Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, trepek napisał(a):

BTW.

Ktoś może powiedzieć co się dzieje z WIG20? Takiej sytuacji, co obecnie, nie było od 14 lat...

Dokładnie nikt nie będzie w stanie powiedzieć, co najwyżej można dopasować jakąś historię. Moja historia jest taka: dzieje się to, co w Łusa, tylko odwrotnie :P Sentyment ludzi, którzy uciekają z amerykańskiej giełdy i muszą gdzieś ulokować swoje środki. No chyba że nagle na tyle dużo polskich spółek opublikowało bardzo dobre wyniki...

17 minut temu, Szambo napisał(a):

Podwyżki żywności i mediów mają na Polaków coraz mniejszy wpływ, bo się bogacą... tak mówią eksperci.

Średnio może i tak być, tylko kwestia tego gdzie ten średni punkt wypada :) 

Opublikowano

To nie majstrowanie a dostosowanie koszyka inflacyjnego do realnych wydatków ludzi.

Wraz z bogaceniem się społeczeństw udział wydatków na żywność w domowym budżecie spada.

W ubogich społeczeństwach stanowi nawet kilkukrotnie większy % wydatków niż w bogatych.

Rosną wydatki ludzi na usługi tak "standardowe" jak i luksusowe. Turystykę krajową i zagraniczną itd.

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
19 minut temu, skypan napisał(a):

Kreatywna statystyka by żyło się lepiej. Jest dobrze ? No jest.  A czy ubóstwo w Polsce drastycznie spadło ?

Dla mnie jako posiadacza obligacji 4-letnich indeksowanych inflacją to grzebanie przy moich oszczędnościach.

Opublikowano (edytowane)

Ciekawe jak długo teraz będzie toczyła się miałka dyskusja o tej śmierci po przesłuchaniu :E

Śledztwa nikt nie zrobił i pewnie nie zrobi, raportu z sekcji pewnie nikt nie widział, tak samo jak stanu jej zdrowia, ale nie będzie to przeszkadzało w rzucaniu oskarżeń z obydwu stron.

Natomiast wszyscy zapomną, że nie pozwolono jej na pełnomocnika, do czego trzeba mieć mocną podstawę i prawie się nie zdarza... Prokurator miała masę powodów do bycia włączona z tej sprawy oraz nie było żadnego nagrania z tego spotkania 3 na 1.

Państwo z kartonu, ale emocje skupiają się na propagandowych oskarżeniach :E

Oh, a propo luźniejszego tematu...

Dziwne, że nie ma jeszcze memów - "Z drogi śledzie, Mentzen na spotkanie jedzie", gdzie dziennikarz rzuca się pod hulajnogę, aby zadań nieistotne pytanie, komuś kto się śpieszy :boink:Jest nawet nagranie z tej sytuacji.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
3 godziny temu, Szambo napisał(a):

Powiedzcie jaki trzeba mieć tupet, żeby tego frajera wysyłać na rozmowę o podatku katastralnym?

No to jest kwintesencja tego rządowego kalectwa 👍

Ogólnie z tego co pamiętam to on ma "bardzo" fajnie wycenione te swoje mieszkania, tak trochę mało realnie 😉

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Moje zadnie w sprawie Skrzypek: przesłuchanie odbyło się zgodnie z prawem tym nie mniej praktyka wskazuje, że dopuszcza się pełnomocnika świadka. Bodnar jeszcze jako RPO zgłosił inicjatywę zmiany KPK tak, żeby prokurator nie mógł odmówić udziału pełnomocnika w przesłuchaniu świadka. Ziobro oczywiście odrzucił bo budował jeszcze bardziej opresyjny system prawa karnego. W Polsce procedury są kompletnie lekceważone. W Polsce działa jeden z najbardziej opresyjnych systemów prawa karnego w całej UE. Są jedne z najwyższych kar, a odbywanie wyroków w ZK czy w tymczasowym aresztowaniu w AŚ dalekie jest od zasad humanitarnego traktowania osadzonych. Zwracał np. na to uwagę Palikot odnośnie tego, że prysznic przysługuje 2x w tygodniu. Dodam, że w wielu AŚ raz w tygodniu. Nie ma też ciepłej wody, a osadzeni są stłoczeni w małych celach. Ziobro przez 8 lat jeszcze bardziej zaostrzył kary za niemal wszystko.

Po ludzku - do starszej kobiety w złym stanie zdrowia wezwanej jako świadek w sprawie toczącej się od lat i do tego zabarwionej politycznie prokurator powinien umożliwić udział adwokata. To tylko przykład, jeden z tysięcy, jak organy ścigania traktują świadków na drodze do oskarżenia lub podejrzanych. Bardzo często wiadomo, że ktoś może mieć zarzuty, ale najpierw właśnie jest wzywany jako świadek.

Edytowane przez hubio
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, hubio napisał(a):

Moje zadnie w sprawie Skrzypek: przesłuchanie odbyło się zgodnie z prawem tym nie mniej praktyka wskazuje, że dopuszcza się pełnomocnika świadka. Bodnar jeszcze jako RPO zgłosił inicjatywę zmiany KPK tak, żeby prokurator nie mógł odmówić udziału pełnomocnika w przesłuchaniu świadka. Ziobro oczywiście odrzucił bo budował jeszcze bardziej opresyjny system prawa karnego. W Polsce procedury są kompletnie lekceważone. W Polsce działa jeden z najbardziej opresyjnych systemów prawa karnego w całej UE. Są jedne z najwyższych kar, a odbywanie wyroków w ZK czy w tymczasowym aresztowaniu w AŚ dalekie jest od zasad humanitarnego traktowania osadzonych. Zwracał np. na to uwagę Palikot odnośnie tego, że prysznic przysługuje 2x w tygodniu. Dodam, że w wielu AŚ raz w tygodniu. Nie ma też ciepłej wody, a osadzeni są stłoczeni w małych celach. Ziobro przez 8 lat jeszcze bardziej zaostrzył kary za niemal wszystko.

Po ludzku - do starszej kobiety w złym stanie zdrowia wezwanej jako świadek w sprawie toczącej się od lat i do tego zabarwionej politycznie prokurator powinien umożliwić udział adwokata. To tylko przykład, jeden z tysięcy, jak organy ścigania traktują świadków na drodze do oskarżenia lub podejrzanych. Bardzo często wiadomo, że ktoś może mieć zarzuty, ale najpierw właśnie jest wzywany jako świadek.

O co chodzi z tym ze podczas jej przesłuchania brali udział jacyś adwokaci innej strony? to takie mamy przepisy? to nie jest tak ze tylko w sadzie adwokaci stron mogą zadawać ci pytania ?

6 godzin temu, huudyy napisał(a):

się obudził - a zamach smoleński? Obrzucanie gównem i czekanie aż się przyklei to żadna nowość w polskim grajdole.

image.png.c8dbc54952db2377facd3f066c6cc978.png

Dziwię się KO że nie grillują Kaczyńskiego o to, że to po rozmowie z nim babka się przekręciła - modus operandi zbliżone do tego co spotkało gumowego Gowina, tyle, że ten jakimś cudem przeżył.

Rozpierdziela mnie płacz WP o odcięcie od dotacji - szkoda, że tak chętnie nie opowiadali o Suwarcie :E

Piękny obrazek , pisałem ze w cos takiego mógłbym uwierzyć , już palikotowi się wyrwało jak powiedział do Jarosława cytuje "ze był gotów wysłać własnego brata na śmierć"

Opublikowano
5 godzin temu, zdunzdun napisał(a):

nie będzie szybko dementować, tłumaczyć, działać, punktować to skończy rządy szybciutko w tym naszym grajdole. 

Możliwe że już nawet na jesień jak przewala prezydenckie a to jest wielce prawdopodobne jak na dzisiaj. 

Kabaret "obywatelski" :gordon:

• Like 1
Opublikowano

Cytat

Sprawa Barbary Skrzypek. Prokuratura opublikowała protokół przesłuchania
Na stronie internetowej Prokuratury Okręgowej w Warszawie ukazał się we wtorek po południu protokół przesłuchania Barbary Skrzypek. Zanonimizowany dokument z przesłuchania liczy dziewięć stron.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/sprawa-barbary-skrzypek-prokuratura-opublikowala-protokol-przesluchania/dffvq2k,79cfc278

GRUBO MEMcem ma super nauczyciela %-)

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, voltq napisał(a):

O co chodzi z tym ze podczas jej przesłuchania brali udział jacyś adwokaci innej strony? to takie mamy przepisy? to nie jest tak ze tylko w sadzie adwokaci stron mogą zadawać ci pytania ?

Podczas przesłuchania w postępowaniu przygotowawczym jak najbardziej adwokat może, a nawet powinien reprezentować, ale stronę. Szczególnie to jest ważne w postępowaniu karnym. Tym nie mniej świadek nie jest stroną, a powszechną praktyką jest najpierw przesłuchanie de facto podejrzanego jako świadka, a potem wydanie mu już postanowienia o przedstawieniu zarzutów i przesłuchanie w charakterze podejrzanego.

Należy jednak pamiętać, że każdy świadek może uchylić się od odpowiedzi jeśli jego lub jego najbliższych może w przypadku odpowiedzi spotkać odpowiedzialność karna. Świadek jednak nie może w przeciwieństwie do podejrzanego składać fałszywych zeznań bo grozi mu za to odpowiedzialność karna. W rezultacie dla prokuratorów bardzo wygodne jest wzywanie kogoś jako świadka, choć jest podejrzany, ale nie ma takiego statusu, bowiem jeśli uchyli się od odpowiedzi to znaczy, że jednak coś przeskrobał, a z kolei kłamać mu nie wolno.

Jak coś źle napisałem to szanowi koledzy prawnicy poprawcie mnie bo prawo stosowałem jeszcze jak byłem na etacie, ale dawno... A studia skończyłem jeszcze dawniej... :) 

7 godzin temu, huudyy napisał(a):

Dziwię się KO że nie grillują Kaczyńskiego o to, że to po rozmowie z nim babka się przekręciła - modus operandi zbliżone do tego co spotkało gumowego Gowina, tyle, że ten jakimś cudem przeżył.

Tutaj jeszcze może zachodzić inna sprawa. Nie wiem dokładnie jaki status ma Pan Kaczyński, ale jeśli podejrzanego to nie wolno mu rozmawiać ze świadkami bo może to oznaczać wpływanie na świadków. Nawet jeśli nie ma takiego statusu i jest wciąż świadkiem to kiedy prokuratura, teoretycznie by wnioskowała o areszt dla niego może powołać się na to, że zachodzi obawa mataczenia :) Co do zasady jeśli ktoś jest w jakiejś sprawie raczej nie powinien się publicznie chwalić, że rozmawia z innymi świadkami.

W związku z tym płaczem PiS to mi się nóż w kieszeni otwiera bo w Polsce codziennie tysiące ludzi w jakiś sposób umoczonych w kwestie prawne czy to rodziny takich osób dostają raka, zawały albo inne poważne choroby. Oprócz znajomych i rodziny nikt nie wie jaką tragedię przeżywają... Ponieważ ktoś ma już łatkę "przestępcy" to jest on i jego rodzina poddana ostracyzmowi i całkowitej znieczulicy ze strony społeczeństwa... Ile mam, babć, ojców i dziadków po takich rozmowach w prokuraturze umiera... Przypomina mi się ta sprawa z Kamińskim i karmieniem na siłę... Pisowcy póki sami byli prawem i to oni krzywdzili ludzi, podsłuchiwali, nękali kontrolami skarbowymi jak Frasyniuka to wszystko było ok, a teraz "obudzili" się jak działa opresyjny system prawa karnego w Polsce...

@voltq w postępowaniu przygotowawczym jak najbardziej mogą brać udział pełnomocnicy stron... Tu zastosowano dosyć nieładny chwyt bo była jedna kobieta vs 3 osoby w postaci prokuratora i 2 adwokatów strony przeciwnej, którzy ją przemaglowali. Choćby z powodu braku tej równowagi powinno się dopuścić pełnomocnika tej Pani. Świadek był znajomym podejrzanego, ale nie rodziną i był w bardzo trudnym położeniu procesowym. Tzn. tą Panią powinni tak przygotować, żeby na każde pytanie odpowiadała "nie pamiętam", "nie wiem" "zarobiona jestem" :) 

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, hubio napisał(a):

Podczas przesłuchania w postępowaniu przygotowawczym jak najbardziej adwokat może, a nawet powinien reprezentować, ale stronę. Szczególnie to jest ważne w postępowaniu karnym. Tym nie mniej świadek nie jest stroną, a powszechną praktyką jest najpierw przesłuchanie de facto podejrzanego jako świadka, a potem wydanie mu już postanowienia o przedstawieniu zarzutów i przesłuchanie w charakterze podejrzanego.

Należy jednak pamiętać, że każdy świadek może uchylić się od odpowiedzi jeśli jego lub jego najbliższych może w przypadku odpowiedzi spotkać odpowiedzialność karna. Świadek jednak nie może w przeciwieństwie do podejrzanego składać fałszywych zeznań bo grozi mu za to odpowiedzialność karna. W rezultacie dla prokuratorów bardzo wygodne jest wzywanie kogoś jako świadka, choć jest podejrzany, ale nie ma takiego statusu, bowiem jeśli uchyli się od odpowiedzi to znaczy, że jednak coś przeskrobał, a z kolei kłamać mu nie wolno.

Jak coś źle napisałem to szanowi koledzy prawnicy poprawcie mnie bo prawo stosowałem jeszcze jak byłem na etacie, ale dawno... A studia skończyłem jeszcze dawniej... :) 

Mi chodziło oto ze tam byli obecni jacyś dwaj adwokaci w przesłuchaniu wzięli udział pełnomocnicy pokrzywdzonego obywatela austriackiego - m.in. pan adwokat Jacek Dubois, jak również pan adwokat Krystian Lasik.

Tego nie rozumiem myślałem ze takie cos jest dopuszczalne tylko w sądzie a w prokuraturze jest prokurator albo prokuratorzy a po drugiej stronie świadek plus ewentualnie  pełnomocnik albo podejrzany plus ewentualnie pełnomocnik

Edytowane przez voltq
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Camis napisał(a):

Brawo koalicjo, w niecałe 1,5 roku tyle stracić.

I pewnie będą tracić dalej, biorąc pod uwagę prawicowe tendencje na świecie.

Raczej szykowałbym się na powroty rządów autorytarnych w najbliższych latach. I to się tyczy nie tylko Polski.

Ciekawe w sumie tylko, kiedy przyjdzie kolejny reset. Pewnie po III WŚ.

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano
Cytat

Tak zmienia się nastawienie Polaków do Unii Europejskiej [SONDAŻ]

Unia Europejska wciąż ma w Polsce zdecydowanie więcej zwolenników niż przeciwników. Najnowsze badanie przeprowadzone przez firmę Research Partner wskazuje jednak na malejące poparcie Polaków dla członkostwa w UE. Coraz więcej obywateli wyraża sceptycyzm wobec korzyści płynących z integracji europejskiej oraz opowiada się za większą niezależnością Polski w ramach UE.

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/tak-zmienia-sie-nastawienie-polakow-do-unii-europejskiej-sondaz/wm14373

-9pp w 4 lata.