Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Jak TO?!

Przecież to jego administracja i on nominuje szefa CDC.

Dlaczego miałby nie mieć wpływu? :) 

Kennedy zostal zaprzysiezony jakos w zeszlym tygodniu na funkcje.

Opublikowano
Cytat

Donald Trump zapowiada cła na aluminium. Praca 100 tys. osób zagrożona

Donald Trump zamierza nałożyć 25-procentowe cła na import aluminium. Na jego plany zareagował William Oplinger, dyrektor jednego z największych producentów aluminium na świecie, Alcoa. Ostrzegł we wtorek, że cła mogą doprowadzić do likwidacji 100 tys. miejsc pracy w USA — podaje CNN.

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/donald-trump-oglasza-cla-na-aluminium-100-tys-osob-moze-stracic-prace/kn6mpc3

Opublikowano
3 minuty temu, Winter napisał(a):

CDC rzadzi Departament Zdrowia. Kennediego dopiero ostatnio zaaprobowano na funkcje. To on bedzie decydowac o wszystkim.

Szefa CDC wskazuje Prezydent. Wskazał :) 

Nie ma więc powodów do bronienia Trumpa w tym wypadku :) 

• Upvote 2
Opublikowano
Teraz, GordonLameman napisał(a):

Szefa CDC wskazuje Prezydent. Wskazał :) 

Nie ma więc powodów do bronienia Trumpa w tym wypadku :) 

No dobra, niech Ci bedzie.

Opublikowano (edytowane)

Jak tam fani Muska i Trumpa?:

Cytat

Brzmi znajomo. It's 1933 o'clock

Cytat

Oczekuję również, że niemiecki wymiar sprawiedliwości zrozumie, iż naród nie istnieje dla niego, lecz on istnieje dla narodu i że świat nie może zginąć dlatego, że istnieje prawo formalne. Przeciwnie, Niemcy muszą przetrwać niezależnie od formalnego pojmowania prawa przez wymiar sprawiedliwości. Od tej chwili będę ingerował i pozbawiał stanowisk sędziów, którzy w oczywisty sposób nie rozumieją nakazów chwili.

Adolf Hitler

https://www.skyscrapercity.com/threads/stany-zjednoczone-polityka-ekonomia-i-stosunki-polsko-amerykańskie-to-nie-czat-polskie-php-obok.1476941/post-192268539

Edytowane przez Camis
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, LeBomB napisał(a):

@Winter nie snuj teorii. Wiadomym było, że covid skończy jak grypa, czyli jako choroba sezonowa. Obecnie jest fala zachorowań na grypę i RSV. Patrzeć jak będzie kolejna fala grypy, której będzie też towarzyszył covid. Tak będzie każdej wiosny i jesieni do czasu wynalezienia konkretnych leków przeciwwirusowych lub skutecznej szczepionki na wirusy, które mutują. 

Skuteczny lek to my w zasadzie mamy - Paxlovid. W wielu krajach wszedł on do systemów refundacyjnych i kosztuje kilkadziesiąt euro lub kilkadziesiąt dolarów za całą kurację. U nas w wolnym obrocie kosztuje około 5000 zł. Nieoficjalnie gdyby wpłynął wniosek refundacyjny, to pojedyncza kuracja kosztowałaby około 2500-3000 zł płatnika publicznego. A to wyklucza u nas włączenie go do refundacji, niestety pieniądze są bardziej potrzebne na zakupy uzbrojenia. Inna rzecz, że są też sensowniejsze substancje do włączenia refundacji niż lekarstwo na covid-19.

Jedyna dla nas nadzieja, że Chiny lub Indie skopiują za jakiś czas te dwie substancje lub wytworzą analogi i da się kupić półlegalnie od nich.

Opublikowano
5 godzin temu, Winter napisał(a):

Po prostu uważam, że gdy ewentualnie w przyszłości pojawi się coś nowego to ludzie to po prostu zignorują mając w pamięci historię z COVIDem. Nie wątpię w COVID, uważam jedynie, że wprowadzano debilne obostrzenia.

A ludzie "lepiej wiedzący" po prostu z igły zrobili widły.
Wujek google, albo własna "wiedza" jest lepsza od wiedzy lekarzy i medycyny.
Dodatkowo negowanie COVID'a przeszło na inne działy chorób zakaźnych - masowe nie szczepienie małych dzieci na gruźlicę, tężec, krztusiec, polio itd. Organizowanie imprez typu "ospa party" itd. a nawet lawino w przedszkolach puszczanie na siłę dzieci z ostrym kaszlem - wrzucą za drzwi i uciekają + telefon wyłączony; a przy odbiorze, ja nic nie wiedziałem - udawanie głupa. Pewnym osobom się ładnie w główce poprzewracało, co do "wiedzy" i własnej "racji" medycznej.

• Upvote 2
Opublikowano
9 minut temu, kanon7 napisał(a):

A ludzie "lepiej wiedzący" po prostu z igły zrobili widły.
Wujek google, albo własna "wiedza" jest lepsza od wiedzy lekarzy i medycyny.
Dodatkowo negowanie COVID'a przeszło na inne działy chorób zakaźnych - masowe nie szczepienie małych dzieci na gruźlicę, tężec, krztusiec, polio itd. Organizowanie imprez typu "ospa party" itd. a nawet lawino w przedszkolach puszczanie na siłę dzieci z ostrym kaszlem - wrzucą za drzwi i uciekają + telefon wyłączony; a przy odbiorze, ja nic nie wiedziałem - udawanie głupa. Pewnym osobom się ładnie w główce poprzewracało, co do "wiedzy" i własnej "racji" medycznej.

Nie zaprzecze, ze tak jest, ale nie uwazasz, ze pomysly a'la zakaz wstepu do lasu, czy maksymalna ilosc ludzi w domu to byly pomysly mocno przesadzone?

Opublikowano
1 minutę temu, kanon7 napisał(a):

10% pomysłów było głupich, 90% raczej wskazanych.
Ci "mądrzy" twierdzą że 90% pomysłów było głupich, a 10% raczej wskazanych.

Ale ja ich nie popieram. Dwukrotnie szczepilem sie Pfizerem.

Opublikowano

@adashi miałem na myśli ogólnie leki przeciwwirusowe. Ten o którym piszesz kosztuje między 5 a 6 tys. zł i tak jak piszesz, jego wprowadzenie i refundacja obecnie są mało realne. Ponadto można go zastosować w ciągu 5 dni od wystąpienia pierwszych objawów, czyli tak na prawdę jak tylko zaczynasz się źle czuć, to powinno się robić z automatu test na grypę i test na covid.

3 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Czyli jak dobrze rozumiem taki rosyjski oligarcha będzie mógł sobie za 5 milionów dolców kupić pobyt w USA? :E 

2 godziny temu, Dimazz napisał(a):

Już przywrócili konkursy i wymagania na stanowiska czy o tym też koalicja zapomniała?

W wielu przypadkach przywrócili, ale to trzeba się zainteresować, a nie co jakiś czas powtarzać te same pytania bez większego sensu.

1 godzinę temu, voltq napisał(a):

1. Doczytaj jaka była kolejność wydarzeń

2. Doczytaj dlaczego wybory zostały unieważnione

3. Doczytaj jakie są podejrzenia wobec tego człowieka

• Confused 1
  • Upvote 3