Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, voltq napisał(a):

O co chodzi z tym ze podczas jej przesłuchania brali udział jacyś adwokaci innej strony? to takie mamy przepisy? to nie jest tak ze tylko w sadzie adwokaci stron mogą zadawać ci pytania ?

Podczas przesłuchania w postępowaniu przygotowawczym jak najbardziej adwokat może, a nawet powinien reprezentować, ale stronę. Szczególnie to jest ważne w postępowaniu karnym. Tym nie mniej świadek nie jest stroną, a powszechną praktyką jest najpierw przesłuchanie de facto podejrzanego jako świadka, a potem wydanie mu już postanowienia o przedstawieniu zarzutów i przesłuchanie w charakterze podejrzanego.

Należy jednak pamiętać, że każdy świadek może uchylić się od odpowiedzi jeśli jego lub jego najbliższych może w przypadku odpowiedzi spotkać odpowiedzialność karna. Świadek jednak nie może w przeciwieństwie do podejrzanego składać fałszywych zeznań bo grozi mu za to odpowiedzialność karna. W rezultacie dla prokuratorów bardzo wygodne jest wzywanie kogoś jako świadka, choć jest podejrzany, ale nie ma takiego statusu, bowiem jeśli uchyli się od odpowiedzi to znaczy, że jednak coś przeskrobał, a z kolei kłamać mu nie wolno.

Jak coś źle napisałem to szanowi koledzy prawnicy poprawcie mnie bo prawo stosowałem jeszcze jak byłem na etacie, ale dawno... A studia skończyłem jeszcze dawniej... :) 

7 godzin temu, huudyy napisał(a):

Dziwię się KO że nie grillują Kaczyńskiego o to, że to po rozmowie z nim babka się przekręciła - modus operandi zbliżone do tego co spotkało gumowego Gowina, tyle, że ten jakimś cudem przeżył.

Tutaj jeszcze może zachodzić inna sprawa. Nie wiem dokładnie jaki status ma Pan Kaczyński, ale jeśli podejrzanego to nie wolno mu rozmawiać ze świadkami bo może to oznaczać wpływanie na świadków. Nawet jeśli nie ma takiego statusu i jest wciąż świadkiem to kiedy prokuratura, teoretycznie by wnioskowała o areszt dla niego może powołać się na to, że zachodzi obawa mataczenia :) Co do zasady jeśli ktoś jest w jakiejś sprawie raczej nie powinien się publicznie chwalić, że rozmawia z innymi świadkami.

W związku z tym płaczem PiS to mi się nóż w kieszeni otwiera bo w Polsce codziennie tysiące ludzi w jakiś sposób umoczonych w kwestie prawne czy to rodziny takich osób dostają raka, zawały albo inne poważne choroby. Oprócz znajomych i rodziny nikt nie wie jaką tragedię przeżywają... Ponieważ ktoś ma już łatkę "przestępcy" to jest on i jego rodzina poddana ostracyzmowi i całkowitej znieczulicy ze strony społeczeństwa... Ile mam, babć, ojców i dziadków po takich rozmowach w prokuraturze umiera... Przypomina mi się ta sprawa z Kamińskim i karmieniem na siłę... Pisowcy póki sami byli prawem i to oni krzywdzili ludzi, podsłuchiwali, nękali kontrolami skarbowymi jak Frasyniuka to wszystko było ok, a teraz "obudzili" się jak działa opresyjny system prawa karnego w Polsce...

@voltq w postępowaniu przygotowawczym jak najbardziej mogą brać udział pełnomocnicy stron... Tu zastosowano dosyć nieładny chwyt bo była jedna kobieta vs 3 osoby w postaci prokuratora i 2 adwokatów strony przeciwnej, którzy ją przemaglowali. Choćby z powodu braku tej równowagi powinno się dopuścić pełnomocnika tej Pani. Świadek był znajomym podejrzanego, ale nie rodziną i był w bardzo trudnym położeniu procesowym. Tzn. tą Panią powinni tak przygotować, żeby na każde pytanie odpowiadała "nie pamiętam", "nie wiem" "zarobiona jestem" :) 

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, hubio napisał(a):

Podczas przesłuchania w postępowaniu przygotowawczym jak najbardziej adwokat może, a nawet powinien reprezentować, ale stronę. Szczególnie to jest ważne w postępowaniu karnym. Tym nie mniej świadek nie jest stroną, a powszechną praktyką jest najpierw przesłuchanie de facto podejrzanego jako świadka, a potem wydanie mu już postanowienia o przedstawieniu zarzutów i przesłuchanie w charakterze podejrzanego.

Należy jednak pamiętać, że każdy świadek może uchylić się od odpowiedzi jeśli jego lub jego najbliższych może w przypadku odpowiedzi spotkać odpowiedzialność karna. Świadek jednak nie może w przeciwieństwie do podejrzanego składać fałszywych zeznań bo grozi mu za to odpowiedzialność karna. W rezultacie dla prokuratorów bardzo wygodne jest wzywanie kogoś jako świadka, choć jest podejrzany, ale nie ma takiego statusu, bowiem jeśli uchyli się od odpowiedzi to znaczy, że jednak coś przeskrobał, a z kolei kłamać mu nie wolno.

Jak coś źle napisałem to szanowi koledzy prawnicy poprawcie mnie bo prawo stosowałem jeszcze jak byłem na etacie, ale dawno... A studia skończyłem jeszcze dawniej... :) 

Mi chodziło oto ze tam byli obecni jacyś dwaj adwokaci w przesłuchaniu wzięli udział pełnomocnicy pokrzywdzonego obywatela austriackiego - m.in. pan adwokat Jacek Dubois, jak również pan adwokat Krystian Lasik.

Tego nie rozumiem myślałem ze takie cos jest dopuszczalne tylko w sądzie a w prokuraturze jest prokurator albo prokuratorzy a po drugiej stronie świadek plus ewentualnie  pełnomocnik albo podejrzany plus ewentualnie pełnomocnik

Edytowane przez voltq
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Camis napisał(a):

Brawo koalicjo, w niecałe 1,5 roku tyle stracić.

I pewnie będą tracić dalej, biorąc pod uwagę prawicowe tendencje na świecie.

Raczej szykowałbym się na powroty rządów autorytarnych w najbliższych latach. I to się tyczy nie tylko Polski.

Ciekawe w sumie tylko, kiedy przyjdzie kolejny reset. Pewnie po III WŚ.

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano
Cytat

Tak zmienia się nastawienie Polaków do Unii Europejskiej [SONDAŻ]

Unia Europejska wciąż ma w Polsce zdecydowanie więcej zwolenników niż przeciwników. Najnowsze badanie przeprowadzone przez firmę Research Partner wskazuje jednak na malejące poparcie Polaków dla członkostwa w UE. Coraz więcej obywateli wyraża sceptycyzm wobec korzyści płynących z integracji europejskiej oraz opowiada się za większą niezależnością Polski w ramach UE.

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/tak-zmienia-sie-nastawienie-polakow-do-unii-europejskiej-sondaz/wm14373

-9pp w 4 lata. 

Opublikowano

No skoro Polaków mamy coraz mniej to trzeba kogoś zatrudniać do pracy.

Skoro tyle nabudowaliśmy mieszkań, Polacy je pokupowali, żeby podnajmować to trzeba sprowadzać ludzi, żeby mogli tam mieszkać i żeby poseł Kropiwnicki nie był stratny.

Ja nie wiem czego Oni nie rozumieją?

Skoro zwolennicy Konfederacji są za pójściem całkowicie w Kapitalizm to odrzucenie sprowadzania taniej siły roboczej jest strasznym marnotrastwem.

Po co Przedsiębiorca ma płacić Polakowi 10k, jak może płacić Obcokrajowcowi 4k?

• Upvote 2
Opublikowano

Ten bazgrający tablice Braun...

Fajny temat pod precedens. Gdy taka "figura" poseł, deputowany itd. posiadający "ymmunitet" ewidentnie łamie prawo, to taki bidny poli czy strażak, ma prawo interweniować?|
Wykręcić łapy, skuć, żeby uniemożliwić dalsze niszczenie mienia? W końcu, jak by powiedział Pawlak ewidentnie "w szkodę lezie!" i stróż prawa powinien IMO to udaremnić lub utrudnić.
@GordonLameman  ?

Opublikowano

1 minutę temu, JeRRyF3D napisał(a):

Ten bazgrający tablice Braun...

Fajny temat pod precedens. Gdy taka "figura" poseł, deputowany itd. posiadający "ymmunitet" ewidentnie łamie prawo, to taki bidny poli czy strażak, ma prawo interweniować?|
Wykręcić łapy, skuć, żeby uniemożliwić dalsze niszczenie mienia? W końcu, jak by powiedział Pawlak ewidentnie "w szkodę lezie!" i stróż prawa powinien IMO to udaremnić lub utrudnić.
@GordonLameman  ?

Nie, nie w takiej sprawie.

Gdyby kogoś zamordował i próbował uciec - to może. Ale tu mamy nawet zabezpieczone dowody.

Ale szkoda - bo przydałoby się, żeby mu ktoś wjechał z glana w ten pusty łeb :) 

1 minutę temu, Szambo napisał(a):

Moja Żona pracuje w Służbie Cywilnej i ma absolutny zakaz wypowiadania się na tematy politycznie publicznie.

Z czego ten zakaz wynika? :) 

1 minutę temu, Szambo napisał(a):

I zawsze się zastanawia, czemu Prokuratorzy/Sędziowie mogą to robić?

A czemu nie? 

Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Z czego ten zakaz wynika? :)

Art. 78. słuzb. cywil.

Zakazy dotyczące członka korpusu służby cywilnej

1.

Członek korpusu służby cywilnej przy wykonywaniu obowiązków służbowych nie może kierować się interesem jednostkowym lub grupowym.

2.

Członkowi korpusu służby cywilnej nie wolno publicznie manifestować poglądów politycznych.

3.

Członkowi korpusu służby cywilnej nie wolno uczestniczyć w strajku lub akcji protestacyjnej zakłócającej normalne funkcjonowanie urzędu.

4.

Członek korpusu służby cywilnej nie może łączyć zatrudnienia w służbie cywilnej z mandatem radnego.

5.

Urzędnik służby cywilnej nie ma prawa tworzenia partii politycznych ani uczestniczenia w nich.

6.

Członek korpusu służby cywilnej zajmujący wyższe stanowisko w służbie cywilnej nie może pełnić funkcji w związkach zawodowych.

7.

Przepis ust. 5 ma zastosowanie do osoby zajmującej wyższe stanowisko w służbie cywilnej.

Opublikowano

@Szambo bo im marzy się najgorszy rodzaj kapitalizmu i chyba chcieli by żeby Polacy pracowali za najniższe stawki na rzecz bogacących się przedsiębiorców. Z resztą biorąc pod uwagę ich różne pomysły, to załóżmy że dostałby taki człowiek 7 tys. na rękę, bo byłby to dochód nieopodatkowany, ale w zamian samemu trzeba sobie opłacić ubezpieczenie zdrowotne, wypadkowe, odłożyć na emeryturę czy w razie jakiegoś przypadku gdy nagle człowiek stałby się niezdolny do pracy, bo przecież zlikwidować składki, "oddać" pieniądze :P 

Nagle ceny ubezpieczeń zdrowotnych wywaliłoby w kosmos, bo szpitale też muszą się z czegoś utrzymać, inne płatne składki tak samo i w konsekwencji zamiast 1/3 wynagrodzenia, na takie usługi i opłaty wydałoby się połowę, a wszystko wyglądałoby tak samo :E 

Akurat ostatnio miałem sytuację, w której jednocześnie kilkanaście osób chciało skorzystać z dodatkowo płatnego ubezpieczenia i wywiązała się dyskusja jak to zapisy w tym ubezpieczeniu nie działają, bo specjalista miał być w 3 do 7 dni roboczych, a był dopiero za 3 tygodnie i to nie poza kolejką, a na wyznaczoną godzinę, a i tak było półtorej godziny opóźnienia w wizycie :D 

Teraz wyobraźcie sobie jakby zlikwidowano NFZ i jak nagle 80% społeczeństwa będzie miało takie ubezpieczenie i roszczenia (20% zakładam, że będzie żyło na krawędzi na zasadzie: "mam więcej kasy!"). Szybko się okaże, że służba zdrowia wygląda tak samo jak za NFZ.

A wracając do pierwotnego wątku, to moim zdaniem Konfederacja właśnie jest zwolennikiem ostrego kapitalizmu w zakresie zatrudniania pracowników i prowadzenia firm, czyli zatrudnić tanio, wykorzystać maksymalnie, zarobić dużo. 

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Wiele osób na wielu polach kompletnie myli tematy. RODO z ochroną wizerunku i danymi wrażliwymi, klauzule o informacji o zarobkach (dotyczą pracodawcy! nie pracownika!), itd. itd.
Myślę, że sprawny prawnik w 30 sek utrąciłbym wypowiedź w wąskim gronie od "manifestowania" i do tego "publicznie". ;)

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Czyli nie bedzie zmiany, Nawrocki zgłoszony.

Cytat

W tym Karol Nawrocki pokonał Rafała Trzaskowskiego

W PKW złożono zgłoszenie popieranego przez PiS kandydata na prezydenta Karola Nawrockiego wraz z ponad 1,3 mln podpisów poparcia. To lepszy wynik niż w przypadku kandydata KO Rafała Trzaskowskiego.

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/wiadomo-ile-osob-podpisalo-sie-pod-kandydatura-karola-nawrockiego/7z7q9tf

Edytowane przez Camis
Opublikowano
W dniu 14.03.2025 o 14:30, hubio napisał(a):

jedną z mocno lansowanych w kampanii wyborczej haseł KO i3D był powrót do rozliczania składki zdrowotnej i powrót do wcześniejszego rozliczania jaki był przed Polskim Ładem. Wśród tych kolejek do urn wyborczych stało wielu takich przedsiębiorców jak ja co bardzo na to czekali! Teraz minął ponad rok, a ty piszesz, że to co zrobił PiS w Polskim Ładzie to ok... Bo drobni przedsiębiorcy oszukują... No chyba, że jesteś wyborcą Lewicy, a nie KO i 3D - to by tłumaczyło, że chcesz państwa socjalistycznego. Tylko, że jak ktoś oszukuje to raczej się zwiększa kontrole, a nie WSZYSTKIM dowala 3x większe daniny na rzecz państwa.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Nizsza-skladka-zdrowotna-dla-przedsiebiorcow-Sejmowe-komisje-za-koszty-to-4-6-mld-zlotych-8909926.html

@hubio Czy to o to Ci chodziło?