Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, TheMr. napisał(a):

@Camis Podatek od firm z USA to mrzonka na moment obecny. 

Francja – pobiera 3-procentowy podatek od przychodów cyfrowych wielkich korporacji.

Wielka Brytania – stosuje podatek od przychodów z usług cyfrowych (DST).

Włochy i Hiszpania – wdrożyły narodowe daniny na rzecz opodatkowania gigantów technologicznych.

Austria – obciąża podatkiem cyfrowym przychody z reklam online.

5 państw na krzyż, z silnym międzynarodowym zdaniem i mającym jakiekolwiek karty/argumenty w ręku. Polska decydująca się na podobny krok wymusiłaby reakcję innych mniejszych państw, a to wywołałoby kolejne spięcie z Trumpem. Myślę że czas na taki podatek będzie w przyszłości jak Europa wywalczy pozycję handlową/ekonomiczną w Ameryce południowej i zagrozi USA w inny sposób - skądś pieniądze na walkę z Trumpową/MAGA USA trzeba będzie wziąć. Umowy z Indiami i Australią niech zaczną wydawać profity.  
A do tego dochodzi brak presji energetycznej Europy - za kilka lat pozycja Europy może być silniejsza. 

Jesteś chyba największym optymistą na tym forum. Patrząc na obecną sytuację raczej skłaniałbym się w kierunku osłabienia Europy, a nie jej umocnienia. Umowy z Mercosurem, czy Indiami nam zaszkodzą, a nie pomogą. Żeby Europa stała się konkurencyjna i niezależna trzeba w końcu wrócić do atomu. KE zweryfikowała swoje plany, podobnie Niemcy, ale to są tylko zapowiedzi. Potrzeba realnych działań. Ostatecznie celem jest federalizacja Europy i tutaj jest moja zgoda. Jest to nieuniknione w dłuższej perspektywie.

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Camis napisał(a):

Czyli osrali zbroję, a tyle mówili że pracują nad tym podatkiem i już od nowego roku wejdzie.

A teraz już się z tego wycofują :rotfl2:

Nie mam pojęcia czy cokolwiek robią, z geopolitycznego punktu widzenia, z mojej strony, widziałbym Europę która albo zainwestuje we własne firmy, albo wzmocni swoją pozycję do negocjacji, albo przeczeka Trumpa. Te 3 rzeczy na raz też mogą być wyjściem. Trump z kolei może być łatwo ograny bo ma umysł dzieciaka. 

Ten podatek i tak grzeje bardzo małą grupę społeczną. 

41 minut temu, Winter napisał(a):

Jesteś chyba największym optymistą na tym forum. Patrząc na obecną sytuację raczej skłaniałbym się w kierunku osłabienia Europy, a nie jej umocnienia. Umowy z Mercosurem, czy Indiami nam zaszkodzą, a nie pomogą. Żeby Europa stała się konkurencyjna i niezależna trzeba w końcu wrócić do atomu. KE zweryfikowała swoje plany, podobnie Niemcy, ale to są tylko zapowiedzi. Potrzeba realnych działań. Ostatecznie celem jest federalizacja Europy i tutaj jest moja zgoda. Jest to nieuniknione w dłuższej perspektywie.

Umowy z Mercosurem to potężna ilość gotówki w zamian za… praktycznie śladowe ilości ich produktów w Europie które już kupujesz od 2020 roku :) 

Indie to samo, potężny rynek zbytu tego co Europa potrafi wytworzyć. One w żadnym wypadku nam nie zaszkodzą. 
Atom nie jest rozwiązaniem jako jedynym, OZE szeroko pojęte jest, magazyny energii/baterie, i inwestycje w przemysł robotyczny. 
Europa z roku na rok będzie silniejsza a nie słabsza, bo jeśli jedno czy dwa państwa mają stagnację, ciągnie je kolejne 4 państwa które mają czas “prosperity”. Rzadko się zdarzało w historii EU żeby całość szła na dno. 

Dobrym przykładem jest obecna wojna w Iranie, która jeszcze w latach 90 byłaby kompletnym kryzysem Europy, skutki i szkody byłyby wielokrotnie większe niż obecnie. Co się zmieniło? Elektryfikacja obywateli - OZE. 

Edytowane przez TheMr.