Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Bono_UG napisał(a):

Dyskusji nie rozszerzam. Dałeś porównanie leczenia uzależnień (alkoholowych, nikotynowych) z nadwagą, podkreślając że chodzi o przypadki kiedy wynika ona z innych schorzeń.

Nie zrozumiałeś kompletnie dlaczego dałem to porównanie i napisałem, że to przykład i że takich można przytoczyć znacznie więcej. Dlatego tak, rozszerzasz dyskusję niepotrzebnie. To co chciałem przekazać to wyłącznie fakt, że finansuje się leczenie czegoś co ludzie robią sobie sami, a są choroby i schorzenia, których leczenia się nie finansuje lub jest ono niewystarczające.

33 minuty temu, Bono_UG napisał(a):

Tak jak pisałem, alkoholizm jest niestety ale zbyt częstym problemem i dotyczy też otoczenia chorej osoby. Ma skutki finansowe zarówno w NFZ, ale też ZUS, w podatkach dochodowych.

Dlatego trzeba walczyć ze źródłem, a nie finansować leczenie skutków. Flaszka wódki i paczka papierosów powinna kosztować minimum 200 zł. Jak kogoś będzie stać by chlać czy palić za takie ceny to stać go też na leczenie. 
Jak ktoś produkuje i rozprowadza nielegalnie, powinien być karany więzieniem tak samo jak za próbę spowodowania utraty zdrowia lub śmierci drugiej osoby.  Od 5 do 15 lat więzienia, bez możliwości skrócenia wyroku czy zamiany na cokolwiek innego. Jak ktoś chce robić na własny użytek, to opłaca koncesję na wytwarzanie we własnym zakresie i prowadzi rejestr wyprodukowanych ilości.  W przypadku wyrobów tytoniowych, tytoń rozprowadzany wyłącznie legalnie przez producentów papierosów. W przypadku alkoholu, określić legalne metody wytwarzania i ilości. Jak zostanie złapany na nielegalnym rozprowadzaniu swoich wyrobów lub na przykład zrobi imprezę na której ktoś się zatruje jego wynalazkami, obejmuje go ten sam paragraf co zaproponowany wyżej.

I nie wyskakuj mi z wywodami dotyczącymi pierdyliona sytuacji jakimi można to obejść, czy czego to nie reguluje, bo to wyłącznie pomysł, który jak każdy gdyby miał stać się prawem, wiadomo że wymaga dopracowania, doprecyzowania i ustalenia wielu innych zależności prawnych. Wiem czego to co piszę nie reguluje, wiem jakie sytuacje mogą stanowić obejście, ale to wyłącznie przykład jakie między innymi zmiany można wprowadzić by zacząć walczyć z przyczyną, a nie ze skutkami i wydawać na to masę szmalu potrzebnego gdzieś indziej.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
Godzinę temu, crush napisał(a):

Ta akcja Republiki to jest taki absurd, że aż śmiech ogarnia.

Przecież śmieci oglądający gówno stacyjkę tego obrzydliwego spaślaka i tak nigdy nie dawały na WOŚP. xD

Najlepsze jak zapytali "kandydata obywatelskiego" czy popiera WOŚP. To oczywiście odpowiedział, że on wspiera Caritas. Każdy kto ma przeciętne iq by odpowiedział, że wspiera wszystkie inicjatywy charytatywne, WOŚP czy Caritas. Widać, że liczy jedynie na głosy PiS i Konfy.

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Jak byłem na wsi ostatnio to oni tam gadają że Owsiak to nie tylko złodzieje, a narkomani i handlarze narkotyków, skąd oni biorą takie wieści :E

Następnym razem powiedz im, że naprawdę nazywa się Jurij Owsienko i handluje uranem.

• Haha 2
Opublikowano
Godzinę temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Jak byłem na wsi ostatnio to oni tam gadają że Owsiak to nie tylko złodzieje, a narkomani i handlarze narkotyków, skąd oni biorą takie wieści :E

Z Republiki, klubów Gazety Polskiej, od księdza, sama śmietanka.

Opublikowano
3 godziny temu, LeBomB napisał(a):

Nie zrozumiałeś kompletnie dlaczego dałem to porównanie i napisałem, że to przykład i że takich można przytoczyć znacznie więcej. Dlatego tak, rozszerzasz dyskusję niepotrzebnie. To co chciałem przekazać to wyłącznie fakt, że finansuje się leczenie czegoś co ludzie robią sobie sami, a są choroby i schorzenia, których leczenia się nie finansuje lub jest ono niewystarczające.

Dlatego trzeba walczyć ze źródłem, a nie finansować leczenie skutków. Flaszka wódki i paczka papierosów powinna kosztować minimum 200 zł. Jak kogoś będzie stać by chlać czy palić za takie ceny to stać go też na leczenie. 
Jak ktoś produkuje i rozprowadza nielegalnie, powinien być karany więzieniem tak samo jak za próbę spowodowania utraty zdrowia lub śmierci drugiej osoby.  Od 5 do 15 lat więzienia, bez możliwości skrócenia wyroku czy zamiany na cokolwiek innego.

Do tego dodaj 5000 zł za kilogram soli, 2000 zł za kilogram cukru, za wprowadzenie do obrotu glutaminianu kary jak za handel narkotykami. Żarcie nieposłodzone i nieposolone jest nijakie, albo smaczne do momentu zaspokojenia głodu.  Minimum 50% otyłych tym wyeliminujesz. Dość szybko będzie wiadomo kto ma problemy z hormonami a kto się po prostu obżera. Poza tym do więzień nikogo nie pozamykasz, chyba że chcesz zamiast na służbę zdrowia pieniądze wydać na więzienia.

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, ghostdog napisał(a):

Najlepsze jak zapytali "kandydata obywatelskiego" czy popiera WOŚP. To oczywiście odpowiedział, że on wspiera Caritas. Każdy kto ma przeciętne iq by odpowiedział, że wspiera wszystkie inicjatywy charytatywne, WOŚP czy Caritas. Widać, że liczy jedynie na głosy PiS i Konfy.

Napiszę coś jeszcze ciekawszego, według pewnych wiewiórek, Nawrocki próbuje ćwiczyć wystąpienia publiczne oraz debatowanie i wynosi podobno jemu bardzo kiepsko, a właściwa kampania tuż tuż :E.

Jeżeli tak nadal będzie, to wręcz skompromituje cały PiS, gdy dojdzie do debat oraz właściwych konfrontacji, głównie z Trzaskiem.

Wielu ludzi widzi, że Trzask jest jaki jest, lewak według opinii prawaków z PiS-u i Konfy itd., a PiS to wystawił jeszcze głupszego od Trzaska i próbuje cały czas przykryć te braki, a najbardziej braki charyzmy Nawrockiego, tym, że "kandydat obywatelski" jest. xD

Opublikowano
3 minuty temu, CajraX napisał(a):

Nie dojdzie do żadnych debat, bo powiedzą, że TVN i TVP to wrogie media, a jedynym bezstronnym miejscem jest RepublikaxD Już to przerabiali.

Jako Nawrocki nie poszedłbym do TVNu, tak samo jak jako Trzaskowski nie poszedłbym do Republiki. I nie, to nie jest zrównywanie tych stacji, ale faktem jest, że obie będą ciągnąć w stronę swojego kandydata. Republika zapewne mocniej.

Zawsze jest jeszcze Polsat.

• Like 1
Opublikowano

Zawsze można wykiwać "faworyta" w PiS-owskiej telewizorni, jak to było w pamiętnej debacie w październiku 2023 roku na TVP pod kontrolą PiS-u, gdzie Morawiecki został ograny jak dziecko, a gadał tylko i wyłącznie wyuczone kłamstwa :smiech:.

Opublikowano

Na tym właśnie polegało ogranie Morawieckiego w PiS-owskiej debacie przez Tuska i ekipę.

Szkoda było tego, że Trzaskowski w 2020r. nie zdecydował pojechać do Końskich na debatę w TVPiS i tam spróbować swojego szczęścia w ograniu Dudy. A to nieudanie się do Końskich na debatę z Dudą było jedną z przyczyn porażki Trzaskowskiego.

Opublikowano
4 godziny temu, LeBomB napisał(a):

Jak ktoś produkuje i rozprowadza nielegalnie, powinien być karany więzieniem tak samo jak za próbę spowodowania utraty zdrowia lub śmierci drugiej osoby.  Od 5 do 15 lat więzienia, bez możliwości skrócenia wyroku czy zamiany na cokolwiek innego. Jak ktoś chce robić na własny użytek, to opłaca koncesję na wytwarzanie we własnym zakresie i prowadzi rejestr wyprodukowanych ilości.  W przypadku wyrobów tytoniowych, tytoń rozprowadzany wyłącznie legalnie przez producentów papierosów. W przypadku alkoholu, określić legalne metody wytwarzania i ilości.

Wow! Widzę, że nie zaproponowałeś kary śmierci, to i ja jej nie będę proponował. Ale i tak mam alternatywne rozwiązanie. Zakaz rozmnażania się dla alkoholików i nadmiernie otyłych. To stopniowo pozwoli wyeliminować wady genetyczne i wadliwe wzorce wychowawcze z populacji. Kilkanaście pokoleń i będzie o niebo lepiej. Biorę już pod uwagę, że alkoholikiem lub ulańcem można zostać już po splodzeniu potomstwa. Dlatego aż kilkanaście pokoleń.

Opublikowano
32 minuty temu, Spl97 napisał(a):

Zawsze można wykiwać "faworyta" w PiS-owskiej telewizorni, jak to było w pamiętnej debacie w październiku 2023 roku na TVP pod kontrolą PiS-u, gdzie Morawiecki został ograny jak dziecko, a gadał tylko i wyłącznie wyuczone kłamstwa :smiech:.

Tusk wypadł tragicznie w tej debacie, właśnie między innymi dzięki tendencyjnym pytaniom.

• Like 1
Opublikowano

@Suchy211 @adashi spodziewałem się tego typu reakcji, dlatego dopisałem ostatni akapit, którego jak widać nie zrozumieliście, że to wyłącznie mój pogląd, moja opinia i propozycja, która wiadomo że jest niedopracowana. 

Jak ktoś chce pić wódkę raz w miesiącu przy jakiejś okazji to 200 zł wyda. Jak ktoś będzie chciał chlać co tydzień czy częściej to go nie będzie stać. Ponadto wcześniej opisywałem już cały problem i o co mi chodzi. Nie będę tego powielał, wróćcie sobie i przeczytajcie w czym widzę problem.

Opublikowano (edytowane)

Czyli gość nie poszedł siedzieć za to, że nie chce aby jego pieniądze szły na obcy, szkodliwy element. Poszedł siedzieć za to, że chciał usunąć obcy, szkodliwy element z hotelu w którym zostali osadzeni za jego pieniądze? 🤔

Prawdziwy recydywista. Gorszy niż gangi pakoli.

Podżeganie do nienawiści to się jeszcze nawet nie zaczęło. Ba. Nie będzie specjalnie potrzebne.

Ale będzie sporo surprised Pikachu faces kiedy ludzie w końcu pękną. ☺️

Edytowane przez crush
  • Like 1