Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolega juz przyczepil sie do jakiegos drzewa czy przykleil klejem do drogi?

Prawa czlowieka lamane sa rowniez w Polsce.
Prawa czlowieka lamane sa w UE.
Prawa czlowieka lamane sa w USA.
Prawa czlowieka lamane sa uwaga, wszedzie.

Kurde mam niezla zagwozdke, chyba nie ma gdzie mieszkac!

Opublikowano
1 minutę temu, oldfashioned napisał(a):

Nie, po prostu obśmiewam prostaków, dla których najwyższe zdobycze cywilizacji zachodniej to głupotka. 

• Upvote 3
Opublikowano

Zmarł dziś człowiek, który próbował liczyć przypadki złamania Konstytucji RP przez byłego Prezydenta RP Dudę podczas jego dwóch kadencji jako Prezydent RP. Doliczył do 13 i... przestał liczyć, bo szkoda dalej się wściekać. Spoczywaj w pokoju.

https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-nie-zyje-prof-adam-strzembosz-sedzia-mial-95-lat,nId,22429951

https://www.rp.pl/polityka/art39622601-prof-adam-strzembosz-prezydent-andrzej-duda-wielokrotnie-lamal-konstytucje-kiedys-doliczylem-do-13-i-machnalem-reka

• Sad 3
Opublikowano

Tego typu państwa to ostatnie do których bym jechał na dłużej. A nawet wakacyjnie to alko i palenie, nie mówiąc o mocniejszych narkotykach, potrafią kosztować wielokrotnie więcej niż u nas.

W przypadku tej laski, nawet przy zachowaniu ostrożności i zażywaniu w mieszkaniu/hotelu i tak miała pecha i wpadła. Zgaduję że konkurencja dowiedziała się że gość handluje i go podkablowali.

Choć nadal 25 lat to dużo za samo bycie pod wpływem, może to ona była kurierem tego gościa i ją obciążył w procesie. Z drugiej strony to dziki reżimowy kraj, więc wszystko jest możliwe.

Natomiast sam "proces" w sumie bez adwokata, gdzie oskarżeni nie rozumieją co się dzieje ani mówi to samo w sobie przegięcie. Niezależnie od prawa i zarzutów.

• Upvote 3
Opublikowano
26 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Ciesze sie, ze znalazles sobie zajecie w internecie. Wojuj swoja szabelka dalej, moze Ci sie uda zbawic swiat. 

nikt nie pytał.

4 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Natomiast sam "proces" w sumie bez adwokata, gdzie oskarżeni nie rozumieją co się dzieje ani mówi to samo w sobie przegięcie. Niezależnie od prawa i zarzutów.

tutaj na forum też tego nie rozumieją. Oby nie trafił im się żaden wypadek podczas arabskiej przygody.

• Upvote 3
Opublikowano

i nie miała pleców bo w tym kraju plecy są bardzo ważne. Dużo uchodzi ci na sucho.

Miała ogromnego pecha i ktoś faktycznie musiał podkablować. Może konkurencja, może jakaś sprzeczka ze znajomymi.

45 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Prawa czlowieka lamane sa rowniez w Polsce.
Prawa czlowieka lamane sa w UE.
Prawa czlowieka lamane sa w USA.
Prawa czlowieka lamane sa uwaga, wszedzie.

Kurde mam niezla zagwozdke, chyba nie ma gdzie mieszkac!

Zakładam że jak typowy prawicowiec wybrałeś do życia jakiś zachodni LEWACKI kraj gdzie są respektowane prawa człowieka bo dziwnym trafem jak większość takich osobników nie chcesz mieszkać w tych dobrych prawicowych krajach.

Opublikowano

Widzisz mam taki problem, ze jestem 6-8 miesiecy w roku w podrozy.
No ale mieszkam 'na stale' w Austrii, kompletnie nie ze wzgledu na polityke, wymog firmy. 

Wyzej wspomnialem, ze spedzilem ponad pol roku w Dubaju i bardzo (oprocz piachu w gebie) sobie chwale. Gdyby nie awersja mojej do klimy, ktora tam jest potrzebna 24/7 to slalbym CV'ki dzik w zoledzie.

Opublikowano

Masz racje, zawsze sie znajdzie jakies ale, ot taka sztuka wyborow. Uwazam tez, ze Audi czy MB sa lepszymi markami od mojego obecnego auta, mimo wszystko codziennie do niego wsiadam. ;) 

No i wracajac do tego co wczesniej bylo tutaj na mnie projektowane. Ja prostu lubie wspierac socjale w Austrii, 50% tax to taki sweet spot zeby potem mi zarzucac zem zly czlowiek.

Opublikowano
2 godziny temu, Fatality napisał(a):

Dlatego napisałem "(...), teoretycznie :E". Mają inne standardy i tyle. Wg niektórych sądów brak dostępu do internetu to też łamanie praw człowieka. Inna interpretacja, inny punkt odniesienia w zależności od kultury i miejsca. To oczywiste, że łamią tam prawa człowieka, ale taki Dubaj i tak jest ucywilizowany jak na ich standardy

W krajach muzułmańskich narkotyki to prawie zawsze = śmierć. Takie podstawy to każdy powinien znać jak odwiedza taki kraj. Tak samo bym nie odważył pojechać z kolegą (w sensie kolegą a nie "kolegą") i wynająć 1 pokój. Tutaj rzeczywiście pech i może być problem i to nie mały.

2 godziny temu, oldfashioned napisał(a):

Mam taki plus, ze pracuje w korpo i duzo przez to jezdze. Mamy 'podrecznik' z ciekawszymi tipami odnosnie roznych destynacji. Oczywiscie nie mam tam napisane, ze nie mozna sciezki koki w hotelu w Dubaju walnac ;) ale nie uwierzycie - sam wpadlem na to, zeby lepiej tego nie robic.

A wy wiecie Panowie, ze jest mnóstwo praw? I mnóstwo drobnych rzeczy, które mogą być problematyczne?

Kwestia narkotykow jest oczywista, ale pojawia się mnóstwo mniej oczywistych kwestii ;) 

Opublikowano
4 godziny temu, galakty napisał(a):

Przedsiębiorcy i tak mają dobrze... Waleni bez mydła to są osoby na UoP w drugim progu. 

Ale tu nie chodzi o to, żebyśmy jako niewolnicy korporacyjno-państwowego systemu się kłócili między sobą bo jedna lub druga grupa ma lepiej, ale żebyśmy się wszyscy zjednoczyli i przycisnęli zarówno państwo jak i korporacje. Od zarobków powyżej 25tyś na miesiąc netto powinny być ogromne podatki + to wszystko co piszę odnośnie korpo jak nie płacą NIC, a mają WSZYSTKO.

Taki co zarobi nawet 50k jak mu się zabierze 20k wciąż będzie miał za 30k super życie, ale takiemu co zabierze się z 12k z 6k to już bardzo nie tak. Nie wiem jaki jest próg podatkowy dla etatowców/emerytów itp (chyba ok 10k ? nie wiem czy dobrze zgaduję) ale oczywiście jest ZA NISKI i powinien być na poziomie 25k. Ale to dziadostwo tak robi, żeby jak najbardziej zgnoić jak największą ilość osób, a zostawić bogaczy w spokoju dlatego jest jak jest. 

Pomysł Turcji z opodatkowaniem tzw "dóbr" luksusowych wydawał mi się kiedyś głupi. I to co oni tam zrobili to przesada bo nawet niektóre RTX pod to podlegają, ale już w PL taki Kubuś W. co się rozbija autkami po pół bańki jak najbardziej mógłby mieć taki podatek od dóbr luksusowych. Np samochody pow. 250 000 czy np jak ktoś ma parę domów - każdy po 1mln.

• Haha 1
Opublikowano

@nozownikzberlina pomyłka - nie nie daje się cztery miliony na rozwój AI gościowi, który jedyne co ma z AI wspólnego to to, że giepete mu pisze scenariusze do filmku na jutube dla dzieciaków TYLKO daje się cztery miliony na rozwój AI gościowi, który jedyne co ma z AI wspólnego to to, że giepete mu pisze scenariusze do filmku na jutube dla dzieciaków i MA W RODZINIE KOGOŚ KTO ZNA KOGOŚ KTO ZNA KOGOŚ KTO DECYDUJE O TYM DANIU 4 mln :) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jako przedsiębiorca od niemal 20 lat mogę powiedzieć jedno: programy unijne są wyłącznie dla cwaniaków. No dobra - może z 5% rzeczywiście bez cwaniakowania coś zyskało. I druga uwaga: nie wliczając w to programów dla bezrobotnych na start gdzie rzeczywiście bardzo dużo ludziom to pomogło. Tylko te programy tak szybko się rozchodzą, że często są wydane w całym województwie w ciągu miesiąca. Pozostałe programy typu: zielona energia, innowacje itp bzdury to po pierwsze kierowane do średnich i wielkich firm. Po drugie to nie są programy pomagające w "core" biznesu tylko dodatki. Dla mikro przedsiębiorców: od fryzjerów po taksówkarzy, od handlu w sklepiku osiedlowym po handel w e-commerce - programy mają ZEROWĄ przydatność. Głupoty typu: aplikacje dla psów. Szkoda słów. Gdzie program, która da np po 100 000 dla każdego na zakup towarów albo z 50k dla gościa co robi płytki - na narzędzia? Programy są często tak skonstruowane, żeby ci co decydują o kasie dokładnie wiedzieli jakie są furtki i "pomogli" bezinteresownie (hahahahaha ;D) osobom z nich korzystających. Nie wiem czy celowo to jest robione, ale raczej urzędnicy unijny na pasku korpo piszą te programy pod wielkie firmy, żeby panowie z wysp mieli jeszcze więcej tych jachtów. Kto to słyszał, żeby mieć tylko jeden jacht i jedną wyspę?.... :rotfl2:

Edytowane przez hubio
  • Upvote 1
Opublikowano
11 godzin temu, TheMr. napisał(a):

O nie, tylko nie przeniesienie kosztów na klientów :E Biedni Ci “przedsiębiorcy”. Wzrost zgodnie z wydatkami państwa i demografia. Ale jeden leasing czy wrzucenie w kosztów czegokolwiek redukuje to do zera :E 

Niby jak? Ja już teraz widzę problem ze spadającym obrotem w wielu firmach, a koszty ciągle rosną. Pewnie na 2026 znów wydam sporo rekomendacji do zwolnień.

Zresztą ten problem już występuje nawet u gigantów. Allegro właśnie wysłało ludzi do biur (przy okazji likwidując 2 z tych biur), żeby zrobić redukcję etatów, nie nazywając tego redukcją etatów.

7 godzin temu, galakty napisał(a):

Przedsiębiorcy i tak mają dobrze... Waleni bez mydła to są osoby na UoP w drugim progu. 

JDG to nie taki prosty temat, bo koszty stałe są dużym ograniczeniem. Zresztą u nas i tak z tej wypłaty więcej zabiera ZUS niż PIT.

Opublikowano

zwolnienie pracownika. Pracodawca ponosi koszt.

Redukcja etatów. Żadnych kosztów. 

Jakoś tak jest.

Allegro ma konkurencję z każdej strony. Nie wytrzymuje tego jednocześnie nie chce bawić się w towar z drugiej ręki. 

Temu, aliexpress, inpost fresh, amazon.

Do ciuchów ostatnio zalando i zalando longue

a i jest jeszcze olx i vinted

Opublikowano
6 godzin temu, Spl97 napisał(a):

Zmarł dziś człowiek, który próbował liczyć przypadki złamania Konstytucji RP przez byłego Prezydenta RP Dudę podczas jego dwóch kadencji jako Prezydent RP. Doliczył do 13 i... przestał liczyć, bo szkoda dalej się wściekać. Spoczywaj w pokoju.

https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-nie-zyje-prof-adam-strzembosz-sedzia-mial-95-lat,nId,22429951

https://www.rp.pl/polityka/art39622601-prof-adam-strzembosz-prezydent-andrzej-duda-wielokrotnie-lamal-konstytucje-kiedys-doliczylem-do-13-i-machnalem-reka

Ostatni z wielkich umierają jeden po drugim, następców nie widać.

Opublikowano
35 minut temu, Dimazz napisał(a):

zwolnienie pracownika. Pracodawca ponosi koszt.

Redukcja etatów. Żadnych kosztów. 

Jakoś tak jest.

Allegro ma konkurencję z każdej strony. Nie wytrzymuje tego jednocześnie nie chce bawić się w towar z drugiej ręki. 

Temu, aliexpress, inpost fresh, amazon.

Do ciuchów ostatnio zalando i zalando longue

a i jest jeszcze olx i vinted

Głównie chodzi o Temu i Empik. Chociaż Vinted też trochę zabiera.