobili a na nich zwalili. że to jak w Katyniu :) 

I t osa doświadczenia jeszcze również sprzed 2022 i 2014.

No, ale deportacje się zaczęły. Wrzucałem wczoraj zajawkę materiału :) 

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Mi najbardziej podoba się wybielanie Piłsudskiego jak wbił nóż w plecy Ukraińcom :E 

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Polish–Ukrainian_War

Zamiast od samego początku pójść na bolszewikow. 25k+ ludzi do piachu plus masę sprzętu w tamtym okresie kiedy sprzętu brakowało. 

Intel w takich tarapatach że oddaje 10% udziałów USA za darmo licząc ze USA ich ochroni przed upadkiem :) 

Ale ogólnie - literalnie komunizm w USA w tej WIELKIEJ PRAWICOWEJ WOLNEJ Ameryce. Żeby państwo zagarniało “private equity” :E 

• Confused 1