Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pazerność pośredników powoduje wzrost cen masła oprócz zwiększenia cen mleka.

A co ma to powodować?

A co powoduje, że ktoś wystawia mieszkanie za 550 000, a jak się miesiąc nie sprzeda to ponawia ofertę na 600 000? Jakieś czynniki makroekonomiczne, Tusk, czy zwykła pazerność?

W zeszłym roku też drożało masło przed Świętami... Krowy oczekują prezentów i nie chcą dawać mleka... Takie Strajki kosztują :)

Edytowane przez Szambo
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kris194 napisał(a):

A po co ty chcesz wojsko angażować? Obywatele chętnie przejadą nawet całą polskę tylko po to żeby debila wynieść z pałacu.

Wątpię, żeby zwykli ludzie to zrobili. Tak prześledziłem jak wyglądały zamachy stanu w współczesnych czasach i w sporej większości wyglądało to tak, że to wojsko pod dowództwem jakiegoś buntownika obalało władze. Mówiąc krócej, ten kto rządził (nie koniecznie musi to być Prezydent, zależy to jak w danym kraju władza została ustanowiona) stracił poparcie wojska i gdy pojawiła się możliwość obalenia władzy, to zrobili w najbardziej dogodnym momencie skuteczny pucz.

Godzinę temu, Camis napisał(a):

Ale tylko w czasie wojny, w czasie pokoju to MON czyli Kosiniak-Kamysz jest zwierzchnikiem.

I rezydent może być wyprowadzony z pałacu.

To jeszcze lepiej :E. Ale z drugiej strony Kosiniak to jednak PSL, to PiS ma cały czas umizgi w stronę PSL-u, więc można się zastanowić, czy Kosiniak pozwoliłby na to, żeby Dudę wynieść z pałacu po 6 sierpnia.

Edytowane przez Spl97
Opublikowano
37 minut temu, Fatality napisał(a):

Przeraża mnie to. Mam wrażenie, jakbyśmy żyli w alternatywnej rzeczywistości i mieli internet w PRL. Wtedy takie newsy również były by na porządku dzienny. Ale mamy 2024 i to efekt władzy przez ostatnie kilkanaście lat.

:rotfl2:

Na tym polega interwencja w rynek. Każdy cywilizowany kraj robi takie interwencje.

Wiesz, że Korwin kłamał, nie?

37 minut temu, Fatality napisał(a):

Zróbmy przetarg na krajowe rezerwy mięsa, chleba, mąki, octu, oleju i sprzedawajmy na kratki. Gdzie wady? Będzie taniej przecież

A ty zdajesz sobie sprawę, że RARS jest w posiadaniu tych 1000 ton masła i chce je sprzedać po to, aby zwiększyć podaż i tym samym obniżyć cenę dla konsumenta końcowego.?

Po to mamy rząd - żeby dbał o interes zwykłego człowieka. Nie w imię pustej idei ("wolnego rynku"), ale po to żeby wykorzystując mechanizm wolnego rynku (regulacji podaży i popytu) podjął interwencję w celu uchronienia konsumenta od negatywnych konsekwencji.

Co złego w tym widzisz?

37 minut temu, Camis napisał(a):

WINA TUSKA!!11

Szkoda, że nie dodali odpowiedzi "bodnarowcy" :E 

• Upvote 1
Opublikowano

Rząd reaguje bo trwa kampania wyborcza i pis użył wzrostu cen masła jako argumentu wyborczego przeciwko KO i Tym samym Trzaskowskiemu.

A idą święta, jak ktoś więcej piecze to ceny masła odczuwa. Choć markety typu biedra i lidl robią promocje i można poniżej 5 zł za kostkę kupić.

• Upvote 2
Opublikowano
6 minut temu, Badalamann napisał(a):

Rząd reaguje bo trwa kampania wyborcza i pis użył wzrostu cen masła jako argumentu wyborczego przeciwko KO i Tym samym Trzaskowskiemu.

A idą święta, jak ktoś więcej piecze to ceny masła odczuwa. Choć markety typu biedra i lidl robią promocje i można poniżej 5 zł za kostkę kupić.

To nie są żadne promocje.

Oni i tak zajebiście zarabiają na tym maśle jak jest nawet w promocji.

Opublikowano
2 minuty temu, Szambo napisał(a):

To nie są żadne promocje.

Oni i tak zajebiście zarabiają na tym maśle jak jest nawet w promocji.

Myślę że są. Rosną ceny od producentów to i w hurcie dla marketów. Aż takich marż jak bez promo to na spożywce nie ma.

Opublikowano

Widać, że są też skrajnie niebezpieczne odchyły lewicowe. K. pojeb. weganie zagłodzili dziecko. 3,5 letnie dziecko zawsze karmione winogronami i mlekiem. Mam nadzieję, że prokuratura znajdzie coś mocniejszego niż tylko narażenie na utratę zdrowia i życia. Niech zrobią usiłowanie zabójstwa lub zabójstwo i dożywocie dla obojga wegan.

• Confused 1
Opublikowano
40 minut temu, Badalamann napisał(a):

Myślę że są. Rosną ceny od producentów to i w hurcie dla marketów. Aż takich marż jak bez promo to na spożywce nie ma.

Eksperci się już zdążyli wypowiedzieć, że gdybyśmy funkcjonowali na zamkniętym rynku, z zakazem eksportu to może by to coś dało, a tak zwykły PR i tyle. Cena od tego nie spadnie.

Opublikowano
Cytat

Donald Tusk działa niezgodnie z prawem? Ostre słowa eksperta

Rząd Donalda Tuska od wielu miesięcy ignoruje wszystkie decyzje Trybunału Konstytucyjnego. Niedawno Komisja Wenecka stwierdziła jednak, że wszystkie wyroki TK powinny zostać natychmiast opublikowane. — Działanie premiera Donalda Tuska, który odmawia publikacji wyroków Trybunału Konstytucyjnego, jest niekonstytucyjne i nielegalne. To kompromitacja na skalę międzynarodową — ocenia w rozmowie z Onetem prof. UW dr hab. Paweł Borecki z Zakładu Prawa Wyznaniowego Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/donald-tusk-dziala-niezgodnie-z-prawem-niepublikowanie-wyrokow-jest-nielegalne/rcj5936

Opublikowano
Godzinę temu, hubio napisał(a):

Widać, że są też skrajnie niebezpieczne odchyły lewicowe. K. pojeb. weganie zagłodzili dziecko. 3,5 letnie dziecko zawsze karmione winogronami i mlekiem. Mam nadzieję, że prokuratura znajdzie coś mocniejszego niż tylko narażenie na utratę zdrowia i życia. Niech zrobią usiłowanie zabójstwa lub zabójstwo i dożywocie dla obojga wegan.

Ale co ma niby bycie weganem do lewicy, lol? Ja jestem prawakiem, bo jem mięso? xD

Coś cię nieźle odkleja ostatnio, misiu kolorowy.

• Upvote 1
Opublikowano

@blabla123 O tym pisałem wyżej.

@Klakier1984 też tak myślę. Choć może jakieś chwilowe obniżki będą. A o to chodzi by zbić cenę przed świętami. Plus właśnie sama interwencja państwa się dobrze sprzeda medialnie, w czasie kampanii to ważne.

@hubio Jeśli prokuratura wyszłaby z takimi zarzutami jak sugerujesz to zostaliby całkowicie uniewinnieni.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Na tym polega interwencja w rynek. Każdy cywilizowany kraj robi takie interwencje.

Interwencja w rynek bo masło zdrożało o 20%? Mąka zdrożeje o 30% to też będzie cena maksymalna? :E Uwielbiam ludzi którzy wiedzę ekonomiczną czerpią z szkoły średniej albo internetu. 

A jeszcze przed wyborami jakie było ujadanie jak pis tankowało orleny paliwem z rezerw wojskowych aby było tanie. Tak samo patologiczna sytuacja - tylko tam to jeszcze ludzie z tego skorzystali a z tym masłem to kabaret

14 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Ale co ma niby bycie weganem do lewicy, lol? Ja jestem prawakiem, bo jem mięso? xD

Coś cię nieźle odkleja ostatnio, misiu kolorowy.

Wszystko co propaguje weganizm to postulaty lewicowe. Może o to chodzi

2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Po to mamy rząd - żeby dbał o interes zwykłego człowieka. Nie w imię pustej idei ("wolnego rynku"), ale po to żeby wykorzystując mechanizm wolnego rynku (regulacji podaży i popytu) podjął interwencję w celu uchronienia konsumenta od negatywnych konsekwencji.

Co złego w tym widzisz?

To że skumulowana inflacja z ostatnich 4 lat to ponad 50% to git, a to że cena masła wzrosła w ciągu kilku tygodni 20% to negatywne konsekwencje, ciekawe ile grubasów strzeli samobója bo kupi 1 kostke mniej miesięcznie, to jest komiczne po prostu :E Ja się z tego śmieje tylko po pokazuje głupote i propagande na poziomie pisiorów. Tanie masło = głosuj na Czaskowskiego bo tak obiecał

Edytowane przez Fatality
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, hubio napisał(a):

U mnie w miescie jest ciekawa parka - typ jezdzi lambo, typiara Brabusem :D koledzy dzieci dziela sie jedzeniem w szkole, bo glodne :E Jebnieci weganie. Matka jest na tyle genialna, ze potrafi isc jako jedyny rodzic z dzieckiem na przyjecie urodzinowe i pilnuje by dzieciak nie jadl ciasta :D

Opublikowano
2 godziny temu, Szambo napisał(a):

Pazerność pośredników powoduje wzrost cen masła oprócz zwiększenia cen mleka.

Akurat mleko to cyklicznie jest w promo i można je kupować kartonami. Ceny non stop od 1,99 do 2,49. Dino, Lidl, Biedra co chwilę robią promo na mleko. 

Masło faktycznie od jakiegoś czasu drożeje, ale doprawdy śmieszne jest to obecne zamieszanie z tym tematem.

Już z dobre 3-4 miesiące temu wracając do chaty z pracy i słuchając wiadomości to ten temat się przewijał w radio kilkakrotnie. Wszędzie podawali powody tego stanu rzeczy i wskazywali, że będzie jeszcze drożej.

Moja żona robi torty na imprezy okolicznościowe i masła u nas idzie bardzo dużo, a więc wzrosty dobrze odczuwam. 

Pewnie w jakimś słabym miesiącu będzie to kilkanaście sztuk no i ceny szybują nie od dziś.

Dziwi mnie to zamieszanie w tym temacie, natomiast interwencja państwa brzmi trochę jak w jakiejś "Republice" w Ameryce Południowej :E 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Fatality napisał(a):

Wszystko co propaguje weganizm to postulaty lewicowe. Może o to chodzi

Panie, ja te wegańskie brednie czytałem na forum KFD w czasach, gdzie te lewicowe postulaty nie były chyba nawet na Zachodzie popularne (nawet nie pamiętam, czy chociaż fejsbuk wtedy był %-)).

I nawet nie rozumiem logicznego powiązania między tymi rzeczami xD

No odkleiło chłopka.

Edytowane przez Kamiyanx