Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, VRman napisał(a):

w teorii..

Nie, w praktyce, bo funkcjonuje z powodzeniem już 14 lat. 

To jest jedno z bardzo demokratycznych narzędzi na poziomie samorządowym. Tylko jak widać po tym co sugerujesz i po tym co pisze @Karro wpisujecie się dokładnie w to co pisałem już niejednokrotnie, że będą tacy co we wszystkim widzą spisek, przekręt, możliwość kombinowania itd. a jednocześnie to i Wy między innymi chcielibyście żeby było lepiej. Tylko na jakiej podstawie, skoro wszystko i wszyscy są nieuczciwi? Bo to sugerujecie. 

Edit: i żeby nie było, tym co piszę nie twierdzę że wszystko jest uczciwe, bo nie jest. Ale mam świadomość skali i jeżeli budżety obywatelskie przynoszą lokalnej społeczności na poziomie miasta czy nawet dzielnicy więcej korzyści niż strat, to nie są niczym złym.

Edytowane przez LeBomB
  • Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano

@ITHardwareGPTWyjaśnij:

3 godziny temu, VRman napisał(a):

ale co to jest budżet obywatelski? Brzmi jak pieniądze prywatne, ale szybkie google i znalazłem artykuł na gazeta.pl, gdzie jest "tym razem miasto wyda". Miasto. No to fajnie obywatelski ten budżet. ;)

Opublikowano
3 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Tylko jak widać po tym co sugerujesz i po tym co pisze @Karro wpisujecie się dokładnie w to co pisałem już niejednokrotnie, że będą tacy co we wszystkim widzą spisek, przekręt, możliwość kombinowania itd. a jednocześnie to i Wy między innymi chcielibyście żeby było lepiej. Tylko na jakiej podstawie, skoro wszystko i wszyscy są nieuczciwi? Bo to sugerujecie. 

Dopiero co godzinę temu pisałem o tym, że jak widzę ilość debilnych projekcji, uogólnień i szufladkowań na tym forum, to się czasem odechciewa tu być.

3 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Edit: i żeby nie było, tym co piszę nie twierdzę że wszystko jest uczciwe, bo nie jest. Ale mam świadomość skali i jeżeli budżety obywatelskie przynoszą lokalnej społeczności na poziomie miasta czy nawet dzielnicy więcej korzyści niż strat, to nie są niczym złym.

Pisałem: "w teorii fajny pomysł, ale głupi w praktyce"

Pisałem "ale nie chcę się w ten temat zagłębiać"

to ciągniesz i ciągniesz, a jak nie przyznaję ci racji, to od razu jakieś psychoanalizy z ciemnej groty dowalasz.

Sam zauważyłeś, że z głosowaniem będzie problem.

A to tylko jeden z wielu problemów, które nawet ja, człowiek nie mający pojęcia o rządzeniu, od razu widzi oczami wyobraźni.

Poza tym głosują ludzie w mieście a kto płaci? Podatnicy z miasta czy całej Polski? A może ja nie życzę sobie żeby za moje pieniądze budować jakąś piaskownicę? To przykład specjalnie taki, żeby pokazać, że wszystko się może nie spodobać. Piaskownica ma znacznie więcej sensu niż marnowanie kasy na dekoracje typu choinki, świecidełka, tęcze, renowacje murków za miliony, i tak dalej, bo akurat tak się składa, że np. laski chciały aby było romantycznie i one głosowały, a ludzie którym się nie podoba nie głosowali z różnych przyczyn (w tym owszem, swojej głupoty  w niektórych przypadkach także) przez co dany pomysł przeszedł. I potem zamiast obniżki podatków która pozwoliłaby na mniej plajt, więcej miejsc pracy i ratowanie życia bo kogoś było stać na opiekę zdrowotną, dostaniemy tęcze, choinki, piękne ogródki do patrzenia na nie. Nosz bulwa mać. NIE STAĆ nas na wydawanie pieniędzy z BUDŻETU na pierdoły. Jeszcze park z cieniem zamiast betonozy rozumiem. Ale dużo więcej korzyści przyniosłyby zmiany wprowadzające odpowiedzialność. Gdzie są sku(autocenzura) którzy zarobili pod stołem na zamienianiu parków w betonowe patelnie? Oni zmarnowali kasę a karą za to jest strata dla wszystkich. 

Teraz politycy marnując pewnie ze 3/4 kasy, wymyślają budżet obywatelski aby z np. 10% wydawać mniej nierozsądnie i się chwalić "jacy to my jesteśmy wspaniałomyslni i pozwalamy ludziom samym decydować".

Nosz bulwa mać. Od tego was (polityków) wybrali, żebyście pracowali DLA NICH i nie potrzeba bulwa jego mać programów "obywatelskich", żeby wiedzieć, że trzeba było wydać na szpital, poprawę warunków życia i atrakcyjności dla inwestorów i firm w regionie, a nie na pierdoły. 

Wolę w podatkach płacić 100zł ale żeby z tego wydano sensownie 80, a nie płacić 500 i słuchać, że mam się cieszyć, że aż dwa razy tyle (180) poszło na fajne i potrzebne cele. 

I jakby tego nie ubierali. 

Masz teraz przykład. Tęcza. 

What the actual fuck..

Nie wiem. Pewnie to propagandowa ściema Konfy z tymi 700 tysiącami. Ale ile to konkretnie kosztowało nadal nikt mnie tu nie poinformował, choć pytałem.

Nawet jak to było "tylko" 10 000. To i tak są to pieniądze wywalone w błoto, i czy szło to z naszej wspólnej kasy nazwanej "budżet kasy do wywalenia w błoto" czy "Budżet spraw ważnych imienia Matki Teresy" to już mam w :dupa:

Opublikowano
@Camis no dobra, jedziemy z wyjaśnieniem dla VRmana! 😅🍿

### 🏛️ Co to jest "budżet obywatelski"?

Budżet obywatelski (zwany też partycypacyjnym) polega na tym, że część budżetu miasta (czyli funduszy publicznych) oddaje się mieszkańcom do bezpośredniego decydowania, na jakie cele pieniądze mają być wydane. Innymi słowy – to nie prywatne pieniądze obywateli, lecz środki publiczne zarządzane przez miasto, o których ostatecznie decydują mieszkańcy.

### 🎯 Jak to wygląda w praktyce?

1. Miasto wydziela część pieniędzy z ogólnego budżetu (czyli „tym razem miasto wyda”, jak zauważył VRman 😉).

2. Mieszkańcy zgłaszają pomysły – na przykład budowa placów zabaw, remonty chodników, stworzenie miejsc integracji, dostawienie ławek w parku itd.

3. Projekt przechodzi wstępną selekcję – sprawdzana jest jego wykonalność techniczna i budżetowa.

4. Następuje głosowanie mieszkańców – to oni decydują, które projekty zostaną zrealizowane.

5. Miasto finansuje i realizuje zwycięskie projekty.

### 🚩 Co w tym "obywatelskiego"?

To właśnie udział mieszkańców na etapie zgłaszania, selekcji i głosowania powoduje, że budżet nazywa się „obywatelskim”, ponieważ decyzje w nim podejmują zwykli ludzie, a nie sami urzędnicy.

### ⚖️ Podsumowując:

- Pieniądze – są publiczne (od miasta).
- Decyzje o ich wydaniu – podejmują obywatele.
- Realizacja projektów – poprzez instytucje miejskie.

Więc choć środki są miejskie, faktyczna decyzja jest oddana mieszkańcom – i właśnie na tym polega obywatelskość tego budżetu! Mam nadzieję, że teraz już wszystko jasne dla VRmana 🌞😉.

gpt-4.5-preview-2025-02-27

Opublikowano
27 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Wywolujesz u mnie dokładnie zero emocji, hipokryto. Może skończy już ten offtop jeśli nie masz niczego ciekawego do powiedzenia bo spamujesz i rozwalasz temat. Wiem, że twoje przerośnięte nie pozwala ci przestać mi odpisywać bo niczym dziecko musisz mieć ostatnie słowo, do tego okraszone emotką wskazującą jakobyś podchodził do tematu na luzie kiedy w rzeczywistości buzujesz w środku. Jakie smutne musi być twoje życie, żeby chęć spamowania była w tobie tak silna i to w niedzielę. Forum upada na pysk kiedy nawet admin jest niczym duże dziecko. Wstyd Tomaszu, wstyd ci powinno być za twoje brednie. Chciałem dodać ciebie do ignorowanych, żebyś dołączył do zacnego grona kubikolosów, crushy itp ale niestety się nie da. Chociaż raz zachowaj się jak dorosły człowiek i przestań do mnie pisać.

Ale to Ty zacząłeś, Henryku, pisząc brednie na mój temat, bo nie potrafiłeś będąc rozemocjonowanym poprawnie zinterpretować banalnego w interpretacji postu, który nie był nawet skierowany do Ciebie. Przykro mi, ale Twoja pokrętna logika, na mocy której ja mam w takiej sytuacji siedzieć cicho, bo Ty tak chcesz, nie ma zastosowania. Chcesz, żeby temat się zakończył, to się przyznaj, że zrobiłeś niepotrzebną prowokację, albo po prostu zakończ bicie piany, które uprawiasz od wczoraj, a nie oczekuj, że ja zamilknę, bo dlaczego miałbym to zrobić, kiedy to nie ja zacząłem?

Opublikowano

Dobra dobra. "budżet miasta". Tylko teraz pytanie czy aby na serio czy może jest jak to zwykle bywa, jakiś mały druczek z gwiazdką np. taki, że wykrojenie z budżetu miasta oznacza zadłużenie które potem pomaga zasypać państwo, czyli jednak z kasy wszystkich. 

Ale nawet jeśli to budżet miasta. Nadal jestem podejrzliwie-sceptyczny do tego pomysłu. Sam w sobie jest super. Tylko niech mnie politycy przekonają takim zabraniem się za temat, żebym uznał, że wykonanie w praktyce też jest super. 

Na razie jestem przekonany, że nie jest. Ni cholery nie jest super.

Opublikowano
6 minut temu, VRman napisał(a):

Dopiero co godzinę temu pisałem o tym, że jak widzę ilość debilnych projekcji, uogólnień i szufladkowań na tym forum, to się czasem odechciewa tu być.

Sam swoimi odpowiedziami sugerowałeś, że z góry widzisz że jest nie tak, a teraz się dziwisz, że ktoś z tego wnioski...

9 minut temu, VRman napisał(a):

Sam zauważyłeś, że z głosowaniem będzie problem.

Nie, zwróciłem tylko uwagę że problemem jest frekwencja, a nie że z głosowaniem jest problem. Frekwencja w wielu miastach jest po prostu mała, bo ludzie mają jeszcze małą świadomość tego co się dzieje wokół nich, a głos można oddać również elektronicznie. 

Reszta Twoich wniosków wynika z tego, że właśnie nie wiesz czym jest budżet obywatelski i na jakich zasadach działa oraz co było przyczyną jego powstania, czyli nie że "jakieś analizy" tylko akurat bardzo dobrze trafiłem, że widzisz tylko problemy nie znając kompletnie mechanizmu.

Co do tęczy to sprawdzenie to jest dosłownie chwila. 

https://bo.um.warszawa.pl/results?utf8=✓&filter[edition_year][]=&filter[edition_year][]=2026&filter[scope_type][]=&filter[scope_type][]=2&filter[category][]=&filter[state][]=&filter[per_page]=30&scope_id=2&filter[search_text]=tęcza

https://bo.um.warszawa.pl/processes/na-rok-2026/f/13/projects/32119

Jak widzisz wystarczyło niecałe 7 tysięcy głosów, by projekt przeszedł. Dlaczego? Bo ludzie się nie interesują, a potem awantura, że takie projekty przechodzą :E a wystarczyło oddać więcej głosów na inne jak np. lokalną inicjatywę umieszczenia przez UM kolejnych aparatów AED wzdłuż Wisły

https://bo.um.warszawa.pl/processes/na-rok-2026/f/13/projects/32084

albo szkolenia z pierwszej pomocy i ppoż dla mieszkańców

https://bo.um.warszawa.pl/processes/na-rok-2026/f/13/projects/31171

https://bo.um.warszawa.pl/processes/na-rok-2026/f/13/projects/30632

Wystarczy się zainteresować tym co się dzieje wokół, a nie siedzieć ze spuszczonym nosem i wszędzie widzieć wady.

9 minut temu, Karro napisał(a):

Po prostu robią sie 2 sakwy zmiast 1

Nie, to cały czas ten sam budżet, a wprowadzanie tego rozwiązania nie powodowało nagłego powiększenia podatków. 

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Karro nie, to ty masz manię doszukiwania się we wszystkim przekrętów i oszustw olewając co się pisze, a napisałem wcześniej wyraźnie

Cytat

i żeby nie było, tym co piszę nie twierdzę że wszystko jest uczciwe, bo nie jest. Ale mam świadomość skali i jeżeli budżety obywatelskie przynoszą lokalnej społeczności na poziomie miasta czy nawet dzielnicy więcej korzyści niż strat, to nie są niczym złym.

Skoro we wszystkim i wszystkich widzisz złodziei, kombinatorów i wszystko jest złe, to po co głosujesz? Po co się interesujesz? Skoro sam mówisz, że mógłbyś zrobić, to jak sam byś doszedł do władzy, to jaka jest podstawa by wierzyć, że byś coś zmienił? W takim razie nic nie ma sensu i każda propozycja jest do zaorania, bo zawsze będzie się dało coś ominąć. A skoro patrzymy zero jedynkowo i jak w czymś jest luka to już jest to z góry złe, to wszystko jest tylko złe. 

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 1
Opublikowano
20 minut temu, LeBomB napisał(a):

Sam swoimi odpowiedziami sugerowałeś, że z góry widzisz że jest nie tak, a teraz się dziwisz, że ktoś z tego wnioski...

Nie, zwróciłem tylko uwagę że problemem jest frekwencja, a nie że z głosowaniem jest problem. Frekwencja w wielu miastach jest po prostu mała, bo ludzie mają jeszcze małą świadomość tego co się dzieje wokół nich, a głos można oddać również elektronicznie. 

Reszta Twoich wniosków wynika z tego, że właśnie nie wiesz czym jest budżet obywatelski i na jakich zasadach działa oraz co było przyczyną jego powstania, czyli nie że "jakieś analizy" tylko akurat bardzo dobrze trafiłem, że widzisz tylko problemy nie znając kompletnie mechanizmu.

Co do tęczy to sprawdzenie to jest dosłownie chwila. 

https://bo.um.warszawa.pl/results?utf8=✓&filter[edition_year][]=&filter[edition_year][]=2026&filter[scope_type][]=&filter[scope_type][]=2&filter[category][]=&filter[state][]=&filter[per_page]=30&scope_id=2&filter[search_text]=tęcza

Jak widzisz wystarczyło niecałe 7 tysięcy głosów, by projekt przeszedł. Dlaczego? Bo ludzie się nie interesują, a potem awantura, że takie projekty przechodzą :E a wystarczyło oddać więcej głosów na inne jak np. lokalną inicjatywę umieszczenia przez UM kolejnych aparatów AED wzdłuż Wisły

https://bo.um.warszawa.pl/processes/na-rok-2026/f/13/projects/32084

albo szkolenia z pierwszej pomocy i ppoż dla mieszkańców

https://bo.um.warszawa.pl/processes/na-rok-2026/f/13/projects/31171

https://bo.um.warszawa.pl/processes/na-rok-2026/f/13/projects/30632

Wystarczy się zainteresować tym co się dzieje wokół, a nie siedzieć ze spuszczonym nosem i wszędzie widzieć wady.

Nie, to cały czas ten sam budżet, a wprowadzanie tego rozwiązania nie powodowało nagłego powiększenia podatków. 

Zawsze każdemu zarzucasz, że nic nie wie, tłumaczysz banały i przekręcasz lub udajesz, że nie wiesz o czym dyskusja.

Problemy z frekwencją = problemy z głosowaniem, panie mądralo.

Co do sprawdzenia - pytałem o wiarygodne info o koszcie, nie kto głosował. I założyłem trafnie, że gówno warte te głosowanie było, bo pewnie głosował mały ułamek. 

Pytałem o prawdziwy koszt, nie to co mówi o nim Konfa. Podałeś mi linki do głosowań. Które i tak się w ogóle nie ładują

(This site can’t be reached. bo.um.warszawa.pl unexpectedly closed the connection.)

Dla ciebie wszystko zawsze jest proste i wszyscy inni nic nie wiedzą, nie znają się i tak dalej. Ja się w większości z tobą nawet zgadzam, ale strasznie jesteś męczący gdy się z czymkolwiek czymś nie zgadzasz. O byle pierdołę będziesz drążył i ciągnął jakby dotyczyła lecącej wielkiej asteroidy w kierunku ziemi. Byle tylko mieć rację i trzymać swoje przekonanie, że jesteś po stronie myślenia i nauki, a "zwalczasz" tych głupich. Nie piszę nawet tego o moich dyskusjach z tobą, a ogólnie, bo nie raz i nie dwa widziałem. Czasem nawet masz rację w tych ocenach swoich dyskutantów. Gorzej, że potem zakładasz, że w takim razie rację masz zawsze. I to kto inny czegoś nie wie, nie rozumie. 

A czasem, a nawet często, nawet nie bardzo sam rozumiesz o co dyskutantowi chodziło. 

Zaczęliśmy od tego, że została zmarnowana kasa. Fakt? Ano fakt. A potem mnie próbujesz przekonywać, że program ma zalety. Nie pisałem, że nie ma. Napisałem, że ma wady. W tym te, których najwyraźniej nie dostrzegasz, co nie znaczy, że ich nie ma.

I nawet tysiąc przypadków gdzie za to kupiono respiratory albo sprzęt dla straży pożarnej, nie zmieni tego, że te rozwiązanie jest tylko kosztownym łataniem drogi, w której co roku się robią duże dziury. A ja bym chciał żeby położyć zamiast tego porządny asfalt i  w porównaniu z tym asfaltem łatanie dziur co roku zamiast raz na 20 lat, jest godne krytyki.

Opublikowano
8 minut temu, VRman napisał(a):

Co do sprawdzenia - pytałem o wiarygodne info o koszcie, nie kto głosował. I założyłem trafnie, że gówno warte te głosowanie było, bo pewnie głosował mały ułamek. 

Pytałem o prawdziwy koszt, nie to co mówi o nim Konfa. Podałeś mi linki do głosowań. Które i tak się w ogóle nie ładują

(This site can’t be reached. bo.um.warszawa.pl unexpectedly closed the connection.)

U mnie działa

Opublikowano

@VRmandostałeś link do projektu

Czemu tobie się akurat nie ładuje, to nie mój problem. Jak nie możesz sprawdzić to użyj wyszukiwarki, wystarczy wpisać w google "budżet miejski warszawa" i tam przekieruje cię na stronę budżetu miejskiego i można sobie wszystko sprawdzić. W wyszukiwarce projektów na stronie jak wpiszesz tęcza to znajdziesz. 

2 minuty temu, VRman napisał(a):

Problemy z frekwencją = problemy z głosowaniem, panie mądralo.

Nie, problemy są z ludźmi, którzy najpierw się nie interesują, a potem narzekają. 

3 minuty temu, VRman napisał(a):

Zawsze każdemu zarzucasz, że nic nie wie, tłumaczysz banały i przekręcasz lub udajesz, że nie wiesz o czym dyskusja.

Jak ktoś jedynie teoretyzuje na podstawie założeń, bo nie raczy się z czymkolwiek zapoznać, to niestety tak to wygląda. Co do przekręcania, to akurat nie ja wyolbrzymiam w tym momencie wyłącznie wady każdego rozwiązania, a do tego sprowadza się tutaj ostatnio każda dyskusja, do wiecznej krytyki i szukania dziury w całym. To co pisałem wyżej, z założenia wszystko jest złe...

7 minut temu, VRman napisał(a):

Nie pisałem, że nie ma.

Chyba sobie w tym momencie jawnie kpisz. Jak opisałem czym jest budżet obywatelski ogółem, to stwierdziłeś tylko tyle

1 godzinę temu, VRman napisał(a):

Fajna idea w teorii. 

Raczej bez sensu w praktyce, z wielu powodów.

To jak miałem to rozumieć, jak tylko jako opisanie, że cała idea budżetu obywatelskiego według ciebie jest bez sensu? No sam się zastanów w tym momencie trochę. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Kris194 napisał(a):

pewnie region lock, bo nie z Polski się łączę.

Tęsknię za google cache czasami :(

(inna sprawa, że mało mnie to tak szczerze mówiąc interesuje)

23 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Nie, problemy są z ludźmi, którzy najpierw się nie interesują, a potem narzekają. 

Problem z głosowaniem. Jaki pod-problem i czemu to nie był temat dyskusji. Przekręcasz, bo tak ci wygodnie i po to, aby przypasować swoje projekcje.

Jak ktoś jedynie teoretyzuje na podstawie założeń, bo nie raczy się z czymkolwiek zapoznać, to niestety tak to wygląda. Co do przekręcania, to akurat nie ja wyolbrzymiam w tym momencie wyłącznie wady każdego rozwiązania, a do tego sprowadza się tutaj ostatnio każda dyskusja, do wiecznej krytyki i szukania dziury w całym. To co pisałem wyżej, z założenia wszystko jest złe...

Masz prawo do własnej interpretacji. Tylko czasem, jak teraz, masz ją komletnie błędną i dziwnym przypadkiem, jak zwykle u ciebie, kończy się na narzekaniu na innych, bo (tu wstaw jedną z wielu swoich projekcji)

Jakbyś się sklonował to Lebomb2 by ci teraz zarzucał, że co by nie pisać, to tobie zawsze źle i szukasz dziury w całym w wypowiedziach dyskutanta. Tymczasem zwrócenie uwagi na to, że coś ma potężne wady i być może takie, że przeważają nad zaletami, to nie jest "wieczna krytyka i szukanie dziury w całym". To już jest tylko i wyłącznie w twojej głowie. Każdy jest podatny na ten błąd. Ja też. Tylko czasem warto się zastanowić i pomyśleć gdy się na tym przyłapiesz - i potem starać się być na te swoje własne błędy wyczulonym.

To jak miałem to rozumieć, jak tylko jako opisanie, że cała idea budżetu obywatelskiego według ciebie jest bez sensu? No sam się zastanów w tym momencie trochę. 

Wystarczy przeczytać co pisałem - spora szansa, że jak pisałem, że pomysł spoko w teorii, ale uważam, że w praktyce ma tyle wad, że nie jestem jego zwolennikiem, to chodziło mi  o to, że pomysł jest spoko w teorii, ale ma wady w praktyce ;)

Szczególnie jak są w nim takie debilizmy jak tęcza za (nadal nie wiem ile).

Załóżmy, że to było 70tys. a nie 700 jak mówi Konfa. Za to można było uratować życie kilku osobom, które umrą, bo nie było ich stać na leczenie lub coroczną, porządną diagnozę

A tu leci 700tys. bo Julka z Emanuelem chciała pokazać fucka nazistowskim troglodytom i postawić na swoim. Jaki jest pożytek dla obywateli z tego, że stoi sobie jakaś tęcza? Tylko nie wyskakuj z estetyką, że ładniej, błagam. ;)

Dobra. Poszukałem. Chyba faktycznie przeznaczyli na to 700tys.

No sorry, ale mimo że daleko mi do łysych karków które by chciały to podpalać, uważam to za cholerne marnotrastwo i jasny sygnał, że program ma wady. Mam bardzo krytyczne zdanie na temat wywalania wspólnej kasy w błoto.

Mam prawo czy mi nie zezwalasz mieć taki pogląd?

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

@Karro wejdź w link, który masz wyżej, chyba że też nie możesz.

To macie obydwaj, @VRman

image.png.858228c6cb5e85bf9b4c6bbbc1cfc4f3.png

Kto to jest, to już sobie sprawdźcie. Nie wnikam czy to słuszna inicjatywa czy nie, bo nie to oceniam. To projekt budżetu obywatelskiego, więc mam gdzieś co sobie Warszawiacy wymyślają, na co się godzą i czy im to pasuje czy nie. Skoro nie wyrazili sprzeciwu i nie głosowali na inne projekty ich sprawa. Mnie interesuje budżet obywatelski miasta w którym ja mieszkam i dla mnie park, niezabetonowana przestrzeń miejska czy usprawnienia technologiczne dla mieszkańców są dobrą inicjatywą i te są skutecznie realizowane od lat. 

@VRman całej tej dyskusji by nie było gdybyś od razu wprost napisał to co teraz napisałeś, czyli:

36 minut temu, VRman napisał(a):

uważam, że w praktyce ma tyle wad, że nie jestem jego zwolennikiem

a nie że całość jest bez sensu, bo to jednak różnica w znaczeniu.

Edytowane przez LeBomB
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Cytat

Tak swoją drogą - ludzie się skupiają na samym Hołowni i jego rozmowach z PiSem. A w sumie to nie Hołownia jest przecież najbardziej chwiejnym punktem obecnej koalicji, bo akurat on sobie jakoś poradzi jako ta znana twarz. W najgorszym przypadku dostanie jedynkę z list KO. Czuły punkt jest gdzie indziej - PL2050 ma obecnie 32 posłów. I te wszystkie nołnejmy idą przecież na dno, oni dobrze wiedzą, że są już na wylocie, kolejnej kadencji w sejmie dla nich nie będzie.

A przypomnijmy jaki jest układ sił. Koalicja rządowa ma obecnie 242 głosy. Wystarczy więc, że zaledwie 12 takich ludzi od Hołowni postanowi jednak zawalczyć o swoje polityczne istnienie i pyk, rząd Tuska traci większość.

I do pewnego momentu Hołownia pewnie będzie tego używał jako argumentu w negocjacjach z koalicjantami, aby wyszarpać dla siebie jak najwięcej stołków. Ale im będzie bliżej wyborów, tym ci ludzie bardziej zaczną myśleć o swojej przyszłości.

https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-już-bilet-kupiony.2410635/post-193857404

Opublikowano
Godzinę temu, Karro napisał(a):

Jakoś nie wierzę w ten projekt obywatelski tęczy xD

Człowieku małej wiary, nie wierzysz że facet z Homokomando jako zupełnie niezależny obywatel zgłosił projekt tęczy na Zbawixie, i równie zupełnym przypadkiem ten projekt został wybrany?  ;D 

Opublikowano
20 minut temu, Winter napisał(a):

Ty homorasisto, zapomnieliście w czerwcu ustawić domyślnie forum w temacie tęczy!

Nie było na to budżetu, wydaliśmy wszystko 20 kwietnia na tort z wafelków.

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, tomcug napisał(a):

Ale to Ty zacząłeś, Henryku, pisząc brednie na mój temat, bo nie potrafiłeś będąc rozemocjonowanym poprawnie zinterpretować banalnego w interpretacji postu, który nie był nawet skierowany do Ciebie. Przykro mi, ale Twoja pokrętna logika, na mocy której ja mam w takiej sytuacji siedzieć cicho, bo Ty tak chcesz, nie ma zastosowania. Chcesz, żeby temat się zakończył, to się przyznaj, że zrobiłeś niepotrzebną prowokację, albo po prostu zakończ bicie piany, które uprawiasz od wczoraj, a nie oczekuj, że ja zamilknę, bo dlaczego miałbym to zrobić, kiedy to nie ja zacząłem?

Pisanie że byłem rozemocjonowany nie sprawi że tak było, no ale zagramy po twojemu. Przestań bić dziecko i nadużywać alkoholu, już wystarczająco nisko upadłeś. 

To ty powinieneś zamilknąć bo owszem, sprowokowałem ciebie ale jedynie po to, żeby pokazać, że jesteś trolem i spamerem i od wczoraj udowadniasz mi, że mi się udało. Po prostu zdziwiłem się, że ktoś taki jak ty poucza innych użytkowników, przecież często zachowujesz się znacznie gorzej niż taki winter. 

Opublikowano
42 minuty temu, Mar_s napisał(a):

Człowieku małej wiary, nie wierzysz że facet z Homokomando jako zupełnie niezależny obywatel zgłosił projekt tęczy na Zbawixie, i równie zupełnym przypadkiem ten projekt został wybrany?  ;D 

Zgłosił projekt bo mógł. To że przeszedł weryfikację w urzędzie to inna sprawa, ale ogólnie mnóstwo projektów przechodzi, mało jest odrzucanych, a że został wybrany to już dawałem link i informację jaką ilością głosów, tyle głosów w Warszawie nie problem zebrać. Problemem jest właśnie to że ludzie się nie interesują, bo mogli zagłosować na lepsze i bardziej wartościowe projekty. 

• Upvote 2