Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
53 minuty temu, VRman napisał(a):

Que? :hmm:

"Ten pies zagryzł dwa koty, troje dzieci i jednego psa, ale nie wykazuje się dużą agresją"

No właśnie - que? Hasan sobie siedzi na swoim streamie i gada, nie słyszałem żeby pochwalał zabijanie, pochwalał i nawoływał do przemocy, odczłowieczał ludzi po kolorze skóry itp. Jest stronniczy w sprawie izraelsko-palestyńskiej, ale to zdecydowanie inny kaliber zdziczenia niż Kirk.

Opublikowano
55 minut temu, sabaru128 napisał(a):

Ciekawe kiedy u nas jakiś Bank zlikwiduje całkowicie możliwość wypłaty gotówki. Co prawda jest w artykule że tu i ówdzie jest możliwość wypłaty gotówki ale ponoć mogą niewielkie kwoty wypłacić.

https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-klienci-znanego-banku-bez-dostepu-do-gotowki-oburzenie-w-nie,nId,22422697

Z jednej strony lipa, z drugiej czy widziałeś ile bankomatów zlikwidowali? 

46 na terenie całego kraju. To już w moim mieście jest więcej euronetów :E no i @LeBomB Dobrze napisał, że u nas jest to prawnie chronione. 

Opublikowano

No OK, ale mówisz o gościu, który jak twierdzisz ma silne emocje (negatywne) względem Izraela i jest wyznawcą religii, która mu nakazuje zabijać Żydów. 

Sama głęboka wiara w tak indoktrynujące do agresji religie jak ta jego, już o czymś świadczy, moim zdaniem. 

Opublikowano
W dniu 20.09.2025 o 06:58, TheMr. napisał(a):

Jak tam brain drain z USA? Kanada się ucieszy :) 

Czyli jak zwykle komuś zależy na kasie a nie bezpieczeństwie?

im_shocked.gif

Godzinę temu, sabaru128 napisał(a):

Ciekawe kiedy u nas jakiś Bank zlikwiduje całkowicie możliwość wypłaty gotówki. Co prawda jest w artykule że tu i ówdzie jest możliwość wypłaty gotówki ale ponoć mogą niewielkie kwoty wypłacić.

https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-klienci-znanego-banku-bez-dostepu-do-gotowki-oburzenie-w-nie,nId,22422697

Mamy 2025 rok, nie ma najmniejszej potrzeby żeby każdy bank utrzymywał swoją własną sieć bankomatów.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Yahoo86 napisał(a):

@hubio(wybacz że nie cytuje tylko zwinąłem w spojler) dzięki za rzeczową odpowiedź - kilka słów ode mnie:

Pokaż ukrytą zawartość

Zauważ, że polska strona liberalno-lewicowa używa częściej zwrotu: "Hitlerowcy" niż "Niemcy"  Więc idąc tym tropem i konsekwencją niech używają zwrotu, że zaatakowali nas Bolszewicy, a nie Rosjanie  

Generalnie, czasami (nie zawsze!) z Korwinem i Braunem jest taki problem, że oni posługują się bardziej językiem badaczy niż polityków, ale są politykami i idzie inny przekaz. Potępiam oczywiście czyn Brauna ze świecami, ale on wyciąga jakieś tło historyczne sprzed kilkuset lat, że podobno Żydzi upamiętniają jakieś mordy... Zresztą to co obecnie robią w Palestynie może świadczyć o tym, że nigdy nie byli tacy święci  

Podsumowując - wiem, że zarówno na tym forum jak i całym necie jak i mediach mamy okopane twierdze i własne bańki i już mało kto słucha O CZYM kto mówi, a tylko KTO CO MÓWI. Jak coś powie przeciwnik to choćby powiedział, że będzie jutro wtorek to jest to negowane. Oczywiście wielkie "zasługi" na tym polu, dlaczego tak jest, ma strona prawa, która jako pierwsza zaczęła negować prawo do patriotyzmu i prawdy - oczywiście mam na myśli PiS. Natomiast pragnę zauważyć, że w przypadku Konfederacji i Korwino-Brauna oni naprawdę są gotowi na dyskusję i obronę własnych argumentów. Można się zgadzać, można nie, ale warto dyskutować. Choć i oczywiście przekraczają czerwone linie jak Korwin negujący rzeź w Buczy. I jeszcze mi się po świecach przypomniała druga sprawa związana z Braunem i kwestią komór w obozie koncentracyjnym. W świat poszedł przekaz, że on neguje komory w jednym z obozów, a sprawa rozchodzi się o kilka km różnicy bo jemu dokładnie chodziło o to, że w tym jednym obozie tego nie robiono tylko w położonym nieco dalej drugim bo tam był cały kompleks obozów. I znów - w sensie dokładności historycznej można tu dyskutować, ale wypowiadając się jako polityk idzie w świat przekaz, że on neguje w ogóle komory. No i można mieć nieodparte wrażenie, że to tylko dla niego (zarówno w kwestii świec jak i komór) te szczegóły czy rys historyczny są tylko pretekstem do antysemityzmu itp. 

Natomiast wracając już do Korwina i sprzeczności pomiędzy Bolszewią/ZSRR a Rosją/Rosjanami na upartego można dać taki podział. Choć znów - zarówno Rosjanie w wydaniu z czasów caratu jak i ZSRR jak i teraz w mniejszym czy większym stopniu zawsze byli do nas źle nastawieni. Ciągle nas atakowali. Poprawcie mnie jak się mylę, ale chyba nigdy nie mieliśmy z nimi większego sojuszu. Więc takie rozróżnienia na Bolszewików i Rosjan nie wiem czy są potrzebne.

1. Oddzielanie Rosji od ZSRR to trochę jak próba mówienia, że Niemcy to nie III Rzesza - historycznie i politycznie to sztuczny zabieg. ZSRR to był rosyjski projekt polityczny i militarny. Mówienie, że „zaatakowali nas bolszewicy, a nie Rosjanie” to jak mówienie, że „to nie Niemcy, tylko naziści” - semantyka, która rozmywa odpowiedzialność.

W zasadzie tylko z tym pkt 1 bym trochę polemizował. Kwestia zarówno Niemców jak i Rosjan wymaga zupełnie innego omówienia.

1. Rosjanie - pamiętajmy, że rewolucja komunistyczna została narzucona siłą. Stalin najpierw wymordował niemal wszystkich, którzy mieli jakiekolwiek powiązania z "kapitalizmem" i "arystokracją", a potem wziął się za swoich towarzyszy z partii jak Trocki. A na samym końcu zaczął mordować zwykłych obywateli. Za kawał o Stalinie albo nie oddanie ziemniaków państwu można było iść na srogie więzienie w Syberii na 20 lat lub nawet zginąć. Naród był poddany ogromnemu terrorowi. Gdyby były wolne wybory to już niemal po 2 latach od rewolucji, Bolszewików by przepędzono tam na zawsze. To było państwo totalitarne. Uspokoiło się nieco dopiero po agresji Niemiec, żeby potem znów w latach 50tych zasiać ogromny terror. Może to, być może, tłumaczyć dzisiejsze nastawienie Rosjan do putina, dla których to największy demokrata. Za kawały o putinie w końcu nie idzie się na 20 lat kolonii karnej... Konkluzja więc, żeby rozróżnić Bolszewików od Rosjan nie wydaje mi się pozbawiona sensu. Czy Czesi mają do nas jako Polaków pretensję o wejście zbrojne na ich terytorium? Obwiniają Naród polski? 

2. Niemcy - tu znów jest inna sytuacja. Hitler został wybrany w wolnych wyborach i miał do samego końca ogromne poparcie. Co do tego nie ma wątpliwości. Jednak po wojnie Niemcy, podobnie jak Japończycy BARDZO się zmienili... Z kraju agresywnego stali się krajem niemal pacyfistycznym. Dotyczyło to zarówno polityków, elit jak i zwykłych ludzi. Nie wiem czy wiesz, ale Niemcy bardzo długo i chyba do dzisiaj mają najłagodniejsze prawo karne w całej UE. W latach 60tych doszło do tego, że w więzieniach strażnicy nie nosili mundurów żeby kojarzyło się z nazizmem. Bojówki lewicowe, które podkładały bomby i miały na sumieniu śmierć ludzi były osadzone w ośrodkach wypoczynkowych. Cała kultura, media - wszyscy zmienili Niemców. Obecnie pokolenie Niemców jest tak odlegle od Nazistów jak Ziemia od Marsa. Odradzają się co prawda ruchu faszystowskie, ale to np. właśnie przez np złą politykę migracyjną. A ta z kolei z czego się wzięła? Oprócz oczywiście względów gospodarczych elity niemieckie mówiły, że oni już w historii budowali obozy i mordowali osoby o innej orientacji kulturowej więc teraz będą mega tolerancyjni i otwarci. Obecne pokolenie Niemców uważa, że to co zrobili Naziści kładzie się cieniem na całym Narodzie. Oni się za to bardzo, bardzo wstydzą. Miał rację Prezydent Nawrocki mówiąc nie dawno, że to intelektualiści niemieccy pod koniec XiX w. zbudowali zaplecze pod nazizm. Tym nie mniej po przegranej wojnie Niemcy się całkowicie zmienili. Czy to starczy na 100 lat czy 200 - tego nie wiem. I nawet nie próbuję postawić tezy, ale teraz uważam za bardziej właściwe mówienie o zbrodniach "nazistowskich" niż "niemieckich"

Edytowane przez hubio
Opublikowano
30 minut temu, Crew 900 napisał(a):

Ale Sikorski jedzie po ruskich. Pięknie

Dla tych co nie wiedzą o co chodzi: 

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/mocne-slowa-radoslawa-sikorskiego-w-kierunku-rosji-zostaliscie-ostrzezeni/le8qvyj,79cfc278

Mocne wypowiedzi. 

"Mam tylko jedną prośbę do rosyjskiego rządu. Jeśli kolejna rosyjska rakieta lub statek powietrzny wejdzie w naszą przestrzeń powietrzną bez zezwolenia i zostanie zestrzelony, a wrak spadnie na terytorium NATO, to proszę — nie przechodźcie do nas, żeby o to skamleć."

Czytanie tego to czysta przyjemność 😁

Teraz, Camis napisał(a):

Ale Sikorski posiał ferment  %-)

#pdk

Żeby mu bana nie dali w tym ONZ 🤣

Opublikowano

Odpowiedni człowiek na odpowiednim miejscu. Gdyby obecny nasz rząd miał więcej takich Sikorskich w innych ministerstwach, to byłoby znacznie lepiej i najprawdopodobniej nie doprowadzilibyśmy do sytuacji, w której kibol wygrał wybory prezydenckie i objął pałac prezydencki. A tak no cóż, z niewielkimi wyjątkami większość z aktualnego rządu nie dowozi.

Opublikowano

@Camis@Henryk Nowak

Tak tak, panowie nie ma to jak nabijać się pomijając kontekst tego ze wydarzyło się to dosłownie przed chwila i zmienia wszytko.

Róbcie tak dalej, nic dziwnego ze nikt z moderacji z wami nie dyskutuje tylko robi odrazu co trzeba.

1 minutę temu, Spl97 napisał(a):

Odpowiedni człowiek na odpowiednim miejscu. Gdyby obecny nasz rząd miał więcej takich Sikorskich w innych ministerstwach, to byłoby znacznie lepiej i najprawdopodobniej nie doprowadzilibyśmy do sytuacji, w której kibol wygrał wybory prezydenckie i objął pałac prezydencki. A tak no cóż, z niewielkimi wyjątkami większość z aktualnego rządu nie dowozi.

Sikorski to jedyny konkret w naszym rządzie. Teraz jak ruskie zostali ostrzeżeni, nie będzie już przypadków.

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Róbcie tak dalej, nic dziwnego ze nikt z moderacji z wami nie dyskutuje tylko robi odrazu co trzeba.

Ale co my zrobiliśmy?, pytałem w wątku o wojnach gdzie w regulaminie jest zakaz wyrażania własnego zdania?.

To ty od kilku dni się wystraszyłeś i kilkukrotnie w wątku zacząłeś straszyć banami i zamknięciem wątku za to że ktoś napisał żeby strzelać... 

Opublikowano

Po co znowu zaczepiasz @Kadajo? Po co ten ferment? Nie wytrzymałes i musiałeś odpisać? 

I nie kłam - moje poranne wypowiedzi miały miejsce po tym jak na ten temat wypowiedzieli się prezydent Czech (https://wiadomosci.onet.pl/swiat/rosyjskie-samoloty-nad-panstwami-nato-prezydent-czech-moze-trzeba-zestrzelic/p9bq1r7), ministra obrony Litwy (https://www.google.com/amp/s/dorzeczy.pl/amp/781770/minister-obrony-litwy-sugeruje-nato-zestrzeliwanie-rosyjskich-samolotow.html) oraz premier Polski Donald Tusk (https://www.rp.pl/polityka/art43050501-strzelanie-do-rosyjskich-mysliwcow-jest-wypowiedz-donalda-tuska). To mało? Poza tym napisałem tam info, że będzie to poruszane na radzie bezpieczeństwa, więc nie ma żadnej niespodzianki że o tym rozmawiano. Jedyne co wydarzyło się przed chwilą to wypowiedź Sikorskiego, mam rozumieć, że inni politycy się nie liczą? Media na całym świecie w ogóle o tym nie pisały zanim zacząłeś grozić zamknięciem tematu i zanim znowu mnie zaatakowałeś i zasugerowałeś usunięcie konta? Nie odpowiadaj jeśli możesz, po prostu daj mi święty spokój z tymi zaczepkami. Ja nie będę do ciebie pisać pierwszy, nie będę ciebie zaczepiać, ale będę odpowiadać na zaczepki i będę robić to merytorycznie, ze źródłami zawsze kiedy to możliwe a nie agresywnie i emocjonalnie. 

5 minut temu, Camis napisał(a):

Ale co my zrobiliśmy?, (...)

Siejemy ferment, tak samo jak Pavel, Tusk czy Sikorski. 

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Kadajo napisał(a):

Sikorski to jedyny konkret w naszym rządzie. Teraz jak ruskie zostali ostrzeżeni, nie będzie już przypadków.

I mogłeś nam grozić zamknięciem tematu i zachowywać się niewłaściwie, bo inni politycy którzy o tym wcześniej mówili to nie konkret? 

Nie mam słów. To są wszystko twoje subiektywne odczucia. 

Prawda jest taka, że politycy wprowadzają w życie to o czym ja czy @Camispisaliśmy tutaj wcześniej i o co miałeś do nas pretensje. Następnym razem nie oceniaj tak pochopnie bo nie miałeś racji, przecież groziłes nam jeszcze godzinę temu. 

10 minut temu, Kadajo napisał(a):

Czy ktoś może mi podlinkować wypowiedz Tuska gdzie mówi o strzelaniu do samolotów bo nie znalazłem.

Linkowalem kilka razy i to z różnych źródeł. 

https://www.rp.pl/polityka/art43050501-strzelanie-do-rosyjskich-mysliwcow-jest-wypowiedz-donalda-tuska

"Decyzje o zestrzeliwaniu obiektów latających będziemy podejmowali bezdyskusyjnie, gdy naruszają nasze terytorium i latają nad Polską. Tu nie ma o czym dyskutować - mówił na konferencji prasowej w Sierakowicach (woj. Pomorskie) premier Donald Tusk."

Niech zgadnę, będziesz mieć do mnie problem, bo nie powiedział wprost "Myśliwiec" tylko obiekt latający? Samolot jest obiektem latającym czy statkiem powietrznym, tego drugiego określenia użył Sikorski. 

Edytowane przez Henryk Nowak
Opublikowano

To jest chyba pełna wypowiedź Tuska i on się tutaj odnosi tylko i wyłącznie do dronów.

Ale wyraźnie tez mówi ze w sytuacjach nie do końca jasnych "dwa razy się trzeba zastanowić".

I mówi ze musi (musimy?) mieć 100% pewność ze nie będziemy sami jak przyjdzie co do czego.

No i teraz po spotkaniu NATO i ONZ, OSTRZEŻENIU ROSJI mamy oficjalne stanowisko NATO że będziemy strzelać.

To już nie są pojedyncze wypowiedzi tylko jednogłośna narracja NATO.

To jest istotne.

No i dobrze, teraz już rosja nie będzie mogla mówić ze to przypadek, zostali ostrzeżeni oficjalnie.

Teraz zobaczymy co zrobią.

Opublikowano (edytowane)

Wklejalem linki do całej wypowiedzi. 

Czyli na tym forum nie wolno powoływać się na wypowiedzi pojedynczych polityków, bo za istotne można uznać tylko oficjalne stanowisko ONZ lub NATO? Czy powoływanie się na pojedynczych polityków może skutkować banem lub zamknięciem tematu? 

Czy byś nie nazywał mnie chłopaczkiem czy henryczkiem i byś nie groził zamknięciem tematu gdybys wiedział, że moje ówczesne stanowisko było w 100% zbieżne z przyszłym stanowiskiem ONZ? :E

-------

https://www.theguardian.com/world/live/2025/sep/22/latest-europe-news-russia-estonia-un-united-nations-security-live-latest-updates

W końcu ludzie zaczynają rozumieć, że z Rosją trzeba zdecydowanie i z pozycji siły. 

Edytowane przez Henryk Nowak