Camis 6 157 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 Cytat Rząd widzi ważną rolę Kościoła w budowaniu pokoju społecznego i zgody oraz w koncentrowaniu się obywateli na wyzwaniach, które przed nami stoją - powiedział w czwartek szef MSWiA Tomasz Siemoniak. Dodał, że dialog pomiędzy państwem a Kościołem to podstawa działania. Szef MSWiA Tomasz Siemoniak podczas warszawskiej konferencji pt. "Relacje państwo-Kościół. Podstawowe zasady państwa prawa", organizowanej przez m.in. Sekretariat Episkopatu Polski podkreślił, że potrzeba głębszej dyskusji, że należy planować dalszy dialog m.in. w ramach komisji wspólnej i w ramach komisji konkordatowej, jak również we wszystkich innych gremiach, gdzie taki dialog powinien się odbywać. Zaznaczył, że ma świadomość tego, że są różne zdania i podejście do tego, co jest materią relacji państwo-Kościół oraz co oznacza konstytucja i konkordat. 2 1
blabla123 907 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 Głębszej dyskusji? Chyba kopa! Na co oni liczą? Na głosy betonu?
Badalamann 1 078 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 To element kampanii wyborczej KO i Trzaskowskiego w wyborach prezydenckich. Od początku skupiają się na II turze i pozyskaniu elektoratu centrowego i centro-konserwatywnego.
Szambo 641 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 Słusznie. Szkoda, że to my dostaniemy po tyłku za te lewe wizy co PiS sprzedawał.
Kamiyanx 1 252 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 (edytowane) 8 minut temu, Badalamann napisał(a): To element kampanii wyborczej KO i Trzaskowskiego w wyborach prezydenckich. Od początku skupiają się na II turze i pozyskaniu elektoratu centrowego i centro-konserwatywnego. Nie wiem, czy nie przegrzewają właśnie. Lewicowy elektorat wydaje się pod... wkurzony. Zresztą centrum na Nawrockiego i tak nie zagłosuje. Za dużo brudów. Nawet pisowscy nie chcą na niego głosować. Pytanie, co się stanie, jak w drugiej turze będzie Sławek. Edytowane 27 Lutego 2025 przez Kamiyanx 2
trepek 1 532 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 Wzrost PKB za 4 kwartał 2024 - 3.2%. 1
Szambo 641 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 4 minuty temu, Kamiyanx napisał(a): Pytanie, co się stanie, jak w drugiej turze będzie Sławek. To się go zapyta, czy jak Nielegalny Imigrant zgwałci Polkę to zmuszona do urodzenia Polka rodząc mu dziecko sprawi, że będzie już Legalny Imigrant x2? 1 2 3
Kamiyanx 1 252 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 (edytowane) Ogólnie ktoś powinien zrobić reset konstytucyjny, bo mamy tak upośledzony system, że szkoda gadać. Prezydent ma prawie wyłącznie władzę negatywną i optymalnie musi być z tej samej partii. I może to niepopularna opinia, ale uważam, że prezydenta powinien wybierać parlament. Tak jak w Niemczech. Edytowane 27 Lutego 2025 przez Kamiyanx 1
TheMr. 2 865 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 (edytowane) 3 minuty temu, Szambo napisał(a): To się go zapyta, czy jak Nielegalny Imigrant zgwałci Polkę to zmuszona do urodzenia Polka rodząc mu dziecko sprawi, że będzie już Legalny Imigrant x2? Ale dobre, przewody mu się zagrzeją. Już nawet sama debata to za dużo od Sławka 9 minut temu, trepek napisał(a): Wzrost PKB za 4 kwartał 2024 - 3.2%. Dawno minęły czasy wzrostów 5% Polska musi mieć 4+ żeby nadgonić do zachodu. Edytowane 27 Lutego 2025 przez TheMr.
Badalamann 1 078 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 7 minut temu, Kamiyanx napisał(a): Nie wiem, czy nie przegrzewają właśnie. Lewicowy elektorat wydaje się pod... wkurzony. Zresztą centrum na Nawrockiego i tak nie zagłosuje. Za dużo brudów. Nawet pisowscy nie chcą na niego głosować. Pytanie, co się stanie, jak w drugiej turze będzie Sławek. Tez tego nie wiem. Myślę jednak że nie, po po I turze lewicowi kandydaci go poprą i zajmą się "przekazywaniem" swojego poparcia. Natomiast prawicowi, poza Hołownią, poprą Nawrockiego. Walka toczy się o wyborców Hołowni i niezdecydowanych z centrum, w tym centro-konserwatywnych. Właśnie o to chodzi by niepisowski centrowy elektorat nie zagłosował na Nawrockiego. A zrobiliby to, gdyby jego przeciwnikiem był "lewak". Stąd Trzaskowski udaje że wcale nie jest takim wielkomiejskim liberałem jakim jest
blabla123 907 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 Imo więcej straci niż zyska. Dla niezdecydowanych to wygląda tak, że dziś lewy, jutro prawy, bo wybory. Tacy nie pójdą na niego zagłosować. Dla mnie jest nie tylko już śmieszny ale wręcz robi z siebie błazna. Tak samo jak z tym disco polo. Tylko pytanie ilu takich jak ja zepnie znów poślady, a ilu, zwłaszcza z lewej strony, go po prostu oleje, bo jest jak chorągiewka. I nie ma dla nich znaczenia, że to pod wybory tylko. 1
Badalamann 1 078 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 @blabla123 Sądzę że się mylisz. Nie straci wielu wyborców, może nikogo, bo wybór będzie między nim a Nawrockim. I niestety ale musi robić przynajmniej część z tego co robi by wygrać. Musi wybić pisowcom i konfederuskim z rąk argumenty, że jest totalnym "euro-lewakiem". Myślę też że jego "stary" elektorat wie że to ściema na wybory. A ważne jest by centrowy w ogóle poszedł na drugą turę i jeszcze zagłosował na Trzaskowskiego. W ciągu najbliższych miesięcy dowiemy się jak to wyjdzie w praktyce. 1
trepek 1 532 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 30 minut temu, TheMr. napisał(a): Polska musi mieć 4+ żeby nadgonić do zachodu. Niemcy w 4Q 2024 mieli -0.2% więc obecnie gonimy ich mocno.
Kamiyanx 1 252 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 3 minuty temu, Badalamann napisał(a): @blabla123 Sądzę że się mylisz. Nie straci wielu wyborców, może nikogo, bo wybór będzie między nim a Nawrockim. A ja myślę, że może stracić. Trochę się wypina na elektorat lewicy. 1 minutę temu, trepek napisał(a): Niemcy w 4Q 2024 mieli -0.2% więc obecnie gonimy ich mocno. Musisz jeszcze inflację porównać.
blabla123 907 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 (edytowane) Tak myślisz? No ja mam aktualnie totalnie inne zdanie. Widzę chociażby po swoich rodzicach, głosowali na 3D, bo na Tuska już nie chcieli kolejny raz zacikać pośladów, PIS nie, ruski nie. Tyle dobrego, że udało mi się chociaż ich namówić by na 3K poszli zagłosować. A teraz? Stary się odpala jak widzi KO, na Trzaska ostatnio nie może patrzeć właśnie przez to, że robi z siebie pośmiewisko. Nie wiem czy uda mi się namówić ich kolejny raz by poszło zagłosować, czy ogólnie na kogokolwiek. A to już 2 głosy, niby nic ale efekt skali może być bolesny dla nas. Mógł totalnie olać sprawy światopoglądowe i tyle. Ale nie uśmiechać się do prawej strony, która i tak go ma w leju i bekę z niego teraz tylko kręci. A niezdecydowani? No to masz już przykład moich rodziców. To nie są wyjątki, zobacz ile tutaj nie głosuje na niego, bo jest ZA tylko przeciw PIS. Edytowane 27 Lutego 2025 przez blabla123 5
trepek 1 532 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 2 minuty temu, Kamiyanx napisał(a): Musisz jeszcze inflację porównać. Polska 4.7% w grudniu 2024, Niemcy 2.6% w analogicznym okresie. Wynika, że 1.3% jesteśmy do przodu względem Niemiec.
kalderon 1 169 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 Gdy Niemcy mają 1%, my musimy mieć dobre 4% żeby w ogóle zachować dystans.
Camis 6 157 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 43 minuty temu, blabla123 napisał(a): Imo więcej straci niż zyska. Dla niezdecydowanych to wygląda tak, że dziś lewy, jutro prawy, bo wybory. Tacy nie pójdą na niego zagłosować. DOKŁADNIE, a do tego przez te umizgi do prawaków już od kilku osób słyszałem że na niego nie zagłosują. 1
TheMr. 2 865 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 56 minut temu, trepek napisał(a): Niemcy w 4Q 2024 mieli -0.2% więc obecnie gonimy ich mocno. Gospodarka Niemiec jest powiązana z naszą. Nasz główny partner handlowy i eksportowy. Właśnie przez minus w Niemczech, nasza gospodarka nie urosła jakby mogła. Ich 1% to nasze 5%. 57 minut temu, Kamiyanx napisał(a): A ja myślę, że może stracić. Trochę się wypina na elektorat lewicy. Musisz jeszcze inflację porównać. Wzrost jest skorygowany o inflację.
trepek 1 532 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 1 minutę temu, TheMr. napisał(a): Wzrost jest skorygowany o inflację. O, dzięki!
TheMr. 2 865 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 Ale będzie same gęste w PiSTV. https://biznesalert.pl/orlen-dywidenda-energetyka-gospodarka-ropa-finanse/ Świetne wyniki. Szkoda że nie kupiłem jak był po 4x zł, liczyłem że spadnie 🙃 1
Wercyngoteryx 82 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 1 minutę temu, TheMr. napisał(a): Ale będzie same gęste w PiSTV. https://biznesalert.pl/orlen-dywidenda-energetyka-gospodarka-ropa-finanse/ Świetne wyniki. Szkoda że nie kupiłem jak był po 4x zł, liczyłem że spadnie 🙃 U mnie tak samo. Ich polityka dywidendowa jest taka na najbliższe lata że jak tylko odetną dywidendę to będę dobierał.
Kamiyanx 1 252 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 @TheMr. Gdyby się jeszcze porównywało do realnej inflacji, to byłoby spoko
Wercyngoteryx 82 Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 10 minut temu, TheMr. napisał(a): Ale będzie same gęste w PiSTV. https://biznesalert.pl/orlen-dywidenda-energetyka-gospodarka-ropa-finanse/ Świetne wyniki. Szkoda że nie kupiłem jak był po 4x zł, liczyłem że spadnie 🙃 Czekaj przecież to jakaś bzdura. Sprawdź wyniki finansowe na biznes radarze. Są mniejsze niż w 2023.. Jak podano, przychody ze sprzedaży Grupy Orlen za 12 miesięcy 2024 roku wyniosły 296 mld 947 mln zł i były niższe o 75 mld 820 mln zł w stosunku do 2023 roku. "Spadek przychodów ze sprzedaży w segmencie rafineria wyniósł 16 mld 893 mln zł (r/r) i wynikał głównie ze spadku sprzedaży wolumenowej o (5) proc. (r/r) do poziomu 31 410 tys. ton oraz notowań rynkowych głównych produktów segmentu, m.in. benzyny o (9) proc. (r/r), oleju napędowego o (10) proc. (r/r), paliwa lotniczego o (10) proc. (r/r) i lekkiego oleju opałowego o (9) proc. (r/r)" - podała spółka. Natomiast przychody ze sprzedaży segmencie energetyki obniżyły się o 10 mld 39 mln zł r/r, na co wpływ miały niższe o 12 proc. wolumeny sprzedaży, które osiągnęły poziom 28,5 TWh, oraz niższa o 19 proc. r/r cena energii elektrycznej notowanej na Towarowej Giełdzie Energii.
Rekomendowane odpowiedzi