crush 3 575 Opublikowano 11 Września 2025 Opublikowano 11 Września 2025 (edytowane) No i w 2 z tych 3 cytatów ma rację. Ukraina to kraj pełen korupcji tak samo jak Rosja. Gdyby nie fakt, że ich opór służy nam bezpośrednio bo graniczymy z ruskimi, gdybym mieszkał w Stanach? Nawet bym nie splunął na Ukrainę bo śliny szkoda. Powtarzam. Dla Amerykanina finansowanie tej wojny brzmi równie sensownie jak dla nas brzmiałby Tusk który jutro ogłosiłby miliardy wsparcia dla konfliktu w Sudanie. Zbrodnie wojenne popełniają obie strony i obie się tym chwalą. Jasne, że jest różnica między atakującym, a broniącym ale zbrodnia to zbrodnia. Czy Izrael morduje muslimów? Oczywiście, że tak. Czy ja ich rozumiem? Oczywiście, że tak. Edytowane 11 Września 2025 przez crush
Klakier1984 Opublikowano 11 Września 2025 Opublikowano 11 Września 2025 Jakiś fachowiec wie dlaczego system anty-dronowy zakupiony przez pis leży w magazynach zamiast być wykorzystywanym? Pytam bo takie pytanie na obradach sejmu właśnie padło.
Badalamann Opublikowano 11 Września 2025 Opublikowano 11 Września 2025 Godzinę temu, Klakier1984 napisał(a): Nie pamiętasz jak pisałem o odpalaniu atomu - czasem mam krótki lont Czego byśmy nie robili powinno to być w ramach NATO żeby zamieszani w to byli wszyscy zainteresowani To tak nie działa. W nas uderzyli i my zdecydujemy jaka będzie nasza odpowiedź. Oczywiście po konsultacjach w ramach art 4, ale nadal to będzie nasza odpowiedzialność i raczej tylko naszymi środkami i z terenu Polski.
Dimazz Opublikowano 11 Września 2025 Opublikowano 11 Września 2025 https://www.onet.pl/styl-zycia/kobietaxl/studentka-skazana-w-dubaju-na-25-lat-wiezienia-to-jakis-koszmar/qcpwj2l,30bc1058
GordonLameman Opublikowano 11 Września 2025 Opublikowano 11 Września 2025 8 minut temu, Dimazz napisał(a): https://www.onet.pl/styl-zycia/kobietaxl/studentka-skazana-w-dubaju-na-25-lat-wiezienia-to-jakis-koszmar/qcpwj2l,30bc1058 Wygląda jakby została wrobiona przez przyjaciółkę i jej chłopaka Zazwyczaj mi nie żal ludzi biorących drągi za granicą - to gigantyczne ryzyko. Zawsze.
skypan Opublikowano 11 Września 2025 Opublikowano 11 Września 2025 7 godzin temu, huudyy napisał(a): SOP nie działa jak widać, skoro zajumali samochód spod ochranianego mieszkania. Jak nie działa jak działa. Trzeba mówić, że działa jak i systemy Dali radę. Nikt nie zginął
different Opublikowano 11 Września 2025 Opublikowano 11 Września 2025 9 minut temu, GordonLameman napisał(a): Wygląda jakby została wrobiona przez przyjaciółkę i jej chłopaka Zazwyczaj mi nie żal ludzi biorących drągi za granicą - to gigantyczne ryzyko. Zawsze. Twoje drugi zdanie brzmi, jakby ona brała. W ogóle masakra, odechciewa się tam jeździć jak czytam, że typa za ziarenka maku z bułki zamknęli. Albo coś dziwnego wskaże maszyna i nagle przypał więzienie w arabskim kraju za nic...
GordonLameman Opublikowano 11 Września 2025 Opublikowano 11 Września 2025 1 minutę temu, different napisał(a): Twoje drugi zdanie brzmi, jakby ona brała. W ogóle masakra, odechciewa się tam jeździć jak czytam, że typa za ziarenka maku z bułki zamknęli. Albo coś dziwnego wskaże maszyna i nagle przypał więzienie w arabskim kraju za nic... A wierzysz że spotkała się ze znajomymi którzy brali i ona siedziała z boku? Każdy oskarżony konfabuluje. Każdy.
VRman Opublikowano 11 Września 2025 Opublikowano 11 Września 2025 Ktoś pisał "ciekawe jaka będzie reakcja Trumpa" i tak sobie wtedy pomyślałem, że na bank będzie bardzo ostra: Wrzucam dopiero teraz, bo AI uparcie ucinało połowę tekstu.
kubikolos Opublikowano 11 Września 2025 Opublikowano 11 Września 2025 3 godziny temu, KiloKush napisał(a): a co mieli czarni zrobic? wszystko na wlasne zyczenie, bialego czlowieka, koszmarny obraz dzisiejszych czasow gdzie tak to wlasnie wyglada a pozniej wszyscy udaja ze nie slysza/widza
Yahoo86 Opublikowano 11 Września 2025 Opublikowano 11 Września 2025 3 godziny temu, VRman napisał(a): Oczywiście. Jasne że nie inaczej. Ustalamy sobie prawo nad SWOJĄ ziemią, dajemy czas całemu światu aby się zapoznał i możemy w świetle prawa strącać wszystko choćby boskim Nieboingiem leciała zmartwychwstała Matka Teresa. Zabawne porównanie, tylko że nikt nie mówił o „dawaniu czasu całemu światu” ani o zgodzie Watykanu. Chodziło o coś prostszego - jasne reguły, które rozróżniają prowokację od pomyłki, Iła-76 od pasażerskiego lotu z obywatelami NATO. Zestrzelenie bez identyfikacji to prezent propagandowy dla Moskwy. Nie chodzi o miękkość, tylko o uderzenie wtedy, gdy to ma znaczenie - i boli przeciwnika, nie nas.
Mar_s Opublikowano 11 Września 2025 Opublikowano 11 Września 2025 @bergercs @Winter Panowie, jak będziecie sobie skakać do gardeł publicznie to trzeba będzie obu uśpić i przetrasportować do rezerwatu, tego samego w którym przebywa już voltq.
VRman Opublikowano 11 Września 2025 Opublikowano 11 Września 2025 (edytowane) o, ciekawa wymiana zdań, z której się sporo dowiedziałem. Niech się uczą czego chcą, ale za edukację swojego rodzimego języka niech płaci Ukraina. No i co to za tekst "nie chcemy się asymilować". Fakt, prawda, czy insynuacja i wcale tak nie powiedział? Nie chcących się asymilować zapraszamy na granicę i Pomagać Ukrainie należy ile się tylko da i jeszcze trochę, ale nie frajerzyć się przy tym i nie dawać amunicji ruskim trolom. Tam gdzie nas nie stać - nie damy i bez żadnych dyskusji a jak ktoś będzie pierdzilił jak potłuoczony to z takim politykiem trzeba twardo. Nie będziemy się szanować to oni nas też nie będą. 4 minuty temu, Yahoo86 napisał(a): Zabawne porównanie, tylko że nikt nie mówił o „dawaniu czasu całemu światu” ani o zgodzie Watykanu. Chodziło o coś prostszego - jasne reguły, które rozróżniają prowokację od pomyłki, Iła-76 od pasażerskiego lotu z obywatelami NATO. Zestrzelenie bez identyfikacji to prezent propagandowy dla Moskwy. Nie chodzi o miękkość, tylko o uderzenie wtedy, gdy to ma znaczenie - i boli przeciwnika, nie nas. No o tym to niech decydują wojskowi, którzy są kompetentni i eksperci od prawa międzynarodowego. Trzeba rozważyć każdy scenariusz i przygotować plan działania, aby było wszystko jasno i klarownie a nie zastanawianie się co teraz "na gorąco". Trzeba jednak myśleć odważnie, jak Turcja, a nie jak jakieś nowoczesne państwewko, które zanim strzeli do czołgu wroga to się pyta czy aby tam czasem obok jakaś zagrożona żabka nie żyje, bo to by było nieekologicznie. To nie są rzeczy dla pani minister od obronności, która z wykształcenia jest kompletnie nikim i nie ma pojęcia o niczym, ale "nie chce eskalacji" więc guzik zrobi bo się boi. Tu trzeba odważnie, twardo, konsekwentnie. Edytowane 11 Września 2025 przez VRman
Mar_s Opublikowano 11 Września 2025 Opublikowano 11 Września 2025 Powiedział Cytat Chcemy pomóc naszym dzieciom zachować naszą tożsamość, wspierać ich powrót do domu, do Ukrainy, gdy pozwoli na to sytuacja bezpieczeństwa. Jesteśmy za socjalizacją i integracją, ale jasne jest, że nie za asymilacją. W sumie można go zrozumieć jak stamtąd spieprzyła już połowa ludności, no ale to nie nasz problem tylko ich że ludzie nie chcą tam mieszkać. W PRL też nie chcieli.
Kris194 Opublikowano 11 Września 2025 Opublikowano 11 Września 2025 Janóż urodził, Żukowska miała rację
kubikolos Opublikowano 11 Września 2025 Opublikowano 11 Września 2025 15 minut temu, VRman napisał(a): Niech się uczą czego chcą, ale za edukację swojego rodzimego języka niech płaci Ukraina. dokladnie, finansowanie z naszych srodkow nauki ktora jedynie utrudnia asymilacje to totalna glupota, wystarczy spojrzec jak Polakow uczono na zachodzie, Polak wyjezdzal do UK i po tygodniu zapominal polskiego XD
Yahoo86 Opublikowano 11 Września 2025 Opublikowano 11 Września 2025 13 minut temu, VRman napisał(a): No o tym to niech decydują wojskowi, którzy są kompetentni i eksperci od prawa międzynarodowego. Trzeba rozważyć każdy scenariusz i przygotować plan działania, aby było wszystko jasno i klarownie a nie zastanawianie się co teraz "na gorąco". Trzeba jednak myśleć odważnie, jak Turcja, a nie jak jakieś nowoczesne państwewko, które zanim strzeli do czołgu wroga to się pyta czy aby tam czasem obok jakaś zagrożona żabka nie żyje, bo to by było nieekologicznie. To nie są rzeczy dla pani minister od obronności, która z wykształcenia jest kompletnie nikim i nie ma pojęcia o niczym, ale "nie chce eskalacji" więc guzik zrobi bo się boi. Tu trzeba odważnie, twardo, konsekwentnie. Zgoda - decyzje powinny podejmować wojskowi i eksperci, a nie politycy od kampanii medialnych. Ale właśnie dlatego potrzebne są jasne zasady działania - żeby nie było improwizacji i żeby reagować zdecydowanie, ale z głową. Turcja? Jasne - zestrzeliła rosyjski samolot, ale nie w chaosie. Miała ustalone procedury, przestrzegała komunikatów i to Rosja wtedy straciła twarz, nie Ankara. Problem zaczyna się wtedy, gdy „odwaga” zamienia się w chaotyczną pokazówkę. A Rosja tylko czeka na błąd, który potem rozdmucha propagandowo na całą Europę. Uderzyć trzeba - ale wtedy, gdy nie musimy się potem tłumaczyć.
Kris194 Opublikowano 11 Września 2025 Opublikowano 11 Września 2025 21 minut temu, Winter napisał(a): Nieeeeee, Janusz się rozmnożył? Czyli do 2100 jakiś jego potomek będzie nas zamęczać? Tak na poważnie to ja współczuję dzieciakowi, za kilka lat nie będzie miał życia w szkole.
kubikolos Opublikowano 11 Września 2025 Opublikowano 11 Września 2025 1 minutę temu, bergercs napisał(a): I tego chcą uniknąć Ukraińcy - całkowitego zniszczenia ich tożsamości narodowej. a co mnie to obchodzi? ty od ukraincow? dla mnie polski interes jest tu najwazniejszy, tylko i wylacznie prawdziwa asymilacja
VRman Opublikowano 11 Września 2025 Opublikowano 11 Września 2025 Sensowne argumenty @bergercs Ale 3 minuty temu, bergercs napisał(a): przypominam, że szkolnictwo w PL jest "sponsorowane" z podatków, które Ukraińcy u nas także odprowadzają. Widocznie wolicie zamiast nich Kolumbijczyków.... Jest też sponsorowane przez wiele poprzednich pokoleń Polaków. Poza tym wkład Ukraińców do budżetu jeszcze długo będzie na minusie, nawet jak liczyć podatki. I dlaczego przy braku dofinansowań pierdół, na które nas jako narodu tonącego w długach nie stać, od razu zamiast nich mają być Kolumbijczycy? PS. Ale byś chociaż ten tekst od AI przeredagował, a nie tak...
crush Opublikowano 11 Września 2025 Opublikowano 11 Września 2025 12 minut temu, bergercs napisał(a): I tego chcą uniknąć Ukraińcy - całkowitego zniszczenia ich tożsamości narodowej. A kto im tego broni? Tylko oni mają rozumieć, że tu zawsze będzie Polska. Więc albo tożsamość ukraińska będzie obok polskiej, albo nie będzie jej wcale. No i niestety ale mimo pitolenia o zrozumieniu aspektów historycznych przez@Kris194ów, to Bandera nie u nas.
VRman Opublikowano 11 Września 2025 Opublikowano 11 Września 2025 (edytowane) No ale jakie pluć na Ukraińców jak ja piszę tylko o tym, że nie powinni od nas wymagać przywilejów i dotacji do tego, na co Polski nie stać. Szczególnie nie po tym ile im już pomogliśmy. Powinni po stopach ten kraj całować, a nie się domagać więcej. To jest zachowanie które sprzyja tylko i wyłącznie ruskiej propagandzie. Co do AI. No jak nie AI, to zapytam: W jakim kraju mieszkasz od urodzenia? Jesteś zawodowym pisarzem powieści może w Irlandii na przykład? Bo jak nie to cóż... Come on. Nie oznaczyłeś przeklejki z AI to teraz nie udawaj Greka Edytowane 11 Września 2025 przez VRman
GordonLameman Opublikowano 11 Września 2025 Opublikowano 11 Września 2025 1 godzinę temu, Winter napisał(a): Tobie dobrze idzie jedynie obrażanie. Nie mam problemu z tym, że ukraiński będzie dodatkowym językiem. Mam problem, że musimy sponsorować niszowy język. Ukraiński nawet na Ukrainie nie jest używany przez wszystkich. Wiesz, jakie to są koszty dla państwa? Jeśli Ukraina sama sfinansowałaby naukę ich języka w Polsce to nie mam z tym problemu. Ty masz problem ze wszystkim. Najbardziej z mieszkaniem w Polsce Ja nie mam problemu z tym. Nie jesteśmy wszak Litwinami, nie?
GordonLameman Opublikowano 11 Września 2025 Opublikowano 11 Września 2025 Teraz, Winter napisał(a): Czyli mamy potwórzyć błędy innych i mieć V kolumnę u siebie? Wszak ruscy cały czas tłumaczą się, że chodzi o ochronę ludności rosyjskojęzycznej. Ale to nie są ruscy, a Ukraińcy. Tak samo ty nie jesteś russkiem mimo że niektórym idiotom z USA wydaje się (lub wydawało się jeszcze latach 90) ze to to samo.
Kris194 Opublikowano 11 Września 2025 Opublikowano 11 Września 2025 Tam chyba wjechała dawka jak dla konia
Rekomendowane odpowiedzi