Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, ryba napisał(a):

To byl casting na to kto bardziej podobny do Dudulu, zeby zmylic wyborcow ze to 3 kadencja?

Nawrocki to właśnie będzie Duda 2.0. Kwestia tego czy lud ponownie się nabierze na kogoś niby niezależnego, który mówi, że będzie Prezydentem wszystkich Polek i Polaków, a tak naprawdę mentalnie jest w PiS-ie xD.

4 minuty temu, ghostdog napisał(a):

Pewnie PiS będzie chciał sprzedać Nawrockiego jako turbo patriotę, co chodzi w każdą niedzielę do kościoła.

Ale doszła od wiewiórek taka wieść, że Nawrocki jednak nie jest taki czysty, jak mogło to wielu się to wydawać i to stanowi dla niego obciążenie. Uwikłany jest z tzw. Wielkim Bu :E.

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Michaelred napisał(a):

3D emeryci:19%, renciści:2%, Uczniowie i studenci:8%, Zajmujący się domem i inni:4% Razem: 33% osób, które są poza rynkiem pracy

Konfa: emeryci:6%, renciści:0%, Uczniowie i studenci:11%, Zajmujący się domem i inni:3% Razem: 20% osób, które są poza rynkiem pracy

Przypominam, że teza była taka, że 3% bezrobotnych w Konfie vs 1% w TD to wynik tego, że studenci i uczniowie są przed pierwszą pracą. 

To się nie spina. Jest to założenie, które nie ma racjonalnego uzasadnienia - jak pisałem to mogłoby dotyczyć tylko pewnego procenta ludzi, ale nie mogłoby sprawić, że będzie ich procentowo więcej o tyle. 

Gdyby nawiązywać do Twojej tezy czyli tego o sięganiu po cudze pieniądze to musisz odliczyć emerytów (i być może rencistów) - bo oni swoje już wypracowali i nie sięgają po cudze pieniądze. 
Bezrobotni mają zawsze świadczenia - co najmniej ubezpieczenie zdrowotne. 
Twoja tez też się nie spina przy zaprezentowanych liczbach. Nie możesz traktować emerytów z wieloletnim stażem tak samo jak swoich bezrobotnych kolegów z Konfy :)

@Camis
Co to za trolla z X cytujesz? Przecież ona ledwie po angielsku pisze :E

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
28 minut temu, ryba napisał(a):

To byl casting na to kto bardziej podobny do Dudulu, zeby zmylic wyborcow ze to 3 kadencja?

niech jeszcze zmieni nazwisko na duda , wtedy wiecej ludzi sie nabierze :E

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Co to za trolla z X cytujesz? Przecież ona ledwie po angielsku pisze :E

Dla pokazania jakie głupoty wypisuje do Muska, ale tam ją w komentarzach wyjaśnili.

GWcw-lBXIAIO4De.jpg:large

Edytowane przez Camis
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Przypominam, że teza była taka, że 3% bezrobotnych w Konfie vs 1% w TD to wynik tego, że studenci i uczniowie są przed pierwszą pracą. 

Twoja teza byla taka, ze najwiecej bezrobotnych jest w Konfie co zostalo wyjansione. Ja pisalem pozniej o szukajacych pracy w ogole a nie tylko tej 1 i do tego odnosza sie te liczby. I to by sie zgadzalo. Wiecej osob z mozliwoscia podjecia pracy to tez wiecej bezrobotnych.

8 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Bezrobotni mają zawsze świadczenia - co najmniej ubezpieczenie zdrowotne. 

bzdura. Mozna byc bezrobotnym bez żadnego świadczenia czy nawet ubezpieczenia zdrowotnego z czasowym banem w urzędzie. 

Już się zaczyna wykręcanie. Jak miło :) Ty tu próbujesz ukręcić fikołka, że ci co kiedyś wypracowali emeryture, rente nie mogą być traktowani jako bezrobotni. Zdecydowanie mogą i są. Do tego są to grupy mocno roszczeniowe dej dej dej

Edytowane przez Michaelred
Opublikowano
2 minuty temu, Michaelred napisał(a):

Nie ja pisalem pozniej o szukajacych pracy w ogole a nie tylko tej 1 i do tego odnosza sie te liczby. I to by sie zgadzalo. Wiecej osob z mozliwoscia podjecia pracy to tez wiecej bezrobotnych.

Wciąłeś się w dyskusję między mnie a Pentiuma dotyczącą tych liczb, więc do tego nawiązuje.

2 minuty temu, Michaelred napisał(a):

bzdura. Mozna byc bezrobotnym bez żadnego świadczenia czy nawet ubezpieczenia zdrowotnego z czasowym banem w urzędzie. 

To trzeba już chyba być wybitnym i wiecznym bezrobotnym (nie stawiać się na spotkania i odmawiać podjęcia pracy), który nie chce iść do pracy, ale to nie potwierdza waszej tezy, a jedynie wzmacnia moją. 

No chyba, że są inne sytuacje - ale ja ich nie znam. Powiedz proszę - jakie to są sytuacje? Nie rozkminiałem nigdy tego tematu bardziej szczegółowo, bo nigdy takiego statusu nie miałem. 

Cytat

Już się zaczyna wykręcanie. Jak miło 

Daruj sobie - nie ma żadnego wykręcania. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

To trzeba już chyba być wybitnym i wiecznym bezrobotnym (nie stawiać się na spotkania i odmawiać podjęcia pracy), który nie chce iść do pracy, ale to nie potwierdza waszej tezy, a jedynie wzmacnia moją. 

Twoje opinia na ten temat nie zmienia faktu, ze napisałeś głupoty. Poza tym nie każdy bezrobotny się przecież idzie zarejestrować a wątpię, że w tej ankiecie sprawdzali czy ktoś ma papier z urzędy pracy. Bezrobotny czyli nigdzie teraz nie pracuje.

Wciąłeś się w dyskusję między mnie a Pentiuma dotyczącą tych liczb, więc do tego nawiązuje.

No fakt. 

ale to nie potwierdza waszej tezy, a jedynie wzmacnia moją. 

Ahaa bo w przypadku innych parti jak bezrobotny to tylko przez super rzadkie zrządzenie losowe. Jak w Konfie bezrobotny to leń i nierób, a jak z 3D to pewnie CEO zrobił sobie chwilowe wolne. Powtórzę się, ale jesteś niesamowicie tendencyjny. 

Opublikowano
15 minut temu, Camis napisał(a):

Kandydat na prezydenta:

Gc6o-FOXYAAiUbw?format=jpg&name=small

GWcw-lBXIAIO4De.jpg:large

Tym i pewnie jeszcze kompromitującymi materiałami, które za jakiś czas się pojawią będzie można walić PiS-iorom w ich bęben, tak jak oni non stop to robią z Tuskiem i pozostałymi z KO.

9 minut temu, Kris194 napisał(a):

Gdyby Nawrocki został prezydentem to by pewnie dopiero były orgie w pałacu, "ordo jurnis" to przy tym małe piwo :E

Nawrocki ma potencjał na zostanie takim samym pajacem z pałacu co obecny pajac z pałacu od prawie 10 lat, czyli Duda.

Opublikowano
15 minut temu, Michaelred napisał(a):

Twoje opinia na ten temat nie zmienia faktu, ze napisałeś głupoty. Poza tym nie każdy bezrobotny się przecież idzie zarejestrować a wątpię, że w tej ankiecie sprawdzali czy ktoś ma papier z urzędy pracy. Bezrobotny czyli nigdzie teraz nie pracuje.

To jakie inne sytuacje mogą zdecydować o braku ubezpieczenia zdrowotnego? Pytałem wyżej, ale nie raczyłeś odpowiedzieć.

No wybacz, że założyłem, że wśród Konfederatów nie ma zatwardziałych bezrobotnych, którzy tracą nawet ubezpieczenie zdrowotne. To faktycznie była głupota z mojej strony :-)

15 minut temu, Michaelred napisał(a):

Ahaa bo w przypadku innych parti jak bezrobotny to tylko przez super rzadkie zrządzenie losowe. Jak w Konfie bezrobotny to leń i nierób, a jak z 3D to pewnie CEO zrobił sobie chwilowe wolne. Powtórzę się, ale jesteś niesamowicie tendencyjny. 

Napisałem tak? 

Nie. To czemu wkładasz mi te twierdzenia w usta?
To Ty twierdziłeś, że wśród lewicy to lenie i na socjalu lecą, a tu klops - więcej bezrobotnych w Konfie.  Nie dziw się, że wyśmiewam takie twierdzenie, skoro empiryczne dane mówią coś zgoła odmiennego (wyższy odsetek bezrobotnych i nieznających pracy w Konfie niż w innych partiach).

Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

To Ty twierdziłeś, że wśród lewicy to lenie i na socjalu lecą, a tu klops - więcej bezrobotnych w Konfie.  Nie dziw się, że wyśmiewam takie twierdzenie, skoro empiryczne dane mówią coś zgoła odmiennego (wyższy odsetek bezrobotnych i nieznających pracy w Konfie niż w innych partiach).

Zostało ci to wyjaśnione dlaczego tak jest. Jak dalej nie rozumiesz to trudno.

Opublikowano (edytowane)

Nie, nie zostało.

Uwzględniałeś w swoich wyliczeniach emerytów, a to nie są osoby, które nie znają pracy (jak np. uczniowie) lub, którzy żerują no socjalu (jak np. zatwardziali bezrobotni z wyjątkiem tych łamag, co to nawet na spotkania nie przychodzą). Dwukrotnie Ci to zgłosiłem, ale zignorowałeś to (zapewne dlatego, że nie możesz przyznać się do błędu).

Wyliczenia są więc błędne, a skoro założenia oparłeś o wyliczenia to i konkluzja z nich jest błędna. 

W ogóle zrównywanie emerytów z nierobami jest bardzo pogardliwe, niesprawiedliwe i... chrakterystyczne dla Konfederatów. Cóż - oni Polskę odbudowali swoją pracą, a są pogardzania przez uczniaków co dopiero weszli na rynek pracy, albo jeszcze nie... 

Znamienne :)

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

W ogóle zrównywanie emerytów z nierobami jest bardzo pogardliwe, niesprawiedliwe i..

No pewnie, przecież nigdy nie wiadomo i któryś z nich mógł być kiedyś np stoczniowcem:lol2:

Opublikowano

A jesteś w stanie odnieść się do clou tego co napisałem, zamiast znowu wyjeżdzać ze swoją urojoną stocznią?

Jeśli sądzisz, że to jest "oranie" mnie to grubo się mylisz. Czytający będą Cię mieli za dzieciaka, który nie mógł odpowiedzieć na argument i gra tą samą płytę o stoczni, którą grał od początku. I to pomimo tego, że ja o stoczni nic nie pisałem :-)

Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Czy dobrze pamiętam, że na PCL mocno się kłóciliśmy i atakowaliśmy, czy Cię mylę z kimś innym?

Nie wiem, nie przypominam sobie takich sytuacji, a głównie pewnie zależy pewnie na jaki temat :D wiesz, nie ma tak, że ludzie o podobnych poglądach będą zgodni ze wszystkim, ważne żeby umieć wymienić się poglądami. Ja wiem, że na PCL wiele lat temu wdawałem się w różne pyskówki, ostre wymiany zdań i w ogóle, ale obecnie wolę albo nic nie pisać, albo to o czym piszę podeprzeć dobrym źródłem, no chyba że wpis dotyczy tylko moich poglądów i zdania ;) Natomiast to co pisałem o wspominanych projektach, to się pofatygowałem i zajrzałem na ich stronę i przeczytałem te, które były dostępne, bo część można pobrać tylko po podaniu imienia i maila oraz wyrażając zgodę na przetwarzanie tych danych, więc tych nie sprawdziłem. 

1 godzinę temu, Michaelred napisał(a):

Każda organizacja ma do tego prawo i do tego dąży.

Skoro tak, to rozumiem, że nie masz również pretensji do organizacji lewicowych, liberalnych i wielu innych, które robią to samo, ale w zakresie swoich poglądów? 

Godzinę temu, Pentium D napisał(a):

Może to być dla Ciebie szok, ale są ujęci jako bezrobotni.

Pod warunkiem że są zarejestrowani jako bezrobotni w UP. Jeżeli nie są, są albo poza systemem lub uczą się dalej więc są zarejestrowani jako uczniowie/studenci lub osoby poszukujące pracy jeżeli zarejestrują się w urzędzie, ale z różnych względów nie posiadają prawa do zasiłku (patrz niżej)

Tutaj też odpowiedź na:

20 minut temu, Michaelred napisał(a):

Mozna byc bezrobotnym bez żadnego świadczenia czy nawet ubezpieczenia zdrowotnego z czasowym banem w urzędzie. 

To jest bardziej skomplikowane. By nazywać się bezrobotnym w świetle prawa, musisz nabyć prawo do statusu osoby bezrobotnej, czyli zarejestrować się w Urzędzie Pracy. Wtedy dostajesz zasiłek i ubezpieczenie zdrowotne. Po jakimś czasie zasiłek może minąć (jeżeli np. nie możesz długo znaleźć pracy), ale dalej masz ubezpieczenie zdrowotne. Natomiast w sytuacji o której piszesz, nie ma się statusu bezrobotnego, a można mieć co najwyżej status osoby poszukującej pracy. Wtedy nie masz zasiłku, nie masz ubezpieczenia, ale masz prawo skorzystać z pośrednictwa pracy w UP i poradnictwa zawodowego. Osoby poszukujące pracy mogą się zarejestrować w kilku urzędach pracy.

Utrata statusu osoby bezrobotnej lub poszukującej pracy sprawia, że człowiek znajduje się poza systemem i nie jest liczony w wielu statystykach. W tym w statystykach bezrobocia.

• Like 1
Opublikowano

Tak tylko zwrócę uwagę, że pisaliśmy o samodeklaracji w trakcie ankiet - nie ma tu więc statystyk dot. bezrobocia.

ALe ogólnie zgadzam się - jak ktoś mówi, że jest bezrobotny to na ogół będzie miał na myśli to, że ma taki status w świetle prawa i jest zarejestrowany w PUP.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, LeBomB napisał(a):

Skoro tak, to rozumiem, że nie masz również pretensji do organizacji lewicowych, liberalnych i wielu innych, które robią to samo, ale w zakresie swoich poglądów? 

Mogę się co najwyżej wkurzać.

5 minut temu, LeBomB napisał(a):

To jest bardziej skomplikowane. By nazywać się bezrobotnym w świetle prawa, musisz nabyć prawo do statusu osoby bezrobotnej, czyli zarejestrować się w Urzędzie Pracy. Wtedy dostajesz zasiłek i ubezpieczenie zdrowotne. Po jakimś czasie zasiłek może minąć (jeżeli np. nie możesz długo znaleźć pracy), ale dalej masz ubezpieczenie zdrowotne. Natomiast w sytuacji o której piszesz, nie ma się statusu bezrobotnego, a można mieć co najwyżej status osoby poszukującej pracy. Wtedy nie masz zasiłku, nie masz ubezpieczenia, ale masz prawo skorzystać z pośrednictwa pracy w UP i poradnictwa zawodowego. Osoby poszukujące pracy mogą się zarejestrować w kilku urzędach pracy.

Utrata statusu osoby bezrobotnej lub poszukującej pracy sprawia, że człowiek znajduje się poza systemem i nie jest liczony w wielu statystykach. W tym w statystykach bezrobocia.

Ale rozmawiamy tutaj w kwestii tych badań, które były przeprowadzone za pomocą ankiet. Chyba nikt tu nie zakładał, że osoba bezrobotna pokazywała świstek z UP? Większość osób bez pracy w takiej ankiecie zaznaczy, że jest bezrobotna. To czy ktoś jest zarejestrowany czy nie to już inna kwestia. I nie uwierzę, że ktoś w tym badaniu tego oczekiwał. 

Cytat

Na podstawie deklaracji ankietowanych postanowiliśmy sprawdzić, do jakich wyborców trafiają
dominujące na polskiej scenie politycznej ugrupowania. Skupimy się na cechach determinujących
skład elektoratów Prawa i Sprawiedliwości, Koalicji Obywatelskiej, Konfederacji Wolność
i Niepodległość, Lewicy oraz Trzeciej Drogi.

Opublikowano
1 godzinę temu, Michaelred napisał(a):

Zostało ci to wyjaśnione dlaczego tak jest. Jak dalej nie rozumiesz to trudno.

Ale w którym miejscu? Bo żadnych danych nie podałeś. Jedynie jakaś dziecinna projekcja kompletnie niczym nie poparta.

• Haha 1
Opublikowano

Hmm... Szymuś "pije" do sytuacji z Tupolewem i Marszałkiem Komorowskim?

Czyli tak... Szymuś startuje w wyborach, wylatuje w pierwszej turze, po czym w drugiej turze wygrywa PISIor ale z takiego czy innego powodu nie może/nie będzie zaprzysiężony i wtedy Szymuś hop siup zostaje Prezydentem Polski bo jest Marszałkiem Sejmu?

Tak Szymusiu tak.... :hahaha: