Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Jest jakaś realna szansa na uzdrowienie systemu sądowego, po wyborach prezydenckich gdy wygra Trzaskowski? Prezydent nominuje sędziów, ale czy można będzie ich usunąć i wprowadzić jakieś bezpieczniki, bez zmiany konstytucji? Bo mnie się nie wydaje, kiedyś przyjdą następni i zrobią po swojemu

Te z Meksyku są tańsze, a groźba wprowadzenia sankcji za rogiem, ludzie się rzucają i wykupują na zapas

Wybacz, ale przy umowie z Mercosurem bedziesz mogl sie przekonac, jakie smaczne beda jajeczka i cala reszta bez jakichkolwiek norm z krajow Ameryki Poludniej. :E 

Opublikowano
1 minutę temu, Winter napisał(a):

Wybacz, ale przy umowie z Mercosurem bedziesz mogl sie przekonac, jakie smaczne beda jajeczka i cala reszta bez jakichkolwiek norm z krajow Ameryki Poludniej. :E 

UWAGA WYPRZEDZAM!

Zaraz ktoś (najpewniej @LeBomB) napisze, że one będą musiały spełniać normy, zapewne jeszcze bardziej wyśrubowane.

A jak za 10 lat wyjdzie, że szło co popadnie to wtedy będzie:

images?q=tbn:ANd9GcSRKNrJj1AA0p65W5-npgm

• Like 1
Opublikowano
33 minuty temu, Suchy211 napisał(a):

SN

Tutaj odsyłam do wklejonego wcześniej artykułu autora, który nomen omen został wybrany na prezesa SN, jedynie nie został powołany. Makowska to powinna mu co najwyżej herbatę parzyć.

36 minut temu, Suchy211 napisał(a):

TK

Tutaj ciężko stwierdzić na 100% co będzie, prace w tym obszarze trwają.

37 minut temu, Suchy211 napisał(a):

KRS

Tu znów odsyłam do w/w artykułu.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Kris194 napisał(a):

Nie wiem jak ty ale ja zwracam uwagę co kupuję i skąd, to nie boli.

A jakie ma to znaczenie? Podczas lata kupuje się większość rzeczy PL, podczas zimy jeden pies - Peru, Portugalia, Włochy, Francja, Holandia, Brazylia, Chile - to są główne kraje z których kupujemy 90% produktów. Chociaż niedawno aż zamarłem jak zobaczyłem szczypiorek, natkę i koperek z Iranu :E Chyba Biedronka albo Dino. 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano
8 minut temu, Winter napisał(a):

W smaku nie będzie żadnej różnicy. /

Wiesz jaki jest gryps z zakazanymi substancjami? Taki, że ich pozostałości i tak nie są wykrywane w płodach rolnych z krajów w których się je stosuje, bo przed zbiorem rośliny zdążą się rozłożyć/zneutralizować. A nawet gdyby coś wykryli, to nie wiedzieć czemu płody z zewnątrz uni są oceniane według innych standardów i nie musi ich nie być w ogóle. Po prostu muszą się zmieścić w określone widełki.

Poza tym jest jeszcze jednak strona medalu. Będziesz truł się chemią, albo jeszcze groźniejszymi mykotoksynami, albo jadł żywność z wydajnej produkcji, albo... będziesz się bił na wojnie o zasoby takie jak ziemia, abyś miał z czego odpowiednią ilość plonów zebrać. To nie jest aż takie proste jak się wszystkim wydaje. Nasz dobrobyt jest ściśle powiązany z szeroko rozumianą wydajnością pracy.

Opublikowano
2 minuty temu, Suchy211 napisał(a):

W smaku nie będzie żadnej różnicy. /

Wiesz jaki jest gryps z zakazanymi substancjami? Taki, że ich pozostałości i tak nie są wykrywane w płodach rolnych z krajów w których się je stosuje, bo przed zbiorem rośliny zdążą się rozłożyć/zneutralizować. A nawet gdyby coś wykryli, to nie wiedzieć czemu płody z zewnątrz uni są oceniane według innych standardów i nie musi ich nie być w ogóle. Po prostu muszą się zmieścić w określone widełki.

Poza tym jest jeszcze jednak strona medalu. Będziesz truł się chemią, albo jeszcze groźniejszymi mykotoksynami, albo jadł żywność z wydajnej produkcji, albo... będziesz się bił na wojnie o zasoby takie jak ziemia, abyś miał z czego odpowiednią ilość plonów zebrać. To nie jest aż takie proste jak się wszystkim wydaje. Nasz dobrobyt jest ściśle powiązany z szeroko rozumianą wydajnością pracy.

Tak jak już mówiłem, jeden pies. I tak to "gówno" jedzenie obecnie jemy, nic się nie zmieni. Ameryka Południowa jest u nas od 2-3 lat z grubsza, bo Hiszpania zrobiła się za droga dla konsumentów Lidla i Biedronki. Hiszpania ma 30-50% droższe produkty niż Chile/Argentyna czy Turcja, ale cena bardzo zachęca żeby sprowadzać to tonami. A jakość jest dokładnie taka sama. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Kris194 napisał(a):

Tutaj odsyłam do wklejonego wcześniej artykułu autora, który nomen omen został wybrany na prezesa SN, jedynie nie został powołany. Makowska to powinna mu co najwyżej herbatę parzyć.

Tutaj ciężko stwierdzić na 100% co będzie, prace w tym obszarze trwają.

Tu znów odsyłam do w/w artykułu.

Uff, czyli załatwione. Ponieważ powstał ten artykuł automatycznie wszyscy zostali przekonani i już nie będzie sporu.

@TheMr. Teoretycznie świetny sposób na tanie jedzenie i uwolnienie wolnych sił przerobowych z sektora rolniczego do innych sektorów.

A jak ktoś sprzeda torpedę w pierwszy statek z konwoju wiozącego tą żywność i z powodu braku bezpieczeństwa żywnościowego trzeba będzie pokłonić się temu kto tego zażąda, to po prostu powiesi się osoby odpowiedzialne za taki stan rzeczy i tyle.

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano

Jezeli ktos uwaza, ze nie ma roznicy, gdzie kupujemy to polecam obejrzec jeden z dokumentow na Netflixie o kartelu zwiazanym z awokado. Zrobili z tego rownie dobry biznes, co z narkotykami.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Suchy211 napisał(a):

Uff, czyli załatwione. Ponieważ powstał ten artykuł automatycznie wszyscy zostali przekonani i już nie będzie sporu.

Nie. 
Ale jak szukasz rozwiązania to przeczytaj artykuł.

Jak chcesz tylko bezsensownie narzekać to najlepiej na priv z crushem - pasujecie w tym względzie do siebie. 

A z innej beczki:

image.thumb.png.a0535fb08083b902fe68ebe16d3bbd3a.png

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, crush napisał(a):

UWAGA WYPRZEDZAM!

Zaraz ktoś (najpewniej @LeBomB) napisze, że one będą musiały spełniać normy, zapewne jeszcze bardziej wyśrubowane

Zdziwiłbyś się. Nie miałem zamiaru pisać, bo już temat był poruszany i zaznaczałem wielokrotnie, że to będzie zależało wyłącznie od uczciwości importerów. Dopóki ludzie będą głupi i będą omijać przepisy a inni głupi będą to kupować, to ja takiego betonu do niczego przekonywał nie będę.

@jagular najpierw ptasia grypa dotknęła USA, teraz jest również zakaz importu jaj i drobiu z Meksyku, stąd w niektórych regionach brakuje jaj lub ceny dość szybko rosną.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Nie. 
Ale jak szukasz rozwiązania to przeczytaj artykuł.

Jak chcesz tylko bezsensownie narzekać to najlepiej na priv z crushem - pasujecie w tym względzie do siebie. 

Pogadaj sobie w tej sprawie z pisowcami a nie ze mną. To ich musisz przekonać jeśli chcesz coś osiągnąć. Bez tego to tylko stanowisko eksperta z jednej strony barykady. Pisowcy mają swoich.

Przekonywanie przekonanego jest bez sensu

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, Suchy211 napisał(a):

Ponieważ powstał ten artykuł automatycznie wszyscy zostali przekonani i już nie będzie sporu.

Gdybyś przeczytał ten artykuł to byś nie mówił o jakimkolwiek sporze. Władza zarówno ustawodawcza jak i wykonawcza oraz sądownicza mają obowiązek działać na podstawie prawa i w jego granicach. Ustawy niezgodne z konstytucją są warte tyle co papier, na którym zostały wydrukowane.

31 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Pogadaj sobie w tej sprawie z pisowcami a nie ze mną. To ich musisz przekonać jeśli chcesz coś osiągnąć. Bez tego to tylko stanowisko eksperta z jednej strony barykady. Pisowcy mają swoich.

Przekonywanie przekonanego jest bez sensu

Z nikim poza partiami będącymi w koalicji rządzącej nie trzeba rozmawiać żeby zmieniać ustawy.

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 2
Opublikowano
7 minut temu, Kris194 napisał(a):

Gdybyś przeczytał ten artykuł to byś nie mówił o jakimkolwiek sporze. Władza zarówno ustawodawcza jak i wykonawcza oraz sądownicza mają obowiązek działać na podstawie prawa i w jego granicach. Ustawy niezgodne z konstytucją są warte tyle co papier, na którym zostały wydrukowane.

Dlaczego są więc tak wolno zmieniane? Dlaczego są nadal stosowane?

Opublikowano (edytowane)

No to czekamy.

A no i jeszcze jedno. Jeśli to co jest napisane w artykule się zgadza Szymon Hołownia jest następnym prezydentem, bo izba uznająca wybory nie jest sądem z rozumieniu konstytucyjnym.

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, Suchy211 napisał(a):

No to czekamy.

A no i jeszcze jedno. Jeśli to co jest napisane w artykule się zgadza Szymon Hołownia jest następnym prezydentem, bo izba uznająca wybory nie jest sądem z rozumieniu konstytucyjnym.

A to akurat jest niestety faktycznie śliski temat, zobaczymy jak się uda z tego wyjść.

Swoją drogą to jest coś co obecny rząd też ma na uwadze

https://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/kraj/artykuly/9719092,sejm-uchwalil-ustawe-incydentalna-wybory-prezydenckie-2025-zatwierd.html

Edytowane przez Kris194
Opublikowano (edytowane)

Pisiory w skowronkach bo Musk atakujo Tuska niemca jednego!!!.

Cytat

Wiadomości Onet  Kraj  Nowy prezes Izby Kontroli Nadzwyczajnej i Spraw Publicznych. Jest decyzja

Prezydent Andrzej Duda powołał w czwartek sędziego Krzysztofa Wiaka na nowego prezesa Izby Kontroli Nadzwyczajnej i Spraw Publicznych Sądu Najwyższego — poinformowała Kancelaria Prezydenta. W czwartek upływa kadencja dotychczasowej prezes tej Izby Joanny Lemańskiej.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/nowy-prezes-izby-kontroli-nadzwyczajnej-i-spraw-publicznych-jest-decyzja/h261t4s

Cytat

Co z pozwoleniem Zbigniewa Ziobry na broń? Już wszystko jasne

Zbigniew Ziobro zachowa swoje pozwolenie na broń. Policja zdecydowała nie weryfikować jego uprawnień. Po analizie zleconej przez szefa MSWiA funkcjonariusze nie znaleźli podstaw do podjęcia działań wobec byłego ministra sprawiedliwości — wynika z informacji RMF FM.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/co-z-pozwoleniem-ziobry-na-bron-juz-wszystko-jasne/w8346q2

Cytat

Kanadyjskie sondaże oszalały. Słowa Donalda Trumpa odmieniły polityczny układ sił

Po raz pierwszy od 2021 r. sondaż Ipsos wskazuje, że kanadyjscy liberałowie (LPC) mają niewielką przewagę nad konserwatystami (CPC). Jeszcze sześć tygodni temu różnica między ugrupowaniami sięgała 26 pkt proc. na korzyść konserwatystów. Wpływ na poglądy Kanadyjczyków ma rezygnacja premiera Justina Trudeau oraz wypowiedzi prezydenta USA Donalda Trumpa, który zapowiada nałożenie na kraj 25-procentowych ceł i nazywa go "51. stanem USA".

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/sondaze-w-kanadzie-oszalaly-slowa-trumpa-odmienily-polityczny-uklad-sil/2bv2pzc

Cytat

Donald Trump wycofuje się ze słów o Wołodymyrze Zełenskim. "Naprawdę tak powiedziałem?"

— Jesteśmy na zaawansowanym etapie negocjacji pokojowych z Rosją — powiedział prezydent USA Donald Trump podczas spotkania z brytyjskim premierem Keirem Starmerem. Ponownie ocenił też, że Władimir Putin dotrzyma danego słowa i nie złamie ewentualnego porozumienia. Najwyraźniej zmienił jednak zdanie o Wołodymyrze Zełenskim i wycofał się ze słów o "dyktatorze".

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/donald-trump-wycofuje-sie-ze-slow-o-wolodymyrze-zelenskim-naprawde-tak-powiedzialem/ydk13jw

:rotfl2:

Edytowane przez Camis
  • Upvote 1
Opublikowano
11 minut temu, Camis napisał(a):

Pisiory w skowronkach bo Musk atakujo Tuska niemca jednego!!!.

https://x.com/ProfesorPingwin/status/1895075297336389690

Część naszych rodaków może jest głupia ale nie aż tak. Póki co wszędzie gdzie się miesza to wychodzi odwrotnie niż by chciał :E

14 minut temu, Camis napisał(a):

Wiadomości Onet  Kraj  Nowy prezes Izby Kontroli Nadzwyczajnej i Spraw Publicznych. Jest decyzja

Prezydent Andrzej Duda powołał w czwartek sędziego Krzysztofa Wiaka na nowego prezesa Izby Kontroli Nadzwyczajnej i Spraw Publicznych Sądu Najwyższego — poinformowała Kancelaria Prezydenta. W czwartek upływa kadencja dotychczasowej prezes tej Izby Joanny Lemańskiej.

Niesędzia będący prezesem niesądu, abstrakcja. Niech się cieszy, z pół roku na stołku się utrzyma :E