Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, hubio napisał(a):

Nie ma dziedziczenia składek z ZUS. Coś ci się pomyliło. Jedynie co KO wprowadziła i to ostatnio to wybór dla żony/męża który ma mniej, że może sobie wziąść więcej jak ma druga strona. Jako prawnik doskonale wiesz, że używając zwrotu "dziedziczenie" w sensie kodeksowym dziedziczyć spadkobiercą mogą być dzieci, wnuki, bracia itp aż do iluś pokoleń wstecz. Jak żona weźmie ubezpieczenie zmarłego męża dostanie więcej, ale jej składki przepadają. A ponieważ większość emerytów i tak ma podobne, liche emerytury więc Tusk mógł się zdobyć na taki gest.

Aha, czyli nie wiesz: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-dziedziczenie-skladek-zus-jak-przebiega

Nie pisałem nigdy o żadnych łamianiach i nawet nie wiem co oznacza zwrot freeman. Oczywiście słowo znam :) Ale nie pisałem nic do ciebie w stylu wycieczek osobistych. Jedynie, że miałeś ciężką sytuację w młodości i doszedłeś do sukcesu w sensie "biedy" i Stanowskiego

Ok, to wybacz - ktoś inny to zatem pisał, a ja cię z nim pomyliłem. 

Nie - moje argumenty nie są kiepskie tylko po prostu się z nimi nie zgadzasz :) 

Są kiepskie. Nawet bardzo :) 

A Ty co? Szklana kula czy jak? A jak tak putin spuści atomówkę to odkładanie jakichkolwiek składek ma sens? :) 

A jak nie spuści to będziesz skomlał o pomoc państwa. 

Tu się mogę zgodzić, ale nie jeśli chodzi o mnie bo to też nie dyskusja o mnie tylko, że w tym modelu tak może być. Przy czym ja największy problem nie mam z samym ZUSem tylko jego wysokością i składką zdrowotną. Przed polskim ładem nie miałem żadnego problemu z tym systemem, a płaciłem w niektórych latach jeszcze więcej bo nie byłem na małym ZUSie... Ale polski ład to była pierwsza rzecz zrobiona przez państwo, która we mnie uderzyła. Liczyłem jak i wielu innych przedsiębiorców na zmianę. Dlatego głosowałem na KO

Czy znasz państwo z modelem dobrowolnego ubezpieczenia społecznego? :) 

We mnie też uderzyła. I co z tego? Skoro do tamtej pory płaciłem mniej niż ludzie na etacie? Wiesz co to sprawiedliwość? Czemu miałbyś mieć lepszą sytuację niż Ci na etacie w kwestiach podatkowych? :) 

To może głośniej mów i tych przywilejach?

Pisałem wielokrotnie. To Twoi koledzy z Konfy są przeciwni zaprzestaniu dopłacania górnikom :) 

Nie mam problemu z 800+ natomiast pisaliśmy w kontekście przywilejów

To na czym polega przywilej "Madka 800+"? 

Ale jakie fikcyjne usługi na ryczałcie? Co ty człowieku piszesz? Jeśli już to co poniżej-

No ty napisałeś o fakturach za szkolenia. To są fikcyjne usług- przestępstwo skarbowe. 

tak - nie wydawanie paragonów, ale jeśli mi pisałeś o różnicy pomiędzy systemem a oszustwem to jest oszustwo, a nie luka systemowa. To tak samo jak wyłudzanie VAT. I jak pisałem - w branży np. e-commerce niemożliwe do obejścia, a i w sklepikach osiedlowych są częste kontrole. Co do usług tu się zgadzam - powinny być liczniejsze kontrole.

W branży e-commerce możesz po prostu nie wrzucać paragonu do pudełka. nikt się nei upomni. 

Chłopie, ale czy tu w ogóle wiesz o czym piszesz? Wygląda na to, że ty kompletnie nie znasz systemu podatkowego w Polsce, a strugasz się na jakiegoś znawcę. KPIR jest zupełnie czymś innym niż podatek VAT. To są zupełnie 2 różne oddzielne podatki. Umiejscowione w zupełnie różnych ustawach. 90% ryczałtowców nie jest w ogóle w VAT. 

Tak, są dwa oddzielne - masz rację. Ale to jest bez znaczenia. masz 50% w VAT. Każdy koszt o którym pisałeś może być zakwestionowany. Po prostu.

Ok. Dalsza dyskusja nie ma tu sensu bo ty nawet nie wiesz o czym piszę. W koło powtarzasz jakieś farmazony o przywilejach :) 

Bo domagasz się przywilejów względem etatowców :) 

No wiem. Ale czy czytałeś statystyki, że 80% funduszu NFZ idzie właśnie na takie bardzo drogie i rzadkie operacje? Tu ekspertem nie jestem, ale czytałem niedawno artykuł, z którego wynikało, że jakieś 80-90% ludzi płaci ze swoich składek 10% pechowców, którzy mają ciężkie choroby.

Bzdury.

Gdzie czytałeś ten artykuł? U brauna? na stronkach powiązanych z konfiarzami?

Gdzie masz tutaj niby 80% na rzadkie operacje?

Cytat

Ile pieniędzy na zdrowie w 2025 r.?

Projekt planu finansowego NFZ na przyszły rok zakłada m.in. wzrost środków na zdrowie. Zaplanowane koszty świadczeń medycznych przekraczają 183,6 mld zł. To oznacza, że pieniędzy w projekcie planu jest więcej w odniesieniu do tego roku. Konkretnie o 26 mld zł.

Z tej puli przewidziano środki m.in. na[2]:

podstawową opiekę zdrowotną: blisko 20 mld zł (wzrost o 12,5% do 2024 r.)

ambulatoryjną opiekę specjalistyczną: ponad 16,7 mld zł (wzrost o 11,6% do 2024 r.)

leczenie szpitalne: 95,8 mld zł (wzrost o 22% do 2024 r.)

refundację leków: ponad 12 mld zł (wzrost o 22% do 2024 r.)

opiekę psychiatryczną i leczenie uzależnień: ponad 6 mld zł (wzrost o 10,1% do 2024 r.).

Jednocześnie utrzymanie samego Funduszu to 0,8% całego budżetu, który jest do dyspozycji NFZ.

W modelu dobrowolnym - tak samo jak w USA ryzykujesz. Nie płacisz składek i w przypadku tego co piszesz pozostaje tylko modlitwa, ale jest szansa 90%, że się uda. Zresztą trzeba dodać, że i w Polsce co chwila są zbiórki na rzadką operację bo NFZ tego nie pokrywa więc to też nie tak jak piszesz, że wszystkie drogie operacje pokrywa.

Znowu przeczytałeś bzdurę i teraz cały argument jest bzdurny. 

Generalnie system jest mega niewydolny i myślę, że w modelu dobrowolnym ludzie masowo by rezygnowali z tych składek i tak samo ZUSu i tymi hasłami Konfederacja ma szansę zdobyć władzę. Ludzie mają już dość tego niewydolnego systemu.

System jest niezły, w każdym kraju są problemy z opieką zdrowotną w związku ze starzeniem się społeczeństwa. 

Nikt nie wprowadzi dobrowolnego ZUS/NFZ bo nie będzie z czego finansować zobowiązań państwa w tym zakresie. Nie bądź naiwny. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Ale ten problem jest od lat i nikt z tym nic nie zrobił, że markety płacą grosze rolnikom. Afera znów jest i też ucichnie bo to takie polskie. ..

Markety w dupie to mają bo se ściągną zza granicy i tyle a u nas rolnicy będą płakać. 

Z węglem to u nas jak jest od lat. Nikt nie kupuje bo za drogi. Opłaca się ściągać z kolumbii czy ze stanów i jest o wiele tańszy od naszego.

Edytowane przez Crew 900
Opublikowano
38 minut temu, Crew 900 napisał(a):

Ale ten problem jest od lat i nikt z tym nic nie zrobił, że markety płacą grosze rolnikom. Afera znów jest i też ucichnie bo to takie polskie. ..

Problemem nie jest to ile płacą sklepy, bo towar musi iść do skupu to skup płaci skandalicznie niskie stawki. Prawdziwym problemem jest ograniczona wolność rolników w handlu. Rolnik może sprzedawać w detalu tylko w ramach RHD który jest skrajnie regulowany.

Opublikowano
3 minuty temu, Zdzisiu napisał(a):

Problemem nie jest to ile płacą sklepy, bo towar musi iść do skupu to skup płaci skandalicznie niskie stawki. Prawdziwym problemem jest ograniczona wolność rolników w handlu. Rolnik może sprzedawać w detalu tylko w ramach RHD który jest skrajnie regulowany.

Co za bzdury :lol2:

Rolnicy mogą sprzedawać tak samo jak inni. RHD to po prostu ich przywilej. 

• Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Czemu chcesz dziękować lewicy i ich wyborcom, skoro rządzili konserwatyści? :) 

Cameron, May, Truss, Johnson, Sunak i Starmer moga sie nazywac konserwatystami a takimi nie sa. Jest to oczywiste tak jak nazywac Tuska centrysta jak wiadomo ze jest lewakiem ;) 

5 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

To się nie spina logicznie. Ot, po prostu przyszedłeś obsrać lewicę, a tymczasem jest to sprawka konserwatystów, ale tych nie skrytykujesz :) 

Jasne ze sram na lewice ale z pewnym zastrzezeniem. Lewica sama w sobie nie jest zla tak jak fundamenty feminizmu czy LGBT nie sa zle. Rowne prawa itp tylko idiota tego by nie wspieral. Natomiast lewica wraz z pogladami lewicowymi(feminizm, LGBT) zostaly porwane i zmienione zeby wspierac bogatych....a konkretnie tych najbogatszych. Kobieta wyzwolona wedle nomenklatury lewicowej to kobieta chamska i najlepiej jak by byla gruba jak swinia. Beczka kapusty i zarcia na caly rok.

Lewica tak jak kiedys walczyla z bankami i sorosem teraz walczy z bialymi facetami :E  metodami faszystowskimi. Teksty typu, co czwarty czlowiek bezdomny jest kobieta juz przeszly do historii

Zreszta, po co ja to pisze :E do choragiewki. Obejrzyj ta satyre do poduchy, jakze prawdziwa:

• Haha 1
Opublikowano
36 minut temu, Roman_PCMR napisał(a):

Cameron, May, Truss, Johnson, Sunak i Starmer moga sie nazywac konserwatystami a takimi nie sa. Jest to oczywiste tak jak nazywac Tuska centrysta jak wiadomo ze jest lewakiem ;) 

Tusk nie jest lewakiem. W żadnej mierze. Rządzi już prawie 10 lat łącznie i jakie "lewicowe" agendy wdrożył? Żadnych. Ty po propstu nie masz zielonego pojęcia o polityce i podziale politycznym, więc tworzysz sobie własne definicje. 

Jasne ze sram na lewice ale z pewnym zastrzezeniem. Lewica sama w sobie nie jest zla tak jak fundamenty feminizmu czy LGBT nie sa zle. Rowne prawa itp tylko idiota tego by nie wspieral.

Czyli jednak: prawica to idioci :) 

Natomiast lewica wraz z pogladami lewicowymi(feminizm, LGBT) zostaly porwane i zmienione zeby wspierac bogatych....a konkretnie tych najbogatszych. Kobieta wyzwolona wedle nomenklatury lewicowej to kobieta chamska i najlepiej jak by byla gruba jak swinia. Beczka kapusty i zarcia na caly rok.

Absolutne bzdury :) 

Lewica tak jak kiedys walczyla z bankami i sorosem teraz walczy z bialymi facetami :E  metodami faszystowskimi. Teksty typu, co czwarty czlowiek bezdomny jest kobieta juz przeszly do historii

Walka z białym facetem - zawsze mnie to bawi :) 

Najbardziej uciśniony biały heteroseksualny mężczyzna. Tak był, bez kitu :) 

Zreszta, po co ja to pisze :E do choragiewki.

Masz rację, że nie ma sensu, żebyś pisał, ale z innego powodu niż ci się wydaje - po prostu to co piszesz jest bez sensu :) 

Obejrzyj ta satyre do poduchy, jakze prawdziwa:

Nie oglądam filmików od Ciebie, a już na pewno nie ma sensu najmniejszego z satyry robić argumentu. Nikt sensowny tak nie robi :) 

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

No ok, ale to dotyczy wyłącznie tych groszy z OFE, a nie wszystkich odprowadzanych składek. To i ja owszem też byłem w Commercial Union i mam subkonto. Chyba te środki przeszły do ZUS bo nie wypełniałem żadnych kwitów. To była ta opcja co zarzuca się, że Tusk przejął OFE. Natomiast to subkonto OFE to chyba max. jakieś 10% wszystkich składek. 

Ja rozumiałem, że piszesz o dziedziczeniu wszystkich składek, a tych się nie dziedziczy. Tylko jak ktoś miał prowadzone subkonto i tam wpływało mało. Ale w sumie dzięki za info bo zapomniałem, że te z subkonta się dziedziczy.

A jak nie spuści to będziesz skomlał o pomoc państwa. 

Nie nie będę

Czy znasz państwo z modelem dobrowolnego ubezpieczenia społecznego? :) 

USA, Tajlandia, Wietnam czyli głównie tzw "tygrysy azjatyckie" i USA choć tam Obama coś zamieszał więc dokładnie nie wiem jak jest teraz

We mnie też uderzyła. I co z tego? Skoro do tamtej pory płaciłem mniej niż ludzie na etacie? Wiesz co to sprawiedliwość? Czemu miałbyś mieć lepszą sytuację niż Ci na etacie w kwestiach podatkowych? :) 

Ja dokładnie wciąż nie rozumiem dlaczego piszesz, że etatowcy mieli gorszą sytuację? W ich przypadku część płacą sami, a część płaci pracodawca, który np. może je chyba wrzucisz w koszty, a niemal zawsze będzie miał te koszty? Ale tu nie znam się tak dokładnie więc się nie wypowiadam. Jeśli by było jak piszesz to uważam, że państwo powinno promować przedsiębiorczość, a nie pracę dla "kogo", ale to moje zdanie i każdy ma prawo się z nim zgadzać lub nie.

Pisałem wielokrotnie. To Twoi koledzy z Konfy są przeciwni zaprzestaniu dopłacania górnikom :) 

Na razie to ja jeszcze nigdy w życiu nie zagłosowałem na nikogo z Konfy :) Więc z tymi "kolegami" przesadziłeś :) 

No ty napisałeś o fakturach za szkolenia. To są fikcyjne usług- przestępstwo skarbowe. 

Tak, ale to właśnie dotyczy osób na KPiR lub/i w VACie. Człowiek na ryczałcie bez VAT nic tu nie przycwaniakuje bo na ryczałcie bez VAT nawet nie prowadzisz żadnych ksiąg zakupowych (z wyjątkiem środków trwałych) więc nie ma żadnych odliczeń.

W branży e-commerce możesz po prostu nie wrzucać paragonu do pudełka. nikt się nei upomni. 

Od momentu obowiązku raportowania e-commerce niemal wszystkich transakcji nie wydanie paragonu to niemal jak pójście do KAS i przyznanie się, że jesteś przestępcą podatkowym :) A i wcześniej na wielkim ryzyku

Gdzie czytałeś ten artykuł? U brauna? na stronkach powiązanych z konfiarzami?

Gdzie masz tutaj niby 80% na rzadkie operacje?

Znowu przeczytałeś bzdurę i teraz cały argument jest bzdurny. 

Nie nie u brauna bo nie czytam takich stron. To było albo w faktach TVN albo na WP

Nikt nie wprowadzi dobrowolnego ZUS/NFZ bo nie będzie z czego finansować zobowiązań państwa w tym zakresie. Nie bądź naiwny. 

Konfa ma takie postulaty. Na ile realne i możliwe w takim kraju jak Polska to zupełnie inna sprawa.

Ja też nie jestem za całkowitą dowolnością, ale np takim podziałem, że w zależności od wysokości składki masz różne pakiety. Na te choroby bardzo rzadkie i bardzo drogie jakiś pakiet dobrowolny. Na 80% podstawowych chorób i operacji np. obowiązkowy.

4 godziny temu, Suchy211 napisał(a):

Hubio, problem w tym, że teraz, kiedy czujesz się "niepokonany i nieśmiertelny jak Uchiha Madara" takie jest twoje zdanie. Kiedy już cię coś zacznie permanentnie boleć zmienisz zdanie i stwierdzisz że jednak dobrze by było, abyś nie musiał pokrywać pełnych kosztów leczenia swojej choroby przewlekłej. Albo szybciutko zmienisz zdanie jak zachorujesz na chorobę z którą mógłbyś żyć, ale nie będziesz żył, bo lek nie jest dotowany. Myślisz że 10% to mało? To znaczy że 4 miliony polaków będzie przytłoczona ciężkimi problemami zdrowotnymi których nie są wstanie leczyć. I to nie są jacyś tam mityczni ludzi. Są wśród nich twoi krewni i twoim obowiązkiem będzie tak czy inaczej coś z tym fantem zrobić. Choćby użyć pistoletu do uboju bydła jak będzie trzeba.

Pewnie że tak można. Jednak obecny system wyewoluował z tego co proponujesz, nie odwrotnie. 

Jedynym argument za tobą jest taki, że niektórzy byliby wstanie się utrzymać z drobnej działalności gdyby nie ten zus. Jednak po zakończeniu ich aktywności zawodowej albo rodzina wzięłaby ich na utrzymanie, albo trzeba by było pozwolić umrzeć z głodu, albo zachować się humanitarnie i ich po prostu usypiać jak psy, bo nadal lepsze to niż śmierć z głodu. 

Ja sobie z tego wszystkiego zdaję sprawę. I pisałem jedynie o polskim ładzie, który uderzył głównie w przedsiębiorców, a głównie w ryczałtowców. Mimo znacznego podwyższenia składek (u mnie płacę 3xtyle więcej niż przed polskim ładem) absolutnie poziom usług medycznych się nie poprawił. Kolejki są takie same. Więc na co poszły te pieniądze?

Reasumując: jest to samo co zawsze, ale płacę za to 3xtyle. Po za tym PiS tak niby bronił najbiedniejszych, a uderzył właśnie w najbiedniejszych. Dlaczego nie podnieśli składek dla dużych firm? Tzn podnieśli tylko duża firma to może się z tego śmiać czy będzie miała dopłaty 3500zł czy 7000zł a dla mikroprzedsiębiorcy to wielki wydatek. Nie zagłębiając się w szczegóły polski ład nie jest sprawiedliwy społecznie. Każdy kto w tym siedzi i zobaczy te widełki zrozumie o co mi chodzi.

Najlepszy jest tu program Lewicy i Zandberga, którzy chcą aby płacić procentowo od dochodu, a nie przychodu. To jest najbardziej uczciwe. Tylko POPISOWSKI układ obrony korporacji i średnich i dużych firm z lobbibgiem z tych firm na to nie pozwolił. Więc zgnoili takich jak ja bez siły przebicia.

Edytowane przez hubio
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

https://motopass.pl/inne/von-der-leyen-nowy-plan-autonomiczne-pojazdy/

Cytat

Von der Leyen zaproponowała, by europejski przemysł motoryzacyjny postawił na technologię autonomicznych pojazdów, wspieranych przez sztuczną inteligencję (AI). Według niej strategia „AI-first” ma być kluczem do ożywienia sektora, poprawy bezpieczeństwa na drogach oraz rozwiązania problemów z korkami i dostępem do transportu publicznego. Przewodnicząca wskazała na sukcesy w USA i Chinach, gdzie autonomiczne pojazdy są już rzeczywistością, sugerując, że Europa powinna podążać tą samą drogą.

eurokomuchy są głupsze niż ruscy 

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, hubio napisał(a):

Najlepszy jest tu program Lewicy i Zandberga, którzy chcą aby płacić procentowo od dochodu, a nie przychodu. To jest najbardziej uczciwe. Tylko POPISOWSKI układ obrony korporacji i średnich i dużych firm z lobbibgiem z tych firm na to nie pozwolił. Więc zgnoili takich jak ja bez siły przebicia.

Dochód da się optymalizować. Dlatego wszystko co masz w domu miałbyś jako wyposażeni firmy a składki nic byś nie zapłacił. Druga sprawa, jest jedna rzecz, którą Biejat zrobiła dobrze. Nazwała Zandberga recenzentem. Ja akurat dobrze wiem jak to jest rządzić, a jak stać z boku i się wymądrzać jak to bym rządził, bo robiłem obie te rzeczy. Aby taki system mógł działać, trzeba by całkowicie zlikwidować ubezpieczenia społeczne i zdrowotne, oraz zacząć finansować wszystko wprost z budżetu. Fajnie? Fajnie, tylko wtedy wszyscy narzekalibyśmy, że co z tego, że nie ma ZUS, jeśli płacimy potężny na przykład kataster. Bo te pieniądze trzeba by sprowadzić do budżetu tak czy inaczej. 

Nawiasem mówiąc ile płaciłeś a ile płacisz w wartościach nominalnych?

26 minut temu, hubio napisał(a):

... i dużych firm z lobbibgiem z tych firm na to nie pozwolił. Więc zgnoili takich jak ja bez siły przebicia.

o i tu sam sobie wyjaśniłeś dlaczego te firmy nigdy nie będą mocniej opodatkowane. Ponieważ nie wyrażają na to zgody a ich wpływy sprawiają, że politycy też nie wyrażą na to zgody. 

Edytowane przez Suchy211
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Tusk nie jest lewakiem. W żadnej mierze. Rządzi już prawie 10 lat łącznie i jakie "lewicowe" agendy wdrożył? Żadnych.

Tak, oczywiscie. Juz spij slodko aniolku. Pogadamy za 10 lat jak dorosniesz :E 

5 minut temu, Camis napisał(a):

G3FiNzbWQAAH3nY?format=jpg&name=small

Ale kombo z tymi flagami :E 

Tymczasem na meczu Polski:

z32319112IH,Obrazliwy-transparent-skiero

Opublikowano
19 minut temu, Roman_PCMR napisał(a):

@GordonLameman Masz wyparcie na tak wielkim poziomie ze nie wazne co wkleje i tak znajdziesz jakas bzdurna wymowke zeby strywializowac argument.

Kolejna denna wymówka. Sam jestem ciekawy co tam wymyślisz, śmiało, odpowiedz na pytanie. Sam oczekujesz odpowiedzi, kiedy zadasz pytanie, więc śmiało. 

• Upvote 2
Opublikowano
7 godzin temu, Roman_PCMR napisał(a):

@GordonLameman Masz wyparcie na tak wielkim poziomie ze nie wazne co wkleje i tak znajdziesz jakas bzdurna wymowke zeby strywializowac argument.

To nie jest kwestia wyparcia, a kwestia:

- wiedzy politycznej 

- znajomości programów partii politycznych 

- wiedzy o tym jak się klasyfikuje partie polityczne, również w tym przestarzałym podziale lewica/prawica.

Ty wydajesz się tej wiedzy nie posiadać, stąd piszesz bzdury o tym, że Tusk reprezentuje “lewice”. Tak piszą tylko korwinisći, którym Korwin za mocno wszedł na łeb.

No, odpowiedz na to proste pytanie. To nie powinno być trudne dla takiego “znafcy” jak Ty. Wszak z taką pewnością siebie wygłosiłeś to twierdzenie :) 

Tak sobie nawet myślę, że swoje “znafstwo” udowodniłbyś bardziej gdybyś argumenty wypisał, a nie “wklejał”. 

Możesz tez po prostu skapitulować. Nie będzie to pierwszy raz. :) 

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

@Roman_PCMR

Dostales konkretne pytanie o lewicowe agendy Tuska. Fakt, ze nie potrafisz odpowiedzieć i uciekasz się do osobistych wycieczek mówi wszystko o twojej wiedzy w tym temacie :) 

Dlatego właśnie nie warto z Tobą dyskutować. 

To Ty nie wiesz, ze jak ktos jest pro-EU i troche powalczyl o podbicie 500+ na 800 to juz czyni go drag queen identyfikujacej sie jako niemiecki kot z wasem?

• Haha 1
  • Upvote 5
Opublikowano
7 minut temu, ryba napisał(a):

To Ty nie wiesz, ze jak ktos jest pro-EU i troche powalczyl o podbicie 500+ na 800 to juz czyni go drag queen identyfikujacej sie jako niemiecki kot z wasem?

Mniej więcej tego sie spodziewam. Ta nasza tutejsza “prawica” jest tak ekstremalnie przesunięta na prawo, że oni nawet centrum nie widzą :) 

• Upvote 1