Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Camis napisał(a):

Dla * (powstrzymałem się :/) "inteligentnych inaczej" wyjaśnienie. 

Gosia z MotoPRawdy trudno podejrzewać o sympatię do rządu i Tuska:

Bierz widły idziemy na stacje przebijać opony. :E

Nie będzie wieśniak pluł nam w twarz ;)

Gosia? A to nie jest Paweł? :E

Przyjdzie czarnek i zrobi z wami porządek :E

Opublikowano
54 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Przede wszystkim - utrzymano w peaku ceny nieco niższe, aby potem długo utrzymywać wysoki poziom cen pomimo odpadku cen surowca. W ten sposób Orlen odrabiał straty i osiągnął najwyższe zyski bo trzymano ten układ długo. 

Ale trollom tego nie wyjaśnisz. Zbyt skomplikowane :) 

ile zakupił ropy na giełdzie orlen 28-29 lutego? że paliwo nagle podrożało o kilkadziesiąt groszy dzień później, łżesz jak twoi partyjni kumple idealnie wpasowujesz się w naleśnikowe towarzystwo 🤮

Opublikowano (edytowane)
Teraz, ptys napisał(a):

ile zakupił ropy na giełdzie orlen 28-29 lutego? że paliwo nagle podrożało o kilkadziesiąt groszy dzień później, łżesz jak twoi partyjni kumple idealnie wpasowujesz się w naleśnikowe towarzystwo 🤮

Udowodnij swoje wcześniejsze słowa albo przestań łżeć, łgarzu.

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
5 minut temu, ptys napisał(a):

Ludzie kupują po 5 tysięcy litrów oleju napędowego do traktorów i TiRow ...

Orlen se może kupować ile lezie to nic nie da, skoro zamówienia są po 15 tysięcy litrow.

Opublikowano
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Udowodnij swoje wcześniejsze słowa albo przestań łżeć, łgarzu.

polecenia wydawaj sobie w domciu :) tu jesteś w zasadzie nikim tylko internetowym pieniaczem a być może już za chwilę skończysz z wypiekami na hejto

7 minut temu, Auberon napisał(a):

Ludzie kupują po 5 tysięcy litrów oleju napędowego do traktorów i TiRow ...

Orlen se może kupować ile lezie to nic nie da, skoro zamówienia są po 15 tysięcy litrow.

co ma jedno do drugiego, wszelkie paliwa podrożały na stacjach mimo że jakiś wielkich kolejek ani ja (tankowałem w niedzielę)ani moi znajomi nie zauważyli, poza tym  jak któryś z rządowych kundli zauważył orlen ma zapasy paliwa na 3 miesiące to dlaczego, paliwo podrażało od razu a nie za 3 miesiące? tak wiem koniunktura, wolny rynek i inne .....

Opublikowano (edytowane)

Przekaz dla pisowskich debili.

Cytat

Kreml przekazał, że w trakcie rozmowy telefonicznej Trump ponownie wyraził zainteresowanie tym, by wojna w Ukrainie wkrótce się zakończyła. Putin z kolei miał zaprezentować kilka rozwiązań, które według niego miałyby przyspieszyć zakończenie wojny z Iranem.

Agencja Reutera informuje w tym samym czasie, że według trzech źródeł zaznajomionych z planami, jeszcze w poniedziałek możliwe jest ogłoszenie przez USA złagodzenia sankcji wobec Rosji.
"Działanie to ma na celu zwiększenie światowych dostaw ropy naftowej w obliczu poważnych zakłóceń spowodowanych przez rozwijający się konflikt [na Bliskim Wschodzie], ale może również skomplikować wysiłki USA zmierzające do pozbawienia Rosji dochodów na wojnę na Ukrainie" — czytamy.

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/donald-trump-zadzwonil-do-wladimira-putina-kilka-rozwiazan/e2c2k8p

SAME PRZYPADKI

DONALD TRUMP DONALD TRUMP

:dj:

Edytowane przez Camis
Opublikowano
9 godzin temu, Camis napisał(a):

Przekaz dla pisowskich debili.

No faktycznie, kultura wypowiedzi na "silniczkowym" poziomie na pełnej.

Ale ja nadal oczekuję na wyjaśnienie co miałeś na myśli pisząc to, chodzi mi o pierwszą część, bo drugiej zaprzecza już cytat powyżej.

13 godzin temu, Camis napisał(a):

Olejcie inteligentnych inaczej bo przyjdzie mod i wy dostaniecie bana bo wiadomo kogo kto broni :rotfl2:

Szambo i fejki mogą się lać ale ktoś napisze że PIS da (kasę %-)) i już afera.

Po pierwsze zarzut stronniczości, po drugie ci "inteligentni inaczej" to są wszyscy którzy mają odmienne poglądy, i kto jeszcze? Kto kogo broni? Czyli moderacja też składa się z "inteligentnych inaczej" którzy bronią "swoich"?

Więc oczekuję wyjaśnienia, z przykładami gdzie ta stronniczość i obrona "swojaków" wystąpiła, znajdź minimum trzy.

Oczywiście nie liczą się wypowiedzi na rynsztokowym poziomie, bo jak widać powyżej sam takie zamieszczasz, i jeżeli przechodzi "przekaz dla debili" w Twoim wykonaniu to oczekuję czegoś znacznie bardziej "po bandzie".

Jak nie znajdziesz to uznam że obraziłeś administrację forum bezpodstawnym oskarżeniem, myślę że za coś takiego 90 dni poza forum będzie w sam raz.

Więc do roboty, szukaj.

Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman widzę nam się zaciął na jednym zdaniu od kilku stron :boink: trzeba mu reset wcisnąć.

Ogólnie to wiadomo że popyt kształtuje podaż itd, każdy wie o co chodzi tylko że...

Po narodowym molochu jak Orlen spodziewałbym się poważniejszej strategii kształtowania rynku na którym ma monopol. Jak ktoś już wcześniej wspominał paliwa są poważnym czynnikiem inflacyjnym. Od dłuższego czasu było wiadomo co szykuje Trump, możne było się choć trochę przygotować i teraz mądrze zarządzać zapasami licząc na to że konflikt nie potrwa zbyt długo i ceny ropy trochę się unormują. Można by podnosić ceny stopniowo o kilka groszy i nie było by całej tej sraczki z tankowaniem na zapas tysięcy litrów. Zapasy wystarczyły by na dużo dłużej, wzrost cen na stacjach nie byłby tak gwałtowny, nikt nie musiałby straszyć inflacją.

Orlen zarobił by pewnie mniej niż teraz kosząc nas bezczelnie ale mielibyśmy spokój na rynku i brak ryzyka inflacyjnego, przynajmniej na tym etapie.

Edytowane przez ibizpl
Opublikowano
37 minut temu, ibizpl napisał(a):

licząc na to że konflikt nie potrwa zbyt długo i ceny ropy trochę się unormują.

A jakby konflikt nie potrwał krótko, zapasy zostałyby naruszone a przyszedł inny kryzys (lokalny) to co wtedy? Sytuacja geopolityczna jest różna, szczególnie teraz. Tego czego państwowe molochy zdecydowanie nie powinny robić to słuchać polityków by do zachowania słupków poparcia naruszać zapasy, które są na sytuacje kryzysowe. A sytuacji kryzysowej jeszcze żadnej nie było. Zapasy są po to aby leżały i czekały na chwilę aż poważnie coś walnie.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Camis napisał(a):

Przekaz dla pisowskich

Jaki elektorat, taki przekaz ( ͡° ͜ʖ ͡°) 

Godzinę temu, Mar_s napisał(a):

po drugie ci "inteligentni inaczej" to są wszyscy którzy mają odmienne poglądy

Tu nie chodzi o 'odmienne' poglądy, tylko o powielanie poglądów zbieżnych z kacapską linią orzecznictwa. 

Forumek sirius biznes XD 

Godzinę temu, Mar_s napisał(a):

Jak nie znajdziesz to uznam że obraziłeś administrację forum bezpodstawnym oskarżeniem, myślę że za coś takiego 90 dni poza forum będzie w sam raz.

:hahaha:

25 lat albo 50zł grzywny #pdk 

33 minuty temu, trepek napisał(a):

Zapasy są po to aby leżały i czekały na chwilę aż poważnie coś walnie.

Albo gdy wybory idą, a cena zbyt wysoka na stacjach (vide nasze rezerwy strategiczne za pisu) 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
12 godzin temu, Mar_s napisał(a):

Rozwiń proszę, kto tam kogo broni?

Szambo lejecie wszyscy po równo, ale zgodnie ze starą zasadą, swoje nie śmierdzi tak jak cudze.

To nie zasada tylko rzeczywistość. Smród własnej kupy jest na swój sposób wręcz atrakcyjny. Cudzej jest nie do zniesienia.

Opublikowano
W dniu 9.03.2026 o 10:06, Camis napisał(a):

Bo koalicja jak zwykle to miernoty %-)

Z jednej strony betonu i tak nie przekonają ale z drugiej mogą grzać takie tematy do oporu, być może chociaż część neutralną by przekonali albo aktualnie negatywną ale nie do końca kumatą co i jak :E 

No ale lepiej nic nie robić, pokazać się w kamerze z ziemniakami za 20zł czy tytką dla niechcianych migrantów i potem dziwić się czemu znów nie wyszło. Nie przyciągną takimi wysrywami nikogo, prawicowców i tak nie zgarną, lewicowców garstkę może ale odrzucą sporo z "centrum". I to było widać na prezydenckich, zachłysnęli się swoją "zajebistością".

Ja już wysiadłem z tego wagonika. Co z tego, że może komuś się tam chce, ma jakiś dobry pomysł jak obok jest 10 co to zniszczy swą głupotą. A finalnie i tak "ludzi" przekona taki Czarnek, bo swój chłop, a nie jakiś sztuczny twór ze stolicy.

Elo Polsko!

Opublikowano
42 minuty temu, trepek napisał(a):

A jakby konflikt nie potrwał krótko, zapasy zostałyby naruszone a przyszedł inny kryzys (lokalny) to co wtedy?

Podejrzewam że tzw. zapasy strategiczne surowca to w orlenie zupełnie odrębny temat w innych tabelkach i magazynach. Ja opisywałem aktualną sytuację gdzie wiadomo że to paliwo w dystrybutorach nie ma nic wspólnego z aktualną ceną baryłki a ceny jakie są każdy widzi. Przy aktualnej panice sytuacja z zapasami będzie wręcz odwrotna, ludzie wykupują paliwo na zapas ile się da zaburzając prognozy popytu, a można było tego uniknąć stosując prostą politykę "gotowania żaby", bo jak ceny rosną o kilka groszy co kilka dni to ludzie nie mają takiej sraczki i nie latają z kanistrami na stację.

Zwróć uwagę że cena ropy od wczorajszego peaku spadła już do 90 $ a przed Iranem oscylowała w okolicach 70 ( luty ) i 80 ( marzec ), więc cały ten cyrk który zrobił Orlen na lokalnym polskim rynku tylko pokazuje jak jesteśmy ładowani po chamsku w :dupa: przez państwowego molocha bo teraz na stacjach będą trzymać te wysokie ceny ile się da i tłumaczyć zapasami z czapy.

Opublikowano
10 minut temu, ibizpl napisał(a):

Przy aktualnej panice sytuacja z zapasami będzie wręcz odwrotna, ludzie wykupują paliwo na zapas ile się da zaburzając prognozy popytu, a można było tego uniknąć stosując prostą politykę "gotowania żaby", bo jak ceny rosną o kilka groszy co kilka dni to ludzie nie mają takiej sraczki i nie latają z kanistrami na stację.

Przecież większość tych wysokich cen to nie jest wyłącznie kwestia Orlenu, tylko głównie chytrości właścicieli stacji, którzy zwęszyli biznes i nabijają sobie marżę na panikarzach, tak, jak to było 4 lata temu przy agresji Rosji na Ukrainę.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, huudyy napisał(a):

Przecież większość tych wysokich cen to nie jest wyłącznie kwestia Orlenu, tylko głównie chytrości właścicieli stacji, którzy zwęszyli biznes i nabijają sobie marżę na panikarzach, tak, jak to było 4 lata temu przy agresji Rosji na Ukrainę.

No właśnie nie, chyba że masz na myśli Orlen jako właściciela największej sieci stacji w kraju.

W ciągu zaledwie 10 dni cena hurtowa wzrosła o ponad 800 zł na metrze sześciennym, co przekłada się na wzrost o ok. 80 groszy netto na litrze.

Zauważ że właściciele stacji nie maja gdzie magazynować zapasów, w przeciwieństwie do Orlenu, muszą kupować na bieżąco po cenach hurtowych.

Edytowane przez ibizpl
Opublikowano
18 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Daj spokój, tylko powiadomienia mi przychodzą jak mnie cytują :lol2: 

Można je wyłączyć, zaznaczasz wszystko w opcjach ignora i nie przychodzą. A przynajmniej nie pojawiają się tu na stronie, bo innych to nie używam, więc kij wie.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, ibizpl napisał(a):

W ciągu zaledwie 10 dni cena hurtowa wzrosła o ponad 800 zł na metrze sześciennym, co przekłada się na wzrost o ok. 80 groszy netto na litrze.

A cena na stacjach urosła z ~5,65 do chociażby 7,49 u mnie pod blokiem. To chyba trochę więcej jak 80 groszy? Co więcej cena tam wzrosła zanim jeszcze Orlen zaczął szybować ceny :E więc absolutnie nie zgodzę się, że to tylko zasługa Orlenu, bo zwyczajnie ludzka chciwość zadziałała połączona z owczym pędem.

Zresztą, bańka na ropie już pęka, bo po pojedyńczym wzroście chociażby Brenta na 114$ za baryłkę, już mamy cenę koło 90$, więc i tak powinno zlecieć do ~7,10-7,20, a znająć nasze życie to do 8 dobije.

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, huudyy napisał(a):

A cena na stacjach urosła z 5,65 do 7,49 u mnie pod blokiem. To chyba trochę więcej jak 80 groszy? Zresztą, bańka na ropie już pęka, bo po pojedyńczym wzroście chociażby Brenta na 114$ za baryłkę, już mamy cenę koło 90$.

Dolicz sobie vat i masz złotówę brutto mniej więcej. Pisałem wyżej że ropa leci w dół.

Ciekawą masz cenę pod blokiem, to stacja Orlenu? Jak mijałem lokalną stację dzisiaj to 6.49 ( PB95 ). Pewnie piszesz o dieslu, to nie wiem , nie patrzyłem jak dzisiaj.

Z dieslem jest gorzej: W ciągu ostatnich dwóch tygodni cena hurtowa diesla wzrosła o ponad 1 500 zł na $m^3$. To oznacza wzrost o ok. 1,55 zł netto na litrze.

Tankujemy w niedzielę: Promo na orlenie

Edytowane przez ibizpl
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, huudyy napisał(a):

A co za różnica kto nas nieuczciwie doi. 

To nie powinno być dzowolone. Od tego powinien być rząd, żeby przed takim czymś chronić w obszarach strategicznych jak ceny energii (wszelakiej).

Oczywiście nie na debilnych zasadach pod publiczkę jak teraz się to dzieje  w Rosji i nie bez patrzenia na to, że biznes paliwowy też chce zarobić. NIech zarabia. Chodzi mi o obronę przed NIEUCZCIWYM i nieuzasadnionym zyskiem.

Zamiast tego czy pisuaria czy KaOwcy, jeszcze sami podkręcają dojenie, bo Orlenik zarobi, to się z niego wydoi na dotacje "na siebie" i zaklei troszkę dziurę budżetową spowodowaną swoim własnym (i poprzedników) nieudolnym (nie)rządzeniem. Na pocieszenie powiem, że w Polsce wcale nie jest w tych kwestiach najgorzej. Tak "rządzący" rządzący po prostu powinni trafiać do więzień za zdradę gospodarczą, a niestety to jest norma. A normą jest bo politycy są bezkarni i coraz bezczelniejsi, choć 20 lat temu się wydawało, że osiągnęli już max i dalej się nie da.

Dało się. :(

Edytowane przez VRman
Opublikowano
Teraz, ibizpl napisał(a):

Dolicz sobie vat i masz złotówę brutto mniej więcej.

w dalszym ciągu masz rozjazd o dobre 40 groszy.

Teraz, ibizpl napisał(a):

Tankujemy w niedzielę: Promo na orlenie

BP miało taką promkę, Ultimate w cenie zwykłego diesla, 98 w cenie 95. Nie wiem czy jeszcze jest.

1 minutę temu, VRman napisał(a):

To nie powinno być dzowolone. Od tego powinien być rząd, żeby przed takim czymś chronić w obszarach strategicznych jak ceny energii (wszelakiej).

tylko jak? mamy mieć reglamentowane paliwo czy ceny ustawowe? :E