Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Klakier1984 @galakty  Niczego podobnego nie sugerowałem.

Po prostu sondaże są w tych tematach zgodne i przewaga Trzaskowskiego jest bardzo wyraźna.

A czasy są "przedwojenne". Ani USA ani tym bardziej Polska nie mogą sobie pozwolić na bezwład decyzyjny w okresie zmian na stanowiskach Prezydentów.

Stąd wysłannicy Trumpa rozmawiali tak z Dudą jak z Trzaskowskim. To były realne rozmowy związane z bezpieczeństwem.

Edycja: Prawybory to szopka by utrzymać zainteresowanie opinii publicznej kandydatem KO. Bo już od pewnego czasu całkowicie zdominowali temat wyborów. Rozegrali pisowców już na etapie przed oficjalna kampanią :D

A szopka o tyle, że Sikorski to konserwatysta i ma wewnątrzpartyjne poparcie na poziomie 25-30%. Więc wynik głosowania jest znany.

Edytowane przez Badalamann
Opublikowano
15 minut temu, Badalamann napisał(a):

@galakty Jeśli piszesz o Trzaskowskim, to dlatego, że to przyszły Prezydent Polski.

Zgadzam się - Ty nic nie sugerowałeś, tylko stwierdziłeś :)

Dobra koniec złośliwości. Podziwiam jednak to dzielenie skóry na niedźwiedziu.

Opublikowano

@Klakier1984 Tak uważam. Nie bardzo już rozumiem o co Ci chodzi?

I jak widać USA, nawet prokonserwatywny i propisowski, Trump  jego otoczenie też to wie.

Gdyby PiS miał kandydata i miał on jakieś realne szansę wygrać, to z nim też byłyby rozmowy tej delegacji. Pisałem wyżej z czego to wynika.

Tyle że PiS nie ma ani kandydata, ani szans na wygraną xD

Opublikowano
Teraz, Badalamann napisał(a):

Gdyby PiS miał kandydata i miał on jakieś realne szansę wygrać, to z nim też byłyby rozmowy tej delegacji.

Dokładnie.

Sikor odpłynął. 

Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

Trzask nie będzie się kłócił, tylko zrobi co mu każą. Sikorski jest jaki jest, ale mógłby mieć własne zdanie. Ot proste.

U nas do wyborów jeszcze mamy szmat czasu. Wcale się nie zdziwię, jak Trump nagle sobie wymyśli, że wejdzie z buciorami w naszą politykę i zacznie pompować u nas kogoś ze swojej (prawej) strony bo w sumie kto mu zabroni ??  Kto by u nas nie wygrał i tak będzie MUSIAŁ się Donaldem dogadywać- to chyba oczywiste ?? Trzaskowski jest totalnie po drugiej stronie barykady na każdej płaszczyźnie względem Trumpa więc na pewno nikt po jego porażce w stanach płakać nie będzie.

Opublikowano (edytowane)

@galakty Nie bardzo wiem o czym konkretnie piszesz. Kto i co miałby kazać Trzaskowskiemu, gdy będzie Prezydentem?

@Klakier1984 To oczywiste że Republikanie jak i Trump wolą pisowców. Z wzajemnością.

Natomiast to jest dla każdego jasne. Jeśli ktoś sugeruje się opinią republikanów to raczej i tak już jest wyborcą pisu ewentualnie konfederosji.

Natomiast wyborcy Lewicy i KO sympatyzują z demokratami. I tu też nikt nie zmieni preferencji na pisowca, gdy republikanie go jakoś poprą.

Edycja: Najpoważniejszym potencjalnym kandydatem PiSu jest Czarnek.

Edytowane przez Badalamann
Opublikowano
2 minuty temu, Badalamann napisał(a):

@galakty Nie bardzo wiem o czym konkretnie piszesz. Kto i co miałby kazać Trzaskowskiemu, gdy będzie Prezydentem?

Pozwolę sobie odpowiedzieć. Trzaskowski w prawyborach ciągle podkreśla, że jego polityka będzie przewidywalna. Ja się z nim zgadzam, zrobi zawsze to co mu Tusk powie :)

Opublikowano

@Klakier1984 Może nie do końca, bo jednak Trzaskowski jest liberalniejszy od Tuska.

Ale tak to maja realizować program KO, więc w ogromnej większości tematów będą zmierzać do tego samego.

Natomiast to dziwny zarzut, bo kontrkandydatem wewnątrzpartyjnym Trzaskowskiego jest Sikorski, który jest człowiekiem z lojalnej ekipy Tuska, przez niego popieranym.

Opublikowano

Takie gadanie że Trump to nie będzie gadał z tym czy z tamtym, albo będzie promował tego czy tamtego zapominając w całym tym "sporze" lewo vs prawo o tym, że są jeszcze ludzie zdolni do dialogu i porozumienia niezależnie od strony. Czy Trump i ktoś kto obejmie u nas urząd prezydenta będą do tego zdolni to się okaże po wyborach.

Opublikowano

W tematyce prezydenckiej ludzie zapominają też, albo zwyczajnie nie wiedzą, że w USA Prezydent ma bardzo dużą władzę. Przynajmniej w kwestiach polityki międzynarodowej i obronności.

W Polsce nie.

Kolejna sprawa którą wielu stara się wyprzeć to zapowiedzi dotyczące polityki gospodarczej Trumpa i jego otoczenia. Z dużym prawdopodobieństwem UE czeka starcie gospodarcze, być może wojna celna na całego, z USA.

Opublikowano
9 minut temu, LeBomB napisał(a):

Takie gadanie że Trump to nie będzie gadał z tym czy z tamtym, albo będzie promował tego czy tamtego zapominając w całym tym "sporze" lewo vs prawo o tym, że są jeszcze ludzie zdolni do dialogu i porozumienia niezależnie od strony. Czy Trump i ktoś kto obejmie u nas urząd prezydenta będą do tego zdolni to się okaże po wyborach.

Pisałem o tym parę postów wcześnie. U nas kto by wyborów nie wygrał na pewno się Trumpem dogada czy tego będzie chciał czy nie ;)

Opublikowano
8 godzin temu, Digger napisał(a):

Pisowce nie pomagali od początku i choć wiedzieli od wielu tygodni o wojnie nie zrobili żadnych przygotowań bo Ukraina miała szybko przegrać, wywiad z ruskim ambasadorem w szmatławcu Karnowskich pokazuje, że wszystko było z ruskimi ustalone. Polecam obejrzeć ten film który wrzuciłem.

Do potwierdzonych spotkań Kaczyńskiego i Macierewicza z ruskimi szpiegami się nie odniesiesz? Czemu?

Filmik zobaczę, gdy będę mieć trochę czasu.

O jakich spotkaniach kaczki Antosia teraz konkretnie mówisz, bo musiałem coś przegapić?

2 godziny temu, Klakier1984 napisał(a):

Podpowiedź dla Donalda jak skutecznie walczyć i inflacją, prosto z Argentyny ;)

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/cud-w-argentynie-inflacja-opanowana-w-niecaly-rok-co-zrobil-prezydent-milei/695hee6

Co nowa ekipa zrobiła ( poza baciowym oczywiście ;) )żeby te długi spłaci?? 

JP Morgan przewiduje wzrost na 8.5%. Pytanie tylko jakim kosztem? Bezrobocie wzrosło i poziom ubóstwa. Nie mniej jednak chyba tylko terapia szokowa była możliwa w sytuacji Argentyny.

1 godzinę temu, Badalamann napisał(a):

@galakty Jeśli piszesz o Trzaskowskim, to dlatego, że to przyszły Prezydent Polski. Już po rozmowach z przedstawicielami przyszłego Prezydenta USA.

Czyli dokładnie to co robił PiS 4 lata temu, a potem nawet nie chcieli pogratulować Bidenowi. Amatorka nie polityka.

Godzinę temu, galakty napisał(a):

Tylko kogo mają pompować? Tarczyńskiego? Jakoś innych nie widzę jako opcja. 

Wg mnie wybiorą Magierowskiego, byłego ambasadora Polski w USA.

Opublikowano
4 minuty temu, galakty napisał(a):

O panie, tego to nikt kojarzyć nie będzie z elektoratu PiS. 

Jeśli wybiorą kogokolwiek z partii typu Tarczyński, czy Czarnek Dzbanek to na pewno przegrają. Nie wyobrażam sobie fanatyka i lizusa na funkcji prezydenta. Wystarczy, że był Duda, którego szczerze nie cierpię.

Opublikowano

Najpoważniejszym kandydatem na kandydata PiSu jest Czarnek, w grze jest tez Błaszczak i ponoć Morawiecki.

Przy czym oni mają świadomość że nie wygrają. Będzie to więc kampania promocyjna tego polityka, może jako przyszłego lidera PiSu. Zobaczymy.

Póki co pisowców nawet nie ma w grze.

Wygląda że Prezes się bardzo zestarzał i osłabł, bo kiedyś był lepszym graczem.

Opublikowano
2 godziny temu, Camis napisał(a):

A jeszcze się okaże że Trump ich olał i wybrał Trzaskowskiego. 

Może być. Szczególnie, że Niemcy słabe jak nigdy a Trump nie lubi Niemiec. Potrzeba nowego lokalnego europejskiego lidera obronności. Trump mógłby postawić na Trzaskowskiego tylko wtedy jak widziałby w nim drugiego "długopisa", tym razem długopisa Tuska. A czemu stawianie na Tuska? Bo ten ma jakąkolwiek możliwość oddziaływania na Von der Leyen. No cóż, Sowa 2.0 ma dużą moc sprawczą :) :) :) A jak masz haki to można łatwo pionki na szachownicy przesuwać.

• Confused 1
Opublikowano

Jak myślicie, jest jakaś kobieta w jakiejkolwiek partii która miałby szansę wygrać z męskim konkurentem? Np: PO wystawią kobietę, PIS mężczyznę, albo na odwrót PIS kobietę a PO mężczyznę (oczywiście mężczyzna w PO to Trzaskowski albo Sikorski, a u PISowców nie wiem kto tam jest na topie w sondażach partyjnych, chyba Czarnek)

Wg mnie Pełczyńska z PL2050 miałby większe szanse niż Hołownia (pewnie na 99% by przegrała i została wyautowana w pierwszej turze ale jakby dobrze poprowadzić jej kampanię to wg mnie uzyskała by lepszy wynik niż Hołownia z którego w pierwszej turze zostanie marmolada [wg mnie])