Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Camis napisał(a):

konforuskie złe bo nie będzie można kolportować fake newsów.

:hmm:

Jak konforusi wyją znaczy, że idziemy w dobrym kierunku.

8 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Co do reszty widzę, że się "nie interesowałeś", bo po prostu nie wpisuje Ci się w narrację i tyle. Piszesz o uległości obecnego rządu wobec innych, nie widząc nic dziwnego w sprzedaży Lotosu który sprzedano spółce, w której rząd Węgier jest największym udziałowcem, nie patrząc na to jaką to uległość wobec innego kraju ten rząd prezentuje. Nie patrząc również na to, że można było sprzedać za więcej. Nie patrząc też, że sprzedało się w sumie segment strategiczny, oddając tym samym jego część w ręce obcego rządu. A Ty będziesz pisał jeszcze o uległości obecnego rządu. Totalna hipokryzja.

Pisowskie głuptaki nie czytają nic innego niż własne ścieki złożone z uciekinierów z TVPiS. Tam takich informacji nie ma. Nie ma też nic o tym, że znowu przyszły przelewy z KPO. Taki głuptak na ten przykład powie Ci, że nawet nie wie co to jest KPO. Taka rozmowa.

Edytowane przez NotQuite
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, adashi napisał(a):

Co Ty za rzeczy wypisujesz? Płeć biologiczna jest determinowana tym jaki zestaw chromosomów konkretny osobnik posiada. I przez nic innego.

Chromosomy to też bardziej złożony temat, bo tam nie ma tylko jednej kombinacji X i Y. Między innymi dlatego masz też zniewieściałych facetów czy "babochłopów".

3 godziny temu, Klakier1984 napisał(a):

Sugerujesz, że w szkołach, bądź na jakichś uczelniach wyższych uczą, iż człowiek może się urodzić z płcią otwartą, zróżnicowaną, pomiędzy, między albo inną ??

Sugeruję, że pewna niewielka część populacji (przedział 0,5-1,5%) może nie mieć tak jasno określonej płci i jest to problem biologiczny, który wynika z niedoskonałości z naszego rozwoju ciąży (mózg i narządy płciowe rozwijają się niezależnie, głupie, ale tak jest). Jest to problem podobny jak do niedawna z homoseksualizmem, gdzie się ludzi wyśmiewa/prześladuje, zamiast po prostu pozwolić im być sobą. Oczywiście w młodszych rocznikach to mniejszy problem, bo są bardziej douczone/oswojone z tym, ale nadal to występuje. I mówię tu jedna klasycznie o trans, bo kwestia niebinarności jest raczej dla mało kogo zrozumiała, a nasz język w ogóle nie jest do tego przystosowany. Sam w sumie nie wiem, jak to można rozwiązać, choć to problem w jeszcze mniejszej skali.

Zresztą Polska w takich ludzkich tematach LGBT jest w głębokim lesie, bo korekta płci to powalenie skomplikowany temat, który jest bezsensownie utrudniony na wszelkie sposoby. Za czasów bycia RPO Bodnar próbował wykreślić kilka absurdów z tego procesu (np. pozywanie własnych rodziców, nawet nieżyjących), ale wtedy już Duda był prezydentem, więc wyszło jak zawsze – antyobywatelsko.

U nas w kwestii swobód mniejszości dalej jesteśmy – niestety  państwem bandyckim. Geje nawet nie mogą formalnie zawrzeć związku partnerskiego, co jest jakimś absurdem w tych czasach.

Chociaż z drugiej strony, tej ciemniejszej lewej strony, przyznam, że mamy też niezrozumiałe odchyły w drugą stronę. Np. kwestia praw kobiet w Polsce. Jeśli wyłączymy aborcję, to nie wiem, czy jest kraj europejski z bardziej przesadzonymi prawami kobiet niż Polska. Nie bez powodu nazywa się nas też "cuckoldstanem". Koronny przykład to nieszczęsny wiek emerytalny.

Edytowane przez Kamiyanx
  • Confused 1
Opublikowano
5 godzin temu, Bono_UG napisał(a):

Zakładam, że albo mieli jednak z tego kasę, albo mieli z tego zysk wizerunkowy, marketingowy. Nie zawsze opłacalność jest wyrażona w czystym zarobku.
A Żabki przypuszczam, że robią sensowne obroty w niedzielę.

Zakładasz i przypuszczasz. Ja wiem, że nie wszędzie się to opłacało, ale po prostu miały być czynne i koniec. Dlatego teraz przy zakazie handlu w niedzielę, nie notują strat. Wizerunkowy? Nie, przymus sieciowy, bo jak był handel w niedzielę, to nie ma że część sklepów danej sieci jest czynna, a część nie.

Niektóre żabki są w miejscach, w których faktycznie w niedzielę mają obrót, ale są też takie, które obrotu nie mają. W niektórych miastach widzę jak się pojawiają i znikają w różnych lokalizacjach. Zatem nie zawsze się to opłaca. Tylko żabkę zamykasz i lokal sprzedajesz, z taką Biedronką, Lidlem, Lewiatanem i innymi sieciami problem jest znacznie większy, bo sieci same budują lokale handlowe w których działają. Znacznie większa inwestycja. 

6 godzin temu, Bono_UG napisał(a):

A możesz przybliżyć okres kiedy sklepy były zamknięte w soboty?

Od 1972 roku zaczęto proces skracania tygodnia pracy do 5 dni, czyniąc soboty dniami wolnymi. W latach 80 były to już 3 soboty w miesiącu. Po 1989 roku tydzień pracy stał się 5-dniowy. Sklepów wielkopowierzchniowych, które mogłyby pracować w systemie zmianowym przez 6 dni w tygodniu, było niewiele, stąd większość małych lokalnych sklepów była czynna od poniedziałku do piątku, czasem były czynne również w soboty, ale do godziny 12-13. Taki stan trwał w zasadzie do czasu rozwinięcia się galerii handlowych czyli mniej więcej do końca lat 90.

Opublikowano
24 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

Chromosomy to też bardziej złożony temat, bo tam nie ma tylko jednej kombinacji X i Y. Między innymi dlatego masz też zniewieściałych facetów czy "babochłopów".

Sugeruję, że pewna niewielka część populacji (przedział 0,5-1,5%) może nie mieć tak jasno określonej płci i jest to problem biologiczny, który wynika z niedoskonałości z naszego rozwoju ciąży (mózg i narządy płciowe rozwijają się niezależnie, głupie, ale tak jest). Jest to problem podobny jak do niedawna z homoseksualizmem, gdzie się ludzi wyśmiewa/prześladuje,[...]

To nie jest jakiś nadmiernie skomplikowany temat. Jedyne prawidłowe kombinacje to XX albo XY. Inne to patologie. Skutki błędów. Osobniki uszkodzone, zazwyczaj na szczęście niezdolne do dalszego rozrodu. Coś jakby komuś wyrosła trzecia ręka, nie powiesz przecież, że to byłby nowy podgatunek.

Fenotyp możesz w pewnym stopniu modyfikować operacjami, kuracjami hormonalnymi, genetyki nie zmodyfikujesz. Same narządy płciowe to rzecz raczej nie decydująca. Teraz na to nakłada się jeszcze dodatkowo psychika. Nie wiem skąd się biorą tendencje do bycia transem. Roboczą hipotezę mam taką, że to po prostu kolejne z zaburzeń psychicznych, które akurat objawia się tego typu kryzysem tożsamości. Być może to objaw ogólnego pogorszenia jakości genetycznej populacji wywołanego postępem medycyny. No i przypuszczam, że mocno jest to nakręcane modą, mediami itp. Gdyby przyszło do jakiejś konkretniejszej walki o przetrwanie, te wszystkie transy by zapewne nagle się w większości cudownie uleczyły.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, adashi napisał(a):

No i przypuszczam, że mocno jest to nakręcane modą, mediami itp.

W pewnym stopniu tak. Masz ten promil ze stwierdzoną dysforią. Dalej autentycznych zboczeńców... Czy żeby było poprawnie politycznie - autoginefilów i "transsetterów".

Ten wzrost liczby osób identyfikujących się jako LGBTQ to nie skutek większej ilości urodzeń homoseksualistów czy transów. To efekt tego jak szeroki jest obecnie parasol tego terminu. A przecież panuje kult indywidualizmu i każdy chce być unikalny.

Jestem niebinarnym, two spirit. Co to znaczy w praktyce? Kompletnie nic. Mowa trawa. I tak wszystko sprowadza się do jednej z trzech orientacji i dwóch płci biologicznych.

Edytowane przez crush
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, adashi napisał(a):

To nie jest jakiś nadmiernie skomplikowany temat. Jedyne prawidłowe kombinacje to XX albo XY.

Ech. Masz 23 pary chromosomów. Weź to jakoś ze zrozumieniem czytaj. Nawet napisałem tam, o czym mówię.

Coś jakby komuś wyrosła trzecia ręka, nie powiesz przecież, że to byłby nowy podgatunek.

A jednak hermafrodytyzm istnieje.

Roboczą hipotezę mam taką, że to po prostu kolejne z zaburzeń psychicznych, które akurat objawia się tego typu kryzysem tożsamości.

Żeby postawić hipotezę, to wypadałoby jednak najpierw coś poczytać na pewien temat, a nie rzucać bzdetami z Akademii Chłopskiego Rozumu im. Krzysztofa Stanowskiego.

WHO kategorycznie wyłączało transseksualizm z chorób/zaburzeń psychicznych. Nie ma żadnych medycznych/biologicznych podstaw do takich klasyfikacji.

Być może to objaw ogólnego pogorszenia jakości genetycznej populacji wywołanego postępem medycyny.

Ten "objaw" jest obecny od początków historii, podobnie zresztą jak homoseksualizm. Jest to rzecz naturalna. Inną kwestią jest, czy chcemy to kwalifikować jako wadę genetyczną – w tym temacie chyba nie ma konsensusu.

No i przypuszczam, że mocno jest to nakręcane modą, mediami itp.

A mnie się wydaje, że masz tendencje do zamykania się w swojej interpretacji rzeczywistości. Ot jakoś tak wyszło, że cywilizacyjnie wyrośliśmy z batożenia gejów (może z wyjątkiem europosła Brauna), więc zwyczajnie nie trzeba się już z tym kryć w takiej skali. Naturalnie więc medialnie też się tego więcej pojawia. Szczególnie, że duże korporacje są nastawione na tolerancje mniejszości.

Gdyby przyszło do jakiejś konkretniejszej walki o przetrwanie, te wszystkie transy by zapewne nagle się w większości cudownie uleczyły.

Ale co ma piernik do wiatraka? Transy istniały również w czasie walk o przetrwanie. Jednak jakaś faktyczna medyczna pomoc istnieje chyba od lat 70 czy 80. Nie pamiętam, na kiedy datuje się terapię hormonalną, aczkolwiek kiedyś czytałem, że występowała ona nawet w czasach PRL.

Ja tam się jednak cieszę, że żyjemy w czasach, gdzie się ludziom pomaga, zamiast ich batożyć. A takie "januszowe" rozumienie tematu w dość krótkim czasie minie. Jak każda konserwatywna pierdółka, z której wyrośliśmy. Np. do niedawna jeszcze Kościół miał duże poważanie i ludzie bardziej wierzyli w różne krasnoludki, poli czy -monoteistyczne. Ale finalnie wszystko wypiera postęp nauki, medycyny, ogólnie postęp cywilizacyjny.

I tak swoją drogą, to ja rozumiem twoje podejście do tematu na zasadzie "a to są jakieś psychole". W końcu wydajesz się ciut starszy ode mnie, czyli bardziej łapiesz się w generację, która rozumiała rzeczywistość na zasadzie "idź pobiegać" albo "jak boli, to znaczy, że działa". W sumie nie zdziwiłbym się, gdybyś zaczął opowiadać, że do szkoły chodziłeś 10 kilometrów na mrozie przez las (chyba ulubiona historyjka mojego ojca).

Edytowane przez Kamiyanx
  • Upvote 1
Opublikowano
47 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

hermafrodytyzm

I nie jest ani transseksualizmem, ani tym bardziej tożsamością płciową.

Jest mikroskopijnym odłamem dwóch płci biologicznych którym gender kultyści lubią sobie mordy wycierać, ponieważ nie mają innego argumentu po za nieudolną próbą zrównania tych przypadków.

Opublikowano
5 godzin temu, SM_M4E5TRO napisał(a):

Nie szkoda wam czasu na takie dyskusje? Sobota jest, ładny dzień, weźcie dzieciaki, żone, kochanke (nie polecam na raz :E ) na jakis spacer, do restauracji lub gdzieśtam, na lepsze wam to wyjdzie

Sam walnąłeś ścianę propagandy typowo pisowskiej a teraz namawiasz innych do odpuszczenia tematu i wycofujesz się :E 

3 godziny temu, Kamiyanx napisał(a):

Ale płeć biologiczna to właśnie "widzimisię" pacjenta. Centralnym organem w ciele zawsze jest mózg.

Nie chce mi się wstawiać badań po kolei, bo i tak głównie chodzi o wnioski z metanalizy, więc...

Piszesz o płci społecznej. Natomiast w przypadku wielkości mózgu względem płci jaką ktoś odczuwa, a nie taką jaką posiada biologicznie, to mówisz o bardzo znikomej ilości przypadków. 

Nauki tym co ktoś czuje, nie zmienisz. Jak pisałem, takich przypadków, które są prawdziwe a nie wynikają jedynie z obecnej mody, jest tak na prawdę niewiele i właśnie przez modę na społeczną zmienność płci, te osoby dostają rykoszetem. Tak samo było z homoseksualistami przy całej otoczce LGPBTQ. Należy zacząć oddzielać społeczność osób homoseksualnych i trans płciowych, od pozostałych u których jest to konstrukt czysto społeczny a nie biologiczny.

3 godziny temu, voltq napisał(a):

Znów bzdury i idiotyzmy sami mówicie że jesteście ssakami 

Napisz zatem czym Ty jesteś, skoro błysnąłeś, że nie jesteś ssakiem. Czekam na odpowiedź już parę godzin. Skoro według Ciebie człowiek to nie ssak, to co?

Linka się nie czepiam, bo akurat jest zgodny z tym czego uczy biologia. 

• Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Sam walnąłeś ścianę propagandy typowo pisowskiej a teraz namawiasz innych do odpuszczenia tematu i wycofujesz się :E 

Piszesz o płci społecznej. Natomiast w przypadku wielkości mózgu względem płci jaką ktoś odczuwa, a nie taką jaką posiada biologicznie, to mówisz o bardzo znikomej ilości przypadków. 

Nauki tym co ktoś czuje, nie zmienisz. Jak pisałem, takich przypadków, które są prawdziwe a nie wynikają jedynie z obecnej mody, jest tak na prawdę niewiele i właśnie przez modę na społeczną zmienność płci, te osoby dostają rykoszetem. Tak samo było z homoseksualistami przy całej otoczce LGPBTQ. Należy zacząć oddzielać społeczność osób homoseksualnych i trans płciowych, od pozostałych u których jest to konstrukt czysto społeczny a nie biologiczny.

Napisz zatem czym Ty jesteś, skoro błysnąłeś, że nie jesteś ssakiem. Czekam na odpowiedź już parę godzin. Skoro według Ciebie człowiek to nie ssak, to co?

Linka się nie czepiam, bo akurat jest zgodny z tym czego uczy biologia. 

Nie czym tylko kim , człowiekiem stworzonym przez Boga 

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kamiyanx napisał(a):

Ech. Masz 23 pary chromosomów. Weź to jakoś ze zrozumieniem czytaj. Nawet napisałem tam, o czym mówię.

W tym 22 autosomy i jedna para chromosomów odpowiadająca za płeć. 

12 minut temu, voltq napisał(a):

Nie czym tylko kim , człowiekiem stworzonym przez Boga 

Czyli ssakiem. 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, LeBomB napisał(a):

Wycofuje sie? Przeciez koalicyjnemu lizodupstwu racje przyznalem, w 10 przykazaniach :lol2:

8 godzin temu, SM_M4E5TRO napisał(a):

Tak, macie oczywiście racje, czyli podsumowując:

(Mówiąc "My" utożsamiam się z OBECNYM rządem, tak będzie prościej to zobrazować, jak to wygląda)

1.Konfa dołączyła się do salonów, a chcieli wywracać stolik, przecież powinni tam w sejmie na dzień dobry każdemu naklepać.
2. Konfa jest też rosyjską siatką szpiegowską, o której wszyscy wiedzą, ale nikt z tym nic nie robi, pewnie są tacy groźni, że się każdy ich boi.
3. Propaganda PISowska była niedobra, a nie to co nasza, nasza jest dobra.
4. Wszystko jest winą pisu. Rządy platformy przed pisem są winą pisu, rządy pisu są winą pisu, jak i obecne kartonowe rządy też są winą pisu :lol2:
5. Jak PIS łamał prawo to tak nie wolno, ale jak my łamiemy prawo, to wolno bo pis łamał prawo.
6. Pisowi trzeba zarzucić wszystko co się da, jednocześnie nam nie można niczego zarzucić, nawet jeśli robimy to samo co pis.
7. Jak powiesz cokolwiek krytycznego wobec nas, to stajesz się z automatu GŁUPIM PISIOREM hehe, a nie to co my elita intelektualna narodu.
8. Jak powiesz cokolwiek krytycznego, nawet przedstawiając fakty, to jest to propaganda TVP,a  nie wróc... Republiki, bo teraz propaganda TVP juz jest dobra, bo nasza.
9. Nie liczy się co będzie za kilka-naście lat, ważne, że nasza racja jest najmojsz... najnasz... no, najbardziej nasza :lol2:
10. Jak nie jesteś za nami, to każdy twój argument będzie głupi, a my umiemy robić takie fikołki, że twój argument i tak będzie głupi.

A tak na poważnie już mówiąc, to szkoda, żebym tracił swój relatywnie cenny czas na przekonywanie jakiegoś grona ludzi, którzy stworzyli sobie bańke odklejeństwa i tak sobie w niej trwają, uważając, że są w świętej racji, a na kazdy kontrargument są w stanie powiedziec ze to propaganda lub calkowicie go ignorujac. Pozostaje tez robienie fikołków logicznych lub wycieczki personalne, na takim poziomie tu dyskusja 

Jeszcze jakby ktoś mi placil ze te proby uswiadamiania w jakiej bance ktos zyje to moze, ale póki co to podziekuje, mam w zyciu o wiele ciekawsze rzeczy do roboty :lol2:

Ja w tym kraju sie starzec nie bede takze kolo nosa mi to w sumie tez wisi

Kochajmy sie i bądźmy uśmiechnięci :E

Edytowane przez SM_M4E5TRO
  • Like 1
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)

@SM_M4E5TRO tak, właśnie walnąłeś fikołka którym się wycofujesz, myśląc, że jakikolwiek atak ogólny na jakąś wyimaginowaną społeczność coś zmienia w tym, że Ci propaganda nie poszła. Dostałeś kontrargumenty po których po prostu nie wiesz co dalej napisać. Standard w dyskusji z ludźmi posługującymi się jedynie frazesami z mediów. No ale ok, taka Twoja wola. 

Tu poniżej piszę ogólnie, bo jest takich osób kilka i to po różnych stronach. 

Uwielbiam po prostu ten typ ludzi, który koniecznie chciałby poukładać wszystko tak jak tylko jemu wydaje się, że będzie dobrze, ale i tak nie będzie na to patrzył i w tym żył... Ale to ludzi, którzy tu w Polsce są, mieszkają, pracują, żyją oskarża się o postawy antypolskie, o jakieś uległości, przynależności itd. Piękne, po prostu piękne samozaoranie.

Edytowane przez LeBomB
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, LeBomB napisał(a):

Jesli Cie to utwierdzi w swojej racji to moge sie nawet samozaorac :lol2: Ten drugi akapit to zabawny, bo do tej pory to bardziej mysle ze w moja strone byly kierowane tego typu uwagi i wtracenia. Ale kali ukrasc krowe to dobrze :lol2:

Odbierasz to jako atak na wyimaginowana spolecznosc ale jaki atak? Wyrazilem awpje obserwacje, mysle ze dosc dosadnie wyrazilem dalsza zasadnosc prowadzenia rzetelnej dyskusji jeszcze wymienilem to w podpunktach, takze tyle. Na cokolwiek co napisze dostaje jedynie skwitowanie ze jestem pisiorem ( jestem takim wielkim fanem pisu tak samo jak koalicji :lol2: ) i z klapkami na oczach ignorowanie jakiegokolwiek, doslownie jakiegokolwiek faktu to co ja sie bede produkowal. Uznalismy ze wszystko jest winą pisu i niech tak pozostanie

Najlepsze w tym wszystkim jest to, ze nikt nawet nie pokusil sie do tej pory o przytoczenie jakiegokolwiek, majacego realny wplyw na gospodarke lub geopolityke kraju w ktorym zyjemy argumentu, dlaczego pis jest partią złą a tym bardziej dlaczego KO tez jeat partią złą. Za to dalej toczy sie dyskusja oparta na odwróconej propagadzie KOwskiej, ktora jest taka sama propaganda jak pisowska (oni kradna!) i polega na przytaczaniu w kolko powtarzanych populistycznych tematow a do tego ignorowuaniu faktu ze to tez jest propaganda (ale nasza to juz dobra propaganda mmmm ). Dawno juz nie bralem udzialu w tak stronniczej dyskusji, a co gorsza to juz drugi dzien jest walkowane. Dajcie spokoj 😆

Edytowane przez SM_M4E5TRO
  • Like 1
Opublikowano

@Kamiyanx

Płeć biologiczna to sprawa zero jedynkowa.

Ale że rzeczywistość nie jest idealna i rodzą się ludzie z poprzestawianymi kabelkami a wręcz i nieścisłościami fizycznymi no to co zrobisz? Przecież nie oddasz do utylizacji. Nawet w przypadku tych nieścisłości przy urodzeniu lepiej aby osoba przez lekarza była przypisana do jednej z tych dwóch płci, choćby ze względów medycznych. Bo co to za płeć nieokreślona albo inna? Fajnie kiedy lekarz który cie otworzy albo poda określone hormony ma czas sprawdzić jakie w zasadzie narządy (specyficzne dla płci) posiadasz i na których hormonach się opierasz.

Możemy mieć kobietę, która poza tym że jest hetero i ma zupełnie kobiecy wygląd jest naszpikowana cechami typowo męskimi, zachowaniami typowo męskimi. To samo dotyczy mężczyzn. Jest przecież całe spektrum szarości. Ale ja naprawdę nie wiem czy dobrym pomysłem jest tworzenie kryzysów tożsamości nadając całemu spektrum gradientu odrębne nazwy. O tym że te osoby chyba na czole musiałyby wydrukować sobie odpowiedni zaimek nie wspomnę

Mój ulubiony cytat z nowego Dragin age:

- Jestem niebinarna (ny, ne, noum????)

- Co to znaczy?

- Właśnie powiedziałam (em, omu um????) niebinarna

A teraz moje ulubiona część, czyli ta której nie ma:

- Nie "kutwa" nie powiedziałaś, po prostu powtórzyłaś pojęcie, które nie mało kto rozumie. Czy mam zaczęć robić pompki za użycie niewłaściwego zaimka?

Cytat

Za wikipedią

Niebinarność, także: genderqueer, niebinarne tożsamości płciowe – zbiorcze określenie spektrum tożsamości płciowych (gender identity), które nie są wyłącznie męskie lub kobiece, i wychodzą w ten sposób poza tę polaryzację i binarność

W ten sposób ja też jestem niebinarny, zapewne jak 90-100% ludzi tutaj. Ja jednak mimo posiadania również cech kobiecych wolę nie mam problemu z określeniem swojej tożsamości. Inaczej by mi odbiło gdybym miał się wrzucić do jednego z bliżej nieokreślonego zbioru worów. No i faktycznie musiałby sobie zrobić pieczątkę na czole. To jest robienie również względnie normalnym ludziom wody z mózgu jakąś niezrozumiałą ideologią.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Suchy211
Skoro płeć biologiczna to sprawa zerojedynkowa to… wyjaśnisz przypadki lekkoatletek oskarżanych o bycie facetami? :)

@SM_M4E5TRO

Przestań powtarzać te brednie.

Dostales sensowne kontrargumenty na twoje powtarzane za tv republiką bzdury, ale kwitujesz je ciągle tymi samymi urojeniami.

Nie, nie mamy tu uwielbienia dla KO. Gdybyś umiał czytać ze zrozumieniem, a nie tylko powtarzał tępe frazesy to byś to zauważył. Krytykujemy ich za to co robią, za to czego nie zrobili, za to że w niektórych kwestiach stają się pisem. Ale ty jesteś tak zaślepiony, że nie potrafisz (a może nie chcesz) tego zauważyć.

Co więcej - zacząłeś od bardzo żałosnego wybielania pisu. Takiego z gatunku najgłupszych i powtarzania pustych frazesów („zaoranie Orlenu”, „A ta sprawa się nie interesowałem”).

Jeśli zrozumienie takich prostych rzeczy Cię przerasta to wyloguj się od razu, bo tu raczej nie jest miejsce dla ludzi podchodzących do partii (jakiejkolwiek) bezkrytycznie. Dlatego wg o tak bard odzyskamy tu z konfiarzy, którzy nawet słowa krytyki na temat swoich asów nie napiszą. 

Ale na pytanie o to dlaczego Braun chce budować potęgę Kaliningradu to żaden konforusski nie odpowie. Na tym właśnie polega bezkrytycznosc, zaślepienie partią i wszystko to co starałeś się przypisać innym. 

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 1
Opublikowano

Ehhh przecież tu pisano, rodzą się ludzie z 3 rękami, 6 palcami, zrośnięci głowami ale nikt na tej podstawie nie tworzy nowych podgatunków ani nie wyrzuca podręczników z biologii do kosza.

Co do tych lekkoatletek to zależy, o kim mowa ale w większości przypadków mamy do czynienia z sytuacją gdy narządy płciowe mówią jedno, a badania drugie.

Opublikowano
16 godzin temu, Bono_UG napisał(a):

Więcej roboczogodzin trzeba jakoś obsadzić. Albo zatrudniasz więcej pracowników, albo obecni robią nadgodziny. Stawki za nadgodziny w dni wolne są wyższe.

Jeżeli mieli za niedzielę do odebrania wolne w tygodniu to liczba roboczogodzin w ogóle się nie zmienia. Odejdzie tylko wolne w tygodniu w zamian za wolną niedzielę. 

Przerobiłem w handlu ponad 10 lat. Mieliśmy punkty w całym kraju, głównie w galeriach handlowych, a więc miałem i sporo kontaktów z ludźmi z chociażby marketów. To nie wygląda tak super, że za przyjście w soboty, czy niedzielę była jakaś kasa. Sporadycznie. 

Miażdżąca ilość ludzi, po prostu pracując w niedzielę otrzymywała wolne w tygodniu. To w sklepach jest na porządku dziennym. Załogi po wprowadzeniu wolnych niedziel również w zasadzie zostawały takie same. Tam gdzie pracowałem nie było żadnych cięć, aż do ery po covid, gdzie nagle koszty prowadzenia działalności zaczęły lawinowo rosnąć (prąd, czynsz, mniejsza liczba klientów itp) 

Generalnie w obiegu istnieje jakieś mylne wrażenie, że w handlu jest jak w np jakich zakładach typu Dell, Gillette itp, czy magazynach, gdzie za weekendy idzie naprawdę sporo dorobić. Nie raz słuchałem audycji w radio i dzwoniący wykazywali się niezwykłą ignorancją tematu mówiąc, że właśnie pracującym w handlu zabiera się możliwość ekstra dorobienia, bo przecież za niedzielę jest taka kasa... Taa 😉

Porzuciłem handel, bo byłem zmęczony już pracą z ludźmi i sporą odpowiedzialnością za procesy reklamacyjne itp, dobiłem do jakiegoś tam stanowiska, ale ta praca potrafi totalnie wypalić i mocno zrazić do ludzi. 

Nie mniej jednak wolne niedziele dla wszystkich naszych ludzi były akceptowane i każdy z tego się cieszył. Niedziele to były walki z Januszami zabijającymi niedzielny czas i ogólnie mało kto lubił w ten dzień iść do roboty 😂

• Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, SM_M4E5TRO napisał(a):

Na cokolwiek co napisze dostaje jedynie skwitowanie ze jestem pisiorem ( jestem takim wielkim fanem pisu tak samo jak koalicji :lol2: ) i z klapkami na oczach ignorowanie jakiegokolwiek, doslownie jakiegokolwiek faktu to co ja sie bede produkowal. Uznalismy ze wszystko jest winą pisu i niech tak pozostanie

Skoro nie lubisz PiS-u tak samo jak obecnej koalicji, to dlaczego o PiS-ie i ich "osiągnięciach" tak piszesz, jakbyś bronił to szemrane towarzystwo? A z kolei na to, co robi Koalicja rządząca to tylko krytykujesz?

• Upvote 1
Opublikowano
Cytat

Ziobro zapowiada zdecydowane kroki. Mówi, co będzie po powrocie PiS do władzy

- Byłem postrzegany jako jastrząb w rządzie, ale dzisiaj - na tle wielu kolegów, którzy obserwują co się dzieje - to ja jestem gołąbkiem. Tamte moje poglądy był bardzo łagodne w stosunku do tego, co zrobimy, kiedy wrócimy i będziemy musieli przywrócić praworządność

WOLNOŚĆ SŁOWA LEKAWU!!

Gf2ASnSWsAA9kXS?format=jpg&name=large